Venemaa peaministri asetäitja Vitali Mutko sõnul peaks dopingukütid oma liistude juurde jääma.Foto: MAXIM SHEMETOV
Doping
11. jaanuar 2017, 11:32

Mutko vastus avaldusele, millele Eesti alla kirjutas: koguge uriini, mitte ärge segage end poliitikasse (3)

Esmaspäeval ja teisipäeval Iirimaal, Dublinis kohtunud 19 riigi antidopingu-organisatsioonide juhid võtsid vastu ühisavalduse, kus soovivad Venemaa täielikku eemaldamist rahvusvahelisest spordielust. See ajas omakorda tagajalgadele Venemaa spordijuhid, eesotsas Vitali Mutkoga. Muuhulgas lubas ta pikalt kestnud dopinguskandaali kohtuliku lahenduse saada.

Avaldus, millele kirjutas alla ka SA Eesti Antidoping, ütleb, et "McLareni raporti teisest osast ilmnenud tõenditesse tuleb suhtuda äärmiselt tõsiselt ning Venemaa spordiorganisatsioonid ei tohiks osaleda spordis, kuni on kasutusele võetud kõik vajalikud meetmed puhta spordi kaitseks (sh võivad Venemaa sportlased osaleda võistlustel nö neutraalse staatusega). Venemaale planeeritud rahvusvahelised võistlused tuleb mujale suunata, kuni on tagatud ausa spordi põhimõtted."

Dopinguraporti autor Richard McLaren. Foto: NEIL HALL

Mutko sõnul on dopingukütid ära unustanud oma põhitöö ja praegu tegeletakse poliitikaga. "Antidopingu organisatsioonid on antidopingu organisatsioonid. Nad peaks kontrollima oma riigis toimuvat, koguma uriini, mitte segame end poliitikasse," ütles endine spordiminister Mutko, kellest eelmisel aastal sai Venemaa peaministri asetäitja. "McLareni raport ei anna selliseks avalduseks mingit alust. Seal polnud uut infot. Räägitakse riigipoolsest programmist, mille kohta pole ühtegi tõendit."

Mutko sõnul on Venemaa süüdistamisest saanud trend. "Äkki oleme asja liiga rahulikult võtnud. Nüüd on aeg asi õigusorganiteni ehk kohtusse viia." Lisaks väitis ta, et Venemaa sport oli 2016. aastal üks puhtamaid maailmas.

Dublini kohtumise kokkuvõte SA Eesti Antidoping koduleheküljel:

Kohtumisel arutati ka Venemaa spordikorraldust ning võimalikke sanktsioone, kuid põhirõhk oli edasistel sammudel ning leiti – nagu ka varasematel kohtumistel – et Venemaa olukorral peab silma peal hoidma eelkõige WADA.

Kohtumise tulemusena koostatud ametlik pressiteade kinnitab kokkuvõtlikult järgmist:

 – Kohtumisel olid esindatud 10 riiklikku antidopingu agentuuri üle maailma (sh ka Eesti Antidoping, et esindada Balti regiooni).

 – McLareni raporti teisest osast ilmnenud tõenditesse tuleb suhtuda äärmiselt tõsiselt ning Venemaa spordiorganisatsioonid ei tohiks osaleda spordis, kuni on kasutusele võetud kõik vajalikud meetmed puhta spordi kaitseks (sh võivad Venemaa sportlased osaleda võistlustel nö neutraalse staatusega)

 – Venemaale planeeritud rahvusvahelised võistlused tuleb mujale suunata, kuni on tagatud ausa spordi põhimõtted.

– WADA peab jätkuvalt olema globaalse järelvaataja rollis ning riiklikud antidopingu organisatsioonid pakuvad selles osas enda igakülgset toetust.

– Agentuurid toetavad selgete juhiste väljatöötamist, et viia läbi sõltumatut testimistegevust ning jagada rollid erinevate spordimaastikul tegutsevate organisatsioonide vahel.