Liverpooli peatreener Jürgen Klopp. Foto: Lee Smith
Jalgpall
11. jaanuar 2017, 13:30

Inglaste superarvuti ennustab Liverpoolile pettumust ja Man Unitedile põrumist (1)

BBC on avaldanud inglaste leiutatud superarvuti SAM (Sports Analytics Machine) abil välja arvutatud Premier League´i kevadise paremusjärjestuse.

Rõõmustada võivad kõik Chelsea fännid, kuid pettumuse osaliseks saavad Liverpooli pöidlahoidjad. 

Superarvuti on välja töötatud Salfordi professorite Ian McHale´i ja tema kolleegi doktor Tarak Kharrati poolt. Nüüd genereeris SAM oma masinavärgis läbi kõik järelejäänud Premier League´i mängud ning tulemuseks tuli Londoni sinise klubi triumf. 

Nende tulemuste kohaselt lõpetab Chelsea hooaja 85 punktiga. Teise koha haarab Tottenham (78), kes napi ühe punktilise eduga edestab Liverpooli ja Manchester Cityt. Esinelikust jätab SAM esimesena välja Arsenali (76) ning Manchester Unitedi (70).

Samuti hindab arvuti Jose Mourinho meeskonna jõudmist nelja parema hulka vaid 20 protsendilise tõenäosusega. Eelnimetatud meeskondadel on see näitaja aga kõigil üle 50%, suurim Chelseal, kes lõpetab esinelikus 97,6 protsendilise tõenäosusega. 

Liigast väljakukkujateks pakub SAM Sunderlandi, Swanseat ja Hulli. 

SAM on tark arvuti, kes arvestab hulgaliselt erinevaid faktoreid, sealjuures meeste individuaalseid ja võistkondlike tendentse. Küll aga võib teooria sassi lüüa erinevate pallurite vigastused, mida superarvuti ette ennustada ei oska. 

Siinkohal tasuks meenutada, et igasugused statistikad on alati toredad, kuid väljakule jookseb siiski korraga vaid 22 luust ja lihast inimest (lisaks kohtunik), kellest keegi pole ideaalne. Samuti tasub üle käia vana tõde - pall on ümmargune.