Stephane Peterhansel ja kaardilugeja Jean Paul Cottret Dakari rallil.Foto: Reuters/Scanpix
Auto-Moto uudised
13. jaanuar 2017, 00:26

Triisa suurendas eduseisu tunni võrra!

Peterhanseli raske valik: inimlik käitumine või Dakari võidu jahtimine? (2)

Dakari ralli kümnenda kiiruskatse järel tõusis autode arvestuses liidriks 12-kordne Dakari tšempion Stephane Peterhansel. Tiimikaaslasest Sebastien Loebist tõstsid prantslase mööda võistluse kohtunikud, sest ajaliselt kaotas Peterhansel üle 13 minuti, kui abistas vigastada saanud kolleegi.

Peterhanseli kaotus oli enne tänast katset Loebile napp 1.38. Prantslane läks 449-kilomeetrisele 10. katsele täis tahtmist rahvuskaaslane kinni püüda. Esimeses vaheajapunktis oli ta Loebist juba 1.36 kiirem ehk kaotus oli kahanenud vaid kahele(!) sekundile. Teine vaheaeg lasi mehel end aga kaua oodata ja kui see lõpuks tabloole potsatas, oli Peterhansel ootamatult kaotanud üle 13 minuti. Mis juhtus?

Vastus: midagi samaaegselt võigast ja südamlikku. Peterhansel sõitis oma Peugeot masinaga otsa sarnaselt Toomas Triisa ja Mart Meeruga Malle-Moto klassis võistlevale tsiklimehele Simon Marcicile. Õnnetuse tulemusel sai sloveen väidetavalt lahtise jalaluumurru ja Peterhansel keeldus mehe kõrvalt lahkumast enne, kui võistluse meedikud kohale jõudsid. Sealt pärines ka suur ajakadu.

Kui Peterhansel taas teele asus, andis ta oma Peugeot’le kõvasti kuuma ning katse finišiks suutis ta 12minutilisest kaotusest tagasi sõita peaaegu poole – Loebist jäi teda lõpuks lahutama 6 minutit ja 45 sekundit.

See aga ei jäänud kiiruskatse lõplikuks paremusjärjestuseks, sest Dakari ralli reeglistikus on punkt, mis lubab vastassõitjat abistama jäänud piloodile ajakaotuse kompenseerida, kui abi osutamine võttis aega enam kui kolm minutit. Võistluse kohtunikud lahutasid seega Peterhanseni tulemusest avariipaigas seistud aja ning sellega tõusis prantslane nii katsevõitjaks (edu Loebi ees 7.28) kui ka taas ralli liidriks.

Kui Dakari lõpuni on jäänud kaks üpris lühikest katset - vastavalt 292 ja 64 kilomeetrit - on Peterhanseli edu nüüd autoralli üheksakordse maailmameistri Loebi ees 5.50.

Toomas Triisa jõudis Malle-Moto meestest katse lõppu esimesena ja suurendas oma eduseisu selles võistlusklassis enam kui tunni võrra. Eestlase lähim jälitaja, Jose Julian Kozac, kaotab meie mehele juba 2:02,35. Mart Meeru kaotas Triisale üle kahe tunni, sai katsel üheksanda koha ja jätkab klassis kuuendana.