Thomas van der Mars (punases) rassis väljakul võimsalt, ent hollandlase panusest võiduks ei piisanud.Foto: Stanislav Moškov
Korvpall
13. jaanuar 2017, 20:48

Rapla kaotas käimasoleval hooajal alles esimese kodumängu!

7 VÕTIT | Baronsi peatreener tõukas kohtunikku ja eemaldati mängust, Rapla vägevat seeriat ei pikendanud isegi van der Marsi 22 punkti ja kümme ründelauda (6)

Korvpalli Balti liiga A-alagrupi liidrite duellis kaotas Rapla täna kodusaalis 66:77 Riia Baronsile, kes kindlustas võiduga alagrupi esikoha. Õhtuleht võtab kohtumise kokku läbi seitsme võtmeküsimuse.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Rapla õhuke pink. Peatreener Aivar Kuusmaa platsile saadetud algiivisik Thomas van der Mars, Domen Bratož, Kristjan Voolaid, Sven Kaldre ja Martin Paasoja teenisid kõik olude sunnil mänguaega üle poole tunni, kusjuures van der Mars puhkas vaid veidi vähem kui viis minutit. Lisaks algviisikule teenisid mänguaega ka Rasham Suarez (ligi 25 minutit) ja Karl Johan Lips (ligi seitse minutit).

Ahta koosseisu tõttu kummitas Raplat kaheksa mehega mänginud Baronsiga võrreldes väsimus rohkem, mis on ju ka igati loogiline. Lisaks polnud Kuusmaal pingilt võtta lisakäike, Baronsi peatreener Martins Gulbis sai seda luksust aga kasutada.

Seega pole teps mitte üllatav statistika, et Baronsi pink viskas Rapla vahetusmeestega võrreldes rohkem 12 punkti.

2. Milline Rapla vägev seeria katkes?

Rapla koduväljak on meeskonna tõeline kindlus. Kuusmaa juhendatavad olid käimasoleval hooajal enne tänast pidanud 12 kodumängu ning alistanud kõik Raplasse külla sõitnud võistkonnad. Sealjuures ka näiteks BC Kalev/Cramo. Tõsi, tegemist oli Eesti meistrivõistluste hooaja avamänguga, mistõttu ei tasuks sellest tulemusest põhjapanevaid järeldusi teha.

Täna seeria kahjuks katkes, kuid tosin järjestikust võitu koduväljakul..."Pole paha," ütleks Villu Reiljan.

3. Keda nutab Rapla taga?

Indrek Kajupanka. Eesti koondislane vigastas end eelmisel nädalal ning peab säärelihasetrauma tõttu pidama umbes kuuajalise mängupausi. Täna tundis Rapla meeskonna kaptenist aga hirmsat puudust, on ta ju Eesti pronksiklubi põhimees

Et Rapla koosseis sügavusest ei pakata, ei tule üllatusena ühelegi korvpallisõbrale. Kajupank oleks andnud Kuusmaale ühe valiku rohkem, samuti oleks ta lisanud Rapla meeskonnale kvaliteeti.

4. Kes oli kohtumise parim mängija?

Thomas van der Mars. Tulemus tulemuseks, kuid Rapla hollandlasest korvialune jõud valmistas Baronsi pikkade osakonnale põrgupiinu, mida toetab ka statistika: ta kogus juba avapoolajaga kaksikduubli, kohtumise lõpuks oli van der Marsi arvel 22 punkti ja 16 lauapalli. Kusjuures, ründelauast noppis ta tervelt kümme (!) palli. Kahjuks sai ka kolm viset blokeerinud korvialune jõud paar minutit enne lõppu viienda vea.

Baronsi pingil vajus van der Marsi tõttu tihti meeleheitesse riialaste peatreener, kõigest 25aastane Martins Gulbis. Küll küsis ta oma hoolealustelt ahastuses, kuidas ja miks ei suudeta van der Marsi lauavõitluses, küll heitis ette tõika, et Rapla hollandlane võitis korvi all soodsa positsiooni liiga hõlpsalt.

Ent lõpuks mõistis Gulbis: van der Mars on lihtsalt liiga hea mängija, et Baronsi meestega iga kord pahandada. Kui hollandlane noppis järjekordse ründelauapalli, haaras ta lihtsalt peast kinni ja ohkas sügavalt, ent juhendatavatele pahatihti peapesu ei teinud.

Muide, kohtumise lõpus eemaldati Baronsi peatreener mängust, sest ta tõukas 32,1 sekundit enne lõpusireeni hullusehoos kohtunikku. Usutavasti ei meeldinud Gulbisele tõik, et ebasportliku vea saanud Kristjan Voolaiule ei määratud tehnilist.

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Rapla puhul torkab kõige rohkem silma kehv kaugvisete tabavus. Kolmepunktijoone tagant saatsid Kuusmaa hoolealused teele 38 viset, millest tabasid vaid neli. Protsendiks seega hädised üheksa.

Barons peab aga kaitselauda paremini kontrollima. Gulbise juhendatavad lasid Raplal võtta lausa 28 ründelauapalli, mis on ilmselgelt liiga suur näitaja. Täna saadi sellise esitusega võit küll kätte, kuid tulevikus võib kehv lauavõitlus, mis täna kaotati 43:60, Baronsile maksma minna.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Rapla peatreener Aivar Kuusmaa: "Ma ei ütle, et me ei võidelnud, aga me ei lahendanud olukordi loogiliselt ja ma ei tea, kas võistkond oli mõtetega mujal, aga mängus nad polnud. Ei sujunud rünnakul ega kaitses."

7. Mis saab edasi?

Raplal järgmine mäng on Kuusmaa hoolealuste jaoks ka viimaseks tänavuse Balti liiga alagrupiturniiril: 19. jaanuaril võõrustatakse seni kõik kaheksa kohtumist kaotanud Atõrau Barsõd.

Läti meistrivõistlustel kuuendat kohta hoidev Barons peab järgmise mängu erinevalt Raplast koduliigas: 18. jaanuaril võõrustatakse tabeli neljandat Jekabpilsi.