Kommentaar

Igor Gräzin | Eesti on risti riik (104)

LISA KOMMENTAAR

näärivana1. jaanuar 2020, 18:04
1935. aasta 28. detsembril rehabiliteeriti Nõukogude Liidus näärikuusk ja näärivana. https://saartehaal.postimees.ee/6859617/aja-lugu-naarid-noukaaja-aseaine-jouludele http://www.folklore.ee/Berta/tahtpaev-naaripaev.php https://et.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4%C3%A4rid Nimetus tuleb arvatavasti rootsi sõnast nyår ('uus aasta'). Võimalik on nimetuse pärinemine sama tähendusega keskalamsaksakeelsetest sõnadest nē jār.
ristirüütel1. jaanuar 2020, 13:59
https://wol.jw.org/et/wol/d/r37/lp-st/1101989219 Rist kui fallose sümbol!
ümberlõikaja1. jaanuar 2019, 20:48
http://en.wikipedia.org/wiki/Holy_Prepuce
religioonide algus1. jaanuar 2019, 20:27
http://kroonika.delfi.ee/news/kurioosum/jaapani-tanavatel-kummardatakse-fallost?id=18628138
kohalik20. jaanuar 2017, 21:02
Liiga palju võõraid ei peaks tõesti sisse laskma, aga see kristluse surumine tuleb kahjuks.
Eesti on risti riik? Pealkiri on küll jube. Monoteistlik Abrahami usund tahab olla ainuvalitseja ja samas ennast kohalikuks maskeerida. Et kui te ei ole judeo-kristluse poolt, siis olete saatana või islami poolt. Samuti ristisõjad (Iraaki, ka Liibüasse), mis sisserännet tekitasid.
Pihkva Oblast20. jaanuar 2017, 15:38
Põrgupõhja Uue Vanapagana usulistele sisu kohale ei jõudnud
Kummaline20. jaanuar 2017, 12:55
Gräzin mainib siin Lutherit aga ma loodan, et ta teab kuidas Luther vihkas juute ja mis järeldused sellest Hitler tegi.
to Kummaline1. jaanuar 2019, 22:26
Judaistide suhtumisest kristlastesse. http://www.iahushua.com/JQ/factsR4.html.
Lp G Stahl,20. jaanuar 2017, 09:06
eestlased austasid loodust, aga nn "kristlik maailm" ongi kogu looduse hävitaja. Kahjuks küll mitte islami, vaid just kristlik maailm oma ahnuses. Me peame oma maad kaitsma, tõsi, aga kristlus pole küll see õige kilp. Talupoja mõistus suudab ehk meid muslimitest vabana hoida ja seda just seetõttu, et meie ajalugu on täis võõraste võimu ja me teame, mida see kaasa toob.
sass20. jaanuar 2017, 07:24
Küll on kõva mees, kes kogu rahva nimel sõna võtab!?!?!
lugeja20. jaanuar 2017, 14:06
Isiklikult19. jaanuar 2017, 16:25
mõned ministridki tormasid kohale tukivingu nuusutama.
Miks ei leitud Vao põletajat, kelle pärast president Ilves häbenes end oimetuks?
eight points19. jaanuar 2017, 15:54
Gräzinit on alati huvitav lugeda, mis sest et ta ei tea jutu alguses, kuhu ta lõpuks jõuab ja mis ta üldse öelda tahab. Ka jutt ise on üsna segane, täis väikeseid ja suuri valesid või lihtsalt enda arvamusi faktide asemel. Igatahes eestlaste ajaloost ei tasuks tal enam rääkida.
****19. jaanuar 2017, 15:40
Mind on kõrini ära tüüdanud see jauramine usu ümber. Elagu igaüks oma elu nii nagu siiani on elanud. Oleks ikka imelik, et neid kes siiani pole kirikus käinud lausa hakatakse kirikusse ajama.
HUVITAV KAUA VEEL NEID USUTEEMALISI ARTIKLEID KIRJUTATAKSE? KAS ÄRA EI HAKKA TÜÜTAMA?
Viisnurgakestele20. jaanuar 2017, 11:06
Ei hakka tüütama, sest inimestel nagu Igor Gräzin, kes on tõesti palju teinud Eesti omariikluse jaoks, on valus vaadata, kuidas üks ametisse määratud proua paljude inimeste südamega tehtud elutööle vilistab, kuna traditsioonid talle lihtsalt ei sobi. Väga hea kirjutis igor Gräzinilt, sest kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta. See tõde võiks ka proua Kaljulaidil juba selge olla, vanust juba nagu oleks.
palju teinud20. jaanuar 2017, 17:59
jah? Samal ajal, kui oli Riigikogu liige ja sai kõrget palka 24/7 töötamise eest, oli tegelikult USA-s professorina tööl. Jutt on tal muidugi huvitav, aga mida reaalselt ära teinud, ei meenu midagi.
arvamus19. jaanuar 2017, 15:10
igasugune religioon on vangla inimmõistusele.Inimesed peaksid õppima kuulama oma südamehäält ja mitte ignoreerima loodusseadusi.Kogu elusloodus on rajatud kurjusele.On ohver ja on kiskja.Rumalatest saavad ohvrid.Kui tahad surra ole tolerantne.Looduses ei ole tolerantsust.Võitlus käib iga ruutsentimeetri pärast siin päikese all.
19. jaanuar 2017, 14:37
Gräzin ajab jama. Jõulud on palju vanem talvepüha kui kristlaste jõulud. Aastaringi täitumist ja valguse võitu pimeduse üle ehk pööriaegatähistati ammu enne kristluse väljamõtlemist (jõulgi igivana sõna). Kristlaste Jeesus ei sündinud detsembrikuus. Roomlased ja Saturnali on need võtmesõnad.s
19. jaanuar 2017, 16:05
Vähe on puudu, et juut Gräzin deklareeriks, et talvine pööripäevgi on kristuse sünniga seotud...
Ammustel aegadel19. jaanuar 2017, 13:44
mainiti I.G-d ajakirjanduses üsna palju. Ta oli siis tudeng. 1980. aastate II poolel sattusin ühe inimesega tema kohta mõnda lauset vahetama, kolleeg oli olnud I.G. õpingukaaslane, ta ütles toonaste aegade kohta: ta tõesti püüdis midagi ära teha.
Üldiselt olen nõustunud G. mõttekäikudega või pidanud neid huvitavaks, välja arvatud üks, kus ta justkui häis välja mõtte vanausulistele eraldi maakonna moodustamisest. See ei ole juba geograafiliselt asjaosalistele soodne. See oleks umbes sama kui moodustada rannarootslaste administratiivpiirkondi. Igasugused muud seosed on selleks liiga tugevad.
Mitmekümne aasta tagant on TV-ekraanilt meeles rannarootslaste valitud juhi vastus küsimusele, kuidas nad end siin tunnevad, ta ütles: kui ma olen eestlaste keskel, tunnen end eestlasena, kui olen rootslaste keskel. tunnen end rootslasena.
Ütleja minu teada on meie keskelt lahkunud.
I,G artikli üle loodan veel mõtiskleda.
Neh19. jaanuar 2017, 13:12
Gräzin ei räägi karjuvaid pooltõdesid vaid ehtsat tõde. 800 aastat tagasi valetati ka. Näiteks räägiti rüütlitele, et need lähevad ristiusku levitama mitte Hansaliidu kaubahuvide eest sõdima. See ristisõda oli samasugune jamps nagu 15 aastat tagasi alanud "demokraatia" eksport. Et siis sõjahuvilised valetasid ülla eesmärgi kokku, et keegi sõdima ka läheks.
to neh20. jaanuar 2017, 10:14
kristlased „mõrvavad” ja „rüüstavad” mõnikord hullemini kui paganad ning kristliku armujumala kättemaksuhimu on enamasti siiras. On küll suuri erandeid, näiteks „rõõm” (gaudium), mida jagub pea ainult kristlastele. Paganad on samuti inimesed, kuid hingeõnnistuseni nad ei jõua. Henriku kroonika.
19. jaanuar 2017, 12:59
3a. "Ja teiseks: igasuguste maa-, puu-, linnu- ja tammikuusulistesse suhtuvad tänapäeva kristlased mõistva heatahtlikkusega" Siinkohal võiks ju ka irooniliselt muiata: TÄNAPÄEVA KRISTLASED võib-olla küll. Aga vaadakem, mis OLI. Olles tähtsamaid hiiepaiku hävitanud (raiudes hiiemägedele kirikud, lõhates pühi kive, rikkudes allikaid jm - mida iganes, kus kohalikud visalt KOOS KÄISID kiriku asemel) ja rahvast sundmeetoditega (kuni peksu ja hävitamiseni - nn nõiad) sadade aastate jooksul OMAST VÕÕRUTANUD, pole järele(ellu)jäänud väheste VEEL TEADLIKE suhtes eriti keeruline "mõistvalt heatahtlik" olla, või kuidas?
neil ongi komme enda teod teiste kaela ajada.19. jaanuar 2017, 13:14
Sa räägid kommunistidest või.
sarnasusi on,19. jaanuar 2017, 15:48
näiteks muinasjutu tõe pähe võtmine, vägivaldsus, nn mullis elamine jms.
terv19. jaanuar 2017, 19:29
Konkreetselt paluks, kohad ja juhtumid. Hetkel on jutt nagu NLKP ateismiõpikust. Krisitaniseerumine oli eestis rahulik.
... karjuvaid pooltõdesid ei tohiks professor enesele lubada:19. jaanuar 2017, 12:44
3. "Aga esiteks – sakslaste ajaks olid paljud eestlased juba ristitud – venelaste poolt, aga sellest pole kombeks rääkida, kuna ordurüütlite koledus ei paista siis olevat piisavalt kole. Ja teiseks: igasuguste maa-, puu-, linnu- ja tammikuusulistesse suhtuvad tänapäeva kristlased mõistva heatahtlikkusega, ..."
See venelaste poolt ristimise teema on nii huvitav konstruktsioon, et paluks VIITEID algallikaile! Teiseks - rahva verise allutamise koledus või TOREDUS sõltub tõesti vaatajast. Väljendiga "igasugused maa-, puu-, linnu- ja tammikuusulised" võtab Gräzin aga selge positsiooni maarahva juurte suhtes. Selgusetuks jääb vaid, kas naeruvääristamise taga on põlgus või siiras harimatus. Mis ei muuda asja sisu ega külvatavat kahju.
Odessale20. jaanuar 2017, 11:12
Paluks konkreetselt selle inimese nime ja aadressi, kes Jüriöö ülestõusu mäletab. Seda rariteeti tahaks tõesti näha. Enamus teab ikka Jüriöö ülestõusust ajalooõpiku põhjal.
... karjuvaid pooltõdesid ei tohiks üks professor enesele lubada:19. jaanuar 2017, 12:29
2. "Kirikuvastalisuse üheks usule pretendeerivaks aluseks on viide sellele, et eestlastel oli ja on üks „päriselt oma“ muinasusk („Mees, karda Taarat!“ – Enn Vetemaa „Pomm Eesti peaministrile“), mille sakslaste vere ja mõõga toel toodud ristiusk maha olevat surunud."
Siin on nüüd mitu asja sassis, esiteks on Taarausk tõesti konstrueeritud, hoides silmas siiski rahvuse omareligiooni mõtet. Teiseks pole maarahva iidne nn maausk religioon ega usk vaid kohaliku mõistliku maailmanägemise, elma või kultuuri (kuidas keegi soovib) lahutamatu osis. Kolmandaks - kas lp professori arvates kutsus kohalik maarahvas ise kõik need "parunid ja vonnid" endid valitsema-rõhuma, koos vastava allumist toetava "mõtlemisõpetusega" sobiva võõrmuinasjutt-religiooni näol? Ja neljandaks pole iidses maarahva elmas mitte mingit võõravastasust vaid vastupidi - austus KÕIGE elava vastu, olgu see siis kunstmuinasjutt või teine religioon. Küll aga ei meeldi ilmselt ÜHELEGI rahvale, kui mingid külalised kukuvad omi pühakodasid rajama KOHALIKE PÜHAKOHTADE PEALE, neid HÄVITADES! Kas see peaks siis KIRIKUSÕBRALIKKUST tekitama?
Gräzini mõnegi väitega võib nõus olla, aga karjuvaid pooltõdesid ei tohiks professor enesele lubada:19. jaanuar 2017, 12:14
1. "Paljudki praegused kirikule vastandujad ei märka, et sellega kaasneb ka kogu meie balti-saksa traditsiooni – seega kogu eestluse traditsiooni hülgamine." Balti-saksa nn traditsioon pole siiski kaugeltki sama, mis KOGU EESTLUSE TRADITSIOON. Ja eestlust tuleb vaadelda siiski laiemalt, mitte üksnes 19. sajandist alates. Siinsel maarahval on oma elm, kultuur alates jääaja lõpust! Igasugu sisse rännanud vägivaldurid, küll vene- küll kristlased on siin ikka OMALE VÕÕRAST hävitada ja kohalikku OMA RELIGIOONI JA SELLE SÜMBOLITEGA asendada püüdnud ja asendanudki - uurides näiteks KUHU ON EHITATUD KIRIKUD.
Markko19. jaanuar 2017, 10:56
Selle peale tuleb ette South Parki kooli maskoti valimiste episood "Douche and Turd". Et tee mis tahad, aga sa pead tingimata olema kahest leerist ühe osa. Kui ei ole, siis...
Eve19. jaanuar 2017, 10:06
Andku jumal Eestile selliseid mehi rohkem,kellel on teadmisi ja kes julgevad ka neid välja öelda.
Selliseid nagi Gräzin.
huvitav19. jaanuar 2017, 11:32
ta on parim väljavalitud rahva esindaja ?
ÕIGE MEES ...20. jaanuar 2017, 08:02
RISTIRAHVAS --RISTIRAHVAS RÕÕMUSTA ! OH SA ÕNNISTA ,,
pisut märkidest ja terrorist19. jaanuar 2017, 05:05
Kui olla täpne, siis rist pole kristlik vaid paganlik sümbol, mistõttu ka muistsed eestlased teadlikult eristasid kristlust ristiusust (s.o kaks erinevat sõna ja mõistet) . Ristile on religioonid omistanud erinevaid tähendusi: eestlastele seondub see enamasti surmaga (rist hauaplatsil), samas piibliliselt on selle taust seotud kas egiptlaste religiooni või siis kaananlaste seksiriitustega, kus viimatimainitutele tähistas T-kujuline rist meessuguorganit. Kristlusel pole seevastu kunagi olnud eristatavat märki, (kuigi erinevatel ristiusuvooludel on neid päris palju).
Üldiselt on päris tore, et eestis siiski suudetakse inimest eristada valitsevast religioonist, mille keskel ta üles kasvas. Näiteks üldiselt ei peeta Breiviki tema tausta tõttu luterlasest terroristiks, kuigi ta tappis üksi rohkem luterlase taustaga inimesi kui seda tehti näiteks Charlie Hebdo toimetuse ründamisel. Samas pisut enam seotati IRA ja ETA tegevusi katoliiklusega, kuna nende võitlus toimus peamiselt teise religiooni kuuluvate inimestega. Terrorile kalduvaid riigipäid aga üldjuhul terroristideks ei nimetata, sest nad esindavad ametlikult tunnustatud riiki.
Uuringud on näidanud, et islamismi kalduvaid moslemid moodustavad kogu islamiusulistest alla 1% elanikkonnast, samal ajal kui näiteks USA meedias keskmiselt 57% islami usuga seotud uudistest on seotud just islamistide tegevusega. Niisamuti kujutati George Bush mõnda aega islamimaailma meedias sisuliselt kui ühte juhtivat ristiusu terroristi, (eriti veel siis kui põhiargument Iraaki tungimiseks osutus valeks). Seetõttu meediat ära kasutades on (risti- ja püha)sõdasid tekitada küllaltki lihtne, samas neid ära hoida üliraske, tihtilugu pea võimatu.
?19. jaanuar 2017, 19:00
". . . rist pole kristlik sümbol . . ." ???
Jeesus Kristus suri ristil, mistõttu rist on otseselt kristlik sümbol.
Kahju neist miinuste panijatest18. jaanuar 2017, 23:58
ega nad ei lao miinuseid niisama. Nemad ei saa aru, mida tähendab, igaüks kandku ise oma risti või mina pesen sellest patust oma käed puhtaks. Nemad ütlevad, et kirikukoori poistele keerab preester taha, ehkki Eestis pole minuteada ühtki kirikukoori. siis räägivad nad taarausust aga ei tea ilmselt ühtegi teist eestlaste jumalat nimetada. see on tõsimeelsetele taarausulistele kindlasti solvav, sest enamus tänapäeva nn taarausulisi viivad oma taara taarapunkti, Gräzin kirjutas hästi.
See jutt küll usklikuks ei tee19. jaanuar 2017, 04:31
Ei ole sest sooja ega külma.Las igaüks usub,mida usub.Aitab targutamistest.
19. jaanuar 2017, 11:34
Sellel jutul võib ka Eestis tõepõhi all olla Mart Sander tunnistas hiljuti et on lapsest saati katoliiklane...
kahju18. jaanuar 2017, 22:39
et ei osata elada ilma kõrberahvaste ja nende puuslike ees lömitamiseta.
Oehh20. jaanuar 2017, 11:05
Hea kokkuvõte kogu kristliku, judaistliku ja islamistliku ajupesu kohta. Miks peaks Põhjamaa rahvas elama juudi muinasjuttude järgi? Kus nad oma "piiblis" kõik valed rahvad oma teelt pühivad ja "sootumaks ära hävitavad". Ja siis veriste mõõkade orgiatel (Jeeriko vallutamine, kus ka loomad suurest vihast tapeti) kiljuvad oma Jahve (Jehoova) poole....
Hirm18. jaanuar 2017, 21:29
Enamus inimesi mõtleb arukalt, kuid üldises hirmu atmosfääris ei julge oma arvamust avaldada.. ka Gräzinil võttis tükk aega, et nii julgelt esineda seni tabu teemal - Euroopa islamiseerumine, Ilvese demagoogia, Kaljulaiu vaimne pimedus...
Miks?19. jaanuar 2017, 22:34
Gräzini arvamusi ammu jälginud. Alati huvitav kuulata. Sa jälgi ka muud meediat, mitte ainult peavoolu oma.
Kapott18. jaanuar 2017, 21:23
Grãzinilt hea jutt muidugi, aga me oleme omadega pãris pœhjas, kui normaalset juttu peetakse julgustükiks. Kui kristlane on valge vares isegi konservatiivide hulgas.
Kapottile20. jaanuar 2017, 11:21
Ma ei olekski enam nii pessimistlik. Olen märganud, et varasemast oluliselt rohkem inimesi on hakanud oma kristlikku tausta rõhutama. Ja ka palju noori, kes muule teabele lisavad, et olen ristitud või kannavad uhkusega risti. 800 aastat ajalugu ei ole võimalik visata prükikasti vaid ühe ametisse seatud proua soovil. Õnneks.
ee18. jaanuar 2017, 19:47
kas mitte uskuda tähendab vastandamist ja kohe moslemite pooldamist. kirikuisad hirmutasid oma julge sõnavõtuga ära, selge see tahab silumist.
keda sa teenid?19. jaanuar 2017, 08:19
Edmund Burke – Kõige hullem pole mitte kurjade õelus, vaide heade vaikimine.
18. jaanuar 2017, 19:39
gräzin võib oma risti ise tassida, kui see talle lõbu pakub :D
Jah18. jaanuar 2017, 23:51
Raske võib olla seda mõista, aga ka sina kannad ise oma risti, nagu mina, Gräsin ja kõik teisedki.
Maret19. jaanuar 2017, 15:09
Pole ristitud,seega ei kanna ka mingit risti!
Maretile20. jaanuar 2017, 11:23
Kas jääb puudu haritusest? Euroopa kultuuriruumis tähendab mõiste ``oma risti kandma`` ise oma eluraskustega toime tulema.
Veel pole hilja!18. jaanuar 2017, 19:18
Uskumatult tubli arvamus!!
Eesti ärka taas :))))
!00% autorile, üks tubli rehv (vist ainus :)
mina soovitan19. jaanuar 2017, 12:46
vaadata Tallinna TV- st saadet "Poolkuu Gräsiniga, igati hea saade.
valimis urni juures18. jaanuar 2017, 19:14
Annaks Igor Gräznile järgmistel valimistel, kohalikel või riigikogu omadel, usalduses oma hääle, kuid hääl läheb ju reformierakonnale, kooslusele, mis paraku ei mõtle austaud doktori saranaselt
Sama lugu mis Anne Sullingu - ja Aivar Sõerdigagi. Ilusad mötted kõigil, aga jutt reformierakonna teenistuses.
18. jaanuar 2017, 18:55
Gräzin nüüd eksinud lam-baid saadetud manitsema,kohe näha kellel hirm et usumonopol ja sellelt lõigatav igakülgne ka vaimne profit käest kaob.
Gräzin18. jaanuar 2017, 19:16
kirjutas ÕL-s ka erakonna võimul oleku ajal eelmisel aastal ja on suht ainuke, kes julgeb asjadest rääkida õigesti, nii tekitatud absurdest rändekriisist kui ka pr. Trump´i valimisvõidust, teda toetades.
18. jaanuar 2017, 18:51
Usuga annab hästi lambaid karjatada.
annab19. jaanuar 2017, 21:17
president Kaljulaidile18. jaanuar 2017, 18:49
on see kohustuslik lugemine!
kui 18. jaanuar 2017, 19:17
ta juba islami usku pole pöörata jõudnud, siis pole enam suurt kasu.
vaatame 19. jaanuar 2017, 10:51
kas vabariigi aastapäeval kannab president burkat või mitte
Jutud käivad, et proua Kaljulaid otsustas setu rahvariiete kasuks!!? Ausalt öeldes võtab sõnatuks.20. jaanuar 2017, 11:28
setumaal on ristiusk sügavalt rahvuslik ja kultuuriline nähtus. Ateiste võib igas külas vaid ühe käe sõrmedel üles lugeda ja kiriku kohta halvasti ütlemine võib kurvalt lõppeda. Proua vaadaku ette, sest reeglina usklikku setu naist võib selline rahvariiete kandmine solvata.
Milline koht seal?19. jaanuar 2017, 13:44
Et "kui ristisõdijad, papid ilusti kaasas, eestlasi orjastama saabusid, olid venelased nad juba ära ristida jõudnud"? See oli muidugi iroonise huumorina suurepärane!
Teisitimotleja18. jaanuar 2017, 18:47
Sellise motte maailmaga inimene nagu on Grazin peaks olema EKREs, Ainuke oigustus olla Reformis on see kui ta oonestaks seda seest poolt mis iseenesest on vaga vajalik tegevus
tohohh18. jaanuar 2017, 18:53
EKremli erakonnas...?!
miks sa talle halba soovid??
Sõber18. jaanuar 2017, 23:47
Kremli kaart siin kohe kuidagi ei tööta, saad vist ise ka aru.
to Drug19. jaanuar 2017, 13:01
ei sobi?
ekremendid fännavad trumpi-putinit-venemaad!
tahavad natot eestist välja ja sanktsioonide tühistamist.
sellest sull ei piisa, putinoid?
EKRE mustajad jälle hoos...19. jaanuar 2017, 13:41
Vaimust vaeste puhul ehk töötab, aga loodetavasti on neid üha vähem...
Või on siiralt rumal tulihing, nagu kunagi kommunistid? Siis muidugi ei kurjusta vaid tunnen kaasa.
kusti18. jaanuar 2017, 18:45
Gräzinit on alati tore kuulata, lugeda.
Realist19. jaanuar 2017, 08:33
Gräzin oli hea õpilane. Nõuka ajal õpetati, et NL pidas häid sõdu, rahvusvaheline imperialism aga halbu. USA pommid Dresdenile, Hirošimale ja Süüriale on head, venelaste omad Süürias halvad. Sakslaste ja rootslaste vallutusretked eesti aladele on head vallutused, venelaste vallutusretked aga pahad. Ristiusu leviku nimel tapmine on hea (tuhanded estid, miljonid indiaanlased), aga islami leviku nimel tapmine on paha.
18. jaanuar 2017, 18:14
Õhtuleht läheb aina julgemaks. Peavoolust kaldutakse üha enam kõrvale. Austus!
Kui Gräzin poleks reformikas, annaks hääle järgmistel valimistel talle.
Piret18. jaanuar 2017, 18:10
Kahtleja18. jaanuar 2017, 18:00
“Paljudki praegused kirikule vastandujad ei märka, et sellega kaasneb ka kogu meie balti-saksa traditsiooni – seega kogu eestluse traditsiooni hülgamine,”üteb Gräsin. Tundub, et täpsem oleks siiski öelda, see oleks balti-saksa, mitte eestluse traditsiooni traditsiooni hülgamine. Ehk artikli autor selgitab, millal üldse maarahvast hakati eestlasteks nimetama? Paljudes kirikumeetrikates on eraldi sünni-surma jaotus : sakslased ja mittesakslased (teutsce ja unteutsce, aga võib olla vale kirjapilt?).
Täpsustus õige -19. jaanuar 2017, 13:38
Gräzin on kas pahatahtlikult või rumalusest hämanud ja justkui lahutanud "eestluse" 19. saj. nähtusena muistsest maarahvast. Siin tulekski parandada see viga - eestlus kandis tekkides siiski muistse maarahva meelsust, milles orgaaniliselt sisaldus ja sisaldub lugupidamine KÕIGE elava vastu ja selle väljendusena ka nn hiieusk. Punkt. Külalisreligioon KRISTLUS on vaba ja täiendava valiku küsimus (optional). Teades aga selle usundiga kaasnenud jubedusi (jah, muidugi, alati on ka palju häid inimesi/tegusid), ei saa seda siiski meie rahva usuks nimetada. "Õndsad on need, kes vaimust vaesed". Aga vaat ei taha ega saa olla teadmatu ja vaimuvaene, kuigi ehk nii kellegi teoorjana parem...
Gunnar Stahl18. jaanuar 2017, 17:46
Oli kuidas oli selle ristimisega eestis, aga enne seda olid eestlaset Taara usku, ning teatavasti oleme üks äärmiselt kange rahvas, kes kuulab oma rõhujaid, kuid teeb ikkagi nii nagu õigeks peab.
Selles suhtes on muidugi kristlastel õigus, et parem olla kristlane, sest musulman peab teda veel inimeseks, kuid ateisti peavad nad koerast ja seast madalamaks, sest need ei saa usku valida, kuid inimene saab ja nende jaoks on ateist jumalaeitaja, seega ei tunnista mingil juhul Allahi, mis tähendab et meid mitte ei või tappa, vaid peab tapma.
Siinkohal tahaks öelda meie pandud presidendile, et ärgu ta pooldagu väga neid ilusaid pruune eestikeelt rääkivaid musulmane, sest teda võidakse esimesena hävitada, kui selle ateistidest rahva esindajat.
Peale selle oleme me eestlased loodust austav rahvas, mida võib ka nimetada Taara usundiks, mis tegelikuses põhineb teamisele, mitte usule.
Seega me oleme teadja, mitte uskuv rahvas.
ateist18. jaanuar 2017, 18:16
See taara-usu legend leiutati "rukkilillepurustel rahvusromantilistel" aastatel. Kogu see taara-usk on samasugune Jakobsoni ulm nagu 700 aastat orjapõlvegi. Kahjuks on uskujaid.
Läti-Hendrik19. jaanuar 2017, 12:30
ütleb, et eestlaste jumala nimi on Taarapita. Kuna ta kuulis seda lahingumöllus, siis arvati ärkamisajal, et eestlased kutsusid oma jumalat appi hüüdega "Taara avita" ja jumala nimi on seega Taara. Kuid arvatakse ka, et eestlased hüüdsid lahingukäras hoopis "Taara pihta", mis tähendab vanas eesti keeles "Löö pihta", mis on üsna tõenäoline hüüe lahingusse tormates. Ja Taara-nimelist jumalat pole eestlastel seega olnudki.
See, mis kellegi jumala nimi oli, on siiski VORMILINE küsimus.19. jaanuar 2017, 13:11
Tähtis on SISU. Mis oli suht lihtne - meie maad tuldi vallutama, kaasmaalasi tapma/orjastama, kaasas omale sobiva religiooni esindajad mh orjastatute ajupesu tarbeks.
Krisnamurti18. jaanuar 2017, 18:16
Taara usk oli ju ka võõras usk. Milleks üht võõrast teisele võõrale eelistada. Miks üks võõras on parem kui teised Thori -toojad tapsid ju samuti kui ristiususku vägivaldselt uputajad.
Ükski ideoloogia kandja ei salli teistsugust oma kõrval. .Sallijadki on kõige ssallimatud.Ja ateistid täis usuvihkajalikkust.
Kui pead end eestlaseks ja ei tea mis rohkem või vähem võõras, vaata19. jaanuar 2017, 10:51
maavald.ee
Ja väitleme siis edasi.
ateist19. jaanuar 2017, 16:33
ma ei vihka usku. Kui kedagi usk aitab, uskugu, aga vihkan vägivalda, mida teie usk täis on. Kasvõi seda vägisi kirikusse ajamist. Sex pidi ju ka patt olema, ärme siis sellega tegele, siis jääb suur hulk lapsi ka sündimata, sest kõik lapsed pole planeeritud. Sexiga maandatakse pingeid ehk see on siis inimese tervise huvides, miks see siis patt on ehk keelatud? Olete ju sellega rahvavaenlased, usute pimesi igasugust jama. Keelud on lihtsalt selleks, et teid võimu all hoida. Jne.
Küsimus19. jaanuar 2017, 18:41
Kui sind on keegi vägisi kirikusse ajanud, siis said need olla ainult sinu vägivaldsed vanemad. MInd pole 57 aasta jooksul keegi kirikusse isegi kutsunud. Kristlik moraal on samas meile vägagi vastuvõetav, sest see keelab varastada, petta ja himustada võõra vara ja palub andestada oma võlglastele. Ma pooldan seda moraali, mis teebki minust kristlase, ilma kirikusse minemata.
Sorry, aga20. jaanuar 2017, 11:07
...moraal ei tee veel kellestki kristlast.
mind pole20. jaanuar 2017, 18:13
ka otseselt aetud, ei rääkinud endast, vaid aastalõpu poleemikast, kus lausa sõimati presidenti, kuna ei läinud kirikusse. Mõned kristlased lausa nõudsid, kõigilt mitteusklikelt pühade äravõtmist ja puhkepäeval tööle ajamist jne. Olen ise bussijuhina pidanud vedama kõik koolilapsed kohustuslikus korras kirikusse jne.
18. jaanuar 2017, 18:19
taara värk on naeruväärne. Selline hipsteri staff. Võtame par käsitöö-õlli, paneme Kalamajast minema ja kallistme puid. Me ei tea, mis nende puude nimi on, aga taara viskame võpsikusse.
Paraku on nii tõesti...19. jaanuar 2017, 10:57
Oleme eestlased, aga tihtipeale ei tea, mis on PÄRISELT OMA.
Aga ei ole ka võõramaalt toodud ristivärk see meie enda asi, kuigi ehk tuttavam. Ja huvitatud pooled tahaksid KANGESTI, et mängiksime mängu "kristlus VÕI muhameedlus". Targu vaikivad nad, et päris oma pole kumbki. Kogu eestlaste-maarahva maailmanägemine klapib TÄIUSLIKULT kokku nn Maausuga, mis pole niivõrd usk kui mõistlike tõekspidamiste kogum.
M.O.T.T.18. jaanuar 2017, 17:45
kui kangelaslikud eesti mehed said vapruse eest vabadussõjas ristikujulisi aumärke, siis polegi mõtet enam sellel teemal vatnike ja samal tasemel 'sallijatega' vaielda...
lugeja18. jaanuar 2017, 17:34
Hr. Gräzin on ainuke normaalne inimene selles reffide seltskonnas. Ta on tark, julgeb öelda, mis on tõde ja ei demagoogitse nagu kogu see reffide kamp. Ka kesikute juhitav partei on minetatud oma aususe ja kindlameelsuse. Helbivad reffie poolt valmis keedetud solki edasi.
Tänud hr.Gräzinile, olete tubli ja otsekohene mees.
Üldse ainuke normaalne!18. jaanuar 2017, 17:53
Ilmselt pole ka sinujaoks vastikust eesi rahvusest?
Milling20. jaanuar 2017, 18:16
oli ainuke reformar, kes hääletas trahvide mitmekordse tõstmise vastu,vististi roolijoodik Gräzin oli aga poolt.
reede18. jaanuar 2017, 17:34
Rakveres on mindud kaasa ateistide propagandaga ja volikogu esimees verd vahetanud Uskmatu Toomas arvab puust naftatorni õigeks eestlaste jõulupuuks Oh kui illos terve ilm imetleb Kardan et kui nõukogude võim kristlusest jagu ei saanud siis uusateistid eesotsas eurokivikesega saavad Vene õigeusk küll süüdi pole ikka omad jobud
18. jaanuar 2017, 17:30
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
19. jaanuar 2017, 01:17
adventistid on tõepoolest usu HULLUD
adventist19. jaanuar 2017, 08:17
Põhjenda,mis tühjalt lahmida,põhjenda.
Rist pähe?18. jaanuar 2017, 17:29
Et mis nüüd siiani viga oli, kas mina pean ka siis uueaasta öösi omal jupi titti ära lõikama?
pole veel kuulnud et nad sellele vastu töötaksid.18. jaanuar 2017, 17:09
Mis sa nende kappis ilmalikude vaidled need tahavad ikka islami järgi proovid.
kas kõik20. jaanuar 2017, 18:17
kristlased on niisugused pooletoobised?
maamees18. jaanuar 2017, 17:06
väga hästi öeldud,hr.gräzin,nagu ikka.respect!
A 18. jaanuar 2017, 17:42
Gräzin on ainuke korralik ülikond selles kaltsupuntras
nansen nansen18. jaanuar 2017, 17:04
Kui nõukogude võim Eestis midagi saavutas, siis on see fanaatiliste ateistide esilekerkimine,
kellele Gräzini ajaloolised ekskursid mitte midagi ei ütle.
Uskmatu18. jaanuar 2017, 17:31
Ma ei tunne küll ühtegi ateisti. Ilmselt mõeldakse siiski haritud inimesi ja heterosid, kes ei taha oma poeglapsi kirikukoori panna?
Kulla inimene18. jaanuar 2017, 23:45
Kas sa tõesti tead eestis mõnd poiste kirikukoori? Millest sa räägid pole haritud inimese jutt.
haritud inimene19. jaanuar 2017, 16:37
saaks kujundlikust mõistest aru, aga usuhullud?
rt 18. jaanuar 2017, 17:02
"seega kogu eestluse traditsiooni hülgamine. See aga on klassikaline venelaste strateegiline ideoloogia, mida edendasid Eduard Bornhöhe (kelle vürst Gabriel oli Ivan Julma strateegilise luure resident Liivi sõja ajal) .."
Siin läks vist natuke viltu see väide. Wikipedia andmetel - kui euroliidu rajaja Richard Kalergi ( tänase euroliidu tähelipu autor ja tänase euroliidu hümni - ood rõõmule valinud isik ) koos euroliidu rajamise rahastajate Rothschildiga ja Warburgiga joonistas 1924 aastal Euroopa Ühendriigi loomise kava, siis kavas oli segada rahvusriikide rahvad, tuua sisse immigrante teistest riikidest - luua uus segaravhas mida nad nimetasid "mongreliteks". Aga mitte vene rahvuslik ideoloogia vaid üks teine ideoloogia, mida Kalergi pidas ülimuslikuks teiste ideoloogiate ees, pidi nende kavade kohaselt domineerima jääma selles mongrelite euroriigis. https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_von_Coudenhove-Kalergi
jaan20. jaanuar 2017, 20:20
Vikipediast leiab soovi korral igale väitele tõestuse. Ei maksa seda väitluses aluseks võtta.