Vaatamata kõrgele eale on Gerta Virolane igati kraps ning soovib ajalehe jaoks pildil poseerida värskelt kingiks saadud lillega.Foto: Silja Paavle
Keha
20. jaanuar 2017, 15:50

Mida soovitab täna 103. sünnipäeva tähistanud Tartu memm, et terve ja rõõmus püsida? (20)

"Ega ma sant pole, et ma kõndida ei jõua," kostis täna 103 sünnipäeva tähistanud tartlanna Gerta Virolane paari nädala eest ametnikele, kes tahtsid talle uusi dokumente koju tooma tulla ning läks ise neile panka järgi.

Tõsi, eakal Gertal on küll mõned vanusega kaasnevad tervisehädad, millest suurimat muret teevad talle kehv kuulmine ning tasakaaluhäired, kuid üleliia ta elu üle ei nurise. Ning annab noortele viis soovitust, kuidas terve ja rõõmus püsida.

Esiteks soovitab ta teiste vastu lahke ja mõistev olla. "Ei maksa iga asjaga tüli norida ja oma õigust taga nõuda," manitseb ta rõõmsat meelt hoidma ning halbu asju heaks käänama. Sest lahkusega saab elus palju paremini hakkama.

Teiseks soovitab ta püsida õnnelikus abielus ning et see püsiks, on vaja palju mõistmist nii mehel kui naisel. "Vahel on vaja ka andestada, iga tühja asja pärast ei maksa nina viltu ajada," kostab ta. Gerta sõnul on õnneliku abielu üks alustala ka see, et meestel oleksid meeste ja naistel naiste tööd. "Mis asi see siis on, kui naine on lapsega kodus ja mees käib tööl ning naine vingub siis, et mees ei aita kodutöödes? Miks mees peaks naist üleval pidama ja veel kahte tööd tegema ning kodus nõusid pesema?" soovitab ta asja üle järele mõelda. Mõistagi, kui mees on kodus, on lood vastupidised. Kuid Gerta arvab, et nii võib, kuid tema meelest peaks lapsega ikka ema kodus olema.

Kolmandaks soovitab ta noortel ikka viisakalt ja soojalt riides käia, ja mitte üleliia magada. Liikumine ning füüsiline töö on need, mis Gerta arvates vormis hoiavad.

Neljandaks soovitab ta süüa seda, mis hing ihkab, kuid eelistada rammusamaid roogi. "Kui sööd rammusat, ei lähe sa paksuks ja laisaks. Seda ei pea lihtsalt palju sööma. Kui sööd lahjat, pead sööma palju, võtad kaalus juurde, tervis läheb käest ja muutudki laisaks," selgitab ta. Kuigi Gertal endal viimastel kuudel suurt söögiisu pole, on ta terve elu lahjadele lurridele rammusat eelistanud.

Ja viiendaks soovitab Mamma nalja visata. Tema pole ilma naljata saanud elus ühtegi päeva. Seepärast soovitab ta püüda elus ka halbu asju naljaks keerata – nii on meel rõõmsam ja olemine kergem.

Pikemalt loe Gerta Virolasest homsest Õhtulehest.