Terviseuudised

INIMESED HÄDAS: hambaraviks kulub lausa korraliku auto hind! (496)

LISA KOMMENTAAR

Hambaravi hinnavõrdlus2. juuli 2018, 11:08
Kui rahakott pole puuga seljas, siis enne ravi peaks kliiniku hinnad üle vaatama, sest kohati on vahed mitmekordsed! Medihub pakub kliinikute võrdluseks veebilahendust: https://medihub.org/et/uudised/88/suur-hinnavordlus-eesti-koige-odavamad-ja-kallimad-hambaravikliini...
Tean25. jaanuar 2017, 07:49
Mitmeid kes käivad LÄTIS, PIHKVAS hambaid ravimas
No mis riik see on?25. jaanuar 2017, 08:53
...mis põhiseaduse järgi peab hoolitsema eesti rahva kestmajäämise eest, hävitab hoopis rahva tervist.
Tjah24. jaanuar 2017, 20:38
Mind huvitab üks asi: inimene, kel suus surnuaed - millal oli see moment, kui ta otsustas, et nüüd hakkab hambaid parandama? Mis ajendas, mis tõukas?
et siis24. jaanuar 2017, 21:56
Tahtis teine äkki liha süüa. Kõikidel asjadel on tähtis järjepidevus. Kui sa ikka 30 - 40 aastat oma elust ei ole hammaste eest hoolt kandnud, siis jah nad on läinud. Mõnedel juhtudel jäävad ainult suhu, kellel on looduse poolt eriti head hambad antud. Kas teate, et 18a. kaasa arvatud on Eestis tasuta hambaravi. Samas ka kaitseväes ja vanglas on tasuta hambaravi.
ja muidugi24. jaanuar 2017, 14:42
hambaarstid naudivad ,küsi palju jaksad küll nad maksavad,kuid ka siia valdkonda tuleks piirangud kehtestada
...24. jaanuar 2017, 15:05
Minu arust hambaravi Eestis on ainuke normaalselt korraldatud tervishoiuteenus. Haigekassaga on nii nagu on: maksa seda sotsmkasu nagu kuskile mutimullaauku, aga kui reaalselt oleks vaja ruttu eriarsti vastuvõtule saada, siis heal juhul saad aja poole aasta pärast (rõhutan, heal juhul).
Hambaravis on vähemalt inimeste enda vastutus rahakoti tühjenemise näol väga selgelt tuntav. Kui ikka teed kõik endast oleneva, et hambaid rikkuda, siis maksadki pärast raviarveid. Mina käin paari aasta tagant kontrollis ja arved pole midagi erilist. Vähemalt ma saan kvaliteetse ravi ja teenuse endale sobival ajal, mitte ei pea aasta aega esimest vaba arsti ootama!
Ja need, kes hakkavad geenidest ja katkistest hammastest jahuma, olgu parem heaga kuss. Mul ka sõber, kellel on "geneetiliselt halvad hambad". Siiamaani on meeles ta imestus, kui ta mulle peale õhtust hambapesu kommi pakkus ja ma ütlesin, et ma pesin juba hambad ära ju. Teda see küll kommi söömast ei seganud...
Ei jaksa23. jaanuar 2017, 18:52
Mul läks krooni ajal 50 tuhat... Nüüd tahavad saada veel 2500 eur... Krooni all oli põletik, tehti läbi igeme op. Ühte juurekanalisse on nõelaots sisse murtud ja peab välja tõmbama hamba. No enam ei jaksa... Las mädanevad ja lasen täisproteesid, mis sest et olen vaid 33a.
täpselt24. jaanuar 2017, 16:41
sama ,nõelaots juurekanalis .Aga hambale pandi plomm peale ja ei tee häda.Las see metalli otsake siis olla seal.
MMM23. jaanuar 2017, 17:05
Vaata aga vaata,see ikka üks tore teema ajakirjaniku tõstatatud.Ja millised kommentaarid,lausa vastik lugeda,ei lugenudki kõiki,sest halb hakkab-millised inimesed me ikka oleme.Ikka aina kirume ja kirume ja ikka tahame saada kõike tasuta.Tasuta lõunaid pole olemas,ikka ise vaja enda suumulgu eest hoolitseda ja ikka siis ja kohe,kui esimene probleem on hakanud endast märku andma.Maei usu iialgi,et rahval pole nii palju rahakest,et korra aastas arstil käia ja parandada.Siin lugesin mõnda kommentaari-ajas kohe hirmu nahka,millised väljendused,kriitika ja süüdistused hambaarstide aadressil.Ma ei ole rikas inimene,saan alla keskmise palga ja olen vähehaaval kõik oma suu korda saanud ja heade materjalidega,pole ükski plomm välja kukkunud,nagu mõned siin kirjutavad ja ma pole ka oma tyttavatelt kuulnud.Jätke siis vahel mõni kallis asi ostmata,ostke odavam auto või telefon,arvuti.Saab hakkama ja elada oma võimete kohaselt,mitte ihaldama sellist,mis on naabril-sugulasel.Kõik on meie peades kinni ja kommenteerijad on ilmselt suuresti sellised inimesed,kellel ilmselt pole enam midagi suhu jäänud ja pole aastakümneid hambaarsti külastanud,siit ka selline võhiklus hindade suhtes.Ärge virisege,minge kord aastas arstile,parandage või proteesige ja elu tundub ilusam.
hambutu23. jaanuar 2017, 19:03
Kurat ,ma töötan umbestäpselt kaks tuhat kuus jaminagi ei suuda endale ilusaid kihvasid lubada,lihtsalt kahju EESTI inimestest,eks see nii olegi ,et kes soidab tollas ja naerab teiste yle kes tänaval naeratada pyyavad.
nõus23. jaanuar 2017, 19:31
lisan veel, et tavaline plaatprotees maksab 400-500 vahel. Kui pole terve elu oma hammaste eest vaevunud hoolitsema, siis läheb üks "suutäis" tõesti korraliku auto hinna maksma, kui võtta see kõige kallimatest kallim variant koos implantaatide ja proteesiga. Inimene pole vaevunud hammaste eest hoolitsema ostab endale rõõmsasti pruugitud auto, aga tahab miskipärast kõige kallimaid hambaid ja sealjuures ilma rahata. Ühe-kahe hamba suhu tagasi panek ei maksa palju. Minge ja uurige hindu.
Turumajandus22. jaanuar 2017, 21:03
Ega see hambaravi polekski nii kallis kui sellega tegelejad nii suuri juurdehindlusi ei paneks kuludele otsa. Materjaliks pole ka kuld või briljandid. Hambatehnikud ei tee ka nädalaid ühte kunsthammast, et nad oma tööd nii kõrgelt hindavad.
eakas eestlane22. jaanuar 2017, 19:40
Pole mõtet valitsust süüdistada kui ise oma hammaste eest hoolt kanda ei taha. Ei kulu auto raha kui õigel ajal osta hambahari ja pastatuub. Inimene peab noorest east peale isikliku hügieeni eest hoolt kandma ja ka lastele selle harjumuseks tegema. Olen üle 70 aasta vana ja minu aastane hambaraviraha jääb 100-150 eurot ja mingist tühjast sahtlist pole juttugi. Kui meil oleks tasuta hambaravi, ka siis oleks mingi osa inimesi, kes lihtsalt ei lähe arsti juurde. Nõukogude ajal oli tasuta, osa inimesi käis ka siis ringi mädanevad hambakontsud ja pooleks murdunud hambad suus. Ometi oli ka siis võimalik koheselt parandada augukesed ja alles mõned aastad tagasi sai tollal pandud plommid välja vahetatud. Tahan rõhutada seda, ei raha puudumine ega riigikord pole need asjad, mis inimestel hambad suust viivad, enamasti on see inimese hooletu suhtumine enda tervisesse.
22. jaanuar 2017, 20:15
Täpselt nii mõtlen ka mina, olgu või tasuta, osa inimesi ei lähe ka siis sinna.Praegugi mõni tuttav inimene, kes ei käi hambaarstil mitte võimaluste puudumise pärast vaid lihtsalt lohakusest.
varu laudu eakas,22. jaanuar 2017, 21:07
need lähevad kallimaks.Lapse aru juba,vist oled ka eripensi saaja.
njah23. jaanuar 2017, 13:12
Pole nagu eriti nõus siinsete väidetega. On väga palju hambaarste, kes võtavad raha , aga head tööd vastu ei anna. Nii nagu nõuka ajal , otsisid HEAD hanbaarsti tikutulega taga nii ka tänapäeval.
24. jaanuar 2017, 14:46
Võta teatavaks, minu vanematel polnud nt võimalust käia hambaarstil, tuli ette ka aegu kus pesime hambaid soodaga, sest polnud võimalust osta hambapastat! Kui elujärg paranes käisid nad mõlemad järjepidevalt, ja see summa mis hammastele läks oli suur. Kohe kindlasti polnud see "nende enda hooletu suhtumine enda tervisesse", vaid konkreetselt oligi raha puudumine. Ja et sa teaks- ei ole nad joodikud (pole kunagi olnud) ja kumbki ei suitseta- elasime väikses maakohas ja mingi periood lihtsalt polnudki kummalgi vanemal tööd. Seega ära hinda raamatut kaante järgi ! Suurem hambaravi hüvitis või tasuta hambaravi tagaks vähemalt neile terved hambad, kes seda ise sooviks. Neid kes " ei viitsi" leidub alati, aga palun mitte ühe vitsaga lüüa kõiki !
Mutt24. jaanuar 2017, 21:38
Täpselt minu mõtted. Kui 30-40 aastat pole hambaid ravinud siis nüüd tuleb tõesti auto hind välja käia. Rahvas, hooligem oma hammastest samamoodi kui muu tervise eest!
A 22. jaanuar 2017, 19:09
Vähemalt hambaravi peaks olema riiklik ,et eramonopolile konkurentsi tekitada !
gee22. jaanuar 2017, 17:12
Hambutul valitusel peabki hambutu rahvas olema, muidu poleks ju mingit harmooniat valitsuse ja rahva vahel. Esimese mannaputru sööva riigina EU-sse! Aga ärge nüüd hakake manna hinda tõstma!
Taas hambatehnik.22. jaanuar 2017, 15:32
Ärge muretsege minu hariduse ja palga pärast. Minul on TRÜ diplom lõpetatud 1977. Oman oma kliinikut 4 teenistujaga. Lisaks on minul juba aasta aega samaväärne pension. Sukasääres on ka ja ei ole mõtet rabeleda ehk pingutada. Ajaviiteks valmistan päevas proteesi paari ülemise alumise kuu jooksul 20 paari sellest piisab on see rahake käes. Olen võimeline samapalju kõrvalt tegema kuid milleks. Kadedatele niipalju, et enamus staazist olen töötanud arstina mitte tehnikuna. Tegutsege ise kes teil keelab, kips igasugused vahendid on nüüdsel ajal igal pool müügis. Loodan veel vähemalt 20 aastat tegutseda ning ootan teid.
22. jaanuar 2017, 16:51
hambatehnikule:kui sa nii rikas oled,kas sa ei võik omi hindu veidi alla lasta,et vaesemad inimesed ka su juures jõuaksid käia?oma varandust sa nagunii endaga hauda kaasa ei võta,aga inimesed oleksid sulle tänulikud.kas see ei tähenda siis midagi?
Teeline22. jaanuar 2017, 19:14
Kas sa tegid koolis emakeele tundidest poppi, et nii mööda kirjutad, kõrgeltharitud inimene?
22. jaanuar 2017, 20:49
Jutt nagu nõukaaja kõrtsi administraatoril, kes ka kelkis ukse peal, kui talle raha ei antud te matsid olge vait, ronige ka minu kohale, siis kobisege.
To taaskasutuses hambatehnik22. jaanuar 2017, 23:06
Tōōd vōid kuskil nurgas vaikselt teha, āra ainult oma rumala jutuga ennast alanda. Sinu kommentaarist on igale aru saada, et haridust pole sinul ja ega kingsepalt ūle kaheksa klassi nōutagi.
23. jaanuar 2017, 06:06
Liigvanu ja liignoori hambaarste ja tehnikuid ma ei usalda.
No25. jaanuar 2017, 07:51
Hambatehnikuid õpetati välja med koolis mitte ülikoolis kui mu mälu mind ei peta
Voi nii22. jaanuar 2017, 14:42
Hiljuti läks haigekassa eelarve miinusesse, sest osteti ülikallist hepatiidi ravimit kümnete miljonite eest. See haigus on samamoodi inimeste lohakusest tulnud ja ei erine hambaravist mitte millegagi. Sarnaselt võiks ju inimestele kellel surnuaed sees, see ravi tunduvalt taskukohasemaks teha.
Sest enamusel kellel surnuaed suus on nõukaaegsed inimesed! Tuleks neile ju vastu tulla, mitte ravida narkomaane või muid ülikalleid haigusi mida inimesed lohakusest endale külge haagivad jne.
väike taks22. jaanuar 2017, 13:20
Kas riik, hambaarstid ja vaesus keelavad hambaid pesta??? Kui palju siinsetest ajugeeniustest peseb 2 korda päevas hambaid ja kasutab hambaniiti???
vastan22. jaanuar 2017, 15:03
Ei saa pesta, sest kõik hambapastad ajavad öökima kui juba natski hakkad pesema
ei, väike taks22. jaanuar 2017, 16:17
loomulikult ei keela keegi hambaid pesta. Aga hambaarstid miskipärast vaikivad maha, et paljud hambapastad tegelikult on söövitava toimega ja hoopis lõhuvad hambaid. Tehke ise katse: mustale riidele pisut hambapastat ja kui 12 tunni pärast peale lapi pesu on see endiselt samas värvis. siis on see hea pasta. Kui ei, siis on tegu hammaste lõhkujaga.
sa mine koos oma taksiga tead kuhu...22. jaanuar 2017, 21:14
sellist lol/li juttu võib ainult blondiinist tibi ajada aga küll ajapikku isegi sinusugusele mõistus ligi pääseb.
no 23. jaanuar 2017, 19:34
kas riik käsib kondoomita ja kõike liigutavat karata, et endale aids saada. Ometi toetakse selle haiguse endale saanuid. Hambaravi toetus võiks ikka tiba suurem olla küll.
Hambatehnik22. jaanuar 2017, 12:22
Tere. Ei ole lihtsalt sõnu kuidas rünnatakse Arste ja isegi riiki. Sellise rünnaku puhul ründan vastu oma mõtete ja rünnakuna samuti labaselt nagu teie ründajad. Lihtsalt harimatud kuulavad rumalaid harimatuid eriti harimatu teemaga lapsemõistusega blondiin. Kulla inimesed ärge minge hoogu selliste harimatute rumalate juures. Terve mõistusega inimene ei aja sellist juttu ega arva niimodi. Sellise raha eest saab 9 le inimesele panna suhu kuld proteesid. Arvestage, kuldsõrmuse keskmine hind on 80 EUR i 60 % line sõrmus. Hambakroon kullast maksab 40 kuni 60 EUR oni. Võtame näiteks kõige kallima 60 ne. Inimesel on 32 hammast kuid teaduse järgi me paigaldame 28 välja jättes tarkuse hambad. Hinnaks tuleb 1680 EUR i. Pluss tehniku töö 200 EUR i. Lisada juurde arsti nipet näpet ütleme kokku 2000 EUR i. Selle 18 000 EUR i eest saame 9 le inimesele kuld proteesid suhu. Lugupeetud harimatud põhjuseta põhjatud ründajad maanaised, külapaunikud, Antsud , ajakirjaniud jne süüdimatud palun lõpetage mõttetu laim ja süüdistused mis on alusetud. Ah-jaa, mis puutub meie palkadesse rikkuse juurde ilma igasusuguse saladuseta minu palk kõigub 4000 EUR o ringis ühe kuu jooksul kui tehnikul. Teiste palkasid ei oska ega tea kommenteerida. Tänan.
22. jaanuar 2017, 13:03
Ega hambatehnik eriti oma haridusega hinnata saa, nene ajal thniline keskharidus. Sul vōib seda haridust ka rohkem olla, aga selle tōō jaoks seda tarvis ei lāhe. Et sina 4000 saad, seda mina ei usu, siis mina peaks 12000 saama.
13 : 0322. jaanuar 2017, 13:57
Minu sugulane Valgast on lõpetanud TRÜ on ka diplomis tehnik kuid töötab arstina.
22. jaanuar 2017, 13:53
Nii kõrgeid palkasid saab maksta vaid siis kui on suur kasum. Kasum aga tuleb klientide kaudu.
13 53 le22. jaanuar 2017, 14:13
On on neil kuramustel kõvad palgad ja kui palju nad kõrvalt teevad. See hamba värk on üks pime värk.
penskar22. jaanuar 2017, 15:08
Väga imelik jutt. Käisin just hambaarsti vastuvõtul, Maarjamõisa polikliinikus, ühe hamba plommimine maksis 110 euri. Olen töötav pensionär. Ega pensionist sellist luksust ei saa lubada. Paljudel pensionäridel vaid ülemised proteesid suus, rohkem ei saa endale lubada.Toidukorv on tühine kulu. On veel vaja kütet , elektri eest, vee eest , telefonikulud maksta, riideid selga osta. Esimese pensioni saamisel läksid küll silmad märjaks. Aga peab kõigega harjuma, ka hammasteta eluga. Aga meditsiin on muutunud äriks. Nii et hambaarstid lõksutavad siis kuldhambaid.
ka pensionär22. jaanuar 2017, 17:31
siiani pole küll veel proteese vaja läinud, ikka omad kõik! Tuleb hoolitseda hammaste eest - see on KÕIGE TÄHTSAM! Plomme olen lasnud panna, max hind 85 euri.
on22. jaanuar 2017, 19:11
hinnad ikka teistsugused kui mul hiljuti paljas kivi eemaldus maksis 44 eurot...ehk oleneb,kelle juures käid omi hambaid ravimas aga kuna meilt maalt kadus hambaarst soome, siis paljas sõit linna juba võtab poole krooni raha ja mis veel terve hammas maksab...küllap need haritud pügavadki neid harimatuid.
hmm22. jaanuar 2017, 20:01
8 krooni + 4 implantaati koos katetega + eeltööd - 11 000 eurot
no näed,tehnik22. jaanuar 2017, 21:30
tähendab isegi 400 eesti uut rubla saav inimene võib hambad suhu saada.Sa räägi lihtsamini,tee inimestele selgeks,kus saab harimatu inimene normaalse raha eest hambad suhu.Aadressi paluks ka kui saladus pole.Kuldhambad võite neegritele panna,sest need on kindlasti odavamad kui teie proteesid.
Tallinnas parandasin üht hammast,ilma tuimestuseta,150 raha läks ja seda veel odavamas kohas.Hambaravi võiks rasedatel naistel ja pensionäridel üldse tasuta olla.J ei pea ju selleks retsiks hakkama,et vanglas hambaid ravida.
ds24. jaanuar 2017, 15:20
käi jala, 4000 euri ja ei häbenegi.
teie arvates on haiged arsti väljaelamise koht, raiped
vastus24. jaanuar 2017, 15:23
sina oled ka inimene, teed tööd 8h päevas. Ja võtad kogu raha vaesematelt ära. Saaksid 2000 €ga ka hakkama. Häbi pole 4tuhiga keksida?
sa24. jaanuar 2017, 16:15
2 tonniga ei elaks ära?
Andres24. jaanuar 2017, 18:18
Kus täpsemalt saab 60 euro eest kullast hambakrooni? Ostaks hulgi. Pensionipõlveks v nii. Kulla gramm hetkel maksab juba ise 60 eur kanti, hambakrooni kaalub juba ise ca 5g ikka.
sa25. jaanuar 2017, 08:49
2000-ga ei elaks ära või?
lol25. jaanuar 2017, 09:24
2tuhiga ei elaks sa enam ära?
Maanaine23. märts 2018, 18:47
Just. 18000 eest saab 9-leinimesele kuldproteesid!
Teie väljatoodud 2000 oleks ju veel mõeldav, aga mitte 18000.
Ahjaa ja kohatu on siinkohal kekata oma 4000 eurose palgaga. Teie kirutud manine saab miinimumpalka
mari22. jaanuar 2017, 07:48
Korra aastas tuleks käia küll. Aga garantii kohta erapraksise juures tahaks rohkem teada küll. Sest olen sattunud sellise arsti juurde, kelle plommid millegi pärast aina ära kukkusid. Vahetanud arsti, sai kõik korda.
22. jaanuar 2017, 10:49
Minu hambaarst annab plommile poole aastase garantii. Kui juhtub selle aja jooksul ära tulema, paneb tasuta uue. Üks kord on juhtunud.
22. jaanuar 2017, 11:08
aidake tohtreid22. jaanuar 2017, 12:04
Täna peavad nad hakkama saama vaata , et elatusraha eest. Samas on nad nõus inimesi abistama lausa tasuta. Uus valitsus tõttab appi ja hambutu hakkab aastas saama hambaravi toetust lausa 30 euri (€).
22. jaanuar 2017, 13:05
Selle programmiga saab tohter sinu hammaste eest riigilt veel rohkem, kui sinu kāest.
suu22. jaanuar 2017, 05:32
Hambaravi ja see töö tehakse nö nii "huvitavaks" ! Kas plommimine ja sildamine jne on siis tõesti nii keeruline,et nõuda hingesummasid?
Ainuke miinus on sellel töö mustus ja räpakus. Reaalselt pole tegemist ei tea kui keerulise ametiga,aga peab taluma inimeste haisvaid ja räpakaid suid.
22. jaanuar 2017, 10:51
Kui hambaarstidel endil on on seljas vaid räpased teksapüksid ning sama räpane hõlst selle peal, siis pole just keeruline arvata, millist tööd seal tehakse.
võrokas22. jaanuar 2017, 12:08
hambaravi on väga närvesööv ja valuline protsess. Seepärast limpsin alati enne tohtri juurde minekut 20 dl eetrit hinge kosutuseks. Mõni tohter seda aroomi ei salli ja üks lausa sai narkoosi löögi.
oeh..22. jaanuar 2017, 14:37
Pole tegemist keerulise ametiga ? Uskumatult rumal kommentaar. 5 aastat intensiivset õpet + mitu aastat residentuuri + pidev enesetäiendus, kestev õpe kogu elu.
Pese korralikult hambaid, kasuta hambaniiti ja ära avalda oma arvamust ameti osas, millest sul puudub igasugune ettekujutus.
jälle üks tark hambaarst,22. jaanuar 2017, 21:38
teidki on igat masti,nagu ka iga ameti juures.Kui sa hea doktor oleksid ja luuaga kabinetis ei askeldaks,peaksid teadma,et alati ei aita ka see,et 5x päevas hambaid pesed.Peaksid ju teadma.
no kuule suu, arstide töö on ju selline,22. jaanuar 2017, 21:34
olgu need günekoloogid või ka teised doktorid.Su komm on kohatu.
Ma ei saa aru22. jaanuar 2017, 02:33
Hambaravi peaks olema kõigile tasuta!
kommunism22. jaanuar 2017, 02:43
Samuti ka korterid, elekter,küte, komunaalteenused, ühistransport, ajalehed, kinopiletid, sööklad, ravimid, esmatarbekaubad, toiduained j.n.e.
Ilus on unistada. Ainult et kes selle ilu kõik kinni plekib ja mille arvelt. Kui kõik muidu saaks, siis puudub ju stiimul tööga naba ära venitada ja pingutada. Üldse tööd teha.
Näh22. jaanuar 2017, 03:42
""Samuti ka korterid, elekter,küte, kommunaalteenused, ühistransport, ajalehed, kinopiletid, sööklad, ravimid, esmatarbekaubad, toiduained j.n.e.""
Kortereid võiks jah riigil olla rohkem mida saaks häda korral kasutada. Samuti peaks muu hädavajalik olema enamvähem tasuta või siis jõukohane; arstiabi, hambaravi, taastusravi jne. Ära aja jama, et hambaravi erineb muust ravist, ei tapa kuid ravi peaks ikka saama. Enamus arstiabi, mis pole üldse odav, on samuti inimeste end laiskusest või ettevaatamatusest tekkinud.
Miks peaks tavakodanik maksma kinni mõne ekstreem sportlase operatsioone jne. Kui ära ei sure ja kindlustust ei olnud siis käibki katkise jäseme/luuga ringi.
See hamba ravi on üldse liiga üle hinnatud. Koht kus saaks inimestelt raha sisse kasseerida.
Korruptsiooni koht22. jaanuar 2017, 08:53
Iga päev viivad välispangad kolm miljonit meie raha Rootsi. Kui kinnimakstud valitsus oleks seda kasumit maksustanud, võikski kodanikel olla paljud teenused riigi kulul.
Teeline22. jaanuar 2017, 10:40
Ära ironiseeri! Ehk seletad, miks nn pagulastele hambaravi tasuta on? Oma rahvas söögu putru.
22. jaanuar 2017, 11:09
Saamatud oleme tōesti, isegi oma panka meil ole.
vaata hari ennast22. jaanuar 2017, 12:10
Pagulased ongi see kontingent , kes tagab meile tulevikuks korraliku rantjeemehe sissetuleku. Me peame neid igati abistama, soosima ja austama. Nemad ongi meie helge homse loojad.
Aga sellepärast22. jaanuar 2017, 14:16
ongi rootslasel kõik kulud mis ületavad 700 SEK (70EUR) kaetud haigekassa poolt.
kuidas ei ole? 11:0922. jaanuar 2017, 14:59
tuiksoo tegi ju ühe?
Muidugi ei tea,kui palju lambukesi neil on,kuid reklaam käib äge.
Ise ei julgeks sinna 0.10 pennigi panna.
Kust22. jaanuar 2017, 19:36
selline info? Tavainimene Rootsis küll midagi tasuta ei saa. Ei saa arsti juurde aegagi enam. Raskelt haiged ootavad haigla koridorides pikali päevade kaupa voodikohta ja ravi.
rumal kommentaar22. jaanuar 2017, 19:43
võrdled hambaravi ajalehtede, kinopiletitega? Vabandust väga, aga hammaste valutamine ei ole võrreldav tasuta kinoga.
vanglas22. jaanuar 2017, 21:40
saab seda ka tasuta,seal ei pea putru sööma.
pange aga juute etteotsa,22. jaanuar 2017, 21:41
jääte sellestki ilma mis alles.
l i b l e 22. jaanuar 2017, 21:43
arvake ära,millises riigis maksab haigekassa kinni ka taksoarve haiglasse.
Mannu23. jaanuar 2017, 12:29
Tasuta lõunaid ei ole. Ettepanek: hambaravis tuleks arvestada inimese sissetulekuga! Roolijoodikute trahvimisel ju arvestatakse! Nemad on ju ka ise süüdi, et purjutavad!
heh24. jaanuar 2017, 15:07
Tasuta asju ei ole olemas! Kas sa ise oled nõus tasuta tööd tegema???
Andres24. jaanuar 2017, 18:19
Minu meelest peaks olema eluase kõigile tasuta! Seda koos toasooja ja pesemise võimalusega.
Mutt24. jaanuar 2017, 21:44
Miks tasuta? Kes siis peaks maksma? Meie kõigi rahakotist? Milles olen mina süüdi, et hoolimatud regulaarselt hambaarsti ei külasta ja siis oma surnuaia eest hiigelsummasid peavad maksma.
Kõigi hammaste saamiseks:22. jaanuar 2017, 02:24
Laura21. jaanuar 2017, 23:35
Hammaste teema on viimasel ajal väga palju läbi käinud, mis on hea märk sellest, et ehk muutub miskit! Hambaravi on tõesti üsna kulukas, aga katkiste hammastega ka ei saa olla!
Jah hea, et räägitakse.22. jaanuar 2017, 06:48
Selle asemel, et arstid viibutavad sõrme, et hügieen on halb, siis võiks midagi suuremat ette võtta inimeste teadlikuse kasvatamisel hambahügieenist. Telekast lühiklipid kuidas tänapäeval see parim hammaste eet hoolitsemine käib. Ajad muutuvad ja tavad ja kombed koos nenedga. Lasteaiast peale ja koolis iga aasta läbi viia hambahügieeni koolitus klassidele. Jagama tasuta vahendeid.
Sest on palju peresid kus vanemadki ei tea sellest palju midagi, kust need lapsed siis peaksid teadma ja oskama. Nii nagu inimesi on treenitud aastate jooksul helkureid kasutama. Väike asi, aga võib muuta palju. Ja ka kümneid aastaid tagasi ei teadnud keegi helkurist midagi, mis nüüd on muutunud aga tavaliseks asjaks.
22. jaanuar 2017, 14:42
Hambaarstid käivad lastele infot jagamas alustades lasteaedadest lõpetades keskkoolinoortega ja mitte ainult.. ka hambaravitudengid teevad seda. See on lausa õppekavas kirjas.
Selle asemel, et 'viibutada sõrme' arstide suunas, harige ka ise oma lähedasi ja eelkõige iseennast. Hambahari maksab 2€, saab isegi odavamalt. Selle suudab muretseda endale iga pere. Ei pea olema geenius ega läbima koolitusi, et teada suuhügieeni tähtsusest. Inimesed on laisad! Laisad! Laisad! Laisad!
Arstile minnakse siis, kui suu hammastest tühi või kui auk juba nii suur, et hammas valutama hakkab. Muidugi kulub sellise töö jaoks raha, sest materjal maksab, selles pole hambaarstid süüdi.
Seda aga ei teata, et hambavalu tekkeks peab auk olema hambas juba vähemalt aasta.
Harige end ja hoidke suuhügieeni! Vähem vingumist on ka tervislik!
ss21. jaanuar 2017, 22:38
Kes oskab uusi hambaid kasvatada, jätke oma kontakttelefon.
lol22. jaanuar 2017, 05:33
23. jaanuar 2017, 14:31
Helistasin, öeldi, et teenindavad elava järjekorraalusel, läksin kohale, nüüd olen 2,5 nädalat sabas seisnud!
jee22. jaanuar 2017, 06:20
alles kuuulsin uudist , et tablettide abil on varsti v6imalik suuremadgi hambaaugud täis kasvama panna.ravim on siis olemas ja varsti myygil.
22. jaanuar 2017, 09:57
Arenenud riikides selline ravim kasutusel juba ammu. Aga see ravim ei ole odav.
oda pea'nt pea22. jaanuar 2017, 12:13
Meie oleme rikaste riikide klubi liige. Maksame sinna korralikku pappi ja saamegi ennast nimetada arenenud riigiks. Aga meil sellist ravimit seeda ju ei ole ??? Milles küssa, kas infosulg ja rahanälg ?
selleks ajaks22. jaanuar 2017, 22:16
aga25. jaanuar 2017, 04:31
Need hambaarstid teevad hulle asju21. jaanuar 2017, 21:44
Mul naabrinaisel olid ilusad hambad suus, kogemata tekkis ūhte hambasse auk. See auk tehti ilusti āra, aga samal ajal. kui abiline plommi segu segas, millega siis arst tegeles. Vahetas naabrinaisel neli ūlemist hammast āra, pani mingid vanad kōndid asemele. Vahetas ūlemised purihambad, arvas, et neid keegi ei pane ehk tāhele, aga mina nāgin seda kohe, et kaks hammast āra vahetatud. Naabrinaine hakkas siis ise kahe peegliga uurima ja nāgi , et koguni neli āra vahetatud. Lāksime mōlemad, mina tunnistajana ja naabrinaine kannatununa selle arsti juurde tagasi, aga kas arvate, et saate sealt ōigust. Need hambad juba ei tea kellele tuttavale suhu pandud.
21. jaanuar 2017, 22:03
Kaasajal polegi vaja hambaplommi segu segada, vaid need on juba valmis.
21. jaanuar 2017, 22:23
No nāed siis, selle segamisega siis lollitati inimest seni kuni hambad vahetatud.
kus23. jaanuar 2017, 19:39
su naabrinaine sel ajal oli, kui tal hambad suust kisti ja ära vahetati? Mul oli küll valus, kui hammast tõmmati. Üldnarkoosi ka ei tehtud.
21. jaanuar 2017, 21:34
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
kodanik hammas21. jaanuar 2017, 23:37
Hambaarstid joovad kohvi nagu vett, selles pole asi, vaid hammaste regulaarses pesemises ja kontrollis käimises.
!!!22. jaanuar 2017, 02:48
XVIII-XIX saj eesti talupojad ei teanud mitte midagi hammaste pesemisest. Ei hambaharjadestega pastast. Kuid suid enamasti vaat et peaaegu kõik hambad suus. Nemad lihtsalt ei tundnud suhkrut, kohvi, limonaade, kompvelkke, rafineeritud toiduaineid. Samuti mitte e-aineid. Nemad sõid lihtsat omakasvatatud ökoloogiliselt puhast ja tervislikku talutoitu.
Kust sa tead, et olid suus?22. jaanuar 2017, 07:18
Elasid ka sel ajal?! Vanaaja fotodel inimsed väga ei naerata, et hambumust näha.
Midagi tehti ka tol ajal, hõõruti söe või soodaga. Hingeõhu värskendamiseks näriti piparmündilehte. Hambad olid suus kaua olid ja siis oli aamen. Meeste suud ilmselt lehkasid piibutubaka järgi ja hambad kollased, kui neid veel oli. Vana aja filmides kus on näidatud talurahva ülestõuse, ükskõik kas Eestis. Prantsusmaal või mujal on see lihtrahvas köik suht viletsa hammastikuga, mingid igerikud suus. Soome ajaloos on olnud aegu kus meheleminejad pruudid lasid oma koleda esihambarivi välja lüüa ja asendati savist kunsthammastega, et ilusat naeratust saada.
Hambaarst22. jaanuar 2017, 11:14
22. jaanuar 2017, 11:20
Ei tea. Natukene ebamugav kirjutada, aga minu isal ei olnud elu jooksul hambaharja. kuni 70 - nda eluaastani olid kōik hambad suus, siis lōid noored norijad ūhe hamba suust vālja ( isa lōi ise esimesena ja suutis kaitsta end ). Eks hiljem hakkasid need hambad vist ikka pudenema ka, aga ikkagi ta kunagi ei lāinud hambaarstile. Suri 93 aastaselt, siis olid veel pooled hambad suus ja ei mingit putrude sōōmist, ainult soolast liha.
on22. jaanuar 2017, 19:39
asi geneetikas ja toitumuses, oleneb mida sööd, millal sööd ja kuidas, et ei näriks traati ja klaasi, vaid tarvitad korralikke toiduaineid, mida kahjuks jääb vähemaks, mida aeg edasi.Kadund hing,naabrimees ei käinudki elus hambaarstil, enne suri ära, aga rivi oli korras ja suitsu ta ei teinud, kärakat viskas küll, teine mees tegi suitsu 80.oli vana ja kaks korda käinud kontrollis hammaste pärast.Pole siinilmas keegi teisega ses suhtes sarnane, et nüüd tee nii või naa, siis hoiad hambad vms.Pesed hommikul enne sööki, siis on kaitsekiht peal ja õhtul enne uinumist ka ja ülejäänu teeb suus olev sülg, mul tekitab hambakivi, nii ütles arst, kuidas teistel on,ei tea,eks inimene ise teab, temal need kogemused olemas...igatehes põletik tekkis terve hamba alla ühest arsti määratud rohust, mille teabeleht ka märkis ära aga arst ise ei uskunud...no mis teha, usk on inimese enda asi aga mul selline kogemus tuli ja vahel kadestad ilusaid hambaid, pärast tuleb välja-proteesid.Hoidke omi, kuni elate ja peale surma võib sõber su suust kulla välja võtta, sinnapoole pole seda vaja ju?
Lihtne22. jaanuar 2017, 20:30
Vanal ajal filme ei tehtudki ja kui tehti siis olid hambaarstid juba ametis ja augutekitus süsteemid juba täies hoos. Inimesed olid ka siis palju suuremad, mitte sellised äbarikud krlambid nagu praegu. Hambad on siiamaani pealuus kui üles kaevad.
k21. jaanuar 2017, 21:29
hambaravile kulub palju raha. aga kui lähed hambaarstile autoga, pole autot kuhugi parkida. igal pool on parklad täis, autosid on nii palju. vist igal inimesel on auto. ja autole on vaja kütust ja neid on vaja ka parandada. nii ei jäägi hammaste raviks raha.
Joodikud21. jaanuar 2017, 23:38
Hammaste raviks pole raha, sest on vaja viina järgi Lätti sõita.
22. jaanuar 2017, 09:15
Täpselt, Lätis odava viina järel käimise artikli juures pole pea ühtegi kommentaari, kus keegi pahandaks, et raha ei jätku.Ikka kui palju ja kui väikese raha eest saaks osta.
oma21. jaanuar 2017, 19:27
Tutvuste ja julmuse kaudu terve esisahtel ca.5000 ,kui aga tavainimene ,siis korruta kolmega. KUST SAAB AGA AUS EESTI INIMENE SELLISE RAHA ,et lihtsalt oma suu korras hoida. Mitte kuskilt ,järelikult tuleb minna kriminaalsele teele voi? Aga kui juba vanem ja mendi eest ka ei joua joosta ,mis siis ,ime läbi korre jogurtit,väga inimsobralik riik meil ,nimetatakse EESTI VABARIIGIKS.
aus inimene21. jaanuar 2017, 19:37
eesti vabariigis on kuni 19 aastastele lastele hambaravi tasuta. oleks inimesed seda oma lastele õigel ajal võimaldanud, ei oleks nüüd "sahtlid tühjad", nagu armastatakse öelda. täiskasvanul kord aastas kontrollis käia ei maksa ka maid ja maju, nii et ikkagi enda süü. eesti vabariiki pole küll mõtet sarjata.
21. jaanuar 2017, 19:59
Sūūdi on geenid, tuleb enne abiellumist pruudi emale ja isale ka suhu vaadata.
21. jaanuar 2017, 19:46
no kuidas need sahtlid kõigil nii tühjad on?
21. jaanuar 2017, 19:57
Vōid ka seda edasi imeda, mida siiani imenud oled.
21. jaanuar 2017, 18:25
miks meil nii paaniliselt kardetakse hinnakirja ilmsikstulekut? Kirjutasin mõned näited tavameditsiini hindadest,kuid valvekoer-moderaatorid hävitavad info jub aeos Pealegi on see haigekassa info,mitte omalooming.
21. jaanuar 2017, 18:59
Teinekord ole pisut kannatlikum, eks.
hinnakiri21. jaanuar 2017, 19:35
Niisama hindu pole mõtet lugeda. Tuleb ka uurida, et mis ajastu tehnoloogia on selle hinna taga.
Hiluti uurisin tuttavale proteesi hindu, üks hammas on vaja asendada proteesiga.
Tulemus - kõige uuem tehnoloogia ja mida pakub ainult üks Hambaravifirma maksab kõige vähem ning kogu töö tehakse ära ühe päevaga. Teised pakkusid aga vanemat tehnoloogiat mis on kallim ning kus inimene peab mitu korda käima.
on22. jaanuar 2017, 19:46
siis 200 euri arstitasu kui ühe päevaga teha, ega vähem nad ei saa, kui uskuda ühte arsti, mis veel materjal peale ja aparaatide töö jne.arvan, et siis alla 300 ei saa läbi?
Tollele,,hinnakiri,,!!23. jaanuar 2017, 17:27
Nu mis rumalat jama sa ajad siin???Isegi ka kõige parema tehnoloogiaga ei saa hammast suhu ühe päevaga ja veel proteesi,hambajäljend vajab kuivamist ja alles peale seda saad minna proovi ja kui see kõik sobib-saad proteesi.Ära arva,et sinust siin targemaid inimesi pole.Ja muideks,sina,praegu on pea kõik hambakliinikut esindatud tänapäevase tehnoloogiaga,sest vastasel korral,nad ei saakski oma tööd teha.Mine ravi ennast sutsuke!!!
ära23. jaanuar 2017, 19:42
seleta. Mulle pandi ODE-s Tartus plastprotees ühe päevaga. Kulus tookord ehk miski 300 krooni.
ront21. jaanuar 2017, 18:21
Eestis on kord täiesti käest ära . Hambaravi ja ravimiäri on valdkonnad,kus mingid piirandud ei kehti.Riik riigis,teevad,mis tahavas ja veel mõnitavad inimesi .
Hambad on samuti organismi üks osa,mitte pole tegemist iluraviteenusega . Miks haigekassa kompenseerib joodikul oma käitumise tõttu tekkinud maohaavade ravi,alkohoolse närvikahjustuse ravi? Antakse veel invaliidsusgrupid ka? Aga hambad oleksid justkui mingi eriline luksus. Miks lagunenud hammaste tõttu invaliidsust ei saa ? Paljud terviseprobleemid saavad alguse lagunenud hammastest .Kui joodikul on maos auk,siis on ta tegija,aga kui inimesel on suu korrast ära,ei saa ta töödki Seega lisaks kehalisele kahjule,valule , ka vaimne vägivald ja alavääristamine.
Hambaarstid väidavad,et meditsiin ongi kallis Jaa,aga miks siis ei lubata -porpageerita hinnakirja avalikustamist teiste meditsiiniteenuste osas? Mujal maksab haigekass hinnakirja järgne arstivisiit 18,88, korduv 12,08. Südamestent maksab 1102,40,standartne puusaliigese protees 1276,rinnaimplantaat 650 . Üks kalleimaid on südameklapi protees-25000.Aga näiteks ajuveresoone klipsi saab poolmuidu,kõigest 250 eur.Nii et odavam on olla ajuhaige,kui hambahaige.
Terve elustiil21. jaanuar 2017, 23:41
Vale! - odavam on olla terve!
Kohtunik22. jaanuar 2017, 05:39
Valitsuses istuvad ju amatöörid ja nemad ei näe probleemi,kui palk 5kilo sulas ja hambaravi on neile kui banaani soetamine.
ruudi21. jaanuar 2017, 18:15
Tean ka üht hambaarsti Tallinnas,kelle öde istus akna all ja vaatas mis autoga keegi tuli ja vastavalt sellele kirjutas arve...
heh21. jaanuar 2017, 19:48
Hinnad öeldaksegi näo järgi või hetkeemotsiooni ajel. Keegi seda kontrollima ei hakka ja klient usalduse kaotuse hirmus kannatab vaikides ära. Vähemalt minu arst vaatas alati korraks lakke ning siis joonistas hinna. Tegi seda vaikselt ja nagu häbenedes söötis minu nina alla. Et järjekorras ootavad ei kuuleks ega saaks aimu. Olenemata töö kestusest ja kulunud materjalidest tuli hind ikka ümmargune ja ühesugune. Hinnaga mängitakse teatud piirides sest keegi võib siiski ju ametliku käigu anda ja siis on kerge põhjendada.
vähem luulusid, rohkem mõistust24. jaanuar 2017, 15:11
Misasja sa jahud? Kui sul nii kehv arst on, siis vaheta arsti. Ega hambaravi liinitöö ei ole, et hinnad kivisse raiutud on. Ja mida ja kellele sa oma arust seal kaebama lähed? Juba hinnakirjas on enamikel hambaarstidel vahemikud, pole neil vaja midagi ühe hullu kaebamist karta.
21. jaanuar 2017, 20:46
Et teised järjekorras ei kuuleks? Mis imelik hambaravikabinet see oli, kus lausa järjekorras istujad võivad kuulda mida kabinetis räägitakse?
Tartu mnt22. jaanuar 2017, 19:49
Hea25. jaanuar 2017, 07:56
tütar käis 21. jaanuar 2017, 18:11
Tallinnas ühes nn udupeenes hambakliinikus(tema sai endale seda lubada kuna saab üle 1000 palka) Vist 4 hamba ravi koos täitega läks 400 eurot minu palk koolis on veidi suurem, olen õpetaja abi. Mulle jääks kuus 100 eurot, millest peaks maksma korteri ja sööma ka veel.
Tallinna lasteaede abide palk on umbes sama. Siin imestatakse ja õigustatakse hindasid. Öelge kas saaksin endale sellsit hambaravi lubada?
Pealegi ei tea inimesed oma õigusi. Ka hambaravil on garantiid.
Teadja21. jaanuar 2017, 23:43
Hambaarstile minge Tallinnast väla, palju odavam ja ravi on ikka sama!
tundub küll,22. jaanuar 2017, 21:53
sellest on palju kribatud.Aga kuhu võiks minna,ei usu,et doktorid sellest vaimustuses oleks.
To tütar käis22. jaanuar 2017, 02:37
Aga äras a mine siis "udupeenesse" kohta nagu su tütar vaid tavalisse kohta.
no22. jaanuar 2017, 17:36
eks olegi erineva rahakoti paksusega inimestele ka erinevad hambaravi kohad!
No 23. jaanuar 2017, 22:00
aga ei pea ju laskma kõiki hambaid korraga korda teha. Mina maksin oma nelja hamba ja hammaste puhastamise eest kokku 450 aga käisin kolmel kuul järjest. Parem nii, kui käia katkiste hammastega. Aga noh, vabandusi ju leiab.
tütrele24. jaanuar 2017, 15:13
Kui sa oled endale tütre kasvatanud, kes saab udupeenes hambakliinikus ravil käia ja oma emale ei raatsi 400 eurot anda, et ta ka oma hambad korda saaks, siis tuleb küll ainult peeglisse vaadata!
raivo21. jaanuar 2017, 18:07
Olen nõus Pole Hullu.Olin ka ise dets alguses Kiievis 13 esihamba närvide eemaldus kanalite avamine,laiendamine täitmine plombeerimine-ca 480 eurot.Nõus et hotelle erineva hinnaga ise olin 5 ööd Kiievi kesklinnas hotellis 170 euri.Nüüd varsti tagasi, et saaks uued kroonid nendele hammastele,metall.keraamiline kroon 1950 grivnat kurss 1 euro cs 30 grivnat.Lähen 11 päevaks, et saaks suu korda.Võin anda infot tel.5202155.Tegemist erakliinikuga.
mul on 77 a21. jaanuar 2017, 18:00
onu, kes on elus ainult 3 korda käinud hambaarsti juures. Kord oli auk ja hiljem paar korda kivi võtmas. Hambad on nagu hiirel-väikesed ja mitte just pärlid. Kuid ju ikka geenid loevad ka palju, nii nagu kõik muu, nii ka hambad antakse vanemate kaudu edasi.
no ei ole alati nii,22. jaanuar 2017, 22:00
mu ämm oli 90 aastat vana ja kui haiglasse sattus, siis kutsus raviarst kolleege vaatama millised ilusad, terved hambad võivad vanuril olla.Samas abikaasal,peale sünnitusi hakkasid hambad lagunema,olgugi,et hügieeniga oli kõik korras.
21. jaanuar 2017, 17:59
Tere.
Ärge nutke nende hindade üle.On olemas hambaarstid Valgevenes ja Ukrainas,kus hinnad 2 kuni 3 korda odavamad.Ise oli dets,alguses Kiievis kus alustasin ravi et paigaldada endale suhu 13-le esihambale kroonid.Kanalite avamine, närvide väljavõtt,kanalite laiendamine, täitmine,
plombeerimine kjokku va 480 eurot ja veel läheb keskmiselt ca 1100 eurot, et oleksid ka kroonid. Ecoline bussipilet Tartu-Kiiev edasi -tagasi 85 eurot ja hotell 1 toaline korter Kiivi
i kesklinna lähedal keskmiselt 33 eurot öö.Nüüd jaanuaris tagasi. Metall-kerammiline kroon 1900
grivnat.Kurss 1 euro ca 30 grivnat.Minu tel.5202155 võin anda infot, keda asi huvitab. Tegemist erakliinikuga,arstid meeldivad vastutulelikud.
Merike21. jaanuar 2017, 17:35
Kui kaks korda aastas arstil käia, ei kulu mingeid hiigelsummasid. Kui mingi pisike auk tekib, lapitakse mõnekümne euro eest ära. Olen 50a, tänu sellele pole kunagi tundnud hambavalu, ei mingeid mädanikke, juureravi ega väljatõmbamisi (v.a. tarkusehambad). Kuni 19a on ju pealegi täesti tasuta!
seeneke22. jaanuar 2017, 10:57
või siis 2 nädalat peale " tavalist" plommimist tekib samasse ja kõrvalolevasse hambasse juurepõletik, mistõttu tuleb ravide eest välja käia pea 400 euri kokku.
hammas21. jaanuar 2017, 17:33
Aga miks te looduslikke ravimeetodeid või siis looduslike materjalide peal toodetud hambapastasid ei kasuta?
Ja veel - kas keegi selle peale ka tuleb, et kõvasti reklaamitud Triklorosaani sisaldavad, eriti valgendavad hambapastad ongi need mis tegelikult hambad auklikuks lõhuvad. Ja mida siis kalli raha eest parandama peab.
Ise kasutan juba 10 aastat üht looduslikku, ausalt müügis olevat, hambapastat ning pole vajadust mitte ühegi hambaarsti järele.
hammas21. jaanuar 2017, 18:17
Asi oli lihtne - hammastes tekkisid mingid salapärased tundlikud kohad ning ka paar veritsevat kohta.
Siis sai võetud kõiksugu erinevad hambapastad, need ritta pandud ning siis algas suurem katsetamine, et milline hambapasta siis tegelikult tundlikkusea maha võtab ning veritsevad kohad ära parandab. Ja selline pasta oli täiesti olemas - loodusliku materjali baasil, ilma Triklososaanita. Seejärel sai uuritud -Triklorosaan on väga kõva mürk nind hambalõhkuja mida hambapastadesse topitakse.
Ja nagu öeldud - looduslikud pastad on täiesti ametlikult müügis nii apteekides kui poodides, lihtsalt igaüks peab valima milline on tema hammastele sobiv.
puuraidur21. jaanuar 2017, 17:17
Panin lehte kuulutuse:"Müün 20 ruumimeetrit ilusaid, ülimalt kuivasid ja käsitsi siledaks voolitud superhüper küttepuid hinnaga 1000 Euri ruumimeeter." Olin kindel,et mitte keegi ei osta. Aga ometi osteti ära,põhiliselt pensionäride poolt,sest nad tahtsid paljast uudishimust omada superhüper küttepuid. No mille vastu ma eksisin.
üleskutse22. jaanuar 2017, 09:34
Rohkem huumorisoont,seltsimehed! Rohkem enesekriitilist meelt,seltsimehed! Rohkem peeglisse vaatamist,seltsimehed!
21. jaanuar 2017, 16:54
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
õige jutt21. jaanuar 2017, 17:17
käisin USA-s ja seal on väga palju juute hambaarstid. Hinnad on ka seal vägagi krõbedad.
21. jaanuar 2017, 17:22
Sul on valed andmed, kes, kes, aga juut nälga ei sure
im l.o.v.e y.o.u juute21. jaanuar 2017, 18:46
Et teie arvates on ju juudid selle taga? Minu teada on Eesti hambaarstid ja palkade kruttija ja pensioni maksjad Eesti juurtega eestlased ise. Juute on erinevaid on keskmise palgatöölised on kodutuid on madalapalgalisi ja on ettevõtlusega tegelevad. Juudi naised on väga ilusad ja seksikad!
rumal jutt,22. jaanuar 2017, 22:09
kus sa oled juutöölist näinud.Neid veavad ülespoole,ka presidentideks,ikka omad.
Poliitikasse kippujaid on küll ja küll,ka meil.
-juuttöölist-ikka22. jaanuar 2017, 22:31
ma ka nagu õl-i kirjatsurad,ei loe kribatut.
enesekindlad21. jaanuar 2017, 16:42
tohtrid - kuidas on võimalik, et paigaldatud plommid kestavad vaid 1/2 aastat. Hambaarstid elavad tõepoolest totaalses turumajanduses, kuid nagu nafta on ka hambad kõigil algselt tasuta käes, fossiilid mõlemad, tikuvad otsa saama. Hambaravi vahendid on aastakümnete jooksu muutunud aks, paremkiiremaks, valutumaks, aga parandamise stiil sõltub ikka konkreetsest tohtrist, kes kõigest inimesena on ka väsinud, ületöötanud, pooltõbine - tagajärjeks mitu "väljapuuritud" hammast. Raviplaan loetamatu käekirjaga mustand, mille vaidlustaminegi suure tõenäosusega võimatuks osutub. Raha küsitakse kõvasti, eks kallid hobid, eluase ja isiklikud lapsed taha ka oma osa. Mitte kõigis ametites sedalaadi turuhindu kehtestada pole võimalik-eetiline.
Habmaravi21. jaanuar 2017, 16:38
peaks olema tasuta,aga praegu oleme me hambaarstide võimuses ja kui ei ole raha,siis pole mõtet sellesse asutusse minna,sest nende teenused on kallid. Riik ,tule rahvale appi !!!
!!!!21. jaanuar 2017, 16:49
Teeline21. jaanuar 2017, 18:11
Riik tuleb appi sisseveetud "pagulastele", kes saavad hambaid tasuta (meie kõigi kulul) ravida. Eestlased söögu putlu.
miks22. jaanuar 2017, 17:41
peaks olema tasuta? Miks riik peaks sinu hooletuse ja kasimatuse kinni maksma?
Teeline22. jaanuar 2017, 19:22
Miks peab riik (meie kõik) kinni maksma nende isikute hambaravi, kes pole selle riigi heaks lillegi liigutanud?
23. jaanuar 2017, 14:35
Ja "pagulaste" kihvade tasuta ravi on igati õigustatud?
moorike21. jaanuar 2017, 16:23
Üldiselt elu jooksul kaotasin tinaplommidele suurema osa oma hammastest, nüüd uuel ajal vajasin suutäit proteese ja see imeline koht Keilas võimaldas selle, arst super ja abiline super. Valutu ja viisakas tegemine, nüüd olen ilusate kunsthammaste võrra rikkam ja see raha, mida ma mitu aastat kogusin on täie ette läinud, kohe inimese tunne...Ärge kartke hambaarste, enam pole see aeg ega pole ka need arstid, kes vanasti, kõik on valutu tegemine, ravi ja lappimine...korjake raha, et suu korda saada, kellel veab, saab oma hambad korda, kellel pole oma hammast, laske kunsthambad ja olete rahul.
korjata 18 000 - terve eluea ei jõua igaüks seda korjata21. jaanuar 2017, 16:42
mis viga rääkida, kui raha jagub.
21. jaanuar 2017, 17:48
Ära aja jama, saad ise ka aru.
rahune21. jaanuar 2017, 17:54
kes teab, mis tal viga oli, et niipalju vaja oli maksta.
kah moor21. jaanuar 2017, 17:12
Enne üheksakümnendaid olid mul hambad korras. Nüüd ei julge suud lahti teha. Viimati käies sattus puur keelde. Moorike võiks nõu anda, kust raha korjatakse?
hambutu21. jaanuar 2017, 17:32
moorike21. jaanuar 2017, 17:55
Suure kiriku lähedal, seal üks koht ongi.
vaarike22. jaanuar 2017, 19:47
Kas tõesti tinaplommid? Minu plommid pidasid küll hästi vastu, tänagi veel paar pisikest suus, aga nüüd räägitakse, et mürgised, olen 72 aastane. Pika pealekäimise peale olen paar tükki lasknud ära vahetada, kuigi erilist vajadust pole, nad on korralikult paigas ja hammas muidu täiesti korras.
moorike,22. jaanuar 2017, 22:11
palju reklaami eest makstakse.Tasuta hambad?
reform21. jaanuar 2017, 16:23
Tegelikult ei ole küsimus ainult hambaarstidest vaid üldse kogu meditsiinisüsteemis, kus riik koolitab maksumaksja rahadega arste, kes siis hiljem välismaale jooksevad. Need kes eestisse jäävad küsivad siis sellist hinda nagu heaks arvavad. PERHI skandaalid haigla rahadega on ilus näide, raha ei ole ning verevähihaiged vaadaku ise kuidas saab aga miljoneid juhtkonna poolt endale kaapida ei ole mingi probleem. Haigekassa ja haiglate süsteem peaks olema tugeva riikliku kontrolli all. Äkki siis jääb ära olukord, kus helistan reedel kell pool kaks päeval perearstile ja sealt öeldakse et arst on juba kodus ning õde ei saa midagi teha. Politseinikud, taksojuhid, kondiitrid ja suitsu ning alkoholimüüjad saavad 24/7 teenust pakkuda aga näe meditsiin on selline asi, et perearst võtab vastu ainult 2h tööpäevas.
Täpselt 21. jaanuar 2017, 17:37
Tean paari tibinat, kes õpivad meditsiinikoolis ja neid kisub kangesti narkootikumide poole. Teistest inimestest, isegi oma sõpradest on neil kama kaks, pigem kasutavad ära ja on nõus ka oma ema vanakuradile müüma, peaasi, et pappi saaks. Niisugust, vabandage väga, sõnnikut peabki maksumaksja siis koolitama? Kunagi mulle üks väga tuntud TÜ kirurg ütles - arstiks sobib ikka inimene kel on kõrgeltarenenud empaatiavõime. Arst peab suutma ka kõige vastumeelsema patsiendi ravimisel järgima arstieetikat. Õde meditsiinikoolist rääkis, et kui õppejõud oli loengut andnud ja teema oli arstieetika ja koodeksi täitmine, et kui oli teemaks kodutute ravimine siis mõned tibinad itsitasid pihku ja vahetasid omavahel kommentaare. Need tibinad tal seal kursusel juba paar aastat ja suhtumine niisugune, et papp on tähtis, inimesest suva. praktikal teevad praaki, kanged ja psühhotroopsed ravimid lähevad omale suhu mõneljuhul jne. Mingites hooldekodudes kui praktika siis puhta jama olukord. Jutt tallinna meditsiinikoolistsiis.
No25. jaanuar 2017, 08:04
Med kooli lähevad ju need kes tartusse ülikooli sisse ei saa
21. jaanuar 2017, 21:05
Roaldi saates oli üks pere, kus ema oli hambutu, kuid noor teismelises eas tütar käis autojuhi kursustel. Ei tea kas seal peres autotki oli. Sellised on perede prioriteedid. Autoga seonduv on tähtsam kui ema hambad.
xxx21. jaanuar 2017, 16:13
omaenda laiskuse eest.????
Mõned asjatundajad kirjutavad, et nagu kogu organismis on asjad geneetiliselt tingitud, nii on ka hammaste hädad. Mõnel on nõrgad kopsud, teisel süda jne Mõnel hambad. Palju oleneb ka ema toitumisest raseduse ajal, aga kui emal napib raha või pärineb nõukogudeaegsest vanemast, k,ellel tervise seisund jäi logisema..
21. jaanuar 2017, 17:25
Mul on kivitugev email aga seest poolt väga pehme nii et läks lihtsalt pooleks katki ilma aukudeta.
Kersti21. jaanuar 2017, 15:48
Hambaproteesi võimalused ja sellest tulenevalt ka hinnad on väga erinevad sõltuvalt materjalidest ja tehnoloogiast. Kui pakutav hind ei sobi (tõenäoliselt soovitati kõige mugavamat, aga seetõttu ka kõige kallimat), siis tuleb küsida kõiki variante, mis antud juhul üldse võimalikud on. Olge ka ise julged küsima ja ega ükski hambaarst midagi ei tee, kui patsient sellega nõus ei ole!
21. jaanuar 2017, 21:07
Milline on kõige mugavam ja kallim? Too näide.
mina24. jaanuar 2017, 09:26
Kõige mugavam ja kallim on istutatud hambad, odavam lahenus, suust väljakäivad proteesid.
mina24. jaanuar 2017, 09:48
Mugavam ja kallim on istutatud hambad, odavam lahendus on suust välja käivad proteesid, mis ei ole nii mugav.
mina24. jaanuar 2017, 09:51
Mugavam ja kallim on istutatud hambad, odavam lahendus on suust välja käivad proteesid, mis ei ole nii mugav lahendus
inimesed, otsige 21. jaanuar 2017, 15:46
alevites või väikelinnades hambaarste. Te ei jõua Tallinna omadele ära maktsa. Isegi siis kui ei anna hammast parandada ega pole ka mõtet, leiavad nad ikka, et oi selle saab korda teha. Ja selline asi makasab väga palju. Odavam on lasta suu tühjaks tõmmata ja proteesid panna.Mina käin ise Viljandis hambaarsti juures ja pean tõdema et minu summad on Tallinna või mõne teise linna hambaravidest pool odavam, Mõni protsetuur isegi rohkem kui pool.
21. jaanuar 2017, 16:24
Oma hammas on oma hammas ja ükski tark hambaarst ei kipu neid kohe välja tõmbama vaid püüab võimaluse korral nad alles jätta ning eelkõige ravida. Peab ikka päris rumal olema kui lasta hambad, mis on tugevasti kinni, lihtsalt välja tõmmata, sest siis "tuleb odavam".
mis sa ajad21. jaanuar 2017, 17:24
tean palju juhuseid kus peale nn ravi läks see hmmas poole aasta pärast ikka välja tõmbamisele. Mis mõtet on ravida hambast mis põletikus. Pikk ravi läbeb kusagil 200 euro kanti. Isegi rohkem kui Tallinna hindasid vaadata. Pärast istud pommi otsas-külma ei kannata jne. aasta ees või teine taga, ikka läheb tõmbamisele.
eestis on väga 21. jaanuar 2017, 17:50
vähe arste kes juureravi korralikult teevad. Praegu käin ühe väga hea arsti juures. Mul on ka varem tehtud juureravi kuid kunagi varem pole tehtud nii nagu peab-juuretipud jäetakse tühjaks ja varsti on põletikud all.
Kai21. jaanuar 2017, 18:36
ja kuidas sa tead, et tehakse korralikku ravi? Minu abikaasa käis Tallinna nimekas kabinetis juureravi tegemas, 3x jõudis käia(ca 400 eur-i) kuni viimast korda ära oodata ei jõudnudki:hammas läks lihtviisiliselt pooleks ja lõpuks tõmmati välja(jälle küsiti raha). Kes annab garantii ja kuidas?
to inimesed, otsige21. jaanuar 2017, 17:19
Lätis tehakse korralikku tööd ja odavamalt. Miks mitte ajad kinni panna ja bussidega sõita. Ka Egiptuses, Bulgaarias on hambarav i pea poole odavam. Meditsiiniasutused kõikjal puhtad. Eesti hambaarstid + perearstid - võta üks ja viska teist. Parem kui ei mõtle sellele, mida inimestelt kuulnud oled.
to inimesed, otsige21. jaanuar 2017, 17:54
ise käin ka Viljandis hambaarsti juures ja iga kord, kui artikkel hambaravist ja kommentaarid seal juures, imestan mis summadest nendes jutt, selliseid ulmelisi summasid ei ole mitte iialgi siin maksnud.
hmm24. jaanuar 2017, 15:17
Ma ei tea, ma käisin Tallinnas hambaarsti juures ja maksin 13 eurot.
Trevv21. jaanuar 2017, 15:35
Hambaarstidele tuleb kehtestada piirhinnad....Hind on kunslikult ülesse aetud legendiga ,et materjalid on kallid mis hambaravis kasutatakse.
mei neid materjalide hindu 21. jaanuar 2017, 15:49
ei tea ja patsiendile või kõike rääkida. Piirhinnad oleks hea mõte. samas peaks hinnad kõik avalikud näha olema-materjalide hinnad ja hambaarsti juures peaks nagu juuksuri juures olema, kõigi protsetuuride hinnad nähtaval.
Ikka..21. jaanuar 2017, 16:10
...on hinnad nähtaval, ooteruumis võiksid inimesed silmad lahti teha ja vaadata, olen päris mitmes kohas käinud, ning alati ravihinda uurinud, mõnel pool on seinal kenasti infotahvlil, mõnel jälle kaustik laual, võtke ja vaadake, ei maksa siin viriseda, et ei tea, pole kuulnud, ja kõige lihtsam ravi on hambaid paar korda päevas pesta, seda juba lapsepõlvest alates.
21. jaanuar 2017, 22:12
Nende keerulistest nimedest ei saa ju inimesed aru, seega ei tea nad ka küsida.
22. jaanuar 2017, 09:21
No ja mis siis teha tuleks, et inimesed aru saaksid, igaühele eraldi lahti seletama hakata
Jüri21. jaanuar 2017, 15:21
1.07.2017 alates muutub väidetavalt hambaravi hüvitise maksmise kord, aga seni pole selge, kuidas. Kas selle ajani tehtud ravi makstakse kehtiva või uue korra järgi ? Kas arvet tasub kinni hoida või mitte?
naisuke21. jaanuar 2017, 15:28
Jüri, see ei ole ju märkimisväärne sunna, et arvet kinni hoida. Hea, et üldse veel hambaravi saab, ja keegi peale enda ei hakka seda kunagi maksma ka.
selle21. jaanuar 2017, 16:04
nn hüvitise võid kohe korstnasse kirjutada, sest see ei katta isegi konsultatsiooni.
21. jaanuar 2017, 17:56
"Kattab" ikka küll, vähemalt meie linnas, mis ei ole Tallinn
düsgraafik21. jaanuar 2017, 15:20
Kas se on õige kui ma pesen pastaka hambaid siis sülitan hambapasta vahu välja ja loputama ei pea.
Se mis jääb hambale pidi kaitsma hambaid.
düsleksik21. jaanuar 2017, 15:28
Pastakal pole hambaid, nii et kust said sellise pastaka?
.21. jaanuar 2017, 15:28
...mitte vaid düsgraafik...
. -le21. jaanuar 2017, 16:41
küll23. jaanuar 2017, 19:55
on hea lugeda. Parem nali, kui õhtulehe anekdoodid.
Arvo Ader.21. jaanuar 2017, 15:17
Vene ajal kui tööle ei saanud läksid lasid terve hamba suust välja tõmmata said arsti tõendi töö juurde viia, et tööluusi ei saaks. Nüüd ei ole probleemi ei pea tööl käima ja ei ole ka hambaid suus.
Parim21. jaanuar 2017, 15:27
Tõesti21. jaanuar 2017, 15:59
21. jaanuar 2017, 15:12
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
paene maa21. jaanuar 2017, 15:29
Riik ei saagi rikas olla,kui pole midagi importida peale inimeste!
ikka21. jaanuar 2017, 16:47
mõned inimesed on lihtsalt 21. jaanuar 2017, 17:10
liialt saamahimulised.On jah paene maa,kuid selle reklaamimise eest küsitakse 200 000.-Absurd,varastest ei hakka rääkimagi,kõik teavad niigi ärmatamist,rollotamist,Tallinna sadamat jne.Kes iganes mingi vastutava koha peal istub,see kohe vargile hakkab...rahvas siis korjab ja annetab ja MAKSAB makse!
Huvitav21. jaanuar 2017, 15:11
Mina lasin proteesid teha Viljandi hambakliinikus läksid maksma üle 300 euri. Vot ei mäleta täpselt kas 327 euri või 372 euri siin räägivad 18 000 ndest.
Käin ka Pärnust21. jaanuar 2017, 15:51
Viljandisse, seal on tõesti veel normaalsed hinnad, võrreldes Tallinnaga
no21. jaanuar 2017, 15:56
see on nendel, kes pole hammaste eest hoolt kandnud!
to no21. jaanuar 2017, 17:24
Tänapäeval tähendab hammaste eest hoolt kandma, et viid kõik oma rahakese igakuiselt hambaarstile ja alati on, mida teha.
vaat ei ole nii21. jaanuar 2017, 17:31
minul on näiteks isa poolt saadud kehvad hambad ja vennal ema poolt saadud head hambad. Olen juba lapsest saadik käinud hambaarstide juures. Vene ajal lõhuti muidugi väga hambad ära, kuid ikkagi eluaeg olen käinud ja nüüd 56 on mul 9 hammmast välja tõmmatud. Pole kordagi hambaid käest laskud- igal aastal käin. Kõik ei olene sellest, et ei käi või ei hoolitse.
Tean hambaarsti, kes juba 30 pani endale enamus hambaid portselaankroonide alla, sest tal olid hullemad hambad kui mul. Tal oli veel ema ka hambarst.
Mulgi vanamutt pensionär.21. jaanuar 2017, 17:24
Mia käisi ka Viljandin sääl kliinikun. Miu käest võeti pinsi tõendit näidaten kas 3 või 3, 50 ja üits tõmmati välja pidin esi masma 29 ja ülejäänu olli kõik tasute ja kõik puha korralikult anti tseki ja puha. Ma küsse mis ma nende tsekkege tiin. Toreda inimese olive ütlesive viid peigmihele vaadate. Kurramus sinna kolmandale korrusele oli kül mitu kõrda hull ronide. Muidu kõrralik värk aga lifti es ole.
eh, mulgi mutt22. jaanuar 2017, 14:18
Mia käisi kah Viljändin sääl kliinikun. Miu käst võeti pensi tõendit näidäten kas 3 või 3,50 ja üits tõmmati vällä, pidi esi massma 29 ja ülejäänu oli kik tasuta ja kik puha kõrralikult anti tseki ja puha. Miä küsisi, mis ma nende tsekkega tii. Toredä inimese olive, ütlive viid peigmehele vaadata. Kuramus, sinna kolmanda kõrra pääle oli küll mitu kõrda ull ronida. Mudu kõrralik värk, aga lifti ess ole.
22. jaanuar 2017, 14:18
//22. jaanuar 2017, 17:02
//22. jaanuar 2017, 17:03
//22. jaanuar 2017, 17:04
Ega22. jaanuar 2017, 18:28
setul ja mulgil palju vahet ole, om on ikka om jne.
on22. jaanuar 2017, 23:22
niivõtta sommil ka setoga vahe puudub-midä on ikka midä ka soome keeles ainult kirjutatakse mitä, sama siin ka võro keelega ja ikka peab eetimaa keeli oskama, samuti naabrite omi-paldiens,pusim pasistami- muuseas lätis ka hambatohtri teenus odavam, sõber Valgast käib sinna.
alberto16. mai 2018, 23:35
Setud ongi türklased.
tee vselgeks endale21. jaanuar 2017, 19:16
Proteesid maksavad ka Tallinnas 500€, jutt on lõualuusse pandavatest implantaatidest, mille üks hammas 1000-1300€. Karksi Nuias üks tuttav sai 180€ proteesid.
Pensinäridele kompenseeritakse umbes 100€ proteeside pealt.
21. jaanuar 2017, 19:56
Mitte 100 vaid 230 eurot.
Antslast21. jaanuar 2017, 14:44
Siin mõned kiidavad Läti värki. Ma lasin Lätis proteesid teha maksin 300 EUR i. Üle aasta pidasid mingisugused plastmass juraad vastu ja viskasin minema. Lihtsalt kulusid ära ja nii valusad olid suus, et hullumaja. Teiseks seal käimised ja oma aja kulu. Ärge kiitke Läti pas ka nagu Läti lahjat viinagi. Kuid tahan Teile sellest rääkida kui on võimalus venemaale minna kas või siia samasse lähedale Pihkvasse. Pihkvas saate korraliud proteesid 100 EUR i eest mis on hommikuks valmis.
21. jaanuar 2017, 15:47
Mitte tooma, vaid varastamas.
kes ja kuidas22. jaanuar 2017, 22:28
14:44, 21. jaan 2017-le21. jaanuar 2017, 15:35
Mis Lätisse puutub, siis "selline võimalus" säherdusi hambaid saada on ka meil.Mulle pakuti nelja varianti hinnaskaalal,valisin tagant teise.Et siis tavalised plastmassid,millega süüa ei maksa, see lihtsalt oleks mingi aeg-luubis järamine,tuleb proteese säästa (mul ikka mõned enda omad alles),hangi väike hakklihamasin oma toidu jaoks...Õigemad ja normaalsemad oleks maksnud tõesti autoraha.Nii et vaene sööb putru ja proteesid on ainult näitamiseks.Kuid töökaaslane tõesti käis ja tegi hambad Ivangorodis ja on tõepoolest poole odavamad.Tuleb luurata odavaid bussihindu,mingitel aegadel pidi śaama v ä g a odavalt.Töökaaslasel muidugi kattus arstilkäik isa külastamisega Ivangorodis.
21. jaanuar 2017, 21:23
Nii palju kui mina neid vanainimesi tean - māletan, siis proteesid vōtakse alati sōōmise ajaks suust āra.
Hambaarstid peaks hakkama 21. jaanuar 2017, 14:42
Hammaste hügieeni eest hoolitsemiseks tegema rohkem lobitööd. Olen käinud Eestis hambaarstil ja Soomes kolmel erineval arstil. Üksi eesti hambaarst pole tutvustanud hambaniidi kasutamist, ega rääkinud selle kasutegurist katu ja hambavahele jäänud toidujäätmete eemaldamisest. Soome hambaarstid on teinud seda igal vastuvõtul. Ja esimene näitas ka kuidas seda kasutada, kui ütlesin, et pole kunagi kasutanud. Ja et suu loputamisel kasutada suuvett ja pärast sööki kui ei saa hambaid pesta kasutada närimiskummi või ksülitooli tablette. Olen nõus, et mustad hambaköndid ja lagunenud
hambad on oma laiskus ja hooletus. Kes hoolitseb enda eest, sel on ka hambad suht korras. Kes on muidu lodev ja lohakas, sellel on ka suu viletsas olukorras.
no mis arsti juures sa siis käid?21. jaanuar 2017, 15:13
minu hambaarst räägib küll seda juttu ja annab soovitusi. ja Eestis.
oik21. jaanuar 2017, 16:15
Inimkond on aastatuhandeid elanud, hambaniit aga kasutusel heal juhul pool sajandit. Kui hambaniit oleks kriitiline lahendus meie hambaprobleemide lahendamisel siis sellise loogika järgi oleks terve inimajaloo vältel inimestel suus ainult ussipuru olnud,
iie21. jaanuar 2017, 16:58
Aastatuhandeid pole kommi söödud ...
Oligi ussipuru.21. jaanuar 2017, 17:18
Kui ajaloolisi filme vaadata. Kollased, esihambad puudu. Parandati ise käepäraste vahenditega.
ehh,ajaloolisi filme... 22. jaanuar 2017, 22:38
sa vaata kaasaegseid,need mis on vändatud 3-4 sajandit tagasi,pole tõsiselt võetavad.Või on?
ära...21. jaanuar 2017, 17:42
aja lolli juttu, oleneb ka tervisehädadest,arstid ka sellised, et võta üks ja viska teist,nende süü et pole ühtegi hammast
Anneli21. jaanuar 2017, 14:37
Loen ja imestan,kus kohas inimesed hambaid ravimas käivad.Teine asi:pole aastakümmneid hambaarsti juures käinud ja siis minnes läheb 100 ja 100.... Loomulikult,sest suus olevad katkised hambad lõhuvad ka teisi.Olen minagi peale esimesi lapsi parandanud neid palju ja ka välja on tõmmatud ning krooniline igemepõletik on.Olen õppinud hambaid korralikult hooldama,käin iga aasta näitamas ja ainult visiidi tasu tuleb maksta.Plommi panek maksis mõned aastad tagasi 37 eurot.Kõikide hammaste igemete alt hambakivi eemaldus läks maksma ca 300- no see oli kallis aga ka 50- eurot kord nii umbes iga kuu.... Ei ole tappev ja on mille nimel pingutada. Ostke tiba odavam telefon v mis iganes,pange ikka prioriteedid paika mitte ärge lahmige tühja.Ei teeni need hambaarstid ka siin miljoneid ja kes on teil keelanud endale tasuvat ametit õppida. (ma ei ole hambaarst) Veel: viige oma lapsed varakult hambaid näitama ja arstiga tutvuma.Esimene kord minge lihtsalt ei peagi näitama.Ja ärge kunagi kasutage väljendit :sa ei pea kartma.Mina olen alati teinud asja põnevaks ja öelnud:teate kui äge me lähme hambaarsti juurde jne. Vanemad lapsed läksid lausa kaklema ,kes saab enne kabinetti.Sellest räägitakse siiani kui legendi,kuigi on juba 20 a. möödas. Olgem positiivsed :)
veteran21. jaanuar 2017, 14:16
Teadlased võiksid kah pisut ajusid liigutada ja muuta meie järeltulev põlvkond juba geneetiliselt hambutuks. See oleks suur edasiminek ja meie riigikassa saaks ääreni täis.
21. jaanuar 2017, 14:37
plaksutagem nüüd kõik veterani vaimuvälgatuse peale
veel onu21. jaanuar 2017, 14:12
Tuleks küsida -KAUA ME KANNATAME SELLIST JAMA -ehk oleks hea et hambaarstide korteritele majadele autodele tehakse erimärgistust ehk siis ka mahtra mehed ärkavad...Mul on tunne et see punt arste ravibki ainult Skandinaavlasi mitte eestlasi....neie tuoleks teha mingisugune märkus ....ja kas mingi arsti vanne ka kehtib või on meil metsik lääs -ilma seadusteta
???21. jaanuar 2017, 14:03
Vaidlete mis te vaidlete, aga on selge, et Eesti inimestele on hambaravi kallis. Kas te ka teate hambaarstide palganumbrit? Uurige välja, saate teada miks on hambaravi kallis.Teisel alal töötav inimene sellist palka naljalt ei saa.
21. jaanuar 2017, 14:24
Kallis loomulikult, seda enam tuleb hambaarsti juures kontrollis käia, et katkine hammas varakult avastada, siis ei pea ka tohutuid summasid korraga välja käima, kõik hambad ei lagune ju ometi korraga. Ma ei tea, kas kõigile, aga enamus operatsioonidelegi ei võeta sind jutule kui katkised, põletikulised hambad suus
24. jaanuar 2017, 20:51
Jaa, pooled arvavad, et ei pea kontrollis käima, nemad tahavad suuri summasid korraga välja käia.Ei tea, miks nad siis hädaldavad siin, et kallis?
Raamatupidaja21. jaanuar 2017, 14:31
Tead, tean rohkem kui nelja hambaarsti palga (tulu) numbrit. Tean ka et mõne ravijuhu(st.et ravib sind uudishimulist tund aega) materjali kulu, küünib 74 protsendi juurde. ST. et kui küsib tunni töö eest 100 euri saab endale 26 euri. Sealt lahuta nüüd riigimaksud(sots, tulu, tk) ja muud kulud. Samas kui juuksur ajab mind 0-liga juukseid 3-4 min. küsib viis euri.
oik21. jaanuar 2017, 16:17
materjali kulu???? Kas sinna hambaaukkudesse pannakse kulda või et see nii kallis on arvestades koguse väiksust? Isegi puhast kulda sisse toppides tuleks odavam. Me räägime ju mitte grammidest vaid mikrogrammidest.
St.21. jaanuar 2017, 16:43
from the Oxford English Dictionary: oick, oik (OIk). slang. Etym. obscure. Depreciatory schoolboy word for a member of another school; an unpopular or disliked ...
Ära mitte 21. jaanuar 2017, 16:55
kohe jutusta. Kuld on mitu korda odavam kui see sodi millega hambauke täidetakse.
21. jaanuar 2017, 22:15
Mis imematerjali kulub hamba väljatõmbamiseks? Surts süsti ja tangid. Kuid hind on kõrgustes.
??????21. jaanuar 2017, 14:41
Naljavend kuidas sa seda uurid, see pole mingi avalik informatsioon ja muuseas on absurd, et mingi titaankruvi maksaks 1000€ materjali pärast, seda titaani on seal mõni gramm ja materjalina parimal juhul 50€. Hambaarstide ahnust maksame suuresti kinni. Implantaatide paigaldajad röövivad kindlasti omale üle 15000-20000€ palga kuus.
Titaan21. jaanuar 2017, 15:52
See titaan ei ole sugugi nii kallis, milleks kujutada ette? Titaan metallina on umbes 20 euri kg lattmaterjal. Eks see kruvi midagi maksab, no ma usun, et mõni euro on ta sisseostuhind ehk, mitte mingil juhul rohkem. Põhiosa on ikka hinnas kallis asukohas oleva kabinetiga seotud kulud pluss üle mõistuse palganumber - nagu tavainimesega tööandjad teevad - tarbijana meil ei ole lihtsalt mõtet alluda hambaarstide provokatsioonidele ja arved tuleb üle lasta.
Milles asi21. jaanuar 2017, 16:06
Nühi ka ülikoolis käia ja nõua palka, mis Sa väärt oled!
Õige21. jaanuar 2017, 17:04
Hambaarsti töövahendid ja materjalid on: Puur, haamer, vasar, tangid e. näpitsad, titaankruvid(karp 87 EUR-i) ja vatt.
tore21. jaanuar 2017, 19:21
Töödeldud titaankruvi kindlasti pole 2 eurot kruvi, pole vahet kas 2 või 102 ikka on kogu teenus röövimine, olen kuulnud, et isegi oma kolleegidele ei tee implantaadi paigaldajad allahindlust, tavalised hambaarstid sõidavad ka Tartusse ja Viljandisse kui omale implantaadid panevad.
22. jaanuar 2017, 14:26
ei ole need materjalid nii kallid. alati on hea kõrget hinda materjalide süüks ajada. venemaa suurlinnades on korralikke kliinikuid, kus tehakse palju odavamalt neid implantaate. juuksurid samamoodi. värvivad juukseid, raha võtavad värvimise eest ja värvi eest eraldi. aga värvile on tehtud seejuures hea mitmekordne juurdehindlus. profivärvid ei ole poevärvidest juuksuri jaoks kallimad kui poevärvid. on nii ja naa, aga mõned on isegi odavamad.
ok22. jaanuar 2017, 22:47
kooli peaksid nad küll ise kinni maksma,kas või SMS laenuga,tagasi maksmisega ei tohiks ju mingeid probleeme olla.Praegu aga koolitatakse nad välja,rahva raha eest ja põrutatakse üle mere tööle.Aeg oleks see pull juba lõpetada.
Setu.21. jaanuar 2017, 14:02
Hamba hammastest aga pühäjummal 18 000 eest saad korraliku auto. Ma ostsõ 500 euro eest 94 aasta Audi 80. No ma ei tiia kui kõrralik ta om a ilma probleemidõta om ülevaatusõlt läbi lännü. Ma saa selle 18 000 iist 36 säänest Audi 80 mis mul praigu om. Säändse 18 000 lisõ autoga ma kül sõita ei mõista ja 18 000 lisõ hamba omava kül vast kullast. Ei tiiä söö jandi pääle ma pinilõ ka kõnõli sood asja pini vahis ka otsa ei mõista midägi üteldä.
Njaah21. jaanuar 2017, 15:54
Njaah ile21. jaanuar 2017, 16:15
Setu jutt on õige, vaata soovist, börsist oki dokist ega need Audid maksa midagi ja hetkel neid kui palju müügis. Audi 80 on väga hea auto vastupidav.
om22. jaanuar 2017, 23:35
sõidõt ka noidõ 18000-litsiga´ja saai´üldä´õt suurt vahet olõsi´, innemb katat´a odavambaga ku tuu kalliga´ a´100 om ka´odava´no´,miä kätte saa, tuuga´lasõ ja uma otav om paremb ku´poigõ kalli´.Sjool aol ommava´kõikil nuuril kalli´massina´a hammastõga´omma´nimäki´hädäh ja kõkõ rohkõmb ,et olõi aigu, tüü mant päsei kohegi inne ku kell satas, a´tohtri oodai´. vot nii om.
Ahnus!21. jaanuar 2017, 13:51
Miks peab hambaarsti minutitasu nii kõrge olema.
mis asja...21. jaanuar 2017, 16:08
minutitasu !? Ma käin era hambaarsti juures väikelinnas, mingit minutitasu ei küsita. Vali palun parem hambaarst.
Tallinna klient21. jaanuar 2017, 17:00
Mina olin kabinetis neli minutit ,et hammas välja tõmmata---39 eurot! Noh,minu päevatasu,muide.
21. jaanuar 2017, 18:07
Kas tuimestust ei tehtudki, et ainult nelja minutiga hakkama said?
lible22. jaanuar 2017, 22:52
ma sikutasi ise oma purihamba saapapaelaga välja.Nädal aega tirisin teist.Kolme suure juurikaga oli teine aga kätte sain.
Mees 6121. jaanuar 2017, 13:22
Tervist. Ma pole elus hambaarsti juures käinud ega ole plaanis kunagi minna. Olen eluaegne suitsumees sest suits hävitab suus paktereid ja hambad on tugevad. Hakkasin suitsetama sõjaväes 19 aastaselt.Suus on veel 26 hammast ülejäänud olen ise suust välja murdnud ja ei ole olnud ühtegi aukudega hammast. Nägemist.
no21. jaanuar 2017, 16:02
ei taha sinu suud näha!
no le21. jaanuar 2017, 18:02
Aga püksi tahad minule vaadata ?
22. jaanuar 2017, 14:10
Aitäh, ei hooli, vaevalt sealgi parem seis on.
on22. jaanuar 2017, 23:41
hullemaid ja isegi noortel-kõik klambreid täis ja metall läigib suust vastu, kusjuures need klambrid teevad ka karuteene teinekord-söövad hambasse ja terve hammas-daa,daa,bai,bai.Kui 61-selt on arsti abita niipalju suus veel, siis elad 90-ni ja sööd ikka kapsast,kaalikat veel, praegusel ajal on lisaained, mis panevad hambad lagunema, igas toidupakis pea, muidu eu ei anna kauplemisluba.
Sind23. jaanuar 2017, 06:08
Naine21. jaanuar 2017, 17:01
Siis sa oled minu mehega ühe vanune 55 aastal sündinud. Minu mehega sama lugu, tema magusat ei söö kohvi ei joo üldse ei imesta.
kaldun arvama,et ahnus on ikka mängus21. jaanuar 2017, 13:17
Tuttav pensionär läks proteese tegema,juba esimesel korral,kui läks end näitama,küsiti 5.-€visiiditasu!!!ja nii iga kord ka proteeside valmistamise ajal???
Krooni ajal kuulsin ooteruumis hambaarsti õega vestlemas,kus arst ütles,et kogu päevaraha läheb temal kohe peale tööpäeva poodi ja seda oli 2000.-kr.Tänase seisuga siis 127.-€ümardatult.
Kuid tänase seisuga pole neil päevaraha 127.- !Kümme patsienti käib ikka päevas ja kõige odavam plomm(minul)on olnud 35.-€ ?
21. jaanuar 2017, 13:25
arst21. jaanuar 2017, 13:16
Hambaravi maksab täpselt nii palju,kui arst küsib !! Mingeid hinnakirju ma küll ei tea olema.
21. jaanuar 2017, 14:44
Kus kolkas sa klientide hambaid ravid või lased neil omal ravida? Muidugi on olemas neid hambaarste, kellel pole hinnakirjagi üleval ning pole ka abilist kõrval. Kuid kaasaegsemates hambaravikliinikutes on hinnakiri üleval, saad ka korrektse arve, kus kõik tehtud teenused on hinnakirja järgi ritta seatud, isegi röntgeni tegemine käib sealsamas kohapeal ning pilt läheb kohe arsti arvutisse. Samas kui mõnest teisest kohast saad arve, kus vaid 1 sõna peal: hambaravi. Ning hiljem pead ikka minema kvaliteetsemat teenust osutava hambaarsti juurde.
Mhmhm21. jaanuar 2017, 15:56
Et siis "kliinik" mis asub kallis piirkonnas, uhkes hoones, suurte eestubadega kus baldahiinidega diivanil saab lösutada, need tagavad tingimata kvaliteetse tööjälje? Naljamiis ike oled küll
21. jaanuar 2017, 16:39
Ennem istun ooteruumis diivanil, kui seisan mingis pimedas koridoris ukse taga. Hinnad ju põhiliselt samad. Ka Eesti ühest otsast teise loksuda ainult sellepärast, et saab 30 eurot odavamini ma ei näe mõtet. Tavaliselt valitakse hambaarst omale nagu ihuarsti ja kogu raviprotseduuri info tal arvutis. Naljamees on ikka see, kes jookseb Lätti või Pihkvasse, sest seal saab odavamini ja kvaliteetsemalt kuna neil polevat diivaneid.
kvaliteet sama21. jaanuar 2017, 17:02
Aga hinnad ongi selle järgi. Kui mu laps rääkis,kuidas seal ja seal ilusas kohas miski maksab,siis koht,kus mina käin,tavaline nõukalõhnaline koridor, maksis poole vähem...
Mul ka21. jaanuar 2017, 17:50
Poleks kirjutanudki, oli puhta lagunenud hammas, ainult könt järel. Arst ise ütles, et seda ei ole mõtet küll tõmmata, et teeb juureravi ja saab üles ehitada. Pani kruvi sisse ja ehitas vist ühe korraga üles. Kogu mats läks maksma umbes 100 euri. Ravimine oli teine teema - kuu aega jebimist, paar korda käisin, pandi algul rohud ja siis teisel korral mingi täidis põhja ja siis kui oli OK siis viimasel korral puuris ja pani kruvi, ehitas sinna peale hamba - need korrad kokku siis umbes 100 euri. Siiamaani on see mul suus, euro tuleku algusest. Üks nurgatagune koht, mitte eesti pealinnas aga suuremas eesti linnas. Arst vene rahvusest, uurisin internetist, et tal mingi üle 30 aasta seda kogemust. Seega ei ole alati kallis ja mingeid noori tibisid ma ei usaldaks üldse hambaarstina - need on teada, et raha on see põhiline mida nad silmeees kogu päeva kujutavad. Vanemad tegijad kes pool elu hambaid ravinud, neid saab usaldada ja kui kabinetis on polstriga paar tooli ooteruumis - mulle sobib, ma ei lähe sinna tund varem passima kui mul vajadus või soov minna.
21. jaanuar 2017, 18:10
Aga mina käin sellises ilusas kohas, kus oodates saab ka diivani peal lösutada aga hinnad on poole või rohkemgi odavamad kui pealinnas.
22. jaanuar 2017, 07:08
väljat6mbamist ei soostu hambaarstid kergelt tegeme,räägivad su pehmeks ,et ehitame yles jne. käisin ka yhes peenes kohas umbes korda 5 yhte hammast tegemas ,raha kulus kroonides 5000. pool aastat hiljem pidi sama arst hamba ikka välja t6mbama. paar aastat tagasi ka ehitas väikelinna tohter hammast yles ja ikka tuleb välja t6mmata. odavam on lasta kohe välja t6mmata ja protees teha.
22. jaanuar 2017, 14:12
Miks miinused? Teate minust paremini, kus ma käin?
arstid,päälinna omad,22. jaanuar 2017, 22:57
vead sees21. jaanuar 2017, 16:28
Kõik hinnakirjad on isegi hambaarstidel firmade kaupa internetis olemas, otsi.
to vead sees21. jaanuar 2017, 17:32
Hinnakiri on seinal tõesti, aga hambaarst küsib ikka oma. Suhu ju ise ei näe ja aru ei saa, mida ta seal posserdab.
on22. jaanuar 2017, 23:45
tunda see eest- kui laseb rohu, võtab tuimaks, kui vett, siis ei tee tuimaks, nii lihtne ongi...tangid näha ja puur ka näha, midagi varjatut pole ja tõmmatud hamba näitab ka ette- kas soovid kaasa?
assa21. jaanuar 2017, 13:00
Hambaarstide firma-autod (linnamaasturid) tuleb esimesena märgistada, mitte talupidajate omad. Tšekki pole ma saanud peale eelmise riikliku hüvitise lõppemist (käin regulaarselt kontrollis ja puhastamas).
MMM21. jaanuar 2017, 13:00
Nu nii hull ikka asi ka pole.Kui ikka käia kord aastas arstil ja ravida ära üks hammas,siis üle 300.-see küll ei lähe.Kui aga soovid kallimat ravi omale lubada,implantaate jne.siis jah,see kallis.Oleme ju säästueurooplased ja hambaarstil kaia ei ole kohe kindlasti vaja 18000!Inimesed on lasknud oma hambad lagundada sedavõrd,et minnes arstile tyleb kindlasti korralik summa.Käige tihedamini ja just nii väldite kallimaid hindu,tean,käin ise ka ja olen rahul.Hambad on esteetilise väärtusega ja naeratus peab olema terve,väga ebameeldiv on rääkides katta suu kätega,salliga.
21. jaanuar 2017, 13:21
Imelik, kuidas sellisele kommentaarile, kus kõik väga õigesti öeldud, miinuseid laotakse. Mis teile ei meeldi, ei saa aru.
Sellepärast,21. jaanuar 2017, 15:12
et selline pealkiri ajab lugejad pöördesse, kes ei mõtle...
sest21. jaanuar 2017, 16:00
mida tihedamini käid, seda rohkem raha läheb ju...
22. jaanuar 2017, 14:14
Mädanik21. jaanuar 2017, 13:51
Miinuse ladujad on vähese arukusega seltskond kel raske mõista et teemat ei saa selliselt käsitleda nagu nemad arvavad.Hinnad olid ja jäävad ja saavad ainult tõusta.Meie palgad pidevalt tõusevad siis ei saa hambaravi kuidagi maha jääda.
To MMM21. jaanuar 2017, 17:15
Need plommid vajavad ju igal aastal vahetamist! Kogu aeg on üks ja sama ring suus samade hammaste järgi.
21. jaanuar 2017, 18:12
No millise hambaarsti juures sa küll käid, et kõik plommid välja kukuvad?
toituge õigetest asjadest!!21. jaanuar 2017, 12:57
No aga paljudel Viikingitel olid terved hambad suus olid vanusepoolest üle 30nd-40nd sellised blondipäised põhjamaine. Sellepärast lagunevad kuna ei sööda kalu, aedvilju, puuvilju ja piima asemel juuakse cocacoolat. Lapsele antakse komme ja mingit toiduvärvidega poola õunu ja hispaania maasikaid. Näed Viikingid ei kurtnud oma rikkaliku põhjamaise toidu üle, vallutasid terve euroopa kuni kaspia mereni ja avastasid ka ameerika enne kui Christoph Kolumbus ei olnud sündinudki!
on22. jaanuar 2017, 23:54
jumalast õige jutt aga laotakse -d, neil kahju, et ise ei kirjutanud seda aga meie ajal pole enam sellist puhast toitu, sest ka taevast tuleb musta- vaadake kevadel lumesulamise tagajärgi, missugune tahm on alla sadanud ja pole võimalik kusagil kasvatada puhast kapsast, kaalikat jne.Ainete koostised muutuvad ka piimas, mida lehmad toodavad- moodsas keeles eu järgi, muidugi annavad, sest kui ei anna, ega sa piima kätte ei saa, pane siis rätik pähe ja põll ette või tee mis tahad, kui lehm on harjunud perenaisega, siis peremehel asja teda lüpsma minna ikka pole-niikuinii jääd ilma piimata, kuigi piim kasulik hammastele, eriti lüpsisoe mida terve lapsepõlve jõin, kui juhtusin kodus olema lüpsi lõpuks.
pime värk21. jaanuar 2017, 12:48
Käisin ka regulaarselt lihtsalt hambaid kontrollimas, aga alati leidis arst oma konksuga urgitsedes augu ja millegipärast pandi arvele ikka poolteise plommi hind. Kunagi ooteruumis istudes kuulsin, kuidas abilised olid segaduses, millised orgid puhtad ja millised kasutatud, rohkem ma sinna arsti juurde ei läinud. Olen sõjajärgne laps, teadagi, et kõigest oli lapsena puudus ja ei aidanud hoolikas arsti juures käimine ega hammaste hügieen, nüüd kannan proteese. Ps minu meelest saab arvele juurde keevitada mida iganes, kus patsient teab, kui kalleid ravimeid sinna hambaauku topitakse.
21. jaanuar 2017, 16:01
Selles töös ei tee ükski klient kindlaks kas arst leidis augu või puuris ise hiljem augu, mida saaks täis toppida.
21. jaanuar 2017, 18:12
asd22. jaanuar 2017, 15:25
Kus habaarsti juures sa käid????
Normaalne hambaarst (kõik viimased, kus ma olen käinud) annab sulle peegli kätte ja näitab, kus miski on ja seletab, mida ta tegema hakkab.
Eh24. jaanuar 2017, 01:17
Ma vaatan kodus hambad väikse peegliga üle ja kui auku märkan (must täpike) panen hambaarsti juurde aja kirja. Olen ise tähelepanu juhtinud hammastele mida peaks üle vaatama.
mm21. jaanuar 2017, 12:43
Huvitav kas keegi ostab nii kallist teenust,isegi raha puu ei aita sellisel juhul.
Mati21. jaanuar 2017, 12:21
Eks need hambaarstid oma ahnuses põrgu poole teel ole.
Mädanik21. jaanuar 2017, 12:35
Huvitav et kuidas siis nii.Tema tahab ka üürida omale korteri kus elada ja vajalik on ka auto olemas olu.Muide teie need kaaskodanikud üürite hambaarstile kalli raha eest korteri mis võetakse teie taskust tagasi.Mida rohkem te küsite seda suuremad on hambaravi arved.Normaalne turumajandus.
Auk21. jaanuar 2017, 15:06
Kas sa tead monda arsti voi hambaarsti, kellel ei ole oma maja. Maja ulalpidamine muidugi maksab
Kui palju on neid hambaarsti, kes on uuringuid korraliku kabineti, kus on vahemalt uuem tool voi puur ja kes oleks palganud ka abilise, raakimata kvaliteetest taidistest. Mingil laks viits aastat, eel mine ei osanud isegi ends tekitatud igemepoletikku ravida.
Mati.21. jaanuar 2017, 16:52
Rahalugeja21. jaanuar 2017, 12:18
Tahtmatult meenub, et mõned aastad tagasi hakati massiliselt haigekassa rahade eest tegema maovähendusoperatsioone. Mul on küll arusaamatu, et üheks nn "laiskuse" :tagajärje likvideerimiseks leitakse raha ja tehakse ühiskonnale selgeks, et just nii peabki, aga hambad, vot neid on ikkagi suus tunduvalt rohkem ja see on juba inimese enda probleem...., no andke palun mulle selle summa eest hammaste parandamiseks raha, mida mul iialgi maovähendamiseks vaja ei lähe....
Sul täitsa õigus.21. jaanuar 2017, 16:02
Sama siin, ma olen oma saleda kehaga rahul - võin süüa sokolaadi jne aga kuna ma liigun ikka vähemalt 5km päevas siis ma ei ole vaatamata vahel ka õgivale toitumisele suutnud end jämmedaks süüa kuigi 10kg võiks olla rohkem. Aga jah, mõni kiku tahaks küll ravi ja ma kujutan neid maooppide maksumusi ette - ma saaks omale kindlasti ilusad valged kikud :) Su mõttel on jumet.
to rahalugeja21. jaanuar 2017, 17:38
Nn maovähenduseop maksab 5000 eurot ja tasuta seda tehtud pole. Mitmed maovähendajad on teise ilma rännanud. Ülekaalulisus pole laiskusest vaid sinusuguste suuvärgist ja mõistusega inimeste teisele inimesele tekitatud stressist jm.
midaasja21. jaanuar 2017, 21:49
Paksud, pange p6lema ennast! Vot, sellest võikski lähtuda ja siis ei teki stressi ehk sealt edasi ei teki paksu keret! Inimene peab end LIIGUTAMA, regulaarselt, saate aru - liigutama, mitte, et pelleris ka käiakse autoga. Lisaks tuleb süüa normaalset toitu - kardulat, kapsid, porknaid, punapeeti jne - mitte õgada kuskil mäkkides friikaid ja muud jama. Vaata kasvõi Jõekalda ja Margna reisi venemaal - tänavad on ilusaid ja saledaid noori naisi täis, eesti naised vaat miskesed on, pekised ja tselluliidised 10st 3 on enam-vähem kehaga. Kelle viga see ikkagi on? 90tel ei olnud see niisugune probleem kui nüüd.
22. jaanuar 2017, 14:16
Pane ise ennast põlema, mis sa marutad siin.
on23. jaanuar 2017, 00:05
venes palju paksemaidki ainult Teet ei võta neid üles, vahib kõhnu ainult kellest jõud üle käib sest paksudega ta jääks hätta aga egas paksus pole alati enda teha, teinekord juhtud valet rohtu tarvitama ja kuus kilo otsas kohe aga liigutamisega niipalju, et kuus korda ennast linnast läbi liigutatud ja mis küljes see jäänud, egas ära ei lähe kui juba tuli, vot niisugune asi siis aga koolis võiks ikka rohkem tunde olla kus võimelda, praegusel ajal on koolilaste seas palju ülekaalulisi, 60-70-tel oli mõni üksik, kes haige oli.Kogu asi taandub rämpstoidule ja jookidele, mida lapsed tarbivad ohtralt.
kessee oligi,vist see muuseumieit Pakosta,22. jaanuar 2017, 23:02
kes kellegile seda maoppi orgunnis,puhta segane teine.
Rahalugeja21. jaanuar 2017, 12:18
Tahtmatult meenub, et mõned aastad tagasi hakati massiliselt haigekassa rahade eest tegema maovähendusoperatsioone. Mul on küll arusaamatu, et üheks nn "laiskuse" :tagajärje likvideerimiseks leitakse raha ja tehakse ühiskonnale selgeks, et just nii peabki, aga hambad, vot neid on ikkagi suus tunduvalt rohkem ja see on juba inimese enda probleem...., no andke palun mulle selle summa eest hammaste parandamiseks raha, mida mul iialgi maovähendamiseks vaja ei lähe....
Toomas21. jaanuar 2017, 12:11
Kui ikka inimesel on geenidest viletsad hambad, siis kola neid hambaarste mööda palju jõuad, ära lagunevad need ikka! Nooruses võib ju su "sahtel" laitmatu olla, aga vanemas eas....Eks maksa pensionist arved ja leiuta toit lauale, siis veel muud nipet-näpet otsa, missuguse raha eest veel hambaid ravida?
e.21. jaanuar 2017, 12:11
Ma ei jaksanud iga kommi alla kirjutada hammaste tegelikku nässumineku põhjust - kaariest, mis ON labane nakkushaigus. Selmet lüüa iga päev kella inimeste väidetavast laiskusest, lööge kella KAARIESE NAKKUSLIKKUSEST. Vahe on täpselt sama nagu soovitada elu lõpuni katuseaugu alt vihmaveekaussi tühjaks tassida, mitte läbijooksukoht lihtsalt sulgeda (vähemalt järeltuleva põlvkonna jaoks!). Muide, tegin möödaminnes igaühele jõukohase arvutuse. Kui kulutada hammaste igapäevasele nühkimisele 5 minutit, teeb see aastas kokku üle 30 tunni ehk neli 8-tunnist täistööpäeva. Kümne aastaga tuleb kokku 40 tööpäeva ja 70 eluaastaga 7x40 ehk 280 täistööpäeva. SEE ON JABURDUS, kuna tegelikult nakatavad väikelapsi kaariesega nende endi vanemad ja vanavanemad oma süljega. Tõmbad lapse mahakukkunud luti oma suu 'surnuaiast' läbi ja vsjoo. Kasutate sama lusikat ja nakkus edukalt siirdatud. Kui aasta aega iga päev söögi alla ja söögi peale TV-st/raadiost kellata, et NII EI TOHI, muutuks rahva teadvus ja saabuks mingigi lootus tervemate hammastega ajastule. Mis kõik muidugi ei tähenda, et vale söögi ja toitumisharjumustega tasuks hambaemaili vastupanuvõimet proovile panna. Isiklikult hindangi rohkem neid arste, kes käsivad hammaste happerünnakust toibutamiseks söögikordade vahel pause teha. Tõenäoliselt on pausidest rohkem kasu kui hullunult harjamisest, mis võib hambaid rohkem kahjustada kui pesemata jätmine.
21. jaanuar 2017, 12:29
Kust sa tead, võibolla nakatavad hambaarstid ise oma desinitseerimata arstiriistadega patsiente. Oled sa ikka kindel, et kõik see, mida sulle arstikabinetis suhu topitakse, pole kellegi teise suust juba läbi käinud? Teine tähelepanek on et arstid kipuvad väga kiiresti hambaid välja tõmbama, et hiljem proteesidega omale lisa teenida.
/21. jaanuar 2017, 20:09
vale jutt ei tōmba nad midagi vālja, tahtsin omale panna kadunud vanaema proteesi, selleks oli mul vaja kolm hammast vālja tōmmata, ei nōustutud, tehti hoopis protees ringi.
Täpselt nii ongi21. jaanuar 2017, 12:41
Teadsin seda juba mitukümmend aastat tagasi ja kuna mina olin kaariesega nakatunud, vanaema hambad olid täiesti lagunenud, siis minu laste hambad on viimase peal. Oma suust isegi ühtegi lusikat läbi ei tõmmanud, millega lapsi sai toidetud.
Sööbik21. jaanuar 2017, 13:52
Jaburus, on inimesi kes pole elus võõrast lutti lutsutanud või teise inimese lusikat, või mida iganes limpsinud, ometi on neil hambakaaries.
Täpselt.21. jaanuar 2017, 16:06
Ma pole näiteks kellelegi imeda ka andnud ja ikka peetakse mind tavaliseks meheks kes oma naisest ei hooliks. Seega jah, mölajuttu ei ole ka mõtet ajada. See hambavärk on geenidest suuresti.
e.21. jaanuar 2017, 19:45
to Sööbik: Kaaries pole gripp, mis levib õhu kaudu piisknakkuse teel. Või on? Mina tõin ainult kaariese leviku kõige triviaalsemad näited. Ülejäänud variante pead ise märkama õppima. Võib olla on mõnes peres imelik suudelmiskultuur? Lapsed lollitavad ja norivad kaaslase jäätiseampsu, kasutavad joogiks sama pudelit? Samas, variante pole siiski lõputult kui võtta teadlikult sihiks võõrast süljest hoiduda.
22. jaanuar 2017, 14:32
pane omale suukorv ka pähe ja musita gaasimaskiga oma kaaslast.
nii see on kahjuks21. jaanuar 2017, 12:08
USAs on ka päris ropult kallid... 1500$ või rohkem! Saksamaal on ka päris ropult kallid meie hinnete kohapeal. Aga siiski tahan öelda meie palgad ei ole nii head kui Saksamaal või Soomes kus erakliinik hamba kulu on 700€ kandi! Et saaks implantaate ja muid valgendavaid protsetuuri teha. Üks implantaat maksab 2000€ kandi või 3000€! Välismaal on hambakindlustus kes maksab erakliinikule pool sellest summast! See on nagu juuste siirdamine kuskil kliinikus kus tehakse ka sünnimärkide eemaldusi ja kõigest selleks 500-4200 € eest! Sinna kaasnevad garantiid ja soovitused kirjaga!
Martin21. jaanuar 2017, 11:59
Sellistes summades saab igaüks süüdistada ainult iseennast.Ise lasin hambad ilusti korda teha kui sain seda veel tasuta (19 aastaseni),nüüd olen 24 ning nüüd käin iga poole aasta tagant kontrollis.Hambaarst alati kiidab hammaste seisukorda ja ainukene asi mis ta mulle teha saab on eemaldada kerge hambakatt mis vahetevahel koguneda tahab.Peske regulaarselt hambad, kasutage hambaniiti ning jälgige mis keemiat ja jama te näost sisse ajate ja suu sisse võtate.Järgides neid lihtsaid põhitõdesid ei pea hiljem avastama ja hädaldama, et hambad katki ja ravi kallis.
elle21. jaanuar 2017, 12:42
Sul on ikka väga viletsad hambad, kui pidid veel enne 19-aastaseks saamist neid nii palju ravimas käima. Minu kolmest lapsest 2 ravisid 19-aastaselt oma esimest hambaauku. Nii et kiitlemise asemel tee väike arvutus, umbes mis eluaastaks su geneetiliselt kehvad hambad täiesti läbi on.
21. jaanuar 2017, 20:07
mis nāitaja see 19 on, ja veel koguni kaks haiget last. ma olen kuuskūmmend kuus ja lāksin esimest korda alles eelmine kuu hambaarstile oma paar aastat tagasi murdunud hammast parandama,
Vana mees21. jaanuar 2017, 12:22
Ysna vastumeelt on lugedes kogeda yhe noore,24 aastase ylbiku arvamust. Mis sa siis juntsu arvad,kes maksid sinu hambakeste ravi kinni sinu 19 eluaastani,mil see teenus sinule tasuta pli? needsamad hamutud oma maksudega,vaevalt kyll,et sinu ema-isa oma sots maksuga seda tegid...Vaata noosant,köik eesti inimesed ei tulnud siia vabariiki 19 aastaste vöi nooremate hammastega! Loengut hammaste hooldusest pea oma lastele kui aeg tuleb!
21. jaanuar 2017, 12:45
Kas tahate öelda, et siis kui hambaravi tol "hirmsal" nõukaajal puhta tasuta oli, et siis olid kõik usinad arsti juures käijad ja hammaste eest hoolitsejad? olge nüüd.
Anna kannatust!21. jaanuar 2017, 13:43
Kui seda aega ise üle elanud ei ole, siis pole mõtet seletada! Ei käidud jah usinasti hambaarstil ja seda väga proosalisel põhjusel - kui tutvusi just ei olnud, siis löögile ei pääsenud. Kindlaim moodus hambaarsti juurde pääseda oli valutav hammas ja siis istusid ka selle loppis näoga mitu tundi kabineti ukse taga. Selleaegsetest materjalidest pole mõtet rääkidagi.
21. jaanuar 2017, 13:56
Sel hirmsal nõukaajal puuriti seinapuuriga ning suhu topiti karedast vetsupaberist meisterdatud tampoone, et sülg või vesi sul suust riietele ei tilguks ja arst saaks tööd teha.
21. jaanuar 2017, 14:01
Ole nüüd, olen ka "selle aja üle elanud", pole sa ainuke.Käisin üsna usinasti hambaarsti juures ja ei mäleta mitte, et oleksin sinna pääsemiseks tutvust pidanud kasutama.materjalid ja tehnika polnud muidugi selline kui praegu. mõnel inimesel on lihtsalt pidevalt "maa külmunud ja kärss kärnas", olgu mistahes riigikord.
Vana21. jaanuar 2017, 17:23
Nõukaajal oli koolis kohustuslik 2 x aastas hambaarstil käia ja ilma ravimata ei saanud kuidagi olla, kui sa just päris kolkakülas üles ei kasvanud.
To anna kannatust21. jaanuar 2017, 17:47
Nõuka ajalst hambutuid või nii koledate hammastega inimesi nagu praegu - EI OLNUD. Koledad suud tekkisid koos esimeste kerjustega, kodututega
Aeg oli vaja enne kinni panna. Arstid tegid oma tööd hoolega, sest eesmärk oli, et inimese suu korda saaks. Ausalt öeldi, miks on vaja järgmisel korral uuesti tulla. Kõik arstid said ühesugust palka. Aga 20 a tagasi olid viletsamad puurid jm. tööriistad. Suhtumine inimesse - see pole võrreldav. Praegu on patsient arstile lüpsi lehm.
21. jaanuar 2017, 18:16
No ega sa eluaeg koolis käi.
ära23. jaanuar 2017, 20:20
uduta. Panid aja kirja ja läksid. Ei olnud probleemi Tartus. Valutava hambaga said kohe ette ja nii on see praegugi.
21. jaanuar 2017, 12:37
Käisin ühe hambaga pikalt arsti juures, raviti teda lausa mitu kuud ning kui see oli tehtud ja suured rahad makstud, pöördusin kuu aega hiljem huvi pärast teise arsti juurde, et kuulda mida tema ütleb. Keda nüüd uskuda, kas üht arsti, kes väitis et mitmekuise raviprotseduuriga tehti kõik korda või hoopis teist arsti, kes avastas sellesamal ravitud hambal augu ja asus seda parandama ning tuli uuesti maksta?
Kogemused21. jaanuar 2017, 17:32
Veel hullem kui olen ravinud, ravinud ja lõpuks ikka peab välja tõmbama.
Jussi21. jaanuar 2017, 13:04
19 läksin sügaval veneajal sõjaväkke, olin ka enne käinud hambaarsti kontrollis. Ka siis toimus kontroll, hambad terved, kaebusi polnud. 2a mingit veidrat ja tervisele kahjuliku keskonda ( raketiküte ja ... ) ja paar esimest aastat olin hambaarsti sage külaline, lausa võika kuldkliendiks nimetada. lagunesid hambad kiiremini kui parandada jõuti.
Hambakatt tuleb küll puhtast laiskusest, nii et pojake jälgi oma hügieeni ja kire vähem
Martinile21. jaanuar 2017, 14:24
Saa 55 aastat vanaks,siis tahaks lugeda sinu arvamust!
Martinile 21. jaanuar 2017, 14:29
Saa 55 aastaseks,siis kirjuta uuesti oma arvamus
mrtn21. jaanuar 2017, 16:37
Jutu point on selles, et kui keegi sul hambad välja ei löö siis mitu tuhat eurot maksvad hambad ei teki sul üleöö, see ikkagist pikem protsess millel inimesed ise juhtuda lasevad.
RR21. jaanuar 2017, 18:53
Point on selles, et ravi on kallis. Võimalik, et sinu jaoks ei ole paarkümmend tuhat palju. Aga mõnele on. Ka paarkümmend eurot hambakatu eemaldamise eest on suur raha. Liiga suur. Jutt ei ole hammaste tervisest. Jutt on hindadest.
22. jaanuar 2017, 14:19
suvest hakatakse maksma 21. jaanuar 2017, 11:54
hambaravi toetust - 30 EUR tavainimesele, pensionärile rohkem. Pagulasele on aga kogu hambaravi tasuta - alates pagulasstaatuse saamisest. Kui palju kulub maksumaksja raha ühe pagulase hambaraviks ühel aastal?
Mis sa kraaksud24. jaanuar 2017, 01:19
Mis sul nendest pagulastest on järsku, see käputäis mööda eestit röövib kogu raha ära, nii, et sinu hambad jäävad parandamata? Ära aja m ö l a , ei saanud sa neid enne pagulasi parandatud ja ei saa ka pärast, nüüd sul vähemalt pagulaste vabanduse taha hea pugeda ennem polnudki nii mugavat vabandust.
Riigi21. jaanuar 2017, 11:52
suurim viga oli hambarsti teenus lahku viia muudest teenustest. Tänu selle eest peame ütlema ikka ja jälle VILETSUSELE (loe: valitsus) kes arvas kui arvas, pigem kahtlustan, et kellegi väga lähedane sai sellega suured noosid.
OnuP penskar21. jaanuar 2017, 11:52
Arvan oma 300€ pensioniga et hambaravi võiks ikka poole kallimaks minna -praegu maksab suu täis hambaid uue auto hinna võiks maksta suu täis hambaid uue Feraari hinna....siis oleks teada kes rikas ja võib arvamust avaldada ja kes peab suu kinni hoidma-elagu EEsti
Triin21. jaanuar 2017, 11:51
Ahnus-see on õige nimi.
21. jaanuar 2017, 12:37
EEstlane21. jaanuar 2017, 11:43
Hambaarstid on ülemakstud. Hambaarsti teenuse hinnad tuleks riiklikult määrata. Arvestada tuleks ikkagi seda, et tulimeENSVL-ilist ja see aeg lammutas eestlaste hambaid, isegi hambaarstil käimine tegi asja hullemaks, pandi ju tinaplommid ja elavhõbedaseguga plommid. Eesti meeste nõuka armees olemine tegi hambad hulluks. Nende meeste hambad hakkasid lagunema peale armeest tulekut. Hambaarsti teenus tuleks riigistada või määrata riigi poolt hinnalagi. HABAARSTID ON ÜLEMAKSTUD:
Mädanik21. jaanuar 2017, 11:57
Mis õigusega saab eraasju veel riigistada.Äkki riigistaks kinnisvara ka ära mis tasuta laiali jagati.
21. jaanuar 2017, 12:39
Hambaarstide töö on ju lastud erastada. Paljud hambaarstid käivad lisaks veel ka Soomes tööl.
?21. jaanuar 2017, 16:01
Mida tähendab "hambaarstide töö on ju lastud erastada"? Hambaarstidel on kõigepealt vaja leida raha, et luua endale töökoht s.t. Terviseameti ja paljude muude seadustega ettenähtud nõuetele vastav hambaraviasutus alates ruumidest, kaasaegsest aparatuurist ,instrumentidest -materjalidest jne. Riik seda ettevõtmist ei finantseeri, see toimub laenude ja eraraha toel. Ka haigekassalt saadav raha on tasu konkreetse tehtud töö eest ( paned lapsele nn. tasuta täidise ja millalgi järgmine kuu maksab haigekassa selle töö eest). Kogu hambaraviks vajalik tehnika, materjalid, ruumid, personalikulu, riigimaksud, koolituste kulu jne kajastubki hambaraviteenuse hinnas. Täidisega maksad mitte ainult "plommimaterjali", vaid ka osakese personali töötasust ( mitte ainult arsti, vaid ka õe, registraatori, koristaja, raamatupidaja jne töötasust ja riigimaksudest), hambaravitooli ja muude seadmete amortisatsioonist, oma instrumentide sterilisatsioonist, ruumide kommunaalkuludest jne.
arvestades21. jaanuar 2017, 14:08
et tegemist on riiklikult oluliste hindadega võiks haigekassa Eestis kehtivadi hinnakirju teiste maade omadega võrrelda küll. Kuidas saab Lätis olla hambaravi odavam, kui sisendid-väljundid samad? Ka teisi Eestiga sarnaseid riike võiks valimisse võtta, näiteks Poolat.
Arvata on jah, et kogu see hinnakujundus on senini olnud üpris ebaselge.
Ahjaa, parim on see, et vaene eestlane maksab, et ravida omaenda hambaid ja maksab ka kreeklaste hambaravi eest.
Ei saa nii21. jaanuar 2017, 17:55
Kuidas sa võrdled? Sellega on ikka nii, et meil on "turg väike" :D :D :D
lätis23. jaanuar 2017, 20:23
on palgad väiksemad.
No maksab21. jaanuar 2017, 11:39
küll aga mulle nt hamba arst selgitas mille eest ma maksan ja mis mu suhu tuleb ja läks 1000 kahe hamba proteesi eest, mis kestavad ja pole vaja suust välja võtta. Ma teadsin mille eest maksan, ja takkajärgi pole midagi imestada. Kuid jah tohutu kallis on, üks töö inimene ei suuda iial omale korralikke hambaid saada.
21. jaanuar 2017, 12:40
Need, kellel vaid 3 hammast suus, võiksid omale odavad plastmassproteesid hankida. Need ei maksa auto hinda.
21. jaanuar 2017, 14:03
Kas tõesti kõik "töö inimesed" on ilma hammasteta?
hammas21. jaanuar 2017, 11:32
Need ülbikud ülemakstud hambaarstid pidagu suu kinni enamik ei mäleta ,et nõuka ajal oli hambaravi nagu ta oli ning eesti vabariigi ajal ei ole hambaravi lihtsalt kättesaadav enamikule inimestest,hambakliinikute ahnuse tõttu.See on fakt.kas keegi kujutas ette et krooni ajal maksid 1500 krooni plommi eest.
Tegelikult21. jaanuar 2017, 11:18
ei ole tavaelus normaalselt käitudes see olukord ju nii hull. Lastel on hambaravi tasuta - kui käija nii, nagu hambaarst lapsel soovitab aastas 1-2 korda arstil - siis jõuab kõigele reageerida ja hambad korras hoida. Täiskasvanuna va 1 kord aastas kontroll - tavapärase hoolduse juures ei lagune hambad ära ju aastaga - visiit ca 10-20 eurot. Enamasti teevad arstid üle mitme aasta ka ülesvõtte - no ka ca 20 eurot - see on ju summa, mille riik maksab hambaravi hüvitisena aastas tagasi. Seega tavakontrollis õnnestub käija põhimõtteliselt tasuta. Kui iga aasta käija, vbl. tekib kuhugi mõni auk - no ühe-kahe augukese parandus või kivi eemaldus vms. jääb ka ca 30-50 vahele. Taaskord hüvitis maha ja kas siis ca 20 eurot aastas oma hammastele kulutada on liiga palju? OK. sellega olen nõus, et neil on praegu halvem olukord kes nn. nõukaajal oma hambaravi said - kvaliteet oli kehvem ja tuleb rohkem kulutada, et korda saada asjad.
21. jaanuar 2017, 11:42
Tean mitmeid naisi, kel peale sünnitust algas hammaste totaalne lagunemine, siin vist ei aita eelnev regulaarne hambaarsti külastamine.
to: rasedus21. jaanuar 2017, 12:55
Raseduse ajal kipub paljudel naistel tekkima kohutav söögiisu, mis tavaliselt on pidev toidu suhu pistmine ning seega pidev koormus hammastele happerünnaku näol. Rasedused minu hambaid küll rikkunud pole. Olen minagi nn. nõukaaja laps, kellel hambaarst paar purihammast lihtsalt välja tõmmanud, mitte ravinud. Plommitud hambaid on samuti palju- nüüd tean, et korralik hoolitsemine ning mitte väga sage näksimine ( sealhulgas väldin igasuguseid ka looduslikke suhkruid sisaldavaid jooke) aitab hambaid korras hoida. ei mäletagi, millal viimati hambasse plommi vaja oli. Kohutavalt targad on meie inimesed kõiki ja kõike kritiseerima, foorumites arvamust avaldamas. Lugege siis ikka ise ka kuidas saab hambaid korras hoida ja mitte kulutada suuri summasid hammaste ravile. Lisaks kõigele oli ka meie kallil Eesti Vabariigi ajal veel mitmeid aastaid hambaravi TASUTA- kus siis kõik olid oma suure hoolitsusega.
...21. jaanuar 2017, 13:41
haige jutt, ülbe suhtumine, mitte midagi asjast ei tea
21. jaanuar 2017, 14:05
Jah muidugi, ainult sina "tead asjast", kus nüüd keegi teine
Naine24. jaanuar 2017, 01:20
Sünnitusisu on null sellel generatsioonil, rohkem miinuseid kui plusse.
just 21. jaanuar 2017, 11:48
tavaelus ja normaalselt. Seda räägivad need, keda on õnnistatud tugevate hammastega. Vahel vaatan meie noori lauljaid - uhh, mis suured hambad! Nagu valged labidad! Mis igemed! Nagu hobusel! Mul on jumala poolt loodud selline suu, et hambad eriti välja ei paista. Õnneks. Juba 5. klassis hakkas igavene jama hambaaukudega peale. Siis hiljem sündis 4 last, iga lapsega läks 2 hammast suure valuga katki. Tõmmati välja. Seega 8 hammast. Sõin munakoori, kaltsiumitablette, aga ei aidanud. Ka mu vennal olid kehvad hambad, ometi polnud tema ühtki last sünnitanud:) On solvav, kui mõni arvab, et ma ei pese hambaid! Üks dentist ütles, et mu probleem ulatub sõjaaega, kui mu emal polnud kasvueas piisavalt toitu. Nii on.
to : just21. jaanuar 2017, 15:05
mulle meenus seepeale enda viimane laps. pesamuna siis. terve elu pole sellist vaeset aega / nälga pidand üle elama. kui siis juhtus mul ... nii ja sel aastal see pesamuna saab mul 18 ( olen ise ammu mitmekordne vanaema ) ja hambad on tal nagu reklaami-plakati peal. võib olla jah. et sel ON seos. aga minu puhul see polnud nii. ja kas üldse ongi vaja üldistada ? vist mitte .
just veel21. jaanuar 2017, 23:03
kivi eemaldus minimaalselt 75 raha + sõidukulud + kaotatud aeg21. jaanuar 2017, 11:55
vaarike22. jaanuar 2017, 19:55
Puhasta ise oma hambaid aegajalt neid harjates hambaharjaga,mis on märjalt söögisooda sissevajutatud, harja rahulikult ja püüa kõik kohad puhtaks saada, pole vaja käia hambaarsti juures enamat kui kontrollimas. Muide, ka nemad puhastavad hambaid söögisoodaga, ainult et neil on selline seadeldis mis pihustab surve all sinu hammaste vastu täpselt sedasama , millega soovitan sul hambaid puhastada.
hüvitist pole ju mitu aastat21. jaanuar 2017, 15:18
alles selle aasta 1. juulist hakkab taas tavainimesele mingi väike summa olema.
21. jaanuar 2017, 11:17
Pole küsinud, palju teistel hammaste raviks kulunud, aga kogu sahtli korda tegemine läks mulle maksma miljard eurot. Kusjuures toit selle pärast paremini ei maitse. Peale prae söömist on selline sitamaitse suus, et tuleb hambaid pesta.
Eesti21. jaanuar 2017, 11:17
hambarstid oskavad ainult " kummi venitada " ja raha röövida. Ühe inimese hammast plommitakse kuid, ehk venitaks edaspidi aasta peale.
21. jaanuar 2017, 11:43
Mul tehti ka juure ravi ja blommiti, aasta pärast tõmmati see hammas ikkagi välja!
21. jaanuar 2017, 12:52
Hambaarstid kipuvadki väga kiiresti hambaid välja tõmbama. Nende tööd ei saa ju keegi kontrollida. Olen märganud et mõni ei kasuta isegi peeglit et vaadata kas seespool on ka auke. Seega käige enne ravimist mitu erinevat arsti läbi ja te näete kuivõrd erinevad on nende ütlused.
A.H.21. jaanuar 2017, 11:09
Ma ei olnud 20 aastat hambaarsti juures kāinud. Hambavalu ei ole selle aja jooksul tundnud, ūle 60 aastane inimene vist enam ei tunne seda. Lāksin hambaarsti juurde selleks, et naeratust veidi ilusmaks teha, ōieti ma ei olnud aastaid enam naeratanudki.
Hambaarst tegi suus kontrolli ja ūtles, et kōik hambad vaja āra teha, s.t. 30 tk, sest kaks hammast lasin juba noorena eemaldada,
A.H.21. jaanuar 2017, 11:28
Harva kommenteerin ja kommentaar kadus poole pealt āra. Leidsin ūles ja jātkan. Hambaarst hakkas siis tōōga pihta ja terve tund aega t''otas . 100 eurot oli mul taskus ja tundsin hirmu, et selle suure tōō ette vōib arst nūūd tahta oma 300 vōi koguni 500. Lōpetas tōō, ūtleb, et kolm hammast tehtud ja 100 eurot. ūks kolmest hambast oli tītsa poolik, see nūūd olema, ūhel oli auk, see nūūd konni ja kolmandal oli glasuur vigane, nagu kōigil minu 30 - l hambal. Kolm hammast sai esimese korraga korda. Jārgmisel pensipāeval tehti jālle kolm āra - 100 eurot. Kolmas kord vōeti taas kolm ette ja sel korral 110 eurot, sest ūhel hambal olla koguni kolm auku olnud. Seega ūheksa kōige kriitilisemat hammast tehtud ja 310 eurot lāinud. Jāānud veel 21 tk , seega veel 600 - 700 vaja. Praegu ei saa, talvel suured kūtearvrd, aga suvel teeme āra. Vaatasin seda tehnikat, mida arstid kasutavad ja minu jaoks langes koheselt see kūsimus, et miks nii kallis? Juba valgusteid laes oli ūle 1 Kw.
A:H21. jaanuar 2017, 14:50
Sa elad äkki Valgas või mujal lõunas, Tallinnas korruta need summad rahulikult kolmega. Proteesid maksavad lõuna eestis täpselt 3 korda vähem, kui Tallinnas.
Sisuliselt kompenseeritakse riigi poolt ilma oma osaluseta.
21. jaanuar 2017, 16:03
Elan Valgas jah. Minu korter Valgas on Tallinna samavāārsest 50 x odavam ja auto Tallinna omast 9 korda odavam. Auol ei ole muud vahet , kui Tallinna autol on nina peale kirjutatud VW , siis minu autol KIA. VW on tāis korea elektroonikat, KIA - l all jālle saksa amordid . Muide amordid on ainukesed asjad, millega ma oma KIA juures rahul ei ole. Sama lugu ka hammastega , usun , et Maseratti mees 18 000 - si hambaid ei usalda.
Seltsimehed hambutud! 21. jaanuar 2017, 11:09
Riigi abi on ikka üüratu ja õigel põhimõttel.
35euro eest saab kodanik osta 7 hambapastat(keskmine hind 4-5 euro ringis,kui päris kriidipuru ei taha ja sensodine hea pasta,millest kasu 7-l moel kui reklaami uskuda) . siin spetsialistid ju mainisid,et inimesed on ise süüdi,sest ei pese hambaid . Kui ikka kokkuhoidlik olla,võis terve pere sellesama ühe pastaguulikesega hambharjaga oma hambad üle käis.Miskit ikka hammastele jääb Kokkuhoid on rikkuse alus!
21. jaanuar 2017, 12:55
Neid hambapastasid ei tasu üldse osta, sest nad on floori täis. Soovitatakse Lesnoi pastat.
Margus21. jaanuar 2017, 18:04
Minumeelest on Parodontax väga hea hambapasta, rohelises tuubis. Mürri ja salveid jne looduslikke ravitoimega asju seal. Maitse ei ole kiita, vahel ajab hommikuti südame pahaks kui oled just söönud ja siis hambaid pesed, maitsest mingi imelik ärritud. Mitte alati ja põletikuvastase toimega on ta ka. Kunagi oli hambavalu, panin vatitiku vatist osa, mis oli selle pastaga natuke kokku määritud, igeme peale, valutanud hamba kohale, ilge paistestus oli ka üleval - hommikuks nagu nõiaväega hambavalu läinud ja paistetus alanenud. Proovige sellega pesta!
mh23. jaanuar 2017, 18:55
Mõnel s....geenid, ei aita sind ükski pasta, hõõru nii tihti ja kaua kui tahad..
Noor pensionäär21. jaanuar 2017, 11:07
Mäeltan kooli ajal sai tehtud poppi,sell päeval ,kui hamba arst oli koolis.Nüüd loomulikult pooled hambad suus proteesid.Kõik on siiski oma viga pluss see Vabariik,mis koorib viimase naha seljast.
kopikas21. jaanuar 2017, 11:04
nutitelefonid taskus, kallid autod sõiduks, aga hambaravi kallis!!!!
21. jaanuar 2017, 11:20
ühe portselani istutamine maksab mitte vähem kui tuhat eurot. Kallis auto on sellise naeratuse kõrval kökimöki.
kopikas24. jaanuar 2017, 15:50
mis sa neid portselane istutad???? ravi hambaid õigel ajal ja pese ikka ka :)
pirr21. jaanuar 2017, 11:03
minul ka väike palk ja nõukaajal hambad ära rikutud ja polnud võimalik arstile eriti pääseda aga olen püüdnud nüüd kõik korda teha ja aastas kord ka arstile , mida väiksema auguga lähed seda odavan, aga kui lased hambad ära laguneda ja aina halada, et raha pole siis nii see ongi, et pole hambaid, tööd ja lõpuks ka tervis läinud.
Üks arvamus21. jaanuar 2017, 10:59
Paraku need arvamused siin ei jõua kusagile. Hambaravi hinnad sellega ei kahane ja (hamba)arstidel jääb õigust kuhjaga ülegi. Süüdi on ainult seesama lihtne tööline, kes elab palgast palgani, kui sedagi... Häbi peaks olema üldse selliseid väljaütlemisi avalikkusele eksponeerida.
Ausalt hakkavad äraväsitama need inimesete pidevad süüdistamised, küll kuuled Tervisioonis mõnda perearsti või loed artiklit - KOGU AEG ON INIMESED ISE SÜÜDI!
Aga kas arstid on vahel mõelnud ka sellele, miks see nii on? Miks inimene ei lähe õigeaegselt arsti juurde, miks inimene ei toitu tervislikult? Kui meil on eriarstidele võimatu aegu leida (lihtsam on haige olla või maha surra), kui hambaravi on ülemõistuse kallis, kui nn ökotoit maksab Eestis poodides kaks korda rohkem kui saastatoit jne jne. Neid mikse on liiga palju, vastuseid aga ei saa kunagi.
Ja ma ei ole kibestunud, sest saan veidi normaalsemat palka, saan lubada keskmisest tervislikumat toitu ja maksta arstiteenuste eest. Mul on valus vaadata seda ebaõiglust, mis toimub ümberringi ja kuidas pidevalt süüdistatakse inimesi nende saamatuses. Kõik ei saa töötada kõrgepalgalistel ametikohtadel nagu arstid (ma ei mõtle õdesid). Keegi peab tegema ära ka lihttööd, et arst kõhu täis saaks, riided selga jne.
21. jaanuar 2017, 11:12
Oledki vale inimene, saan aru sinust, et mida kallim, seda tervislikum, ega ikka ei ole kūll. Millegi pārast , mida rikkamad, seda kiiremini surevad.
Juurikas22. jaanuar 2017, 13:51
Sul ongi õigus! Väikesed inimesed ongi kogu aeg süüdi, sest HAMBAARSTID POLEGI INIMESED...NAD ON KÕIGE LIHTSAMAD ÄRIKAD JA PUUGID, KES TEISTE HÄDADE PEALT RIKASTUVAD!!!
Kohutav ülbus ja ringkaitse21. jaanuar 2017, 10:57
Patsiendid on ise süüdi, et hambaravi maksab autoraha, kole häbitu lugu! Vanasti tõmmati valutav hammas esmaabis tasuta välja või pandi rohi peale, nüüd on juba hamba väljatõmbamine paljudele vaesuse piires elavatele inimestele mittejõukohane, kuna on liiga kallis, ning pluss konsultatsiooniraha lisaks.
Küsin21. jaanuar 2017, 11:17
Viimasel ajal on kuulutatud nagu sõda hambaarstide vastu. Hambaravi eest auto hind, 17000, 32000 jne. Sellised tööd on üksikud, implantaadid. Nüüd korraga nagu küsiksid hambaarstid juba üle 10000 kõigi käest. Milleks sellised artiklid ja kelle poolt need tellitud on. Tuleme maale tagasi.
21. jaanuar 2017, 11:23
Tegelikult on enamiku inimeste hambad korrast ära. Süüst vähemalt osa lasub toidutootjatel, kes kõikidesse toodetesse suhkrut lisavad.
to : Kohutav ...21. jaanuar 2017, 15:18
minul oli tulnud varem juba mitu setu x paranatud purihambale mädanik alla ja ei pidanud mitte 1 senti maksma. arst ise ütles. et kui mädanik . siis ei pea maksma. ka mitte visiiti ennast ega süsti ega üldse midagi . muidu jah. et koos süstiga üle 30 või 35 € .
eesti vanaema21. jaanuar 2017, 10:54
Hammaste eest tuleb hoolitseda juba noorest east alates ja midagi hullu pole, olen üle 70 a. ja minu hambaravi aastane summa ei ületa 100€ piiri.
21. jaanuar 2017, 11:46
21. jaanuar 2017, 11:47
no sa näed, kuidas üle poolte kommenteerijate pole sellega rahul, et sul hambad korras ja hoolitsed nende eest. Tõesti ei saa aru, miks pannakse sellisele kommentaarile miinused.
hädasolija21. jaanuar 2017, 11:47
Olen üle 50. Ikka ju usaldasid oma kodulähedast arsti, et ka maaarst teab mida teeb, 10 aasat tagasi sain alles aru, et asi pole õige ja hakkasin Tallinnas arsti juures käima. Anti karm hinnang: millega küll teie hambaid parandatud on? Puuritud oli ülemäära palju ja kinni oli topitud viletsate täidistega. Eks riistad ja täidised paremat ei võimaldanudki. Nüüd käin igal aastal vähemalt 4-5 korda hambaarsti juures, tasudes korra eest vähemalt 75-100 euri. Esihambad on nüüdseks täiesti tuksis ja peaks panema 4-le hambale silla, mis püsiks vähemalt 10a. Hamba kohta läheks 400 EURi. Teeks ja käiks, aga raha lihtsalt ei ole...
No ei ole inimestel, kes teenivad vähe, kuigi rabavad iga päev tööl käia, sellist raha kuskilt võtta, et hambaarstil käia. Jah, võib-olla korra suudad käia, aga kui asi tõsine, siis jääbki ravi pooleli. Ime pole kui "sahtel" varsti tühi on. Ja ärge tulge üldse normaalselt teenivad inimesed õpetama, et mitme kuu peale saab ju ikka kokku hoida ... Te ei tea väheteenivate inimeste elust midagi ...
Mis pagana sillad jne?21. jaanuar 2017, 18:12
Hammas peab olema hammas, mitte mingi pagana sild! Need kallite kohtade prouad jahuvad ainult mingitest sildadest - sünnid siia ilma, sillad suus? Hammas tuleb ehitada niisugustest materjalidest nagu praegu on olemas väga häid, omadustelt vastupidavamaid kui hammas ise ongi, kasvõi meditsiinilsest metallist-keraamikast, mitte mingit silda kuhugile toppide. Hammas on hammas, need sillatajad jne ajavad ainult mingit häma, et rohkem raha kasseerida - pannakse tihvt, ehitatakse hammas üles ja vsjo, mul aastaid suus, kestavad paremini kui oma hambad. Ühe hind on keskmiselt olnud 1000 (60€) kuni 2000-(150€) eeku, ja väga vastupidavad - ühtegi paha sõna ei ütleks. Sillad....my a55
21. jaanuar 2017, 13:04
Need on need põlveotsas tööd tegevad arstid ilma abiliseta ja ei saa kindel olla kas nad ka kvaliteetseid materjale kasutavad.
Ei usu21. jaanuar 2017, 10:52
Ei saa olla see asi õige. Need hinnad on lastud kunstlikult tekitada ja õhku täis. Sellest saab juba iga loll aru. Omamoodi maffia ilmselt.
Präänik21. jaanuar 2017, 10:51
Scaramanga21. jaanuar 2017, 10:48
Milleks see pidev halamine, eestlaste hambad vastavad viimastele Uzbekistani standarditele !
No olgem ausad, tähtsam ehitada muuseume ja ausambaid.
Ma21. jaanuar 2017, 10:41
nagin TV saadet, kus noortel inimestel oli sahtel tuhi! Toole ei lahe, teised naeravad(no kes sind vahib, kui WC koristad) aga lapsi tegi erinevate meestega 3tk. Eks hammaste ravi algab prioriteetidest. Sest 1haige hammas on juba liig, mis liig!
21. jaanuar 2017, 10:55
100% nõus, räägitagu mis tahes, kõik algab prioriteetidest. Suhu ei tekki surnuaedühe päevaga.
21. jaanuar 2017, 11:30
mine sa ka peerse. Ükskõik, mida poes letilt haarad, sisaldab teatud koguses suhkruid. Mine vali pakimahla, millesse pole lisatud fruktoosi. Lambaajud siin sõna võtavad. Kasvõi ketšupis on korralik kogus suhkrut. Kas ostjad peavad tervisliku toitumise pärast hakkama ise ketšupit vaaritama, ilma suhkruta?Kõiksugu müslidest saaks rohkem suhkrut kui suhkrupeedist üldse, mis on siiani suhkrutootmise tooraine.
21. jaanuar 2017, 12:51
Kelle poole pöördud oma viisakusest pakatava kommentaariga?
21. jaanuar 2017, 13:08
Olen ka seda Roaldi saadet "Hambutu Eesti" vaadanud ja tegelikult oli seal tõesti näha, et paljudel on prioriteedid paigast ära. Võetakse kopsakas majalaen, ostetakse hirmakallis seinast seina teler, aga selle peale ei tulda et vahepeal käiks hambaarsti juures. Ühel noorel naisel olid plastmassproteesid suus olemas, sinna tuleks lisada vaid puuduvad hambad ja saab odavamalt läbi, sest ühe hamba lisamine plastmassproteesile ei ole kallis. Kuid saates ütles hambaarst talle täisproteeside hinna. Miks?
to /21. jaanuar 2017, 15:15
Mina joon juba aastaid ainult kraanivett. Milleks mahl? Ketšupit ei tuleks mõttessegi võtta. Söön parem tomateid.
Hommikul söön putru või praen mune, lõunaks tatar või riis ning natuke kana, õhtul sama söök või supp. Miks nii palju hädaldada mõttetute asjade pärast?!
teengi23. jaanuar 2017, 20:35
ise. Nii mahla kui ketšupi. Palju muud ka.
To Ma.21. jaanuar 2017, 11:16
Nägin kas eda saadet.Ühel naisel oli käed kulda täis, mitu ketti kaelas kui see oli päris kuld ,ilmselt oli.Kuidas nad julgevad oma suud sellisena Eesti rahvale näidata, isegi minul oli piinlik vaadata.Välja tõmmata ikka saab ja see raha koguda.Kus on võetud sellised hinnad, see pole tõsi.Uurige ka linna lähedasi kohti,kus on hinnad hoopis teised. haigekassa maksab 235.E. kui oled üle 63.aasta , lihtsate proteeside eest ,on korralikud kui neid hästi hooldada.Kui pole võimalik, siis neli juurt ei pea korraga välja tõmbama nagu vanaema tegi.
nägin ka saadet,ehk panite tähele,21. jaanuar 2017, 13:05
et hambaid polnud,kuid kulda oli nii kaelas kui sõrmes!?
piinlik21. jaanuar 2017, 10:37
peaks olema süüdistada inimesi laiskuses. Kes veel nõuka ajast elus, nende hambad rikuti tol ajal ära ja nüüd ei jõua kuidagi kogu hambarida kenaks ja terveks maksta. Mingitest inplantaatidest ei tasu unistadagi...
muhv21. jaanuar 2017, 13:29
seitsmekümnendatel oli kooliarstil selline loksuv puur mis üht hammast puurides lõhkus ka kõrvalhambad ära.sõjaväe arstlikus kontrollis küsiti kas ma olen ise oma hambaid puurinud.
to piinlik21. jaanuar 2017, 14:09
ei usu, et peale sinu kedagi nõuka ajast veel elus on... no mida veel
Hambaarstile!21. jaanuar 2017, 10:36
Ah v6i nii:"Hambaarstid on kindlad, et inimesed maksavad ränka raha omaenda laiskuse eest."
No sooviks sellisele hambaarstile endale pärilikult viletsaid hambaid, vaatamata hoolitsusele! Ja las siis m6ni "arst" ütleb talle, et ta on lihtsalt laisk ja hooletu. Täiesti süüdimatu ja demagoogiline on öelda, et p6hjus on inimese LAISKUSES! Oma tervis - ka hammaste tervis - ei ole 90% enda teha. Soovin teile sama, mida enamus inimesi saavad - 6ieti ei saa! - haigeid hambaid ja väga vähe raha!
21. jaanuar 2017, 13:10
Hambaarst küsib ränka raha oma töö eest. Vaadake, mis tuleb teil minuti hind arsti juures olles?
eks 23. jaanuar 2017, 20:40
selle asjaga ole nii ja naa. On neid kellel geneetiliselt viletsad hambad, neid, kes toituvad nii nagu pähe tuleb, neid, kellel nõuka ajal hambad tuksi keerati, neid, kelle käest hambaarstid üle mõistuse suurt raha välja pressivad ja neidki, kellel hammastega kõik korras ja hambaarstigagi suhted normis.
Ja oletan, et 3/4 neist, kellel sahtel tühi, ei lähe isegi siis arstile, kui pool ravist kinni makstaks, sest nad ei viitsi.
vanaema21. jaanuar 2017, 10:35
alles eile tõmmati neli juurt välja ja maksin 120 eurtsi ja maksin oma kodu arved 160 eurtsi ja kes vähegi oskab arvutada jääb minu 300 .- pensist 20.- eur söögiks. Sellest ülejäänust ei saa korralikku nöörigi osta,et lõpetaks need mured.
!!!21. jaanuar 2017, 10:34
Hammaste pesu eeldab ka head hambapastat. Meie kõiketeaja ja kisavad noore seda muidugi ei mäleta, kuid 70-80 ndatel oli tollases ENSV-s pidevalt tarbekaubaga varustushäireid. Olikorra puudus vatist, tualettpaberist, sitsriidest, meeste aluspükstest ja paljustki veel. Ja kui üks defitsiit kadus, tekkis kaks uut asemele. Kusagil 1978-1980 oli hambapastakriis. Muidugi, mõndasid see eriti ei puudutanud. Kes töötasid ise kaubanduses või oli seal häid tuttavaid. Nemad said ikkagi. Või kellel oli aega poodides kauba toomist passida. Viimasel alal olid eelisseisundis muidugi suurte linnade elanikud, kus poode palju. Aga maa-asulad, kus oli 1-2 poodi. Ja kui poes passimise asemel tuli terve päev tööl olla. Õhtuks oli aga kogu saabunud defitsiit juba läbi müüdud.
Defitsiidiperioodil oi kummaine omadus mitte lõppeda, see hakata venima. Sest kui varustuspaus lõppeski ja kaupa taas endisel hulgal poodidesse saabus, siis jäid poed ikka veel tükiks ajaks tühjaks. Sest kui uus partii saabus, siis ei ostnud poes olija mitte enam 1-2 tuubi vaid 10-20. Igaks juhuks tagavaraks. Või spekuleerimiseks nagu tookord öeldi või millegi muu vastu vahetamiseks.
Minul polnud ei poetuttavaid ega ka aega kaubatoomisi varitseda. Seetõttu jäid ka meie peres pastavarud väheseks. Hea kui nädalas kord paar pesta jagus. Igapäevasest või jumal hoidku, mitu korda päevas pesemiset polnud juttugi. Meie pere pastanure lõppes 1980.a. kevadel, kui mul oli juhuslikult asja Ukrainasse. Seal oli pastat jalaga segada, Ostsin Tšernigovist endale aastase tagavara valmis. Nagu mäletan, lõppes Eestis hambapastakriis 1980.a. Moskva OM purjeregatiga. Sest sel puhul topiti kauplused igasugu head paremat täis. Demonstreerimaks välismaalastele arenenud sotsialismi suuri saautusi ja elatustaset.
Lõpp hea, kõik hea? Kahjuks jälg aga jäi. Sest rikutud hammas jääbki rikutuks. Ning tollae kvaliteediga plommid polnud igavesed. Mõne aasta pärast kukkusid välja ja tuli panna uus, veidi suurem, J,n.e, kuni hambast ei jäänudki enam midagi alles.
!!!21. jaanuar 2017, 15:13
Hambapasta ei mängi mingit rolli. Võid söega ka nühkida, peaasi, et nühid.
Lugeja21. jaanuar 2017, 10:30
Miks siinsetele hambaarstidest röövlitele vaja maksta.Minge Poola seal saab hambad korda väga sootsalt. Proteesid saab suhu ka hea hinnaga.Kuna käin aastaid ise seal hambaarstil olen nende hindades teadlik.Näitasin ka meie hambaarstide hindu imestasid väga kus küll sellised hinnad võetud materjali ostavad kõik üheskohast. Hambad on bisnes. Teenindus väga hea lähed saad oma raviplaani ja ka hinna kohe teada ei tule hiljem midagi juurde rohkemat maksta.
ää21. jaanuar 2017, 10:30
Koloniaalmaa saatus. Statistika raporteerib pidevatest töövõitudest, aga majanduskasvu pole. Ressursid veetakse Eestist välja, ning rahvas vaesub. Kena pilt riigist mida näed telerist ja pilt mis vaatab vastu kasvõi naabri suust või oma rahakotist, ei lähe järjest enam kokku. Kusagil on miskit mäda, arvab iniimene tänavalt. Aga kui valima läheb, siis valib ikka ja jälle tuttava ning turvalise.
Ah. Head laupäeva!
Patsient21. jaanuar 2017, 10:22
Raha võtavad aga käkki keeravad.tundub et kasutavad kipsipahtlit
21. jaanuar 2017, 13:14
Mis imelikud plommid need on, kus üks arst ütleb et võib peale plommimist kohe sööma hakata ja teine arst ütleb, et pidage ikka 1 tund vahet.
Kvaliteet21. jaanuar 2017, 10:13
Hambaravi hinnad on ka sellepärast meeletult kõrged, et materjalid tellitakse vahendajate kaudu välismaalt ja kõik vahemehed tahavad oma suurt nutsu. Kui Poolas pidi hambaravi olema Eestist 5 korda odavam, tuleks uurida, miks. Teine probleem on hambaarstide koolitus - on neid, kes elavad vaid tänu hambatehnikutele, sest ei oska inimese suust ise isegi proovi võtta või teevad seda lohakalt. Mõtlemisainet on palju. Hambaravi vajab ümberkorraldust.
Kes keelab21. jaanuar 2017, 18:22
Meie arstidel otse materjale tootjalt osta?
Ise peab inimene olema, kui oled ikka muuuun siis muidugi ei saa asju ajada. Mina ostan näiteks elektriseadme osi tootjalt kelle aastakasum oli läinud aasta aruande põhjal üle 11 miljardi dollari. Ja mind nad teenindavad - ostan 50 euro eest asju ja meil sama kauba eest peaksin maksma 6-7 korda enam. Ise tuleb olla inimene, suhelda ja olla viisakas, vajadusel ka oma valikuid põhjendada. Küsi ja sulle antakse, jutt, et ei müü tootja otse tarbijale - rumal jutt!
Teenused....21. jaanuar 2017, 10:11
....hambaarstidele tuleks ka korrutada kümnega.
to : Teenused21. jaanuar 2017, 15:28
hea mõte. sauna-pilet võiks olla ka mitte 3.50 hambaarstile. vaid 35 € . miks tema - kes raha kokku kühveldab. saab sama hinda mis töötu üksikema ? muig
Murakas21. jaanuar 2017, 10:11
Kuid milleks üldse peavad need ravihinnad olema ülemõistuse krõbedad??
to murakas21. jaanuar 2017, 10:33
sest arstid tahavad ju "elada".
Lugeja21. jaanuar 2017, 10:10
Nojah, aga arstide moto ju on, et vähem tööd ja rohkem palka? Keda kotib, mitu hammast või kas üldse sul neid suus on,!
sotsajakirjanduse tööpõhimõtted21. jaanuar 2017, 10:07
1. Kirjutada rumal artikkel.
2. Otsida kommentaaride hulgast kõige rumalamad.
3. Kirjutada nende alusel uus ja veel rumalam artikkel.
4. Tsükkel kordub.
Praktiline nõuanne, Kui inimene tõesti 20 aastat hambaarstil ei viitsi käia ja laseb suu surnuaiaks laguneda siis ei ole vaja minna mitte Tallinna kesklinna kõige kallimasse kliinikusse lolli mängima vaid tuleb lasta suu tühjaks tõmmata ja osta sellised proteesid, mis Corega proteesiliimiga kinni pannakse. Eriti tulus oleks ennast liigesekaebustega haiglasse sokutada - reumatoloogid paluvad stomatoloogia residentidel kätt harjutada ja suu saab tasuta lagedaks.
P.S. Aga veel parema pealkirja saaks siis kui läheks kliinikusse, kus Kim Kardashian ennast tuunib, ja paluks sealset hinnapakkumist.
21. jaanuar 2017, 13:20
Corega proteesiliimiga pannakse kinni neid proteese, kus arstid on teinud kehva jäljendi. Kui jäljend on korralik, pole proteesiliimi vaja.
21. jaanuar 2017, 14:11
täpselt, pole kunagi liimi kasutanud ja 18000 pole ka maksnud
JUHAN21. jaanuar 2017, 10:06
Ise süüdi on suhteline küsimus. Mina näiteks töötasin kümmekond aast eriti terist kahjustasvas tsehhis, keemiatööstuses. Mis mul hambad tuksi keeraski. Ja mitte ainult minul. Ka teiste töömeestel oli seal sama häda. Hambad lagunesid, juuksed langesid välja j.n.e. Kuigi enne sinna tööle minekut olid mul hambad lausa ideaalsed.
to JUHAN21. jaanuar 2017, 15:10
Kas 10 aasta jooksul siis kordagi ei märganud, et midagi on nihu? Miks härra Juhan mitte midagi ette ei võtnud? Said ju ise aru küll, et keemiatööstuses tervist rikud. Aga raha oli tähtsam. Nii et nüüd ongi nii ja tuleb olukorraga leppida. Kui ikka inimesed mitte midagi ise ette ei võta, siis kes meid aitama peaks?
to to Juhan22. jaanuar 2017, 03:05
Keegi pidi ka tolle töö ära tegema. Nagu peab praegugi, Mitte kõik ei mahu ametniku kabinetti. pankuriks, maakleriks või ärimeheks. Sest peab olema ka näiteks mustatöölisi. Koristajaid, prügivedajaid, prügimäetöölisi, santehnikuid, assenisaatorid (sibivedajjaid), koerapüüdjaid, teetöölisi, sanitare.
Samutiinimesi tootvatel töödel. Ehituses, keemitööstuses, liinitöölisi, kaevureid, metsatöölisi, põllumajanduses, remondimehi j.n.e.
22. jaanuar 2017, 14:23
sa ei saanud kommentaarist aru.
Enn21. jaanuar 2017, 10:06
Hamletit tsiteerides on midagi mäda Eesti riigis.
!!!21. jaanuar 2017, 10:01
18 tuhat on tegelikult veel odavgi. Aga kui tuleks terve sahtel täielikult välja vahetada. Panna 32 uut titaanhammast koos igemesse siirdatud titaanimplataadiga - mis see maksaks? Iga hammas paartuhat eurot või enamgi veel.
sotsajakirjanduse tööpõhimõtted21. jaanuar 2017, 10:12
Lisame hagu. Ja titaanhammaste peale tuleks lisada veel selline golden grill nagu USA räpparitel. Briljantidega! Siis saaks seltsimees sotsajakirjanik kirjutada artikli sellest kuidas paari hamba parandamine maksab uue mersu hinna.
Vt. ja kadets http: // everseenitem.blogspot.com.ee/2012/11/golden-teeth-celebrities-golden-grill.html
Tiit21. jaanuar 2017, 10:16
Valitsus heatahtlikult annab 35 eurot abiks, ehk aitab. IRWWW!
ehh21. jaanuar 2017, 10:35
valitsus ja käsilased aitavad kitsi üleval pidada.
21. jaanuar 2017, 13:25
Kui inimene tellib omale kõige kallimad proteesid ning ka arst ei täpsusta oma töö hinda või ei kirjelda palju üks või teine töö võib maksma minna, siis võib ju hambaarstile lausa 2 x 18 000 eurot maksta.
vanadele21. jaanuar 2017, 13:34
ei panda neid luustik ei lubavat misiparast arvan et usas pandaks
seda23. jaanuar 2017, 20:48
nimetataksegi implantaat. Siirdatakse lõualuu hamba alla. Sinna sisse istutatakse see titaankruvi, mille otsa tehakse lõpuks hammas.
terve sahtel21. jaanuar 2017, 14:59
Titaankruve ei panda iga hamba kohta, vaid üle ühe või kahe hamba, sisuliselt terve suu on ikkagi mingi 12-18 kruvi ja hind 25000-35000 euro
ei saa aru21. jaanuar 2017, 17:05
mis mõttes ei panda iga hamba kohta? iga implantaadi all on titaankruvi. mida sa sokid?
saa aru21. jaanuar 2017, 23:45
Sorry mul on suu neid täis, su arst oli hea äriinimene kui sulle iga hamba alla kruvi müüs, ise olid rumal ja said petta. Need kruvita hambad on 1/4 kruviga hamba hinnast, arvuta ise. Võib olla sulle pandi 10 aastat tagasi, seda ei tea kuidas siis asi käis.
Hambutu (viis plommitud hammast suus)22. jaanuar 2017, 03:12
Kui viimati oma hambaarsti külastasin, andsin temale lubaduse, et kui lotoga miljoni võidan. siis lasen endale terve uue sahtli panna. Kõige kallimad proteesid titaanimplantaatidega. Unistada ju ikka võib ja ka meie hambaarst on huumorisoonega. Seni kahjuks olen iga nädal 1-2 piletit ostes ainult vastu pükse saanud. Umbes 3-4 korda rohkem maha mänginud kui olen võitnud. Nii et hauda minnes olen tõenäoliselt hoopiski hambutu.
heh21. jaanuar 2017, 09:56
Hambaravi hind Eestis ei ole kulupõhine ja läbipaistev. Näiteks Tartu hambaarst kes soovis normaalsete hindadega teenust pakkuda, sai sellise kambaka osaliseks, et loobus. Meie hambaravi hind on kuritegelik ja teenib vaid nende nn ja omaarust arstide rikastumise tungi. Kapo abil võiks paljastada hambarstide tegelikud sissetulekud. Neljakohalised summad paneks rahva istuli kukkuma.
Eriti demagoogiline on soovitus hammaste eest hoolitseda. Kogu maailmas, kordan - kogu maailmas on inimestel hammastega probleeme ja juba lapseeast alates. Kas see omaarust arst väidab, et inimkond ei oska hambaid pesta?
21. jaanuar 2017, 10:05
21. jaanuar 2017, 10:14
Hambaarstid on rikad ja kelle arvel?
???????21. jaanuar 2017, 15:26
Kas hambaarst on ka selles süüdi, et nii rumalat juttu räägid?
skiso21. jaanuar 2017, 09:41
kui suus on kolm hammast, siis sellele inimesele on maksumus u.600-700 terve suu ja nii kogu eestis.
lätis on 500-600
venemaal 250-1500
edasi peab oma peaga mötlema vöi kolmandat silma lugema
noh21. jaanuar 2017, 09:31
Mul tuttav Jaapanis tööl.Käis seal hambaid kontrollimas ja ÜHE hamba plommimine, klasuuriga katmine 17.euri. Mis meil toimub?
Puukidest21. jaanuar 2017, 09:49
Edukas Eesti riigis on muide ka elektri võrgutasu kordades kallim kui arenenud kap-riikides. Miks?
21. jaanuar 2017, 10:02
Sellepärast, et enamikel Eestlaste ahnusel pole piire!
nonoh!21. jaanuar 2017, 16:48
ENAMIK elab vaesuspiiril!
VÄHEMUSE ahnusel pole piire!
lembit21. jaanuar 2017, 10:03
mul töötab üks skisost tuttav lollidemaal, seal makstakse hambaravi eest peale
21. jaanuar 2017, 15:41
Kuidas sinna lollidemaale saab?
päike21. jaanuar 2017, 09:13
Loomulikult on odavam korraliselt hambaarstil lasta hambaid korda teha aga kui pole seda raha, et minna kordki aastas hambaarstile. Toon oma näite. mitmeid aastaid tagasi sündis 3 laps. Sinnani olin kogu aeg käinud regulaarselt hambaarstil. Kahjuks sai laps sünnitrauma sünnitusel. Kahjuks 55.- euro eest, mis tänasel päeval on hooldajatoetus lama lapse hooldamisel, siis sellega ei käi küll ühegi hambaarsti juures. Tavaliselt kulub ka see raha juba lapse ravimitele, mitte endale. Nii on tänaseks suus üsna nukker seis aga ma ikka loodan, et kunagi suudan hambad korda teha. Minu arust pole asi selles, et inimesed ei hooli endast vaid selles, et inimeste rahakott ei jõu kuidagi kuni 100.- eurot hambaravi korra eest maksta.
venelane21. jaanuar 2017, 09:12
loll jutt ,saab ikka palju odavamalt,kui siin pakutud summa.aga no hädaldajaid ju eestlaste seas jagub
Lätist21. jaanuar 2017, 08:58
lembit21. jaanuar 2017, 10:02
lätist saad viina ka odavamalt!!
ei saa...21. jaanuar 2017, 10:18
... me läbi Lätita lalla-laa-laa...
21. jaanuar 2017, 10:38
jah, hambaravi teemal ei jõua ära vinguda aga vaadake Lätis viinarallil käies ei kurda mitte keegi rahanappuse üle. ikka mida rohkem tood, seda uhkem. Aga kord aastas hambaarsti külastada ja asi kontrolli all hoida, see käib üle jõu. Tean, et miinused hakkavad lendama, sest enamus kommenteerijaid vaid virisemisest elabki.
viina21. jaanuar 2017, 10:50
Lätis süstemaatiliselt viinarallis käies hoiad aastas ühe hamba parandamise raha kokku. Nii lihtne see ongi.
leebe 21. jaanuar 2017, 10:56
ju sa räägid oma sisukast elustiilist kui tõesti muu peale enam raha ei jätku kui vaid Lätti viinaralliks. Suurem osa eestlastest üritab siiski otsotsaga kokku tulla igapäevase argieluga ja neil ei ole isegi raha mitte viinaralliks, rääkimata hambaarsti juurde minekust.
need,21. jaanuar 2017, 18:09
kes Lätis viinarallitavad, lahjendavad seda veel keedetud veega. Ostke aga! Norm inimene ei sõida 30-50 senti odavama pudeli pärast ei tea kuhu.
Lätlane21. jaanuar 2017, 11:08
Valgas Alko 1000 juures avati hambaravi kabinet. Saab odavamalt küll aga hiljem tuleb eesti hambairvis hambad korda teha
miks21. jaanuar 2017, 08:40
lasta suu surnuaiaks üldse minna, vaja parandada lähed kohe, risu autoga ei sõida ringi, seda ju hoiad korras võrdluseks siis.
CC21. jaanuar 2017, 09:02
Teatud haigustega jõuavad hambad kordi kiiremini laguneda, kui nende parandamiseks raha koguda 250 eurosest pensionist, sinna need hambad kaovadki. Sa lihtsalt ei kujuta ettegi kuidas inimesed reaalselt elavad. Puuetega inimesed rivistati Töötukassasse, töötutena järjekorda ja seal nad passivad töötuna, toimetuleku miinimumi peal, ja jäävadki sinna hambututena.
nõus CC-ga21. jaanuar 2017, 10:17
Mul olid hambad täiesti korras kuni 45 aastaseks saamiseni. Siis hakkas mingi jama pihta ja sel ajal sattusin olema ka töötu. No millist raha mul oli hambaarstile viia?!? Nüüd on jälle korralik töö olemas ja olen valiku ees, kas parandada need "rehad" või lasta üldse proteesid teha...
C21. jaanuar 2017, 10:25
muideks pehme veega läheb lõbusalt sahtel minema.
õige21. jaanuar 2017, 11:28
Müü oma risu auto ära, saad ühe hamba korda
õige muidugi21. jaanuar 2017, 11:53
Kõigil ei ole autot olemaski, mida müüa, siis koligu kuuse alla, et hambaarstile maksta? Äkki saadaks hoopis lapsed lastekodusse kasvatada?
Kodanik221. jaanuar 2017, 08:35
Ravimimüük ja hambaravi peaksid kodanikele olema kättesaadavamad. Kasvõi tasuta!?
Kõige kallimat varustust osta ja siis üüratut töötasu küsida oskavad ju kõik.
Vaene kodanik21. jaanuar 2017, 09:53
Hambaarstid ja ka apteekrid on ülbeks läinud. Kõikse suuremad vahelkasud on kokkuvõttes aga pankuritel, kes oma maksudeta kasumid riigist välja viivad.
jaak21. jaanuar 2017, 07:37
kes küll tegi sellise hinnakirja, uskumatu, hinnad on kunstlikult nii kõrged, vaid suhu vaatamise eest küsitakse 20€, hinnakiri peaks ikka olema veidi normaalsem ja siis arstid oma ahnusest teevad veel juurdekirjutusi, küsivad raha selle eest mida ei olegi teinud, kviitungit keegi ei anna
Plomm21. jaanuar 2017, 08:37
Mulle pandi 3x väheses koguse valgustkõvastuvat. Küsiti 70 Euri + veel tuimestus ja röntgen.
Selle21. jaanuar 2017, 08:43
20 eur saad Ukrainas kaks plastikust hambakrooni, hamba eemaldamine 1-3 eur. Shu vaatamise eest ei maksa sentigi.
21. jaanuar 2017, 09:05
Arvesta juurde Ukrainasse sõitmise kulud.
Kariib21. jaanuar 2017, 09:55
Kuubas on muide igasugune arstiabi kodanikele tasuta ja kohene.
Koplis on hammaste väljalöömine TASUTA.21. jaanuar 2017, 09:55
Kiirustage seltsimehed!
Häda ja nõudlus on suur21. jaanuar 2017, 10:09
Kui hästi virutab, võin isegi natuke pale maksta!
Pole hullu21. jaanuar 2017, 11:13
Bussipilet edasi tagasi tsirka 80 eur. Kahe nädalaga tehakse suu korda. Elamiseks ja öömajaks Kiievis 100-150 eur kaheks nädalaks. ( Väiksemates provintsilinnades saab veel odavamalt ) Esimesel korral käisin siis eemaldati 9 hamba jäänused, kokku 40 eur. Teisel reisi aeg siirdati kahe nädala jooksul 9 uut proteesi ja 5 hambale paigaldati porselaan kroon. Kokku läks hambatohtritele teisel ravi ja taastuskäigul 750 eur. Eestis pärnu hambakillinikus plommiti ühte hammast kunagi minul 2 kuud ja tänaseks on see " hea töö " vahetatud Ukrainas siirdatud proteesi vastu.
lembit21. jaanuar 2017, 10:01
olen kuulnud, et nii tehakse suuresti seal kus on koostöö haigekassaga
to 9.5521. jaanuar 2017, 12:22
ma võin sul Stockmanni peaukse ees ka hambad välja lüüa. pole probleemi.
neukku21. jaanuar 2017, 06:53
Ehk oleks inimeste häda väiksem ja hambaravi hinnad natukenegi odavamad kui hambaarstid teeks näiteks nelja välisreisi asemel aastas kolm, ostaks natuke vähem edeva auto, korteri, maja jne., aga see on muidugi asjatu lootus.
21. jaanuar 2017, 09:08
sisuliselt töötavad nad kartellikokkuleppe alusel ja kuni riik sellesse ei sekku ei juhtu mitte midagi.
skiso21. jaanuar 2017, 09:42
olen seda korduvalt öelnud, et kui hambaarsti juure minna, siis arst peab pealemaksma nii huvitavate hammaste remondi eest
Monopol21. jaanuar 2017, 09:58
Sellised kokkulepped on demokraatlikus ühiskonnas seadusega keelatud. Näiteks kütuseturul toimuvat jälgitakse väga hoolega.
lembit21. jaanuar 2017, 10:00
töepoolest, kui vötama aluseks läti hepatiidi puhangu, mis oli tingitud vanadest steriliseerimisaparaadist-autoklaavist, siis selle aparaadi hind on 7000-8000 euri
lätis maksis patsient u.15 e vähem kui tartus ja sai kaasavaraks hepatiidi
siis 20 eurose valuvisiidiga pääsed vastuvötule u. 6 kuu pärast ja ei saa hepatiiti
unistajad21. jaanuar 2017, 11:01
riik ongi kogu kurja juur ja ahnuse etalon. Raha maksude näol üritatakse rabada nii siit kui sealt aga selle raiskamisega eriti pole viitsimist oma mugavat ametnikuelu vaevata. Hambaarst on lihtsalt üks teenuseosutaja, kelle seljast kooritakse samamoodi mitu nahka. aga kui see on teie meelest nii kerge hõlptulu-. no mis see siis ära ei ole, õppige ka hambaarstiks ja tehke oma praksis ja kümmelge siis ka kullas :).