Roger Federer jõudis Austraalias poolfinaali teist aastat järjest.Foto: PAUL CROCK
Tennis
24. jaanuar 2017, 18:26

Austraalias õhus retrofinaalid Williams – Williams ja Federer – Nadal!

Tennise Suure Slämmi turniir, naiste üksikmängu finaalis vastamisi õed Venus ja Serena Williams, meeste seas Roger Federer ja Rafael Nadal. Nii juhtus 2008 Wimbledonis. Aga – nii uskumatu kui see ka pole! – võib juhtuda ka 2017 Austraalias!

Naiste üksikmängu eilsetes veerandfinaalides alistas asetamata Coco Vandeweghe (USA) 6:4, 6:0 mulluste Prantsusmaa lahtiste tšempioni Garbine Muguruza (Hispaania, WTA 7) ja kohtub nüüd 13. asetusega Venus Williamsiga, kes oli 6:4, 7:6 üle Anastassia Pavljutšenkovast (Venemaa, WTA 24).

Naiste tänased veerandfinaalid on Karoline Pliškova (Tšehhi, WTA 5) – Mirjana Lucic-Baroni (Horvaatia) ja Johanna Konta (Suurbritannia, WTA 9) – Serena Williams (WTA 2). Seega kui edaspidi kulgeks turniir nõnda, et matšid võidab maailma edetabelis kõrgemal paiknev mängija, kohtuvadki finaalis õed Williamsid.

Meeste seas maailma edetabeli 100% paika pidamine Federer (ATP 17) – Nadal (ATP 9) finaali kaasa ei tooks. Nadali ootab täna veerandfinaal Milos Raoniciga (Kanada, ATP 3) ja võidu korral poolfinaal duelli David Goffin (Belgia, ATP 11) – Grigor Dimitrov (Bulgaaria, ATP 15) võitjaga. Federer kohtub poolfinaalis neljandana asetatud kaasmaalase Stas Wawrinkaga. Seega kui Williamsite finaal poleks ootamatu, siis Federer – Nadal duell küll.

Kaks ameeriklannat on teineteise vastu mänginud kaheksa Suure Slämmi turniiri finaalis. Esimest korda 2001 USAs, vahemikus 2002-03 viis (!) suurturniiri järjest ning viimati 2009 Wimbledonis. Omavaheliste finaalivõitude osas juhib Serena 6:2, aga 36aastasel Venusel võib laupäeval avaneda võimalus öelda lõppsõna.

Analoogselt Williamsitega on kaheksa Suure Slämmi finaali peetud ka Roger Federeri ja Rafael Nadali vahel. Siingi on seis 6:2, juhib Nadal. Viimati selgitati võitja 2011 Roland Garros' saviliivaväljakutel 2011.

Kaks legendaarset duelli on kattunud ühe korra - 2008 Wimbledonis, kui Nadal alistas viiendas setis 9:7 Federeri, kes oli eelmised viis aastat Wimbledoni muruplatsidel meistriks kroonitud, ning Venus võitis nooremast õest üle olles oma seitsmenda ja seni viimase Suure Slämmi tiitli.