Roger Federer jõudis Austraalia lahtistel poolfinaali.Foto: PAUL CROCK
Tennis
26. jaanuar 2017, 20:27

Roger Federeri finaalikoht – ainulaadne saavutus 43 aasta jooksul

Endine meeste tennise maailma esireket Roger Federer alistas Austraalia lahtiste meistrivõistluste poolfinaalis kaasmaalase Stan Wawrinka 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3. 35aastasena Suure Slämmi turniiri meeste üksikmängu finaali jõudmine on saavutus, mida viimati nähti 1974. (!) aastal.

Toona jõudis 39aastane austraallane Ken Rosewall finaali USA lahtistel, aga kaotas seal Jimmy Connorsile 1:6, 0:6, 1:6. Põlvevigastusest tingitud poole-aastaselt võistluspausilt naasnud Federer alistas teel ajaloolise saavutuseni kolm maailma esikümnesse kuuluvat mängijat – Tomas Berdychi (Tšehhi), Kei Nishkikori (Jaapan) ja Wawrinka.

"Pole võimalik olla õnnelikum. Kohtumise lõpus sündis kõik nii kiiresti, et pidin alatasa tabloolt skoori kontrollima. Ka oma kõige metsikumates unistustes ei näinud ma end Austraalia lahtistel nii kaugele jõudmas," sõnas 17. asetusega Federer pärast võitu maailma neljanda reketi üle.

Kaks avasetti võitnud Federer lagunes kolmandas ja kaotas selle kõigest 26 minutiga. Neljas püsis tasakallus seisuni 4:4, kui Wawrinka murdis Federeri servi. Enne otsustavat setti käis Federer riietusruumis pikemal meditsiinipausil, et leevendada teda juba matši alguses segama hakanud jalahäda.

Kiire ravi toimis – viiendas setis oli Federer värskem, murdis kuuendas geimis Wawrinka servi ja võitis 185 minutit kestnud matši. Pühapäeval mängib Federer oma 28. Suure Slämmi finaali ja 100. matši Austraalia lahtistel, mille ta on võitnud viis korda, viimati 2010.

Finaalivastane selgub täna Eesti aja järgi kell 10.30 (otseülekanne Eurosport 1-s) algavas poolfinaalis Rafael Nadal (Hispaania) – Grigori Dimitrov (Bulgaaria). Wawrinka saatis kaasmaalase finaali heade sõnadega: "Kõik soovivad näha tema võitu. Roger lendab mööda väljakut ja mängib imelist tennist. Ta on kõigi aegade parim mängija."