Talisport

2011. aasta Oslo MMil vabatehnikasprindis 6. koha saavutanud suusataja arutleb avameelselt, miks ihaldatud medal on seni võitmata jäänud.

Peeter Kümmel annab mõista, et suusasprinterite allakäik algas Veerpalu dopingusüüdistusest (46)

LISA KOMMENTAAR

QLD16. veebruar 2017, 15:19
Mida mõtleks Sherpa Nepaalis, kui seda artiklit loeks - ilmselt seda, et misasi see selg on ja kuidas ta valutada saab:)
vana peer16. veebruar 2017, 07:10
Lõpetasid TSIKi kasvandikud, lõppes ka suusatamine. Talente enam ei leita on jäänud vaid vanemate haibitud keskmiste tulemustega punnitajad :(
ohtuleht.ee15. veebruar 2017, 23:51
Ega peale 9 õhtul pole mõtet õhtulehes kommenteerida. nagunii suunatakse modereerimisele, aga väja sealt ei tule midagi, sest moded lahutavad meelt delfis :)
tugitoolisportlane15. veebruar 2017, 23:08
loomulikult algas eesti suusatamise allakäik veerpalu dopingu teemast. kogu see dopingutants on muutunud tülgastavaks, ei tahagi telerist enam võistlusi vaadata. ei suudeta droogi tarvitanud sportlast enne starti vahele võtta, aga aastate järgi oi kuidas ollakse kurjategijaks tembeldama. vähe sellest - jagame võitjatele tseremoonia saatel medalid ja siis aastaid hiljem jagame medalid ümber. mina sportlasena saadaks selle spordiametniku kukele, kes aastate pärast tuleb mulle kättsurudes vana medalit nurga taga üle andma.
ja eestlasena ütlen ausalt, et oleks häbi, kui eesti spordi promootorid (eesti üldist innovatiivsust arvestades) ei kasutaks kõiki kaasaegseid ja seaduslikke võimalusi, et sportlane parima tulemuse saavutaks.
täna pole isegi selge, mida dopinguks peetakse, aga kuis tahaks kohut mõista. sellist aega, et tippsport piima peal ratsutab ei tule kunagi. tehkem reeglid selgeks - enne starti kõik puhuma ja asi jokk...
Heinar15. veebruar 2017, 21:04
Ega iga 10a. tagant saagi tulla Veerpalusi Maesi Ollesi ja Smigunni suguseid suusatajaid. Võib olla 40-70a. jooksul tuleb. Dopingust nii palju et kui WADA ei suutnud süüdistust esitada mis oleks kohtus natukenegi vett pidanud. Ega siis Pahvi jutu peal inimesi veel maailmas süüdi mõisteta. Samas aga sai pärast Norra riigilt mingi ajakirjandus preemia küll.
kojamees15. veebruar 2017, 14:58
Kümmelil ikka lihtsustatud arusaam suusatamise seisust.Pealegi veel jultumus teisi süüdistada oma viletsates tulemustes.Mul ka see aasta pole hästi alanud aga Veerpalul ma küll selles süüd ei näe.Šmigun,Mae,Veerpalu tõid selle sajandi esimesel kümnendil hulga medaleid ja häid tulemusi.Sellega harjuti ära ja paljud arvasid ,et see medalitesadu jätkub igavesti.Ega siis eelmisel sajandil suusatajad tiitlivõistlustel suured tegijad pole olnud peale mõne üksiku sähvatuse.Pigem olid tegijad kahevõistlejad ja laskesuusatajad.Paraadala polnud ta siis ega ole ka praegu ja lähitulevikus ei muutu siin midagi.Allakäik saabki sellest alguse kui teisi hakatakse süüdistama ja oma kapsaaias kiva ega silmas palki ei taheta näha.
15. veebruar 2017, 16:27
Mae ja šmigun panid ka dopingut, aga Veerpalu peale ma olen pāris kuri.
no loomulikult15. veebruar 2017, 17:12
enam kaugele ei jõua, kui dopingut tarbida ei julgeta.
Olen 45 a rahvasuusataja15. veebruar 2017, 14:42
Ja tänu kehvadele lumeoludele olen pidanud päris tihti Otepää MK rajal suusatama. Päris mitu korda sai Kümmeliga kõrvuti sõidetud ja nn sprinter liikus nagu "nagu tigu mööda märga MU2Ni". Kuna Kümmel on ka kustuv küünal, siis selles eas ei ole võimalik enam ilma kasvuhormoonita tulemusi saavutada. Ka Veerpalu libastus kasvuhormooniga. Aga soov petta oma viimasel MMil oli nii suur. Veerpalu oleks ilma kasvuhormoonita saavutanud koha esimese 30 sees, aga soov oli petta.
15. veebruar 2017, 16:28
Mida viimasel MM- l, Veerpalu pettis meid kōiki juba oma esimeste medalitega.
Iga....16. veebruar 2017, 08:20
..kord lisatakse dopingu nimekirja uusi nimetusi ja sel ajal ,kui Veerpalu sõitis olid need lubatud.Paraku,tagantjärgi lahataks emitme aasta taguseid analüüse.Ka son õige.Mis tahate öelda,et E.Nool jne teised sportlased on 100% puhtad.Ärile on üles ehitatud tänapäeva sport,kui ka meditsiin.
Hea oli nautida Veerpalu sõite ja neid ovatsioone,kui medalid tulid.
Palun jätke inimese materdamine,aeg oleks lõpetada.Vaadaku igaüks oma kivi alla ennem,kui teisi kivide loobite.
15. veebruar 2017, 20:03
Räägid nagu ise oleksid hormoonide jagaja. Või tõesti olid?
Astmaatikud15. veebruar 2017, 14:35
Mul on kodus üks astmaatik ja tarvitab retseptiravimina astmapiipu. Olen ise terve, aga proovisin ka eile seda rohtu ning no mida minekut oli, tekkis isegi soov uisusuusale määret alla panna kuna lippas nii hästi ja jõud ei tahtnud lõppeda. Täna käisin samal rajal ilma piibuta ja minek poole kehvem. Nüüd saan Sundbyst aru, miks invaliid teistest niipalju kõvem on. Üks sõidab Ferraariga Mosse vastu.
15. veebruar 2017, 17:12
Üks meie pere liige tarvitab EPO-t. Ma proovisin ka enne trenni minekut ja kus tennis alles laksisin! Järgmise trenni tegin ilma EPO-ta ja kohe POOLE kehvem minek oli. Nüüd ma saan aru küll, miks paksu tagumikuga Šmigun teistest nii palju kiirem oli.
Bernatski15. veebruar 2017, 14:31
Kui Bernatskilt enam vajalikke medikamente ei saadud, siis ei tulnud enam ka tulemusi. Kõik on kindlaks tehtud, et isegi Olle pani enne Vasat mitmekümne tuhhi eest pulbrit näost sisse, Lessing, Tammert (ei tea miks), Veerpalu punt ja karta on, et Toolik söötis ka Rehemaale enne JUn MMi vajaliku koguse magusat putru sisse. Ma isegi arvan teadvat, et miks KÄKU päeva pealt suusatamise pooleli jättis ja Otepäält põgenes, Kikule aga maitses puder oh kui hea. Sellesse oli segatud kogu reff eesotsas Saviga, losung oli, et anna lihtrahvale tsirkust ja leiba, siis need ei esita küsimusi, et kuhu kaovad kuldmunad. Nüüd teame, kuidas ja kui suutes kogustes tassiti alates 10 miljoni dollari afäärist raha riigilt omadele.
bernatski215. veebruar 2017, 17:12
Loodus tühja kohta ei salli. Kui Dr. B lõpetas tarned, ulatas kuulu järgi abikäe üks Tartu kunstigurmaanist meestearst, kes omal ajal samuti suusaradadel võistles ning pikaaegse suusakoondise meediku Kiudmaa kursusekaaslane oli. Tema sai ainet märkamatult tellida, et see liigset tähelepanu ei ärataks. Kahtlemata on kõnekas fakt, et enne suurvõistlusi olid just meie suusasangarite nimelised sponsorautod Kliinikumi parklas õhtustel tundidel seismas ning tohtri kabinetis tuli põles. Nii paljud õhtud järjest. Seal toimus puupeadele kohaselt loengute sari porgandimahla kasulikkusest treeningprotsessis. Ühtlasi valetati rahval suu ja silmad täis, väites, et koondise sportlaste hulgas polnud "astmaatikuid". Paberite järgi oli see ikka nii tehtud, et omati õigust manustada kangeid astmaravimeid. Kui siia lisada veel see dopsiinfo, mis vormi ajastamise võime kaotanud treenerini läbi rattaspordi profitiimi jõudis, oli piisav koogelmoogel koos, et Baueri ning Estili seljad prügiseks teha. Vaene Kuuse Lemps pöörab end nüüd hauas ümber. Taevase spordikanali kommentaar saab olema hoopis teisest puust.
Uudishimulik15. veebruar 2017, 20:04
Miks siis Katrinile see puder ei aidanud?
Matti 15. veebruar 2017, 20:33
Kanter ei suusatanud. ☺
Katrin ehk KÄKU15. veebruar 2017, 21:35
Keeldus seda söömast. Kiku, aga oli saanud omale KV arendava poisi, kellele hädasti oli miljonitesse ulatuvat auhinnaraha vaja.
Lesta15. veebruar 2017, 13:14
Mitte dopingusüüdistamisest vaid DOPINGUTARVITAMISEST. Ja mitte ainult Veerpalu. Seal oli ju terve tiim, kes panid ja kui asi kuumaks läks tõmasid kohe lesta kes kuhu sdai.
15. veebruar 2017, 13:24
Vaat seda Kümmel ise ei teadnud. Kas sina salaja sokutasid?
pistrik15. veebruar 2017, 12:56
See ongi Kümmeli probleem, et ta vihajb, annab mõista jne. Aga ta ei ütle kunagi selgelt välja, mis värk on, üritab olla diplomaat. Just seetõttu, et mehel pole mune, ongi nüüd situatsoon selline "ei liha ei kala" Või et hoodemehed teevad parima. Kui teadmisi ja oskusi pole, mis see parim siis loeb? Kükametsa küla velsker tegi ka parima, et elu päästa, aga kurjam, ei tulnud seekord välja. Ütlemata on jäänud seegi, et sponsorrahad peaksid minema sporti, aga härra on need hoopis ärisse suunanud. Siis pole vaja ka hädaldada, et tuleb kõike ise teha ja vahendeid pole. Kokkuvõtvalt - KARMA!
15. veebruar 2017, 13:25
Teadmised peaks olema treeneril, aga suusatamise tehnika oskusi tal on piisavalt
västrik15. veebruar 2017, 14:21
..pistrik lahmib nagu alati.. ei mingit konkreetset lauset või numbrit- munadeta !
jube15. veebruar 2017, 12:55
Ylestunnistada pole võimalik,siis on kogu ylejäänud elu rikutud,iseasi kui ollakse vallaline.Lihtne.
Veeru15. veebruar 2017, 12:24
asi ongi soiku jäänud,kuna dopingu kasutamisest karistus tuleb,nagu muid sportlasi jahitakse
Aap15. veebruar 2017, 11:46
Mäletan ka seda, Tõesti hakkas meie suusatajate tase võistlusradadel alla käima just peale Veerpalu süüdistamist, kuna siis tuli omal ka tarbimine ära lõpetada :)
ei midagi uut15. veebruar 2017, 12:33
Norrakatega ju sama lugu. Eelmine aasta olid võitmatud ja said isegi meeskonnasõidus ühel etapil ajaloolise kolmikvõidu, aga sel aastal on nad maale oluliselt lähemale toodud. Kuna nad sel hooajal lõpetasid lisandite tarbimise ettevalmistuse lõpp-perioodil (kui üks neist vahele võeti), siis on neil veel mingi põhi all, aga järgmine hooaeg on nad ilmselt juba teistega sama tasemel.
Aap15. veebruar 2017, 13:49
No norrakad on kõik ju astmaatikut ja võtavad "rohtu" :)
oleksid veerpalud ja 15. veebruar 2017, 11:46
alaverid &shmigunid &co tunnistanud , et vabandust , tegime pattu ja lja enam ei tee- oleks see andekski ehk antud !
Selle asemel palgati kõrgeltkinnimakstud advokaat , kes musta valgeks rääkis .
Allakäigu kolin algas sellest ! Peale seda skandaali pole ei tulemusi ega purakaid - see viib vägi mõttele , et eelmiste aastate tulemused olid rajatud nö keemia kasutusele !
Ei maksa segada15. veebruar 2017, 11:37
Suusatamine ja Andrus Veerpalu on kaks erinevat asja.
kulla mees...15. veebruar 2017, 11:00
selle nimi on hoopis kibestumine.. neela alla ja ela edasi, või õigemini roni suuskadelt maha, kui treenida enam ei viitsi.
Pisikese jalgpalluri emme15. veebruar 2017, 10:10
See, et lapsed aina nooremalt auhindu saavad, on suuresti seotud ka sellega, et nende trennid on väga kallid (seda teavad kõik lapsevanemad, kelle põnnid käivad jalkatrennis), ja eks siis stiimuliks jagataksegi "tittede" võistlustel auhindu
Mihkel Espoost15. veebruar 2017, 09:07
Kõik on selge nagu seebivesi.
Loogiline15. veebruar 2017, 08:55
Jārsud hormonaalsed muutused organismis, siit tuleb seljavalu. Ka Jaak Mae oli seljaga hādas. Naistel 40 + on seljavalu enam kui loomulik.
15. veebruar 2017, 13:29
Seleta seda hormoonide mõju kesknärvidesüsteemile täpsemalt, olen väga huvitatud
Naine 4015. veebruar 2017, 13:30
Enam kui loomuliK? Raudselt oled mees.
15. veebruar 2017, 16:30
Miks ma mees peaks olema?
Vastus15. veebruar 2017, 20:08
Sest ainult mees võib arvata, et kõikidel naistel 40+on selg haige. Ja eriti ma rõhutan just 40 mitte 70 või 80 -l
maali15. veebruar 2017, 08:47
Elukutseliseks suusatajaks olemine ongi raske füüsiline töö ja mis seal siis ikka imestada, et tervis enam vastu ei pea. Sama juhtub ka teistes ametites, näiteks kaevurid või kalamehed. Siis tulebki noorel mehel jõukohasem töö valida, mitte "kaevurilamp kiivril" mööda ilma tuuseldada ja möödunut taga nutta.
juku15. veebruar 2017, 09:14
.. maalil vist pahad päevad?
15. veebruar 2017, 11:32
Tōōd tuleb teha sel tasandil, palju suur loodus sulle selleks annetanud on, aga mitte oma tōōjōudlust keemiaga forsseerida, siis on kōik korras.
loomulikult15. veebruar 2017, 08:43
Lasti sportllased ja treenerid meha materdada ja oligi asi tehtud.ma ikkagi usun,et meie suusatajad olid tugevad.selleparast nendest tahetigi lehti sada.siin mailmas on voimatu midagi tostada .sest poliitika on kA spordis.
vombat15. veebruar 2017, 08:30
Kas see on vihje, et pärast seda keegi ei julge enam kasutada dopingut ja algas "allakäik"?
jaan15. veebruar 2017, 10:19
Mofo15. veebruar 2017, 21:02
Oh ei, puhas kokkusattumus, nagu ka see, et kui Veerpalu sisse kukkus siis üks sprindimees lõpetas päevapealt karjääri kui mälu ei peta. Ja noh, Mae hemoglobiin oli ikka ka geenidest. Aga eks sel ajal ja eeldan et ka praegu top´25 panid ja panevad kõik midagi, vahelejäämine on tööõnnetus või tõrge süsteemis. Nagu 1 norra suusakuulsus ütles, ega Veerpalu klassikatehnikat palja dopsi pealt teha ei saa.