Lahti suusastaadion.Foto: AFP / Scanpix
Talisport
15. veebruar 2017, 16:29

KÕVA PALJASTUS: 2001. aastal petsid soomlased Lahti MMil dopinguga. Sama räiget sohki tehti aga ka 1989 - loe, kuidas! (13)

2001. aastal Lahtis peetud Põhja suusaalade MM jäi meelde võõrustajate ulatusliku dopinguskandaali tõttu. Enne seda peeti Lahtis sama võistlus 1989. aastal ning ajaleht Urheilusanomat toob välja jõhkra toonase petuskeemi!

Nimelt pressiti värskelt sadanud lumi kinni ja lasti kõigil võistkondadel suusad ära testida. Soomlased testisid kah, kuid nagu muuseas. Tegelikkuses öösel eemaldati värskelt sadanud lume kiht ja seda teadsid ainult soomlased, kes said hommikul õige määrde suuskade alla panna. Ning medalid tulid - kokku võitsid tollase MMi võõrustajad 15 medalit, neist murdmaasuusatamises 11.

1989. aastal oli MMi lähenedes lumega probleeme, täpsemalt selle vähesusega. Korraldajatel oli radade ettevalmistamisega tükk tegemist, kuid mõni päev enne kaheteistkümnendat tundi avanesid taevaluugud ja korraldajate palvetele vastati.

Lumi jäi sadama. Päev enne iga võistlussõitu pressiti värskelt sadanud lumi vana põhja peale kinni. Seejärel läksid tiimid teste tegema. Ent tegelikkus osutus teistsuguseks.

Urheilusanomat sai jutule praegu Hämenlinnas elava toonase rajameistri Jukka Aavajokiga, kes tunnistas, et tehti kõva valskust. "Jah, soomlastele tehti "kodurajad"," ütles ta.

Tegemist oli Soome suusakoondise ja MMi korraldajate ühistegevusega. "Koorisime värskelt pressitud lume öösiti ära, et vana põhi tuleks välja nii palju, kui võimalik, ja samas pidime tegutsema nõnda, et sellest aru ei saadaks," rääkis Aavajoki.