"Tahan näidata tervele maailmale, et ka Aafrika inimesed oskavad edukalt suusatada!“ teatab Togo suusataja Mathilde-Amivi Petitjean. Foto: Stanislav Moshkov
Talisport
17. veebruar 2017, 21:23

Kas Togo suusataja (!) alistab Otepääl kõik eestlased? Võib vabalt juhtuda! (9)

Tehvandi suusastaadionil on iga MK-etapil osaleva riigi auks heisatud lipp. 30 plagu seas on kahtlemata erilisim Togo oma, mis lehvib Mathilde-Amivi Petitjeani auks. Homme stardib 22aastane suusataja Otepääl oma lemmikdistantsil – vabatehnikasprindis.

Publikul, kes loodab näha esitust, mis meenutab Keenia suusamehe Philip Boiti kannatusi 1994. aasta Lillehammeri olümpial, tuleb pettuda. Petitjean võib laupäeval vabalt mõnele – või isegi kõigile? – Eesti suusaneiule tuule alla teha.

Petitjeani FIS-punkt on igatahes parem kõigi stardinimekirja kantud Eesti naissuusatajate omast. Vahetust konkurentsist saab näiteks võtta jaanuari lõpus USAs peetud U23 MMi, kus togolane kaotas klassikasprindi kvalifikatsioonis Anette Veerpalule 10 sekundiga, kes omakorda edestas eelmise nädalavahetuse Eesti meistrivõistlustel laias laastus sama vahega mitut täna MK-etapil startivat neiut.

Mathilde-Amivi Petitjean elab Kanadas ja harjutab koos sealse koondisega. Foto: Stanislav Moshkov

Kokkuvõte: Petitjean pole mingi naljanina, vaid tõsine suusasportlane. Aga kuidas ta selleni jõudis? Oleme ausad, Aafrika suusasportlased kuuluvad ju harulduste sekka.

"Kolisin kolme-aastasena Togost Prantsusmaale ja elan Chamonix lähedal, kus kõik suusatavad. Tõsi, populaarsem on mäesuusatamine, aga ma olin lapsena selline energiapallike, et ajasin vanemad hulluks. Nad suunasid mind murdmaasuusatamise juurde ja see hakkas mulle tohutult meeldima.

Saan sportida keset loodust ning lisaks pakuvad sprint ja pikemad distantsid variatsiooni, mis samuti vahva. Murdmaasuusatamine on mitmekesine spordiala ja minu meelest pööraselt cool!" räägib Petitjean, kes elab võistlushooaja vältel Kanadas ja harjutab sealse koondisega.

Pärast Otepää MK-etappi sõidab Petitjean Lahtisse MMile ning järgmisel aastal ootab teda Pyeongchangi taliolümpia, kus eesmärgiks üle sõita 2014. aasta Sotši olümpia 10 kilomeetri klassikasõidu 68. koht. Ning unistuseks koht 30 seas ehk veerandfinaalis. "Tahan näidata tervele maailmale, et ka Aafrika inimesed oskavad edukalt suusatada! Togo on väike, aga oleme suutelised suurteks tegudeks!"

Nagu öeldakse: tee olümpiale algab Nuustakult!

Togo suusataja Mathilde-Amivi Petitjean täna Otepää MK-rajal treeningul. Foto: Stanislav Moshkov