Berliin 1945. aastal.Foto: Reuters / Scanpix
Eesti uudised
17. veebruar 2017, 21:44

KARM TÕDE: II maailmasõjas vägistasid naisi kõik sõdivad osapooled (104)

Sõjaajaloolase Antony Beevori hinnangul vägistati II maailmasõja ajal kaks miljonit saksa naist ning lisaks Punaarmeele vägistasid sakslannasid ka ameeriklased ja prantslased. Enesestmõistetavalt polnud II maailmasõjas süüst prii ka natsiarmee, kes vägistas samuti vallutatud aladel naisi.

Sakslastele on aga kõige süngemini meelde jäänud Punaarmee sõdurite käitumine 1945. aastal, mil vägistati nii tavalisi sakslannasid, saksa naiskommuniste, koonduslaagrite naissoost vange, Saksamaale tööteenistusse saadetud venelannasid kui ka isegi noori poisse, edastas Helsingin Sanomat.

Paljud sakslannad langesid vägistamise ohvriks korduvalt, nii toob Beevor näitena sakslanna, keda vägistati suisa 23 korda ning tema vigastused olid sedavõrd tõsised, et teda opereeriti lõpuks haiglas.

Vägistamist soodustas ka alkohol, kuna sõja lõppedes voolas alkohol piltlikult öeldes Saksamaa purustatud linnade tänavatel ojadena ning igal pool tuigerdasid ringi purupurjus Punaarmee sõdurid.

Juuditaril Marie Jalowicz Simonil õnnestus terve sõda mööda saata ennast Berliinis peites, kuid vabastajate käest tal pääsu polnud. "Venelased käisid kõigis majades, kus nad vägistasid naisi. Varsti saabus ka minu kord," kirjutas ta oma raamatus "Siis ma põgenesin".

Kuid mitte kõik Nõukogude armee sõjaväelased polnud pelgalt vägistajad. Paljud sakslased meenutavad neid kui sooje ja abivalmeid inimesi.

Kuid sakslannasid ei vägistanud mitte ainult Punaarmee sõdurid, vaid ka liitlased. Miriam Gebhardt kirjutas oma raamatus "Ja siis tulid sõdurid", et kuigi vägistajate stereotüüp on kinnistunud Punaarmeele, vägistasid sakslannasid ka USA ja Prantsusmaa sõdurid. Vaid britte ei seostata nii väga vägistamistega.

Vägistamiste tagajärjel sündis Saksamaal tuhandeid lapsi, kelle saatus ostus üsna kurvaks. Paljudel juhtudel emad loobusid neist ja nad anti lastekodudesse.

Osade laste nahavärvist oli kohe näha, et nende isad olid USA mustanahalised sõdurid ning nende laste saatus oli sõjajärgsel Saksamaal üsnagi raske. Kuid enamikel juhtudel kasvatasid naised lapsed üles, leides, et lapsed pole süüdi selles, kuidas nad eostati. 

Saksamaal oli isegi selliste laste kohta eraldi nimetus: Besatzungskinder – okupatsiooniaja lapsed.

Toonastest vägistamistest hakati Saksamaal rääkima alles viimasel ajal, kuna varem oli see poliitilistel põhjustel tabuteema.