Tõnis ErilaidFoto: Tiina Kõrtsini
Blogid
20. veebruar 2017, 04:00

Kuidas mees kaks korda lennukit kaaperdas (1)

Eesti kohtus Tamerlan Musajeviga, kui 20. veebruari hommikul 1993. aastal maandus Tallinna lennuväljal Aerofloti Tu-134. Musajev oli tulnud Aserbaidžaanist Venemaale, väidetavalt sõjaväkke mineku eest pakku. Nüüd oli ta koos abikaasa ja nende seitsmekuuse tütrega istunud Tjumenist Peterburi minevale lennukile, tõusis enne Neevalinnas maandumist vahekäigus püsti, kaks granaati käes, ja nõudis: "Nüüd lendame USAsse."

Piloodid olid Venemaa siseriikliku väljaõppega, keeli ja rahvusvahelisi protseduure ei mõistnud. Pealekauba poleks Tu-134 pikemaks lennuks sobinud.

Nii maanduski kaaperdatud lennuk 76 reisija ja kuue meeskonnaliikmega pardal Tallinnas. See oli Eesti esimene seda laadi kogemus ja tekitas kerge paanika, kuid lõpuks suudeti osa pantvange vabastada ja Rootsiga kokku leppida, et nemad lennuki ja Musajeviga edasi tegelevad.

Rootsi andis Musajevi Venemaale välja. Ta istus oma vangla-aastad ära ja palus mõne aja pärast varjupaika Lääne-Euroopas. 2014. aasta kevadel sai ta sealgi mingil segasel eesmärgil hakkama lennukikaaperdamisega. Odavlennufirma Norwegian lend Kopenhaagenist Oslosse katkes, kui Musajev teatas, et on koos oma pagasiga pardale sokutanud pommi. Hädamaanduti Göteborgis, kus Musajev lubas kõigil reisijatel Boeing 737 pardalt lahkuda. Pommi ei leitud.