Isaiah Hartenstein.Foto: Twitter
Korvpall
21. veebruar 2017, 11:30

Isaiah Hartenstein – Kaunase Žalgirise talendivabriku andekaim artikkel

Kaunase Žalgirises pole mänguharidust omandanud vaid Eesti koondislane Siim-Sander Vene, on ju Žalgirisest tuule tiibadesse saanud näiteks ka Arvydas Sabonis. Praegu on Leedu klubikorvpalli au ja uhkuse suurimaks talendiks Isaiah Hartenstein.

18aastane korvialune jõud võib küll rahvusvahelisel areenil esindada Saksamaad, kuid Hartenstein on sündinud USAs ameeriklanna Theresa ja sakslase Floriani perre. Korvpallurist papa Hartenstein esindas Oregoni ülikooli ning mängis karjääri jooksul ka Saksamaa kõrgliigas.

„Isaiahil polnud korvpalluriks saamisest pääsu. Ta vaatas noorena minu ülikoolimänge, käis kohtumistel ja hoidis alati palli,“ meenutas 205 cm pikkune Florian.

Isa ja poeg on väga lähedased ning papa eesmärgiks oli Isaiahist teha mängija, kes on hea liikuvusega, täpse viskekäega ning tark. „Ehk täielik vastand minule,“ ütles Florian Hartenstein muheledes.

2008. aastal Floriani karjääri tõttu Saksamaale kolinud 210 cm pikkune Hartenstein tegi sealmail kõrgliigadebüüdi kõigest 16aastasena. Tunamullu suvel jahtisid mehe allkirja teiste seas USA ülikoolid, FC Barcelona ja Madridi Real, kuid sakslane otsustas Žalgirise kasuks.

"Suhtlesin mitmete meeskondadega, kuidas Žalgiris tahtis mind väga. Treenerid on kogenud ning kogu treeningkeskkond väga professionaalne," selgitas Hartenstein otsust Saksamaa portaalile Spox.

"Alguses mõtlesin ka ülikoolide peale, sest kasvasin ju USAs üles. Igale Ameerikas üles kasvanud lapsele on kolledž alati üks valikutest. Ka mulle, aga usun, et arengu eesmärgil on mõistlikum Euroopas mängida," lisas ta.

Isaiah Hartensteini tipphetked mullu detsembris toimunud U18 EMil:

Hartenstein ei pühkinud kohe Saksamaa tolmu jalge alt. 19-kordse Leedu meistriga liitus ta tunamullu ning tegi põhimeeskonna eest debüüdi käimasoleva hooaja alguses Šiauliai vastu. Euroliigas pääses Hartenstein esimest korda väljakule mullu 26. oktoobril Istanbuli Fenerbahce vastu.

Ehkki erinevalt Reali 17aastasest supertalendist Luka Doncicist pole Hartenstein suures korvpallis veel läbi löönud, peetakse teda igati õigustatult suureks talendiks. On Hartenstein ju noorteklassides näidanud fantastilist statistikat ja head mängu. Näiteks mullusel U18 EMil viskas ta keskmiselt 14,7 punkti, võttis 9,5 lauapalli, blokeeris 1,7 vastaste viset ja tegi sama palju vaheltlõikeid. Hartensteini juhtimisel lõpetas Sakskamaa turniiri neljandana.

Tunnustatud portaali DraftExpressi hinnangul valitakse Hartenstein tänavu NBA draft'is 15. mängijana. Eurooplastest hinnatakse kõrgemalt vaid soomlast Lauri Markkaneni (7.) ja prantslast Frank Ntilikina (10.).

Mis on aga Hartensteini tugevused ja nõrkused? Ekspertide arvates on ta tugev, suurepärases vormis ning oma pikkuse kohta väga hea liikuvusega. Samuti on Hartenstein täpse käega, suudab ohtlik olla ka kolmepunktijoone tagant ning on hea platsinägemisega.

Isaiah Hartenstein. Foto: Twitter

Miinustena tuuakse välja, et Hartensteini vaimne pool pole just kõige tugevam. Tagasilöögid väljakul muserdavad noorukit kohati liiga palju ning kaitses pole ta alati piisavalt tähelepanelik. Lisaks teeb ta liiga palju pallikaotuseid

Ent nõrk vaim võib aastatega aina tugevenda, sest läheb ju Hartenstein ajaga usutavasti vaid küpsemaks. Et platsil on ta juba praegu eakaaslastega võrreldes Vana Maailma üks paremaid, pole tema andekuses küsimust.

Isaiah Hartenstein

Sündinud 05.05.1998
210 cm pikk ja kaalub 113 kg
Esindanud Saksamaad 16- ja 18aastaste vanuseklassis
Leedu liigas tänavu keskmiselt 4,8 punkti ja 4,3 lauapalli