Kommentaar

Jaak Allik | Mida teha koduvenelastega? (83)

LISA KOMMENTAAR

Juhan.23. veebruar 2017, 08:34
Üks küsimus kui palju on suurel venemaal etnilisi venelasi? jätke välja kõik teised rahvakrupid.
miks22. veebruar 2017, 19:17
meie peaksime venelastega midagi tegema? Ise peavad tegema, mis vaja.
jurakk22. veebruar 2017, 19:09
Kui keeleoskus on see päämine kodaniku tunnus ja lojaalsuse märk, siis miks meil on siginenud massiliselt sünnilt eesti perepoegi ja tütreid, kelleni see pole jõudnud, kelle ideaal on multikulti, narko ja labasus. Ja mis kõige tähtsam- MINA, MINA MINA !!!
jurakk22. veebruar 2017, 18:56
Mida te siin kõik kaagutate, minge Narva lasteaia kasvatajateks ja õpetajateks. Elukeskkonnas kus 96% inimeste ema ja kodukeel on venekeelne ei teki kunagi täit motivatsiooni ega harjumust eesti keeles rääkimiseks ja ka selles keeles mõtlemises. Täna on eesti riigis väga suur puudus uuest pedakoogilisest kaadrist samuti lasteaiakasvatajatest . Väiksemad linnad ja vallad otsivad omale vastava hariduse omandanud töötajaid nn. tikutulega taga. Õpetajateks on maal igast elualalt inimesi keda täiendkursustega püütakse mingissegi tasemele viia. Meil aga on siin igal tasemel virisejaid ja vingujaid ,kes puusalt tulisades muutkui keelaks, pooks ja laseks.Ise ei jaga asjadest maade ega mütsi!
Koju saata22. veebruar 2017, 18:41
Nagu nimigi ütleb, tuleb koduvenelased ikka koju saata. Ammu oleks tulnud.
omad vitsad22. veebruar 2017, 18:38
Eesti Vabariik tegi suure vea, et kolmekümnendatel neid kommuniste kõiki maha ei lasknud. Siiamaani häda nendega.
Triin Allikule22. veebruar 2017, 16:44
Kõige hullem,et vene,venelane,vene keel st.kõik mis on selle sõnaga seotud,on muutunud meile määratult vastikuks ja seda sõna otseses mõttes.Kuhu te nad siis saadate---küsite teie.Erudeeritud,empaatiline,vastutus-ja süütundega tsiviliseeritud inimene saaks ise aru,et tal ei ole ebaseadusliku immigrandina muud teed,kui elada siin tahab,kui õppida selle riigi keelt,mitte peale suruda oma kultuuritut kultuurat (,,ja ärge sm.Allik tulge ütlema,et vene kultuur on suur ja sügav jne.justnimelt kultuur,siin on aga kultuura,homo sovetikuse tõekspidamised,elustiil,kuhu kuulub rõve,teistega mittearvestav,prõõkav ja pakasuhalik elukorraldus),oma keelt,oma isandlikku suurvene šovinistlikku pealesuruv isend.Meie neid siia kangelaslikult kannatama ei kutsunud,seega EI VASTUTA EESTLANE NENDE SOVJETTIDE TOIMETULEKU EEST.Teie esivanemad tegid kõik selleks,et eestlased siin maalapil jääks vähemusse ja kaoks ükskord ajaloo prügikasti ja teie ei ole mitte tilkagi parem,kui nende tööd tegelikult jätkate.Mina oma vaenlasi ei moosi ja vaenlaseks nad jäävad,kui leiavad,et meie oleme KOHUSTATUD nende heaolu tagama,mis hirmsad võlad siis meil on sm.Allik venelaste ees,ehk on asi siiski vastupidi.
Sass22. veebruar 2017, 15:59
" „Meie teeme näo, et õpetame 60% aineid eesti keeles ja teie teete näo, et usute seda”" Mina soovitaksin kaaluda nende vene koolide rahalist toetamist vastavalt riigikeele oskajate protsentuaalsele suhtele. Arvan, et mõjub tõhusamalt, kui selle kirjatüki autori igatsus nendele kodakondsuse kinkimise järele. Vene šovinistidele, kes nad objektiivselt võttes on, ei tohi mingil juhul midagi kinkida! Lähevad veelgi nahhaalsemaks kätte!
nõkogude eesti seltsimeestega valmis nikerdas ja loomad omastas vanad siberi mulda paigutas.22. veebruar 2017, 13:44
Ei tea miks tal kodu venelasi täis on, minul olid vanadel loomad keda kasvatasid laudas, enne kui see seltsimees .
Mis nendega tegema peab?22. veebruar 2017, 13:33
Kahju,et ei saa enam sm. O.L. käest küsida! Tema neid siia tuua aitas.
Tom22. veebruar 2017, 23:10
Juhh22. veebruar 2017, 23:22
Kõige rohkem ikka K.V. aitas tuua.
Andres22. veebruar 2017, 13:31
Saan Alliku jutu mõttest aru küll. Sellel ei ole ajaloolise õiglusega eriti pistmist, kuid tulevikku vaadates loodab Allik, et niiviisi nad muutuvad sõbralikuks ja heaks. Võimalik. Aga ilmselt kogu see vastutulek, kodakondsuse andmine jms. toimiks ikkagi siis, kui teha veel üks ebaõiglane samm, s.t. anda kodakondsus ja venekeelne haridus, kuid keerata Eestis kinni Vene telekanalid. Kui seda mitte teha, saavad nad Eestist kodakondsuse, Moskvast meelsuse. Kui kanalid kinni keerata, ilmselt solvuvad lõpuks ikkagi. Nokk kinni, saba lahti.
Töötu22. veebruar 2017, 13:11
Mind diskrimineeritakse - ma ei saa ainult eesti keele oskusega riigiasutustesse tööle (nõutakse veel inglise keele oskamist)
!22. veebruar 2017, 12:30
Kahjuks pole neist ebamäärastest "koduvenelastest" suur osa üldsegi mitte veel ära kodustatud. On päris palju, vahest isegi enamik selliseid, kes peavad oma päris koduks ikkagi Venemaad, ülistavad suurt ilmeksimatut Putinit ja selle ettevõtmisi ning kuulavad kõrv kikkis, ainult Moskva uudiseid"
aga mõtle22. veebruar 2017, 14:52
ennast elama teises riigis eestlasena, kas sind ei huvitaks mis Eestis toimub, ei hoiaks pöialt eestlastele jne.?
to aga22. veebruar 2017, 17:49
Seda muidugi. Kuid siin tekib küsimus, kuivõrd me neile sel juhul kriisiolukorras loota võime, et kui suur ja kas ongi üldse lojaalsust Eesti suhtes?
alf22. veebruar 2017, 12:00
Sm. Allik ei ole piisavalt selgitanud , kes siis on koduvenelane? Kas need , kes pronksiööl rossija karjusid, lõhkusid ja märatsesid. Kas need , kes ei olegi eesti kodanikud ega tahagi seda. Kas need, kes 25 aasta jooksul ei ole suvatsenud ära õppida eesti keelt? Need on okupantide järeltulijad, mitte koduvenelased.
Iroonia kvadraadis22. veebruar 2017, 11:50
Õige, kommunist! "koduvenelane" ei ole immigrant - ta on okupant ja asusutuskolonist!
jutupaunikud22. veebruar 2017, 11:33
võiks lobisemisel vahet pidada ja tiiru Lasnamäele peale teha. Kasuks tuleb vene keele oskus , suhelge elanikega ja saate teada , kes on sõber ja kes vaenlane . Kui ei viitsi minna , siis lobisege edasi .
jätke rahule22. veebruar 2017, 10:18
kasvamas on uus põlvkond nn venelasi,kes oskavad hästi eesti keet,on lojaalsed, tahavad siin elada .
nad on ju siin sündinud ja ei tunnegi teist kodumaad.On palju tublisid sportlasi ja teisi nn venelasi,kes väärikalt esindavad Eestit.Asutustes on suht palju tööl noori nn venelasi,kes tegelikult on kakskeelsed ja muuseas väga hinnatud töötajad.No mis siis nendega tegema peaks ???
lia22. veebruar 2017, 11:41
Kas needsamad, kes nn. pronksiööl märatsesid, nii nagu praegu teatav seltskond Rootsis ja Prantsusmaal teeb; ja kes karjusid " vsjoo naše ".
Kõige lugupidamise juures ei saa ma sellisest " kodu- "nunnutamisest aru. Eestis oldi nii viisakad ja head, et jäeti tegemata dekolonisatsioon. Vastutasuks venestamine ja haugutamine teatava seltskonna poolt.
Loomulikult on praegu hilja kedagi kuhugi ära saata, enne tõmbavad juba eestlased siit minema, sest kui suund on nagunii oma keele ja rahvuse hävitamise suunas, võib juba rahumeeli õilmitseda kuskil nn. egiptuse lihapottide ääres. Küüniline küll, aga teatav seltskond tuli siia just nendesamade nn. egiptuse lihapottide juurde ja nad pole siiamaani lahti saanud soovist olla ülimuslikud keele suhtes, samuti on soov tühme aborigeene valiseda ja neile koht kätte näidata. Sm. ossi näide on ses suhtes väga piltlik.
kas lia22. veebruar 2017, 14:57
aju saab nii aru, et kõik venelased märatsesid, või ainult väike osa koos eestlastest pättidega, sest meeldib märatseda? Ah, niikuinii su aju seda ei jaga.
iroonia kvadraadis22. veebruar 2017, 11:54
Et mida sinu kirjeldatud tegelased tegema peaks? Nad peaks nendele mölakatele, kes 9. mail nõukogude sõjavõitu tähistama siirduvad, teatama, et eestlased elasid sakslaste 800 aastase kohalviibimise üle ja eestlased elavad ka venelaste lühiajalise Eestis viibimise üle! Tõmmaku Siberit hiinlastest vabastama, saast!
jätke rahule-vastuseks22. veebruar 2017, 17:20
Need, keda kirjeldate, on EV kodanikud, nad ei saakski Eestit esindada. Nendega ei peagi midagi tegema, nad on ise hakkama saanud. Probleem on nendega, kes ei oska ega tahagi osata keelt,kes peavad Eesti riiki ajutiseks nähtuseks, kes peavad oma presidendiks Putinit.
Oot-oot...22. veebruar 2017, 01:21
See probleem tundub vana ja tuttavana.Sellealaseid kogemusi on rikkalikult nii venelastel kui sakslastel.Probleemi lahenditeks oli 1939 aastal "umsiedlung",1941 aastal "nachumsidlung",1941 ja 1953-l aastal eestlastele"pereselenije" ehk küüditamine ning kogu õnnetu Preisimaa allesjäänud elanikkonnale1946-1949 "deportatsija" Saksamaale ja Kasahstani samade loomavagunitega.Jaak,ära vaeva oma pead - sinu murele on rohi olemas!Seda rohtu tuleb julgemalt kasutada muidu me sellest haigusest lahti ei saa!
Juku21. veebruar 2017, 22:56
Eestlased peavad oma tütred koduvenelastele mehele panema
G21. veebruar 2017, 21:42
Meil on venekeelsed eestlased rohkem inimesed kui europehmod ise!
22. veebruar 2017, 09:57
muidugi on venelased sulle rohkem armsad ja inimesed
kui peksab, siis armastab.
europehmo ju ei peksa
nomaitia21. veebruar 2017, 21:01
jätamegi nad rahule! edaspidi olgu eestis olevad koolid 100% eesti keelsed ja kui kellelegi ei meeldi, siis koolid, kus võib ainult vene keeles õppida pole kaugemal, kui 300 kilomeetrit.
21. veebruar 2017, 20:40
Mis elukas on koduvenelane, kõlab nagu kodutäi. Tegemist on välismaalastega,enamus okupatsiooni ajal ebaseaduslikult, Eesti rahva tahte vastaselt sisse toodud, kolonistokupandid, eesmärgiga eestlust massiga lämmatada,mis on ka suuresti idavirus ja tallinnas õnnestunud... ja nüüd siis mingi tegelane arvab,et tegu on koduvenelastega, sic!
ahh21. veebruar 2017, 20:40
Nad ei oskagi vene keelt, Narva poisid mängivad jalkat Eesti eest,nagu Vikjandi omadki!
Love it or leave it!21. veebruar 2017, 20:23
Alliku jutust jääb mulje, et ta peab siinseid venelasi nn teise sordi inimesteks, kes ei suuda isegi 25 ja rohkema aastaga riigikeelt elementaarsel tasemel ära õppida. Love it or leave it! Maailmas on nii palju kohti, kus eesti keelt õppima ei pea ... Ja nutulaulud, kui "raske" on vaesekestel kodakondsuse dokumente korda ajada, ajavad naerma; omal ajal tuli eestlastelgi mööda arhiive käia ning oma sugulussidemeid tõestada.
.......21. veebruar 2017, 20:07
kodu on siin eestis paljudel venelastel kellel on vanemad vana vana ja veel vanavanemad on sündinud see on ka meie kodu ja see mis toimub siin eestis huvitab meid ka meil on õgus sama värseld elada siin
venelaste kodud on Venemaal22. veebruar 2017, 13:16
Venelaste vanavanemad, lapsed ja nende lapsed on siin Eestis sündinud, kasvanud ja elanud,
aga eesti keelt ei oska nad isegi mitte kolme aastase lapse tasemelgi.
Milles on siis venelastel küll see viga?
Rumalad?
Teada on ju väga palju Eestisse alaliselt elamaasunud rootslasi, sakslasi, taanlasi, hiinlasi jt, kes kõik räägivad ja oskavad paari aasta pärast rahuldavat eesti keelt.
.
Jah, ja veel on venelase ja mõne venemeelse tib.lunni arvates just venelasel see õigus,
et kuhu venelane oma kirsa maha paneb ja
selle ümbruse siis ära markeerib (loe: ära reostab), siis see on sinu arvates kohe suur õigusega venelase kodu.
Tervishoiunõunik21. veebruar 2017, 19:58
"Miks me sunnime inimesi võõras keeles haridust omandama".Miks sm.Allik arvab,et vene keel on kõigile mitte-eestlastele ainus sobiv keel hariduse omandamiseks.On ju palju teisi rahvusi,kes peavad võõras keeles(vene keel) haridust omandama.Eesti raiskab vahendeid kahe koolisüsteemi ülalpidamiseks.Miks ikka veel?
Ma ei tea,21. veebruar 2017, 19:33
mida teha. Mul ei ole kodus venelast. See,kellel on, peab ise toime tulema,kui soovib,et ära ei läheks.
tegelikult polegi vaja21. veebruar 2017, 19:15
et nad eesti keelt oskaksid ju neil pea ei jaga lihsalt
21. veebruar 2017, 18:57
Koduvenelased elavad ikka oma kodus, Venemaal.
Siin elavad venelased on Eestis ainult külaliste staatuses.
Kui nad ainult külalistena ka käituksid....
eeskujud21. veebruar 2017, 18:55
Aga kuidas said sulaselgete venelaste lapsed
Jevgeni Ossinovski
Igor Gräzin
Yana Tšernogorova (Toom) ja mitmed teised venelased
perfektselt, isegi ilma igasuguse aktsiendita eesti keele selgeks?
Aga sellepärast, et nende vanemad olid nii targad, et panid oma lapsed eesti lasteaeda ja eesti kooli!
Sellest järeldus – kaotada kõik vene lasteaiad ja vene koolid ja nii siis järgmine venelaste noor põlvkond räägibki, oma emakeele – vene keele kõrvalt siis juba head eesti keelt.
Ja nagu teada Jana Toom, ka Jevgeni Ossinovski jt valdavad praegu hea eesti keeleoskuse kõrval ka head vene keelt.
Saite midagi aru, sm.Allik?
Tegelikult21. veebruar 2017, 19:21
vähemalt mitmes Eesti väikelinnas enam vene koole ei ole. Vajadus kadus, kuna haritumad vanemad panid oma lapsed eesti kooli, eesti koolide tase on parem.
21. veebruar 2017, 23:58
ossinovski ja gräzin on juudid,mitte venelased.
Ruimo Ürgmaa22. veebruar 2017, 09:36
"Igor Gräzin"
Igor Gräzin on ema poolt eestlane.
I. Gräzin ema poolt eestlane?22. veebruar 2017, 10:12
Ära aja lora
Igor Gräzini ema on vene juuditarist filoloog.
juba jälle 21. veebruar 2017, 18:42
kesik modereerib kommentaare prügikasti
immigrandid või mitte?21. veebruar 2017, 18:41
Kõik eestivenelased on praegu siin Eesis majandusimmigrandid.
Peale selle veel suures enamuses nadvihkavad Eesti VABAriiki ja eestlasi, samuti vihkavad nad ka oma endiste orjade - eestlaste- praegust riigikeelt - eesti keelt.
Endised venelastest ülemused, natsalnikud ja ka siia sisserännanud vene pöö.bel pidas ennast Eestis ülemklassiks ehk peremeesteks ja - nüüd äkki peavad need endised peremehed oma orjade keelt õppima hakkama.
Selline asi juba mitte iialgi suurde vene hinge ei mahu.
Nikagdaa! - ütleb harimatu venku ja ei õpi põhimõtteliselt meie riigikeelt. Punkt
Gerassimovi naised23. veebruar 2017, 16:58
oli selle dok.filmi nimi, mida näidati kolmap. õhtul ETV-s. Kangelased olid vanaeided (nagu minagi),muud ühist nendega ei ole. Nende meelelahutus on koguneda Narva Gerassimovi nimelisse parki, sööta tuvisid ja hulkuvaid kasse,kiruda Eesti riiki,taga nutta N-Liitu ja ülistada Putinit. Nad meenutasid,puhkekodusid ja sanatooriume, kus nad nõuka-ajal said käia. Minu ja mu abikaasa vanavanemad, kellelt võeti talud ja kodud, ei saanud Vene riigilt kopikatki pensioni surmatunnini,kuna nad ei töötanud nõukaajal. Kas need ongi meie koduvenelased, kellele me oleme veel midagi võlgu?
Mida teha 21. veebruar 2017, 18:25
nendega kes pole tahtnud ega taha õppida eesti keelt?Anname kodakondsuse? Miks nad peaksid seda tahtma? Jagame aeg-ajalt tasuta konserve ja igasugust muud nänni,sellest peaks piisama, et nad rahul oleksid.
mida teha? 21. veebruar 2017, 18:25
las lähevad venemaale, seal suur palk, omasugused ümberringi... nii, et balti jaam....ja rongile!
ega venelane rumal ei ole21. veebruar 2017, 19:05
Eesti riigi kuhjaga täis pudrukausi juurest ei lähe mitte ükski venelana Venemaa tühja molli juurde nälgima.
Putin on neid ammu juba 3-4 korda kutsunud, meelitanud ja keelitanud, anna või peksa- ikka ei lähe!
21. veebruar 2017, 19:08
no, mida te jälle modereerit!
veelkord siis
ega venelane lo.ll ei ole, et eesti kuhjaga täis pudrukausi juurest Venemaale tühja molli juurde nälgima läheb.
Put in on neid juba 3-4 korda kutsunud, meelitanud ja keelitanud, anna või pek..sa ikka nad ei lähe siit minema.
Mida teha?21. veebruar 2017, 18:23
Kui koduvenelased, siis ikka koju saata.
21. veebruar 2017, 19:27
Kõik eestivenelased on praegu siin Eesis majandusim..migrandid.
Peale selle veel suures enamuses nad vih.kavad Eesti VABAriiki ja eestlasi, samuti vih.kavad nad ka oma endiste or.jade - eestlaste- praegust riigikeelt - eesti keelt.
Endised venelastest ülemused, natsalnikud ja ka siia sisserännanud vene pöö.bel pidas ennast Eestis ülemklassiks ehk peremeesteks ja - nüüd äkki peavad need endised peremehed oma orj..ade keelt õppima hakkama.
Selline asi juba mitte iialgi suurde vene hinge ei mahu.
Nikagdaa! - ütleb harimatu ven-ku ja ei õpi põhimõtteliselt meie riigikeelt. Punkt.
sorry21. veebruar 2017, 19:35
pidin mitmeid punke igal pool kasutama
muidu ei avaldatud.
Seda kommentaari, kus ma kirjutasin, et Putin on venelasi juba 3-4 korda venemaale meelitanud ja keelitanud tulema, aga mitte ükski neist ei lähe siit Eesti täis pudru.kausi juurest venemaale tühja mol.lli juurde nälgima.
Näis kas see läheb läbi?
diskrimineerimine?21. veebruar 2017, 18:21
Juba keegi kilkas, et venelasi diskrimineeritakse, kui nemad meie riigikeelt õppima peavad.
Ah, et siis venelasi diskrimineeritakse, kui nad ei taha asukohamaa keelt õppida?
Tüüpilise tib.lunni rumal jura.
Igas võõrriigis, olgu need Euroopa, Ameerika või Aasia riigid, peavad välismaalaste lapsed, olgu nad mis rahvustest tahes, peavad nende lapsed kohustuslikus korras käima selle riigi koolis, kus nad alaliselt elavad ja kus õppetöö toimub AINULT asukohamaa riigikeeles.
Kas nendes riikides siis ka diskrimineeritalse välismaalasi ja nende lapsi?
Igasugused venekeelsed lasteaiad ja koolid oleks pidanud peale taasiseseisvumist koheselt sulgema.
Kuna seda pole siiani tehtud, peaks vähemalt nüüd seda viga parandama ja need Eestis päeva pealt sulgema.
Enne selle keeleõppe jamale lõppu ei tule,
alles siis saab tasapisi ka la suurte raskustega, aga kindlalt venelaste eesti keeleõppimise probleem lahendatud.
Kas näit. Saksamaal või Prantsusmaal, Austrias, Rootsis jt riikides on kusagil RIIKLIKKE VENE ÕPPEKEELEGA koole?
Kas Venemaal on riiklikke mingeid eesti, tatari, usbeki, inglise, saksa jt keeleõppega koole?
Loomulikult mitte!
Aga Eestis tegutsevad venekeelse õppega koolid ikka veel edasi ja veel edasi…ja veel…
Eestis venitatakse nende venekeelsete lasteaedade ja koolide sulgemisega nagu babulja püksikummi.
Kskd21. veebruar 2017, 22:45
Kas sa tead mitu riigikeelt on näiteks Soomes või Belgias?
Sass22. veebruar 2017, 16:49
Soomes ja Belgias on kaks riigikeelt, kuid kõik kodanikud, kes ei ole soomlased või belglased, oskavad ka riigi peamist, vastavalt - soome ja begia keelt! Belgia puhul on muidugi üks aga - nende keel on valloni keel.
koduvenelased21. veebruar 2017, 18:21
Koduvenelased elavad oma kodus, Venemaal.
Arvan,21. veebruar 2017, 18:07
et Lasnamäel võib kohati olla olukord hullem kui Ida-Virumaal.Olen kogenud,et Lasnamäe uue kiriku piirkonnas ei suhelda eestlasega eesti keeles. Lasnamäel tuntakse,et nad on kaitstud, suur juht on lähedal. Ida-virumaalased ei taha ida poole minna,aga kaitseinglid on kaugel Tallinnas. Hiljutises Urmas Vaino telesaates selgus,et arukamad ja targemad venelased ei oota sugugi mingeid lahjendatud nõudeid keeleoskusele või kodakondsusele. Nad on saanud ise hakkama ja nad väärivad kiitust ja tunnustust. Me ei tohi nende pingutusi alahinnata ja suruda kõik kokku üheks vene emakeelega massiks.
Allikule21. veebruar 2017, 17:55
Juba Karl Marx ütles, et
inimene, kes ei õpi ega oska asukohamaa riigikeelt,
on kas turist, idi.oot või okupant.
huvitav22. veebruar 2017, 15:09
kas sina oskad kõiki maailma ja Eesti asju, või oled ka idi.oot :)? Mina oskan mõnda asja väga hästi, aga mõnda üldsegi mitte, kas olen ka ...
alustaks äkki sellest21. veebruar 2017, 17:53
et ei kasutaks kogu aeg "meie"-kõnevormi. Kes seaduseelnõudega tegeleb, kas karjak
Karla või juuksur Juta või teadur Teet?? Kuulates ministrite kõnesid, siis sealt tuleb suurem osa rahva lahkuajamise ideoloogiast. Pole kuulnud riigikogust ka midagi tõepoolest asjalikku, vaid tühi mulin, et peaks, tuleks. Ikka tingiv kõneviis. Ja kes on Eesti Vabariigis lubanud vene koolides õpetada selliste programmide järgi, mile tõttu vene lapsed on aasta maas oma teadmistega, kui uskuda hiljutist avaldust. Kas venelaste diskrimineerimine ei alga siis juba Toompea tasemelt?
venelasesteestlane21. veebruar 2017, 18:18
Eakaaslane21. veebruar 2017, 17:51
Hea Jaak, milleks selline võrdlus: "...kui sellist juttu räägiks näiteks Venemaa haridusminister oma soomeugri kaasmaalastele, siis me oleksime ju väga pahased".
Kui komi läheb elama Stavropoli kraisse, ei oleks meil midagi pahaks panna -- ja me ei panekski---, kui seal pannakse ta vene keeles õppima.
Tuleb ikka aru saada, et on suur vahe, kas põliselanike keelele antakse õigus olla prioriteetne oma (ainsal!) kodumaal või nõutakse õigust õppida oma keeles väljaspool oma (suurt) kodumaad.
21. veebruar 2017, 17:49
Kõik eestivenelased on majandusimmigrandid. kes peale selle veel suures enamuses vihkavad Eesti VABAriiki ja eestlasi, samuti vihkavad nad ka oma endiste orjade - eestlaste- praegust riigikeelt - eesti keelt.
Endised venelastest ülemused, natsalnikud ja ka siia sisserännanud vene pööbel pidas ennast Eestis ülemklassiks ehk peremeesteks ja nüüd äkki peavad need endised peremehed oma orjade keelt õppima hakkama.
Selline asi mitte iialgi juba endiste vene okupantide suurde hinge ei mahu.
Nikagdaa! - ütleb venku ja ei õpi põhimõtteliselt mitte kunagi meie riigikeelt. Punkt.
vana NLKP kommunist siin pudrutab21. veebruar 2017, 17:34
Milles küsimus?
Koduvenelased elavad oma kodumaal - Venemaal.
Nendega ei ole meil siin Eestis mingit tegemist.
Ehkki need koduvenelased elavad Venemaal praegu ülimas vaesuse, on need venelased toredad inimesed.
Võrreldes aga Venemaa venelasi Eestis elavate soviettidest kriminaalsete venelastega, siis on see nagu päev ja öö.
hea Jaak21. veebruar 2017, 17:48
saada nad pikalt, sest sina ja Marju olete ju vaba Eesti pooldajad.
Johannes Vares- Barbarus21. veebruar 2017, 18:27
Ainult üks Lauristini ja alliku võitluskaaslane sai aru, et hävitas vaba Eesti ja laskis ennast maha.
to hea Jaak21. veebruar 2017, 18:31
Need, vanematelt saadud riigikukutajate geenidega on vaba Eesti pooldajad?
Emba-kumba, kas he huumor või
on ikka tõega sind beebina pea peale lastud kukkuda.
Särg21. veebruar 2017, 21:35
Koduvenelased ---need nn vanausulised elavad ju rahulikult Peipsi ääres alates aastast 1694 !
Pole nendega kunagi mingit muret olnud . Pisut naljaka aktsendiga aga muidu OK inimesed ju !
Muud asukad Lasnakalt idapoole on ju rahvusvahelise õiguse mõistes asustuskolonistid (okupandid).
Nii et palun geneetilisel komul Allikul (alias Lauristinil) olla pisutki korrektsem.
Muide;
Mida asju see Allik ajab iga paari nädala tagant Moskvas lennukiga käies ? Eesti asja !
Abdull Kask21. veebruar 2017, 17:27
Iintegratsioon ei toimi põhimõttel, et mida rohkem sunnid, seda rohkem integreerutakse.
euru21. veebruar 2017, 17:20
Halvad geenid kanduvad põlvest põlve edasi.
Thule21. veebruar 2017, 17:01
Koduvenelastega saame hakkama aga mida teha endistest nõukogude kodanikest asustuskolonistidega kes viibivad Eestis kõigi rahvusvaheliste seaduste vastaselt?
skd21. veebruar 2017, 16:52
Jutt oli hästi kirjutatud, aga on näha, et tegelikult ei tea Jaak Allik Ida-Virumaa elust mitte midagi. Kõige suurem oht on seadusi rikkuvad ametnikud, kes kasutavad ära olukorda, kus paljud elanikud ei valda sellisel tasemel eesti keelt, et suudaksid eestikeelsetest seadustest aru saama. Eestis on juba ammu tekkinud olukord, kus ühelpool asuvad valitsus ja ametnikud ning teispool joont rahvas ja siin ei ole enam vahet, mis rahvusest inimene on, kas eestlane, venelane või ukrainlane. Enamus venelasi tahavad õppida eesti keelt, aga kui mitte kellekagi ei ole eesti keeles rääkida, siis ununeb õpitu kähku. Omast kogemusest võin öelda, et nii kui saadakse aru, et olen eestlane, nii üritatakse minuga eesti keeles rääkida vähemalt niigi palju kui eestikeelseid sõnu teatakse. Aga paraku on nii, et Ida-Virumaal räägivad isegi eestlased omavahel vene keelt ja alati ei olegi võimalik aru saada, et vestluskaaslaseks on samuti eestlane, kellega võiks ju eesti keelt rääkida.
skd-le21. veebruar 2017, 17:37
=Ida-Virumaal räägivad isegi eestlased omavahel vene keelt =!!
haige oled või?
valeta nii, et sind ka usutakse.
skd21. veebruar 2017, 22:46
Ma elan Ida-Virumaal.
skd21. veebruar 2017, 22:51
Kõik Ida-Virumaal elavad eestlased ei oska eesti keelt. Teiseks, kui toimub mingi lühike vestlus võõra inimesega, siis juttu alustatakse alati vene keeles ja kuna Ida-Virumaa eestlaste, vähemalt linnainimeste, vene keel on prefektne, siis ei ole ka eestlastele omast aktsenti.
Jaak Allik21. veebruar 2017, 19:26
Ida-Virus olen korduvalt kokku puutunud ka faktiga, et venelasest ametnik kirjutab teadvalt eesti keelt mitte oskavale venelasel kirja eesti keeles , nagu seadus nõuab,
selleks, et teda kas petta või äratada temas täiendavat pahameelt eesti riigi vastu. Aga venekeelseid lasteadu ja koole päevapealt sulgeda nõudvailt isikutelt tahaks küsida, kas nad kavatsevad ise Narva vene lapsi õpetama minna või saavad lihtsalt Putinilt mingit meelehead provokatsioonide korraldamise eest. Ja neilt kaaskodanikelt kes nõuavad hallipaasiga inimeste väljasaatmist, tahaks küsida mitte ainult kuidas seda teha vaid ka kuhu riiki on neid võimalik välja saata
Särg21. veebruar 2017, 21:40
Eesti pagulaste lapsed läksid Rootsis ,Saksas ,USA s jne kooli ilma sönagi kohalikku keelt valdamata . Kulus 2 - 3 kuud järjepeale saamiseks . Ja kõik räägivad nüüd pahatihti paremat keelt kui kohalikud.
Aga ahjaa. Venelaste IQ seda ei võimalda ju .
cvb22. veebruar 2017, 18:04
Minu isa, kes sündis Lõuna -Eesti metsade vahel 1919 ja sai koolihariduse EW ajal, pidi hiljem Tartu ülikoolis hakkama õppetööd tegema (loengud, praktikumid) vene keeles, ilma et ta seda koolis õppinud oli. Hakkama sai!
zxc21. veebruar 2017, 16:49
kahtlane jutt. autor nimetab oma vanemate tegevuse tagajärgi probleemiks, millega kogu rahvas peab nüüd tegelema.
Allik lahmib 40. aasta sotside vaimus21. veebruar 2017, 16:47
Koduvenelane pole immigrant? Tegelikult on tõesti hullem kui immigrant. Kes pole siiamanni viitsinud keelt ära õppida on tõeline stalinlane.