Lätlane Rolands Freimanis.Foto: TAIRO LUTTER
Korvpall
22. veebruar 2017, 12:22

8 korvpallurit, kelle Kalev/Cramo on Euroopa tippklubide jaoks ette valmistanud (2)

BC Kalev/Cramo teatas täna, et suure tõenäosusega lahkub klubi liider Demonte Harper Venemaa tippklubisse Peterburi Zeniit. Ehkki ameeriklase lahkumine on Cramole valus, sai taaskord kinnitust tõik: valitsev Eesti meister on mängijatele suurepäraseks kasvulavaks.

Kes on aga need mängumehed, kes lisaks Harperile Cramost Euroopa mõistes tugeva tasemega liigades mängivatesse tippklubidesse siirdunud on? Luubi alla on võetud Cramo pallurid alates 2005. aastast, mil Ehitustööriista nimi praeguse vastu vahetati.

Josh Boone

31aastane ameeriklane lasi Eestist jalga mullu 12. jaanuaril, kui sõlmis Moskva oblasti Himkiga hooaja lõpuni kestva lepingu. Et Boone’il oli Cramoga kehtiv kontraht, pidid venelased Ühisliiga parima lauavõitleja teenete eest välja käima ligi 70 000 eurot.

Palliga on Josh Boone. Foto: SANDER ILVEST

Rolands Freimanis

27aastane lätlane liitus Cramoga 2014. aasta oktoobris ning tõusis kiirelt fännide lemmikuks. Freimanis mängis fantastiliselt, visates 11 Ühisliiga kohtumises keskmiselt 18,9 punkti.

Et lõunanaabri hoog oli kohati pidurdamatu, randusid Cramo ukse taha Kaasani rahalaevad. Freimanis lõi UNICSiga käed hooaja lõpuni, ent oli uues leivaisas kindel pingipoiss. Pettumust valmistanud reisi Venemaal selja taha jätnuna liitus Freimanis tunamullu taas Cramoga, kust lahkus Türki Usaki Sportifisse.

Frank Elegar

Cramo oli tunamullu ülilähedal Ühisliigas play-off’i pääsemisele ning suuri teeneid heas hooajas oli keskmängija Elegaril. Kui 30aastane ameeriklane Eestimaa pinna jalge alt pühkis, sattus Cramo raskustesse. 206 cm pikkuse Elegari asendajaks võetud Keith Benson ei suutnud tsentri rolli niivõrd hästi täita.

Elegari uueks leivaisaks sai tunamullu veebruaris Euroliiga klubi Milano Emporio Armani. Ehkki Elegar näitas vahepeal säravaid esitusi, ei soostunud Armani teda meeskonda jätma. Praegu kaitseb New Yorgis sündinu teatavasti Krasnojarski Jenissei värve.

Vlad Moldoveanu

Hooajal 2013/14 Eestis pallinud 206 cm pikkune rumeenlane oli ja on suurepärane ründemängija ning aitas Cramol võita Eesti meistritiitli. 4:0 võidetud finaalseerias Tartu Ülikool/Rocki vastu nimetati Moldoveanu kõige väärtuslikumaks mängijaks.

Edukas Cramo-hooaeg teenis 31aastasele korvialusele jõule lepingu Poola tippklubi Zgorzeleci Turowiga, kes oli jõudnud Euroliigasse. Tunamullu suvel vahetas Moldoveanu taas klubi, liitudes järgmise Poola meistrina Vana Maailma tugevaimasse sarja jõudnud Zielona Gora Stelmetiga. Eelmisel aastal viskas ekscramolane Euroliigas keskmiselt 9,9 punkti, praegu pallib Moldoveanu kodumaal.

Catalin Burlacu

Kes on Rumeenia kõrgliiga vanim mängija? Muidugi 39aastane Burlacu, kes pallis Cramos hooajal 2006/07. Kurikuulsa Veselin Matici käe all mängides näitas 211 cm pikkune mängumees kohati lausa imelist viskekätt.

Cramost lahkus Burlacu Itaaliasse Avellino Air’i ning temast sai esimene rumeenlane Saapamaa kõrgliigas. Klubi jõudis Itaalia meistrivõistlustel poolfinaali ning võitis karikavõistlused. Järgmiseks hooajaks kindlustati ka koht Euroliigas, ent Burlacu lahkus leiba teenima kodumaale.

Huvitaval kombel jäi Burlacu kuus aastat tagasi Rumeenias vahele dopingu kasutamisega, mistõttu määrati toona riigi rahvusmeeskonna kaptenile kolmekuuline võistluskeeld. Samas ei hiilanud Burlacu profisportlasele kohase eluviisiga ka Eestis, sest mehele meeldis suitsu pahvida.

John Linehan

175 cm pikkune mängujuht võis küll korvpalluri mõistes olla kääbus, ent hooajal 2008/09 Cramos pallinud Linehan korvas selle suurepärase kaitsemängu, rünnakute dirigeerimise ning skoori tegemisega.

Tänaseks 38aastane ameeriklane lahkus Cramost Prantsusmaa klubisse Chloet Basket, kellega tuli Prantsusmaa meistriks ning teenis pääsme Euroliigasse. Vana Maailma tugevaimas sarjas ekscramolane Chloet’ särgis siiski ei mänginud, sest Linehan liitus Nancyga ning võitis sellegi ridades Prantsusmaa kõrgliiga.

Nancyga pallis rünnakute dirigent lõpuks ka Euroliigas, kus andis ühes mängus ka sarja rekordilised 15 korvisöötu. Praegu töötab mees treenerina.

Kristjan Kangur

Eesti koondise kapten ja raudvara pallis Kalev/Cramos aastatel 2006-09 ning oli meeskonna üks põhijõud. Edasi viis karjäär Pärnus sirgunud Kanguri sarnaselt Linehanile Prantsusmaale, Villeurbanne’i ASVELi, kelle särgis tegi mees kohe ka Euroliiga debüüdi, kogudes kümnes mängus keskmiselt 5,9 punkti ja kaks lauapalli.

Hooaeg tervikuna valmistas ASVELile siiski pettumuse. Euroliigas jäädi napilt välja 16 parema hulgast ning koduliigas ei jõutud play-off’i. Kangur aitas veel samal hooajal Itaalia play-off’is kunagist Euroopa hiidu Bologna Virtust ning tänu headele esitustele kinnitas Eesti koondise kapten saapamaal kanna ka järgmisteks aastateks.

Ka "vanast" Kalevist liiguti tippu

Ka taasiseseisvusaja alguses oli Eesti klubikorvpalli lipulaevaks Kalev, mida vedas Riho Soonik, ning aastate jooksul kasutati mitut erinevat nimekuju, näiteks BC Kalev, Tallinna Kalev. Päris mitu aastat mängiti välissarjades klubide koondisena – st Eesti liiga mängudeks jagati mängijad erinevate klubide vahel laiali.

Hooajal 1991/92 sai Kalev NSV Liidu meistrina koha toonases Euroopa meistermeeskondade karikasarjas (sisuliselt Euroliigas), kuhu pärast ühe kvalifikatsiooniringi läbimist ka jõuti ja peeti 14 mängu tippklubidega.

Pärast seda hooaega teenis Tiit Sokk lepingu Ateena Panathinaikosega ning veel aasta hiljem, endiselt kalevlasena siirdus samasse Kreeka tippklubisse ka Aivar Kuusmaa. Samuti liikus suvel 1993 Kalevist meistermeeskondade sarja kvalifikatsioonis mänginud klubisse, Kaunase Žalgirisesse Gert Kullamäe.

Hooajaks 1995/96 sai Kalev kokku väga võimsa koosseisu. Keset hooaega ostis toona Vana Maailma paremikku kuulunud Prantsusmaa klubi Pau-Orthez korraliku raha eest välja ameeriklasest tsentri Keith Hilli. Ning suvel 1996 läks Martin Müürsepp otse Kalevist NBAsse, Miami Heati.

Martin Müürsepp. Foto: TOOMAS HUIK

Edaspidi enam nii kõvasid edasiminekuid ei tulnud, kuid suvel 2000 astusid veel kaks eesti meest olulise sammu. Seljataga hea hooaeg toonases NEBLis (Põhja-Euroopa korvpalliliiga), siirdus Kullamäe Belgiasse, Oostende Telindusesse, ja Andre Pärn Rootsi, Lulea Plannja Basketisse.

Mõlemad meeskonnad esinesid hooajal 2000/01 FIBA Suproliigas, mis konkureeris ULEBi Euroliigaga ning kus oli koos vägagi esinduslik koosseis eesotsas Tel Avivi Maccabi, Moskva CSKA, Ateena Panathinaikose ja Istanbuli suurklubidega.