Lahti MMi peavärav.Foto: Stanislav Moshkov
Talisport
23. veebruar 2017, 04:00

ÕL LAHTIS | "Miski on lilla" ehk avapäeva muljed peopaigast (9)

Tonga, Togo, Venetsueela, Trinidad ja Tobago ning Iraani talisportlased trotsisid eile õhtul Lahti kesklinnas lumetormi. Veider lause, eks? Aga sulatõsi. Brasiillased ja argentiinlased olid ka pundis.

Säärane vaatepilt avanes kõigile, kes vaevusid järjekorras 41. põhja suusaalade MMi avatseremooniat väisama. Ja neid inimesi polnud vähe. Soomlased armastavad suusasporti. Ega’s muidu Lahti rekordit tähistavat seitsmendat korda maailma suusaeliiti võõrustaks.

Räppar Abraham laulis kord, et „miski on lilla“. Järgmised kaks nädalat on see miski Lahti linn, mis mattunud MMi violetsesse motiivi. Et Helsingist poolteise tunni pikkuse autosõidu kaugusele jäävas Lahtis toimub parajasti miskit eriskummalist, võib aimata juba pealinna poolt linna sisenedes.

Brasiilia suusataja Victor Santos 10 km klassika kvalifikatsioonivõistlusel. Foto: Stanislav Moshkov

Mida kesklinnale lähemale, seda sagedamani kõikvõimalikke MMi teemalisi plakateid, vimpleid ja lipukesi näkku kargab. Õige möll algab mõistagi suusastaadioni läheduses. Peaväravani viiv tänav on palistatud kõikvõimalike fänninänniputkadega ning areeni vahetu ümbrus pakub tegevust igale pereliikmele alates karussellidest ja lõpetades diskosaaliga.

Tõsi, eile, kui tõsiseid võistlusi veel polnud, uudistasid ala peamiselt vaheaega nautivad koolilapsed, kellele rõõmsad vabatahtlikud usinasti riigilippe põse peale kleepisid. Soome rahvuslikud sümbolid on tänavusel MMil eriti teemas, sest meie põhjanaabrid tähistavad tänavu Vabariigi 100. aastapäeva.

Hetk eilsest avatsermooniast. Foto: Stanislav Moshkov

Teine MMi põhiline spordiväline sõnum näikse olevat keskkonnasõbralikkus, mille alast teavet kohtab staadioni juures peaaegu iga nurga peal. Korraldajad võtavad asja lausa nii tõsiselt, et võistluse ametlik vesi imporditi Inglismaalt, sest Soomes puudub firma, kes pakiks vett kartongpakendisse. Uskumatu pühendumus.

Ent kõik senine oli eelmäng. Asjaks läheb täna, kui areenile astuvad suusasprinterid ning naissuusahüppajad. Eile tundus, et Lahti on peoks valmis. Lõplik tõde selgub järgneva poolteise nädala jooksul. Hüva suusaelamust!

Lahti MMi peavärav, taamal paistavad suusahüppemäed. Foto: Stanislav Moshkov