Foto: Arno Saar
Galeriid
25. veebruar 2017, 09:08

GALERII | Teistmoodi aastapäev! Pingviinide paraadi ajal korraldati vanalinnas tõrvikurongkäik (159)

Reede õhtul, samal ajal kui president Estonias oma külalisi tervitas, korraldati Tallinna vanalinnas vabariigi sünnipäeva tähistamiseks tõrvikurongkäik. Vabaduse väljakult alguse saanud teekond kulges läbi vanalinna ning tõi korraldajate sõnul kokku mitu tuhat osalejat.

Veidi pärast kella 19 liikuma hakanud rongkäiguks olid inimesed juba mitukümmend minutit varem kohale tulnud. Miinuskraade, külma tuult ja lumesadu trotsides süüdati tõrvik tõrviku järel ning peagi oli Vabaduse väljak täis värelevaid tulukesi. 

Foto: Arno Saar

Ent enne veel, kui mööda Harju tänavat ringkäigule asuti, andsid EKRE esimees Mart Helme ja noorteühenduse Sinine Äratus juht Ruuben Kaalep rongkäigulistele edasi oma mõtteavaldused. 

Seejärel asuti teele, skandeerides loosungeid "Elagu Eesti!" ja "Eesti eest!". Korraldajate sõnul võttis rongkäigust osa ligi 3000 inimest, nende seas ka külalised Lätist, Leedust, Soomest, Rootsist, Ukrainast ja Ameerika Ühendriikidest.

Vaatepilt pakkus elevust ka turistidele ja möödakõndijatele, kes taskust telefoni haarasid, et nähtut jäädvustada.

Foto: Arno Saar

Tõrvikurongkäiku korraldatakse vabariigi aastapäeval juba 2014. aastast. EKRE kodulehe teatel on idee osas eeskuju võetud teistelt riikidelt nagu Poola, Läti ja Leedu, kus samuti vabariigi aastapäeva rongkäiguga tähistatakse.

"Tõrvik – teejuht pimeduses – on olnud aastasadu eestlaste vabadusvõitluse sümboliks. Jüriööl juhtisid tõrvikud eestlaste malevaid lahingusse võõrrahvaste võimu ja võõra ideoloogia vastu," seisab selgituseks ürituse-eelsel kodulehe üleskutsel.

"Tõrvikud põlesid ka 23. veebruaril 1918 Pärnus Endla teatri ees, kui suurriikide heitluste kiuste võeti kätte ja kuulutati välja riik, kus eestlased said üle aegade oma tulevikku ise määrata. Nõukogude okupatsioonivõimud kiusasid taga eesti üliõpilaste tõrvikurongkäike, nähes nendes õigusega eestlaste igatsust oma iseseisva riigi järele."