Vladimir Voskoboinikov embab 2:0 värava löönud Roman Sobtšenkot, grupikalliga on liitumas Sergei Tumasjan.Foto: Jörgen Norkroos
Jalgpall
26. veebruar 2017, 14:53

7 VÕTIT | Infonet – Flora 5:0! Lasnamäe küttis rohevalgetele võika sauna! (6)

2017. aasta Eesti jalgpallihooaja esimeseks mänguks oli, nagu ikka, superkarikafinaal. Valitsev meister FC Infonet sai mulluse karikavõitja FC Flora üle selge 5:0 võidu (18. Vladimir Avilov, 23. Roman Sobtšenko, 56. Sergei Tumasjan, 84., 86. Albert Prosa). Õhtulehe kokkuvõte kohtumisest läbi seitsme võtmeküsimuse.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Flora kaitseliini totaalne muutumine. 2015 Eesti meistriks tulles ja ka mullu moodustasid Flora kaitseliini väravavaht Mait Toom, äärekaitsjad Markus Jürgenson ja Gert Kams ning keskkaitsjad Nikita Baranov ja Joonas Tamm. Täna polnud neist platsil kedagi. Jürgensoni ja Baranoviga ei soovinud Flora koostööd jätkata, Toom ja Kams olid väljas traumaga ning Tamm treeneri otsusel pingil.

Mängisid Richard Aland (väravavaht), Joseph Saliste ja Märten Kuusk (äärekaitsjad) ning Madis Vihmann ja Marco Lukka (keskkaitsjad), kes jäid kollektiivselt Infonetiga igatpidi hätta. Vastaste sportlik tase, mille oluliseks osiseks kogemused, ja kokkumäng olid Flora noorele tagumisele viisikule lihtsalt liig.

Flora värske kapten Brent Lepistu oli kogenud Infoneti vastu keskvälja kontrollimisega hädas. Foto: Jörgen Norkroos

2. Kas Infonet on mullusega võrreldes parem meeskond?

Kehvem küll ei ole. Tuumik on ju säilinud. Väravavaht Matvei Igonen ja keskkaitsja Ofosu Appiah, kelle klubivahetus talvel õhus oli, püsivad Lasnamäel ja ei jää oma ampluaas Eesti kõrgliigas kellelegi alla. Kogenud mängijad Dmitri Kruglov, Aleksandr Dmitrijev ja Vladimir Voskoboinikov püsivad endiselt löögihoos.

Olulisemad lahkujad olid ründavad poolkaitsjad Nikolai Mašitšev ja Sergei Mošnikov, ent neist pole jäänud silmnähtavat tühimikku. Flora lammutati tükkideks muljetavaldavalt ühtlase esitusega.

Muuseas, superkarikafinaalides on sama ülekaalukat võitu nähtud varem vaid korra – 2015 alistas FC Levadia aasta varem karikafinaali jõudnud ja seeläbi superkarikamängule kvalifitseerunud esiliigaklubi Tartu Santose samuti 5:0.

Infoneti väravavahi Matvei Igoneni lahkumine oli talvel päevakorras, aga noor puurivaht jätkab Lasnamäel, mis on klubi jaoks väga oluline. Foto: Jörgen Norkroos

3. Kas Flora esituses mõni helge hetk ka leidus?

Noh, ründaja Rauno Sappinen oli esimese veerandtunni jooksul platsi silmapaistvaim mängija, kes pani asju juhtuma ning tekitas Rauno Allikule ka ühe väga hea võimaluse, kus too aga pallile pihta ei saanud.

Ent kui eelmise hooaja Premium liiga parim mängija (siinkirjutaja isiklik hinnang - toim), Infoneti keskkaitsja Ofosu Appiah tugevdas oma personaalset valvet – jälitades Sappineni kohati isegi puhkudel, kui florakas laskus enda väljakupoolele palli järele – muutus koondislase esitus kohe nähtamatumaks.

74. minutil pääses Sappinen siiski Infoneti väravavahi Matvei Igoneniga silmitsi, ent jäi duellis teiseks. Kui Flora isegi nii häid võimalusi ära ei löö, on neil teistele medalinõudlejatele neetult keeruline vastu saada. Täna oli Flora kaitse nõrk ja rünnak ebatäpne, niimoodi jalkamatše ei võideta.

Rauno Sappinenil oli täna tuhmil taustal kerge natukene särada. Foto: Jörgen Norkroos

4. Kes oli platsi parim mees?

Sergei Tumasjan. Venemaa ründav poolkaitsja oli mullu sügisel Infoneti tiitlispurdis oluline tegelane. Kui mulluseks hooajaks valmistumise rikkus raske põlvetrauma, siis sel talvel tõrkeid polnud pole ja Flora vastu lasi Tumasjan valla oma mitmekesise tehnilise arsenali. Osavad, kavalad ja ootamatud lükked avasid Infoneti rünnakutel uusi dimensioone. Tumasjan andis resultatiivse söödu esimesele tabamusele ja lõi ise kolmanda.

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: "Mullu taastus Sergei ju esmalt raskest põlevoperatsioonist ja sai alles hooaja teisel poolel mängima hakata. Tänavune põleb ta soovist näidata oma tõelist taset ja kujuneda meeskonna üheks liidriks. Usun, et algaval hooajal realiseerib Sergei endas peituva potentsiaali."

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Flora puhul osundas juba esimene veerandtund, et mullune suur probleem – kaitsetöö standardolukordades – pole kuhugi kadunud. Ohumärgid olid õhus juba enne Vladimir Avilovi 1:0 väravat.

Infoneti nõrkusi on sedavõrd ülekaaluka võidu järel mõnevõrra keeruline välja tuua, aga kui otsida, siis paremkaitsja Aleksandr Volodin jääb nobedate äärte takistamisel jätkuvalt hätta.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Puštov: 5:0 ei peegelda väljakul juhtunut. Pijpers: olime naiivsed

ÕHTULEHT VIDEO | Dmitri Kruglov pärast 5:0 võitu: praegune Flora pole mullusega võrreldav

7. Mis saab edasi?

Meistrivõistlused algavad järgmisel nädalavahetusel, kui Infonet sõidab reedel kõrgliiga avamänguks külla Tartu Tammekale, Flora mängib laupäeval FC Levadiaga. Teises voorus ootab Florat matš Nõmme Kaljuga. Tänase põhjal otsustades peaksid rohevalged olema rahul, kui kahe vooruga on tabelis vähemalt kaks punkti.

Võitlused Eesti jalgpalliväljakutel jätkuvad juba reedel, kui algab Premium liiga 1. voor. Foto: Jörgen Norkroos