Han Hendrik Piho tegi kolmandas vahetuses tugeva sõidu.Foto: Stanislav Moshkov
Talisport
27. veebruar 2017, 04:00

Kahevõistlejatel jäi EOK stipist napilt puudu (5)

Kahevõistluse meeskonnavõistluse Lahti MMil võitis ülikindlalt Saksamaa koondis, kelle koosseisu moodustasid individuaalvõistlusel nelikvõidu võtnud Björn Kircheisen, Eric Frenzle, Fabian Riessle ja Johannes Rydzek.

Hõbe kuulus Norrale ja pronks Austriale. Eesti (Kail Piho, Karl-August Tiirmaa, Han Hendrik Piho ja Kristjan Ilves) finišeeris 9. kohal, võitjast 3.39,7 hiljem.

Hüppemäel 10. koha saanud Eesti sõitis peaaegu terve murdmaavõistluse koos Venemaa ja Tšehhi meestega. Viimased pudenesid meie sabast pärast Han Hendrik Piho tugevat kolmandat vahetust, idanaabrid jäid maha ankrumehe Kristjan Ilvese ponnistuste tulemusel.

Meie koondise liider Ilves läks sealjuures viimasele vahetusele kindla sihiga – püüda kinni 25 sekundit ees olnud ameeriklane Ben Loomis. See tähendanuks MMil kaheksandat kohta, millega oleks kaasnenud Eesti Olümpiakomitee (EOK) "palga" peale saamine. Kõik neli kahevõistlejat oleks teeninud EOK-lt iga kuu 1600 eurot, lisaks veel 1400 ettevalmistustoetust.

Vahe vähenes visalt. 1,1 kilomeetriga sõitis Ilves tagasi neli sekundit, esimese 2,5-kilomeetrise ringi lõpuks kokku 10. Rohkemaks aga eestlasel jaksu polnud – finišis jäi teda ameeriklasest lahutama 12 sekundit.

"Keegi ei arvanud, et me 8. koha mängu sekkume. Lootsime, et kui Venemaa ära võtame, oleks hästi. Aga tuli välja, et USA oli täna üsna löödav. Mu endal murdmaas midagi sisse ei jäänud, 10 sekundit sain Ameerika kutile lähemale, aga ta sõitis üllatavalt hästi. Tavaliselt ei soovi, et distants oleks pikem, aga täna soovinuks küll, et oleks viie kilomeetri asemel kuus olnud. Usun, et jõudnuks USAle päris kandadele," rääkis Ilves finišis.

Kail Piho arvates võivad kahevõistlejad järgmise aasta Pyeongchangi olümpiale siiski kerge optimismiga otsa vaadata: "Mina ja Han peame hüppe leidma ja Tiirmaa natuke murdmaas juurde panema. Siis võib ka kõrgemate kohtade eest rääkida. Aga need on juba järgmise aasta plaanid."

Kahevõistluse individuaalne suure mäe võistlus on Lahtis kavas kolmapäeval. Reedel võisteldakse paarissprindis.