Juri VorobeiFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
27. veebruar 2017, 10:51

"Kas veendusid, et ohver on surnud," küsis riigiprokurör tapjalt. "Jah, lasin teda pähe."

GALERII | Tarankovi tapja tunnistas end süüdi (41)

Pärnu maakohtu Haapsalu kohtumajas astus täna kohtu ette Juri Vorobei, keda süüdistatakse Eesti allilma juhi Nikolai Tarankovi tapmises. Vorobei tunnistas end süüdi.
Juri Vorobei Foto: Teet Malsroos

Päeva alustati üllatuslikult sellega, et riigiprokurör Vahur Verte taotles kohtult alustada protsessi kohtualuse Vorobei (36) ülekuulamisega. Tavapärane praktika on, et kohualune kuulatakse üle viimasena ja nii otsustati alul ka eelistungil.

Pärast riigiprokuröri ülevaadet süüdistusest ütles Vorobei, et tunnistab end tapmises süüdi.

Vorobei esitas omapoolse versiooni, milles selgitas, et Tarankovi tapmine sai alguse sellest, kui Vorobei sõbrad teda kütuseärisse kutsusid.

Vorobei oli sõprade sõnul äris oluline liige, sest ta tundis Tarankovi juba kaua ja sai seetõttu võimalikke probleeme vältida. Meest oli vaja justkui käendajaks.

Meeste ärist kuuldes kutsus Tarankov ühe ärimeestest enda jutule. Jutuajamine ei olnud meeldiv. Vorobeile öeldi edasi, et Tarankov on sellise äri peale pahane. Jääb selgusetuks, mis Tarankovi pahandas, ent maffiapealik olla öelnud, et Vorobei topib oma nina asjadesse, kuhu tal voli sekkuda pole. Sõbrale anti mõista, et kui ta jätkab kütuseäri, võib temagagi "jama" juhtuda.

Tarankovi pahandamine ajas Vorobeile hirmu peale ja Vorobei hakkas Tarankoviga kontakti otsima. Tarankov oli tõrges kuid lõpuks kuulas ära. Tulu sellest ei tõusnud ja Tarankov jäi endale kindlaks - seltskonna tegevus talle ei meeldi ja Vorobei visati rõveda sõimu saatel välja.

Tarankov olla nii kuri olnud, et nimetas Vorobeid tžjordiks (kuradiks). "Kui juba tžjordiks nimetatakse, siis on jama majas," seletas Vorobei ja tõlkis žargooni, "tžjort on see, kes midagi valesti teeb." Ja valesti tegijate palk oli meestele teada. Vorobei teadis: ei korista tema Tarankovi ära, koristatakse teda koos sõpradega.

Paar korda oli Vorobei käinud Saunja lahe ääres, sest teadis, et Tarankov käib seal kalal. Ta ütleb, et kohe siiski tapmisplaaniga kohtuma ei läinud. Ta püüdis veel kord konflikti siluda ja arutada. Eriti tundis ta huvi selle vastu, mis plaanid olid Tarankovil Vorobei sõbra aadressil.

Tarankovi sõnum oli lihtne: Vorobei on asjast õigesti aru saanud. Selle kinnituseks sõimanud mehe veel kord ropult läbi. Solvatuna haaras Vorobei relva ja tulistas, korduvalt.

"Kas veendusid, et ohver on surnud," küsis riigiprokurör Verte.

"Jah, lasin teda pähe," vastas Vorobei.

"See oli siis kontroll-lasks?"

Vorobei noogutas.

Vorobei ütleb kohtule, et ei mäleta, kui palju kordi ta tulistas, aga seitsmelasuline pide leiti hiljem tühjana.

Vorobei kaitsja on vandeadvokaat Aadu Luberg.

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi tulistas Vorobei Tarankovi (63) surnuks mullu 14. septembril Läänemaal Saunja külas meeste vahel tekkinud tülis. Vorobei on Tarankovi lähedase peretuttava poeg.

Keskkriminaalpolitsei pidas Vorobei tapmises kahtlustatuna kinni mullu 22. septembril Tallinnas vahetult enne Nikolai Tarankovi matuseid.

Kriminaalmenetlust juhtiva riigiprokuröri Vahur Verte on varem Õhtulehele öelnud, et olemasolevate tõendite põhjal võib arvata, et tapmine oli ettekavatsetud: "Tegemist ei olnud juhusliku vägivalla ohvriks sattumisega, vaid toimepanija tegutses eesmärgiga tekitada surmavaid vigastusi just Nikolai Tarankovile."

Tarankovi peeti Eesti kohalikuks ristiisaks, kes juhtis kurikuulsat organiseeritud kuritegevuse katusorganisatsiooni ehk ühiskassat.

Karistusseadustiku järgi ootab tapmises süüdimõistut kuue- kuni 15-aastane vangistus.