Foto: Jörgen Norkroos
Nädala TOP
3. märts 2017, 17:28

TOP 5 | Sada päeva, mis ajasid segadusse (11)

Enne ütle, siis mõtle – saab valitsuse saja esimese päeva tegevuse ühe lausega kokku võtta. Automaksu plaanist jäi mulje, et rahandusminister lõikas üheksa korda näppu, enne kui seesuguse uue maksu tagajärgi päriselt mõõtma hakkas. Sama teed on minemas suhkrumaks, riigiasutuste pealinnast välja kolimise plaan ja ka alkoholi tarbimise vähendamise meetmed. Ent peaministriparteile see isegi sobib: rapsimisega paistavad silma eelkõige valitsuspartnerid – Mihhail Korbi riigiasutuste kolimise kavalegi annavad näo just sisekaitseakadeemiat Narva teisaldavad IRLi ministrid.

Löök valele poole

President jõudis vaevalt välja öelda, et koduvägivald on asi, millest ei saa mööda vaadata ka valimiskampaaniat tehes, kui poliitikud ongi teema oma valimisvankri ette rakendanud. Küll näib, et mitte lahenduste otsimiseks, vaid pigem üksteisele näpuga näitamiseks, kes on selles valdkonnas liiga vähe ära teinud. Kuidas aitab koduvägivallaohvrit see, kui üks poliitik teisele verbaalselt virutab?

Hoidkem kokku

Et president Kersti Kaljulaid on loomult kokkuhoidlik, teadsime juba enne: elukohaks pole vaja paleed, isegi mitte mõisa, ning monumentegi olgu pigem vähem kui rohkem. Ometi tuleb küsida, kas presidendi kantselei pole kokkuhoiuga ehk liiga hoogu sattunud, kui kogemata presidendi vastuvõtule kutsutule tuleb teatada, et ta pole oodatud – mainekahjust võinuks säästa, kui peolaua äärde ja presidendi kätt suruma pääsenuks kaks inimest rohkem. Vaesemaks poleks sellest keegi jäänud.

Kes on eestlane?

Ootamatult väikseks jäänud kriitikalaine presidendi esimesele aastapäevakõnele viitab, et jutt läks inimestele korda. Ent kui ühtviisi rahulolevalt noogutab nii rahvuskonservatiiv kui ka sotsiaaldemokraat, näitab, et öeldu jättis ohtralt tõlgendamisruumi. Mida siis riigipea tegelikult mõtles: kas eesti keelt saab tunnustada seda tegelikult oskamata, ja kas eestluse definitsioon joonistati nüüd laiemaks või hoopis kitsamaks?

Millist presidenti vajame?

Ei tule üllatusena, et peaministripartei meelemuutus ei jäänud tulemata ka presidendivalimiste korda puudutavas: otsevalimistest enam juttu pole. Hoopis üllatavam on aga mulluse presidendikandidaadi Siim Kallase ettepanek ühildada presidendi ja peaministri ametikoht. Sellest, kas tahame riigi etteotsa esindusfiguuri või üht suurt juhti, sõltub ka valimiste kord.