Therese JohaugFoto: AFP / Scanpix
Doping
7. märts 2017, 10:10

Rahvusvaheline suusaliit apelleeris Johaugi dopingukaristuse (17)

Rahvusvaheline suusaliit (FIS) otsustas dopingut tarvitanud norralannale Therese Johaugile kohaliku olümpiakomitee poolt määratud 13 kuu pikkuse võistluskeelu Rahvuvahelisse Spordikohtusse (CAS) edasi kaevata.

"FIS usub, et karistus on liiga leebe ega peegelda fakti, et Therese Johaug ei näinud karbil punasega kirjutatud dopinguhoiatust. Ja seda hoolimata asjaolust, et ravim oli talle võõras ning ostetud võõrast riigist (Itaaliast)," teatas FIS oma avalduses. 

Johaugi mänedžer Jörn Ernst teatas Norra telekanalile TV2, et nii tema kui sportlane on üdini pettunud. "Lootsime, et saame juhtumile joone alla tõmmata," lausus Ernst. "Nüüd ei ole muud, kui oodata. Keeruline öelda, kui kaua asja menetletakse. Loodetavasti suudab Johaug hoida fookust treenimisel."

Olümpiavõitja advokaat Christian B. Hjört ei suuda samuti FISi käitumist mõista. "See on arusaamatu! Komitee karistus oli niigi range, ma ei näinud mingit põhjust seda edasi kaevata."

Kogu saaga oluline nüanss on see, et praeguse seisuga lõppeb Johaugi võistluskeeld 19. novembril ehk täpselt enne olümpiahooaja algust. Juhtub Spordikohus aga FISi kaebust rahuldama, võib norralanna Pyeongchangi lennukist maha jääda. 

Johaug andis positiivse dopinguproovi möödunud aasta 16. septembril, kui tema organismist leiti keelatud ainet klostebool. Sportlase ja tema arsti Fredrik Bendikseni väitel sattus aine Johaugi organismi Trofodermini nimelise kreemi kaudu, mida norralanna väidetavalt päikesepõlenud huulte peale määris.