Foto: TEET MALSROOS
Nädala TOP
17. märts 2017, 18:20

TOP 5 | Tallinnas haiseb (12)

Kui Tallinna prügiveo hanked võitis firma, millega on tihedalt seotud linna prügimajandust korraldava abilinnapea Arvo Sarapuu hõimlased, on kiire kerkima küsimus, kas tulemus teenib ikka linnarahva või eelkõige poliitpere huvisid. Kokkumänguhõngulist juhtumit uurib prokuratuur, ent üha enam näib, et Savisaare-aegsest omade eelistamise kultuuri lõpust saab parimal juhul rääkida alles pärast võimuvahetust.

Kes tegi? Ise tegi!

On arusaadav, et kui riigikontrolörgi nimetab sisekaitseakadeemia Narva kolimist ohtlikuks, mõttetuks ja ülikalliks, siis on korraga kadunud kõikide võimuerakondade ind esitleda plaani enda omana – ikka teised (või vähemalt Reinsalu üksi) tegid. Kui praegune koalitsioon ütles, et koalitsioonileping on elav dokument, siis nüüd on sobiv aeg näidata, et jutt akadeemia kolimisest polegi kivisse raiutud – on ju lepingupunktist saanud peaaegu ainus vettpidav argument, miks arutelu vaatamata akadeemia õpetajate, õpilaste ja vilistlaste vastuseisule ei rauge.

Kreekale lisakopikas pagulaste arvelt

Kreeka võimudele põgenike elamistingimuste parandamiseks antud 754 miljonist eurost on pagulaslaagritesse jõudnud väidetavalt vaid kolmandik, ja raha ei jäävat vastu võtmata nendegi 13 000 põgeniku eest, kes on juba nelja tuule poole kadunud. Kes jääb rumalamasse olukorda: kas see, kes rehepappi teeb, või see, kes seda teha laseb?

Valitsuse nõrgim lüli

Valitsuskoalitsioonile uue poliitilise kultuuri ootel avasina antud kõrge reiting näitab esimesi langusmärke, kuid selle pärast ei pea muretsema Keskerakond, vaid omavahel sõnelevad väiksemad partnerid. Kas mõni minister pole vastandumiste ja pseudoprobleemidega pildile trügimisega juba minemas üle hea maitse piiri, peab selgeks mõtlema eelkõige IRL, kes ületab valimiskünnist vaid ühe protsendiga.

Värsked juhid

On hea, et avaliku sektori juhivalimistel loeb üha enam, milline paistab see väljapoole: riigikogu kantselei direktorina ei jätka enam Ärma talu skandaali segatud Maria Alajõe, vaid diplomaat Peep Jahilo; ning küllap osutub kompromisskandidaadi Erik Roose ERRi juhiks valimine mõistlikumaks kui konkursi nurjunuks kuulutamine.