Saalihokimängija Danel Pärtelpoja parim kohtumine Austrias toimuvatel Eriolümpia talvistel maailmamängdel oli Horvaatia vastu. Pärtelpoeg panustas Eesti võitu kolme värava ja kahe resultatiivse sööduga.Foto: Tomislav Cvitan
Spordivaria
22. märts 2017, 11:42

Põhjus, miks spordipisikusse nakatanud Pärtelpoeg Austrias murdmaasuusatamises ei võistle on arvatust lihtsam.

Eriolümpialane Danel Pärtelpoeg - murdmaasuusatamise kahekordsest kuldmedalistist saalihoki väravakütiks

Danel Pärtelpoeg osaleb koos kaheksaliikmelise saalihokimeeskonnaga Austrias toimuvatel eriolümpia talvistel maailmamängudel*. Ent 19aastane Pärtelpoeg on väga mitmekülgne sportlane: ta on võidnud murdmaasuusatamises kolm eriolümpia medalit. 

2013. aastal peeti eriolümpia talvised maailmamängud järgmisel aastal taliolümpiat võõrustavas Lõuna-Korea linnas Pyeongchangis, kus Pärtelpoeg oli murdmaasuusatamises parim 5 km distantsil, kuulus võidukasse 4x 1 km teatesõitu ning noppis pronksikarva medali 2,5 km distantsilt.

Pärtelpoeg proovis pääseda ka Austriasse sõitnud murdmaasuusatamise võistkonda, aga ta jäi kvalifikatsioonivõistlustel esimesena joone alla. "Käisime Otepääl võistlustel, aga mu sõber sõitis minust natukene kiiremini, umbes viie sekundi võrra," meenutab Pärtelpoeg.

Saalihokimängija Danel Pärtelpoja parim kohtumine Austrias toimuvatel Eriolümpia talvistel maailmamängdel oli Horvaatia vastu. Pärtelpoeg panustas Eesti võitu kolme värava ja kahe resultatiivse sööduga. Foto: Tomislav Cvitan

Ent murdmaasuusatamise võistkonda mitte pääsemisest Pärtelpoeg suurt numbrit ei tee. Saab ta ju Austria suuruselt teises linnas Grazis toimuval saalihokiturniiril koos sõpradega mängida ning tiimitöö on Pärtelpojale tähtis. Või nagu ta ise ütleb: "Tiimitöö on kõige parem!"

Enne Austriasse tulekut oli saalihokikoondisel kolm treeninglaagrit, mis polnud kergete killast. "Karm oli. Treeninguid oli tavapärasest rohkem, aga lõbus oli ka. Sai nalja," räägib Pärtelpoeg ning lisab, et ega treeninglaagris vaid saalihokit mängitud. Käidi ujumas ja saunas, lisaks oli igal õhtul disko.

Võistkonna peatreeneri Taiga Lauri kohta jätkub Pärtelpojal vaid häid sõnu. Laur on sõbralik, kuid võib ka pahane olla. Kuid seda mitte põhjuseta. "Kui meil mängude vahel aega oli, siis käisime elektriautodega (säärastega, mida leiab lõbustuspargist - H.R.) sõitmas, aga Taiga enam ei luba, sest poisid jäid ühele kohtumisele viis minutit hiljaks. Laur oli kuri, aga mitte väga," lausub Pärtelpoeg.

Pärtelpojale meeldib olla väravavahtide suurim hirm

Saalihokiplatsil tegutseb Pärtelpoeg väravavahtide suurima hirmu ehk ründajana, talle meeldib vastaseid üle kavaldada. "Kui võimalus on, siis peab ju lööma," tõdeb Pärtelpoeg sihikindlalt.

Kuid murdmaasuusatamine ja saalihoki pole Pärtelpoja ainsad meelisalad. Spordipisikusse nakatanuna huvitub ta ka võrk- ja korvpallist, motospordist, laskesuusatamisest ja lauatennisest.

Eriolümpial mängiva Eesti saalihokikoondise võitlusvaim on suisa suurepärane! Foto: Tomislav Cvitan

Näiteks käib Siimusti koolis õppiv Pärtelpoeg nii korv- kui võrkpalli treeningutel, motosporti teeb aga siis, kui selleks aega leiab. Nimelt sõidab ta krossitsiklitega. Sarnaselt murdmaasuusatamisele on Pärtelpojal ka lauatennisest autasu ette näidata: 2012. aastal võitis ta Sloveenias peetud Euroopa eriolümpial lauatennises pronksi.

Jõgevamaal asuvast Sadala alevikust pärit Pärtelpoeg ei piirdu aga vaid erinevate alade harrastamisega. Ta jälgib televiisorist spordimaailmas toimuvat pingsalt. "Koguaeg vaatan sporti, lemmikala on suusatamine. Kui suusatamine televiisoris käib, siis vend tuleb alati ja ütleb, et ma kanalit vahetaks, sest ta ei saa aru, miks ma seda vaatan," lõpetab Pärtelpoeg laia naeru saatel.

* - Eriolümpia maailmamängud toimusid esimest korda 1968. aastal USAs Chicagos endise Ameerika Ühendriikide presidendi John F. Kennedy õe Eunice Kennedy Shriveri eestvedamisel. Mängud on mõeldud intellektuaalsete puuetega sportlastele, kuid kavas on ka ühisvõistlused võistkondadele, kus erivajadusega sportlased annavad endast parima koos erivajaduseta atleetidega. Tänavu peetakse talimängud - kahe aasta pärast toimuvad Abu Dhabis suvemängud - Austrias. Kavas on üheksa spordiala ning kaks näidisala.