Heiki Nabi ja August Englas.Foto: TAIRO LUTTER
Maadlus
21. märts 2017, 16:40

Heiki Nabi meenutab: August Englas uskus, et see maa suudab tugevaid mehi sünnitada (2)

Täna hommikul tabas Eesti sporti suur kaotus – suri kahekordne maadluse maailmameister August Englas. Samuti kaks korda planeedi parimaks kroonitud Heiki Nabi tunnistab, et Eesti maadlus kaotas suure inimese ja mitmete generatsioonide inspiratsiooniallika.

Nabi ja Englas suhtlesid aastate jooksul tihti, kuid viimasel ajal kohtuti harvem. "Nooremas eas nägime üksteist üsna palju, kuid kiire elu muutis suhtlust harvemaks. Viimati kohtusin Augustiga eelmise aasta lõpus," räägib Nabi.

"Meil jätkus alati juttu kauemaks, peamine teema oli loomulikult maadlus. Plaanisin talle juba mõnda aega külla minna, kuid kahjuks jäin hiljaks."

Nabi sõnul oli Englas alati valmis noortele nõu ja jõuga abiks olema. "Ta käis tihtilugu meie treeningutel ja uuris, kuidas kõigil läheb. Ta oli rahulik, julgustav ja süstis alati noortesse enesekindlust."

August Englas ja Heiki Nabi. Foto: TIINA KÕRTSINI

Nabi tunnustab, et nii mõnigi Englase nõuanne on tedagi aidanud. "August oli heitemaadleja. Ta õpetas, kuidas vastast lõksu püüda ja üle kavaldada. Kuigi maadlus on aja jooksul palju muutunud, siis psühholoogia ja taktika on endiselt sarnased. Temasuguse korüfee nõuanded olid alati olulised. Huvitav oli kuulata, milliste nippidega August võitis. Pärast temaga rääkimist tundsin ennast alati julgema ja enesekindlamana."

Englas käis kuni elupäevade lõpuni igal võimalusel võistlusi vaatamas ja osales muudel maadlusega seotud sündmustel. "Temaga käis kaasas omamoodi aura. Alati tekkis tahtmine juurde astuda ja juttu rääkida," meenutab Nabi.

Londoni olümpiahõbeda sõnul kaasnevad Englasega vaid positiivsed mälestused. "Temaga oli alati lõbus ja tore. Ma ei mäleta ühtegi vestlust, kus ta oleks minu või kellegi teise kohta midagi negatiivset öelnud. Ta oli soe inimene, kes kutsus alati külla ja tahtis suhelda."

August Englas ja Heiki Nabi. Foto: ARNO SAAR

Nabile meenub eredalt, kuidas Englas maadluse erinevaid nüansse kirjeldas. "Ta oskas asju omapäraselt sõnadesse panna. "Kui saad vastase altpoolt sülle haarata, siis jääb üle vaid sirutada ja heita," rääkis ta kord. Tal oli omamoodi lähenemine."

Englas mõtles tihti Eesti maadluse tulevikule. "Ta uskus, et see maa suudab tugevaid mehi sünnitada. Tema oli selle hea näide, olen minagi. Ta pakkus välja mooduseid, kuidas ala kandepinda laiendada," meenutab Nabi.