Kelly Sildaru - juunioride rennisõidu maailmameister!Foto: facebook.com/swissfreeskiteam
Talisport
27. märts 2017, 04:00

Šveitsi udu pingutas kõigest väest, aga Kelly Sildaru MM-kulda väärata ei suutnud (8)

Eesti parima talisportlase Kelly Sildaru auhinnakapp täienes järjekordse trofee võrra, kui 15aastane freestyle-suusataja võitis kuldmedali keeruliste ilmaolude kiuste peetud rennisõidu juunioride MMil.

Oleme ausad, Sildaru esikoht polnud teab mis suur üllatus – stardinimekirjas olnud kaheksa neiu seas omas just tema parimaid reitingupunkte. Aga meeldiv, märgiline ja tähtis on kuldmedal kahtlemata.

Ning, oleme ausad, eks neil prääksujatel, kes freestyle-suusatamise tähtsaimate võistluste ehk X-mängude (kuld)medaleid millekski ei pea, tuleb nüüd sisutute argumentide leidmisel mõnevõrra loomingulisemad olla. Tõsi, Sildarute tiimi jätab see kõik täiesti külmaks. Nemad teevad ja ajavad oma asja. Väga hästi.

Piltlikult öeldes oli Šveitsis, Crans-Montantas peetud võistlustel suurimaks vastaseks ilmataat, kes nägi eilse võistluse ärajätmisega kurja vaeva. "Kui pilv laskub madalale ja pikalt ette ei näe, siis ei saa kohtunikud hinnata ega sportlased turvaliselt sõita," sõnas treener Tõnis Sildaru. "Aga ma ei uskunud kordagi, et läheb nii hullusti, et võistlus sootuks ära jääb. Varus oli variant võistelda õhtul 18-19 ajal."

Esikohas polnud mingit kahtlust

Lõpuks saadeti võistlejad rajale siiski kell 15, aga plaanitud kolme laskumise asemel sai iga sportlane vaid ühe katse – Sildaru võidus kahtlust polnud. Kohtunikelt teenitud hinded 86, 88 ja 88 (100-st võimalikust) andsid keskmiseks skooriks 87,3, millega ta edestas hõbemedali võitnud Svea Irvingit (USA) turvalise 8,3 punktiga.

"Alati saab paremini. Võistlus-run (laskumine – toim) polnud mu tänase päeva kõige parem, vaid pigem sinna keskele. Aga siiski parem nii mõnestki treening-run’ist," sõnas värske juunioride maailmameister Kelly Sildaru.

Kas võistlussõidu järel uskusid, et esikoht on sinu? "Arvamus puudus. Kõik teised tüdrukud on tugevad ja ei olnud esikohas kindel. Aga kui selgus, et võitsin, siis rõõm oli suur, nagu ikka."

Ons vahet kah, kas võidad X-mängud või juunioride MMi või hoopis mõne tavalisema võistluse? "Minul on võidujärgne tunne emotsiooni mõttes ikka üpris sama. Sest võistlused on samuti mingil määral ühesugused – lähen ju starti endast parimat andma."

Kelly: rennisõit on hea vaheldus

Rennisõidus polnud Sildaru varem nii tõsisel jõuproovil startinud. Neiu ise oli kogemusega igati rahul ja kinnitas, et lisaks oma trumpalale pargisõidule kavatseb ta edaspidigi rennile tähelepanu pöörata. "Rennisõit on hea vaheldus, nii pole vaja kogu aeg päris samasuguseid asju teha," sõnas Kelly.

Treenerist isa sõnul nad Crans-Montana võistluse tarbeks üleliia keerulist kava kokku ei pannud. "Stiili koha pealt – haarded ja maandumised – on tükk maad arenguruumi," märkis ta.

Kuidas hinnata Kelly šansse rennisõidus maailma tipuga konkureerima hakata? On ju Sildarute soov järgmise aasta Pyeongchangi olümpial ka sellel alal startida. Tõnis Sildaru: "Praegu on raske midagi täpset öelda ega järeldusi teha. Vaja on MK-sarjas startida, et enda taset maailma esikümnega võrrelda."

See võimalus avaneb Sildarul sügisel, kui algab uus MK-hooaeg. Kahe nädala pärast sihib Eesti edukaim naissportlane aga järgmist tiitlit, kui Itaalias, Chiesa in Valmalenco on kavas pargisõidu juunioride MM.

* * *

Vähem kui 1,5 aastaga 7 medalit!

Eile Šveitsis võidetud juunioride MMi medal oli Kelly Sildarule napi pooleteist aasta jooksul juba seitsmes tähtis autasu.

2015 Dew Tour                 pargisõit         kuldmedal

2016 X-mängud                pargisõit         kuldmedal

2016 Dew Tour                 pargisõit         kuldmedal

2017 X-mängud                Big Air           hõbemedal

2017 X-mängud                pargisõit         kuldmedal

2017 Euroopa X-mängud  Big Air           hõbemedal

2017 juunioride MM        rennisõit         kuldmedal

X-mängud on freestyle-suusatamises kõige prestiižikam võistlus, millele järgnevad enamvähem samas kategoorias Dew Tour ja Euroopa X-mängud. Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) võistlusi (MM, MK, juunioride MM) tippsõitjad enamasti sama kõrgelt ei hinda.