Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
28. märts 2017, 16:45

Kuus harjumust, mis kahjustavad su tervist sama palju kui suitsetaminegi (1)

Igaüks on kuulnud, et suitsetamine on tervisele kahjulik. Kuid on ka terve hulk igapäevaharjumusi, mis teevad su tervisele sama palju kahju, kui sigareti tossutaminegi.

Women´s Health toob välja kuus ohtlikku igapäevaharjumust:

1. Sa istud terve päeva. Isegi siis, kui pärast tööd teed sporti - terve päev järjepanu istudes tapad oma tervist. Tee pause, tõuse ja liiguta end! 

2. Sa sööd liiga palju juustu ja liha. Kui tarbid neid tooteid liialt, on sul neli korda suurem võimalus, et  sured keskealisena vähki. Vaheta mõned loomsed toitained taimsete vastu.

3. Sa valmistad toitu gaasiga.  See tähendab, et sa saad annuse süsinikmonooksiidi, lämmastikdioksiidi ja formaldehüüdi iga kord, kui sa köögis süüa teed. Pane õhupuhasti tööle, sest see vähendab sinuni jõudvaid aineid 60-90%.

4. Sa kasutad toidu tegemisel valet õli. Sa peaksid erinevaid õlisid tundma. Näiteks oliiviõli ei ole hea praadimiseks või suure kuumuse juures, kuid on hea toidu valmistamiseks madalatel temperatuuridel või salatikastmeks. Avokaadoõli passib aga väga suure kuumusega toiduvalmistamiseks.

5. Sa kasutad pruunistavaid kreeme ja solaariumi. Harjuta end oma õige jumega ja ole selle üle uhke. Kui tahad siiski natuke end pruunistada, söö porgandeid ja tomateid. Neis on aineid, mis aitavad su jumel pruunistuda, kuid ei mürgita sind.

6. Sa ei maga piisavalt. Kõrge vererõhk, südamehaigused, infarkt ja rasvumine on magamatuse tulemiseks. Kui sa magad vähem kui 7 tundi, oled suitsetajatega samal pulgal.