Sam Chelanga.Foto: Twitter @RunBlogRun
Kergejõustik
30. märts 2017, 12:19

Keenias sündinud USA kergejõustiklase sõnavõtt ajas Musta Mandri sportlased marru

Keenias sündinud, ent tunamullu USA kodakondsuse saanud jooksja Samuel Kiprono Chelanga säutsus pärast krossijooksu MMi Twitteris: "Ma ei soovita kellelgi Aafrikas joosta." Mõistagi ei võetud Chelanga sõnavõttu just kuigi hästi vastu.

32aastane Chelanga osales möödunud nädalavahetusel Ugandas Kampalas peetud MMil ning lõpetas USA koondise ridades joostes 11. kohaga. Ehkki ta oli oma lõpp-positsiooni üle rahul, otsustas ta Twitteris kodumandri kohta sõna võtta.

Krossijooksu MMi 26. kohaga lõpetanud Stanley Kebenei, kes on samuti Keenias sündinud, kuid esindab USAd, kritiseeris kaasmaalase säutsu. "Ilmaolud Floridas olid sisuliselt täpselt samasugused nagu Ugandas. Näib, et Aafrika on Sami jaoks võõras paik," ütles Kebenei.

Burundi jooksja Diane Nukurile, kes elab ja treenib peamiselt USAs, polnud Chelanga sõnavõtt samuti mokkamööda. Ta kirjutas Twitteris: "Sa unustad, kust sa pärit oled. Vean kihla, et su perekond on su üle ühke. Häbi sul olgu!"

Diane Nukuri (vasakul). Foto: CHRISTOPHE SIMON

42aastane USA atleet Bernard Lagat, kes on samuti Keenias sündinud, süüdistas Chelangat Aafrika alt vedamises. "Rahvusvaheline kergejõustikuliit näeb palju vaeva, et sporti Aafrikasse tuua, kuid sinusugused veavadki Musta Mandrit alt," säutsus kahekordne keskmaajooksu maailmameister.

Chelanga sõnul oli säuts mõeldud sarkastilise naljana, mis tiriti kontekstist välja. Jooksjat kaitses ajakirjanik Kipkoech Tanui, kelle sõnul käib Chelanga tihti Keenias ning aitab oma perekonda.