Eesti koondise liider Robert Rooba Foto: Stanislav Moshkov (Õhtuleht)
Spordivaria
30. märts 2017, 18:11

Eesti kohtub Soome tugevuselt kolmanda sarja meeskonnaga

23. aprillil Belfastis algavaks jäähoki MM-i I divisjoni B-grupi turniiriks valmistumisel kohtub Eesti hokikoondis Soome tugevuselt kolmanda sarja, Suomi sarja meeskonna Nokia Pyryga. Soomlastega kohtutakse Tallinnas 20. ja 21. aprillil.

„Suomi sarja tugevamad meeskonnad ja Mestise (tugevuselt Soome teine liiga –toim) keskmikud on Eesti koondisele treeningmängudeks väga head vastased. Meil on koondislasest umbes 70 protsenti mängijatest asjaarmastajad, vaid viisiku jagu on proffe. Mestises teevad meeskonnad aga kaks korda nädalas trenni,” hindab Rauno Parras Soome klubi Eesti koondisele piisavalt sobivaks vastaseks. Isegi Soome tugevuselt kolmanda liiga meeskonnas on Soome meistriliiga ehk SM Liiga kogemusega mängijaid. Näiteks klubi kapten Jarkko Pyymäki on mõned aastad tagasi mänginud SM-liiga klubides Tapparas ja SaiPas.

Soomlase Jussi Tupamäki juhendatava Eesti jäähokikoondise liidrid on Soome SM-liigas mängiv Robert Rooba ja Poola tippmeeskonda GKS Tychy kuuluv Andrei Makrov. Rooba naasis vigastuspausilt veebruaris ja on seejärel SM-liiga klubi JYP eest löönud kaks väravat. Terve hooaja peale on Rooba visanud Jyväskylä klubi eest kolm väravat ja andnud kaks väravasöötu. JYP on Soomes ühe võidu kaugusel poolfinaalist.

Samas on huvitav jälgida seda, kas mõni mängumees on aastaga teinud arenguhüppe. Parras toob välja kolm nime. 24-aastane Riho Embrich on Mestise sarjas saanud mänguaega JYP Akadeemia ridades. Eesti koondise väravavaht Villem-Henrik Koitmaa (26) on aga teinud korralikke esitusi Ungari MOL Liga klubi Dunaujvarosi Acelbikaki eest. Ja lõpuks on põnev näha, mida suudab Eesti liiga üks paremaid väravavahte, 20-aastane puurilukk Daniil Seppenen rahvusvahelistes mängudes.

Eesti hokikoondise vastasteks MM-turniiril on Jaapan, Suurbritannia, Leedu, Horvaatia ja Holland. Eesmärk on jääda püsima I-divisjoni B-gruppi. „Kõikides nendes riikides on vähemalt üks korralik ja tugev profiklubi, kus valdav osa nende riikide koondise mängijatest mängib. Tase on neil riikidel väga tugev. Peame kõvasti vaeva nägema, et ennast tulevikus mugavalt tundma hakata,” tõdeb Parras, et kõrgetest kohtadest ei maksa praegu I-divisjonis unistada.