2014. aasta Sotši taliolümpiamängude finaalis alistas Kanada Rootsi. Pronksmedali võitis Soome.Foto: ANDREJ ISAKOVIC
Jäähoki
4. aprill 2017, 11:29

NHLi mängijad süüdistavad olümpiale punast tuld näidanud liigat isekuses

Põhja-Ameerika jäähokiliiga NHL mängijate ametiühing (NHLPA) avaldas sügavat pettumust liiga otsuse üle mitte lubada hokimeestel osaleda 2018. aasta taliolümpiamängudel Pyeongchangis.

"Mängijad on erakordselt pettunud ja jäävad tungivalt erimeelsele seisukohale NHLi lühinägeliku otsusega mitte jätkata olümpiamängudel osalemist. Igasugune ebamugavus, mida olümpiamängude järgmise hooaja kalendris tekitaksid, oleks väike hind võimaluse eest tutvustada meie spordiala ja parimaid mängijaid tohutu suure rahvusvahelise auditooriumi ees," seisis NHLPA avalduses.

NHL soovis olümpiamängudel osalemise eest midagi vastu saada. Eelistatuim allikas oli Rahvusvaheline Olümpiakomitee, aga üks lauale käidud variante oli ka kollektiivlepingu pikendamine NHLPA-ga kolme hooaja võrra 2022. aasta suveni. Ametiühing polnud säärase vahetuskaubaga nõus, sest pidas seda ebavõrdseks ja alatuks tehninguks.

"Aasias toimuvad 2018. ja 2022. aasta olümpiamängud kujutavad endas ainulaadset võimalust. NHL võib arvata, et karistab ROKi või mängijaid või mõlemaid, et nood ei soostunud vastutasuks Pyeongchangi mineku heakskiidu eest klubide omanikele mingit meelehead pakkuma. Tegelikkuses pidurdab otsus meie spordiala üleilmset arengut.

Tuleb rõhutada, et NHL eirab tõika, et kindlustust ja transporti puudutavad finantsprobleemid on ROKi ja rahvusvahelise jäähokiliiduga (IIHF) leidnud lahenduse. Liiga katse süüdistada otsuses teisi osapooli on sama kahetsusväärne kui otsus ise. NHLi mängijad on oma kodumaa patrioodid ja ei suhtu otsusesse ükskõikselt. Mängijate arvamuse viisakas arvestamine on oluline. Antud otsuse langetas ainult ja ainult NHL. See on väga kahetsusväärne jäähoki, mängijate ja miljonite truude jäähokifännide jaoks," teatas NHLPA.

IIHF jäi oma avalduses arusaadavalt hillitsetumaks, sest pikas plaanis pole nende huvides suhteid NHLiga lõplikult tuksi keerata. IIHFi president Rene Fasel on mitu aastat proovinud NHLiga kaubale saada. Kui ROK teatas, et erinevalt varasemast nad enam mängijate kindlustust ja transporti ei hüvita, siis teatas Fasel valmisolekust leida see raha (üle 10 miljoni dollari) IIHFi kaukast. NHL märkis eile, et neile see variant ei sobinud, sest rahvusvahelise alaliidu raha tuleks kasutada jäähoki üleilmseks arenguks. NHL soovis, et ROK või NHLPA nende survele alluks, aga kumbki polnud valmis ja IIHFi pakutud rahuleping lükati samuti tagasi.

IIHF teatas täna hommikul: "Oleme NHLi otsuses väga pettunud. Kuigi austame NHLi otsust, siis ei saa salata fakti, et see röövib jäähokifännidelt 1998. aastast eksisteerinud võimaluse elada kaasa võistlusele, mis on igasuguse kahtluseta maailma parim. Lõppude lõpuks on ainukeseks kaotajaks jäähoki."