Foto: AFP / Scanpix
Eesti uudised
10. aprill 2017, 12:20

TÄHISTAME TÄNAST PÄEVA! Palk võrdseks ja sport puhtaks! (9)

Viimasel ajal tundub, et absoluutselt iga päev tähistatakse midagi olulist rahvusvaheliselt või vähemalt Eesti siseselt. Täna võeti nõuks tähtsustada lausa kahte teemat - puhast sporti rahvusvaheliselt ja võrdset palka kodumaiselt.

Vali ise, kumb südamelähedasem on!

Viimase aja skandaalseim kalasort - palgalõhe

Sotsiaalministeerium võtab tähelepanu fookusesse soolise palgalõhe, mis on Eestis 26,9 protsenti naiste kahjuks. Naised peavad sama palga teenimiseks töötama meestest 100 päeva rohkem ehk meeste eelmise aasta keskmine palk teenitakse naiste poolt välja alles täna, 10. aprillil.

Eesti on endiselt Euroopa Liidu suurima palgalõhega riik, jättes konkurendid kaugele maha. Iga mehe teenitud euro kohta maksti Euroopas naisele 84 senti, Eesti naisele vaid 73 senti.

Võrdse palga päeval juhitakse palgalõhele tähelepanu ka toitlustusasutustes üles Eesti. Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsiooni eestvedamisel toimub nädala jooksul taas üle Eesti tilliga ja tillita kampaania, kus sööke pakutakse kahe erineva hinnaga.

Tilliga eine on palgalõhe protsendi võrra kallim kui samasugune eine ilma tillita. Lisaks küpsetatakse täna restoranides palgalõhet, mis tähendab, et menüüs on palgalõhe temaatikale ja ehmatavale protsendile tähelepanu tõmbav maitsev lõheroog.

Puhta spordi päeval juba neljas aasta

Mitmetes riikides korraldatakse puhta spordi päeva raames erinevaid loenguid, üritusi ja teavitustegevusi, et juhtida sportlaste ja avalikkuse tähelepanu puhta spordi põhimõtetele ja dopinguvastasele võitlusele.

Ka sel aastal kutsub sihtasutus Eesti Antidoping üles kõiki tipp- ja harrastussportlasi tegema tänasel päeval postitusi nii sõna, pildi kui ka video vahendusel ning lisama märgistused #spordinpuhtalt ja #playtrueday. Nii on võimalik näidata välja oma nõustumist puhta spordi põhimõtetega ja anda oma panus dopinguvastase võitluse edendamisse.