Liverpooli keskkaitsja Ragnar Klavan: Klopp usladab, fännid mitte.Foto: Lee Smith
Jalgpall
14. aprill 2017, 17:32

STATISTIKA | Klopp usaldab Klavanit, fännid mitte. Miks see nii on? (3)

Ragnar Klavani esitused Liverpooli jalgpalliklubi keskkaitses tekitavad palju diskussioone nii Eestis kui Suurbritannias, kindlasti ka mujal maailmas. Internet on viimasel ajal fännide negatiivsest vastukajast tulvil, kuid peatreener Jürgen Klopp usaldab eestlast. Miks nii?

Kokku on Klavan tänavu Liverpooli eest väljakul käinud 24 mängus, mis on selgelt üle ootuste tulemus. Premier League’is on mehel kirjas 19 matši ja murdepunktiks võib pidada 12. detsembrit, pärast mida on Klavan platsilt eemale jäänud vaid kolmes kohtumises. Kokku on 31aastane Viljandi mees kõrgliigas väljakul rüganud 1402 minutit.

Jürgen Klopp ja Ragnar Klavan. Foto: OLI SCARFF

Fännide pahameele põhjuseks on üksikud momendid, kui Klavan eksib: seeläbi lõid väravad näiteks Manchester City ja Bournemouth. Raske vastu vaielda, et viimasel juhul oleks Klavan pidanud Joshua Kingi tunduvalt paremini takistama. Samas on selge, et fännid hindavad ja näevad mängijate esitusi hoopis teistmoodi kui peatreener.

Tippjalgpallis väga palju kasutatav infosüsteem InStat annab veidi parema ülevaate, mida treenerid tegelikult jälgivad. Sisuliselt avaldatakse statistikat iga jalgpalluri liigutuse kohta nii palliga kui pallita, seda jagub iga mängu kohta kümnete lehekülgede kaupa. Lõpuks arvutab InStat välja indeksi, mis näitab, kuidas mängija kõike arvesse võttes ikkagi esines.

Näiteks Bournemothi vastu oli Klavan InStati hinnangul väljaku paremuselt teine mees, kogudes indeksiks 366. Paremini esines vaid 382 punkti kogunud Lucas Leiva. Liverpooli poolelt järgnesid Dejan Lovren (343), Philippe Coutinho (334), Roberto Firmino (325), Nathaniel Clyne (327), James Milner (321), Joel Matip (318) ja Georginio Wijnaldum (303).

2:2 viigiga lõppenud kohtumises ületasid 300 piiri ka kolm Bournemouthi meest: Harry Arter (319), Simon Francis (304), Adam Smith (301).

Jürgen Klopp ja Ragnar Klavan. Foto: OLI SCARFF

Või võtame 1:1 viigimängu Manchester City vastu, kus Klavanil oli oma roll Sergio Agüero värava puhul. InStati arvutuste järgi sai Klavan 322 punkti, millest rohkem suutis viis Liverpooli meest, viigivärava löönud Agüero hinne oli näiteks 338.

Eesti meedias palju refereeritav Liverpooli ajaleht Echo nimetas Klavani esitust Bournemouthi vastu "õudusunenäoks", kasutades sama väljendit ka pealkirjas, ja pidas teda meeskonna kõige nõrgemaks lüliks, kümne palli skaalal anti mehele neli punkti. Ka matšis City vastu peeti eestlast väljaku üheks kehvemaks jalgpalluriks (6 punkti).

Pühapäeval kohtub Liverpool võõral väljakul West Bromwichiga ja kindlasti ilmuvad kohalikus ajakirjanduses peagi eeldatavad algkoosseisud, kuhu Klavanit viimasel ajal ei ennustata.

Samas annab InStati indeks veidi aimu, miks Klopp tihtilugu fännide ja ajalehtede arvamusega vastuvoolu ujub. Kogu pakett on Klavani esituste puhul olnud korralik, kuid üksikud eksimused paistavad alati rohkem silma kui täpsed söödud, kahevõitlused, vaheltlõiked, positsioonivalikud ja kõik muu, mis jalgpalli juurde kuulub.

Jürgen Klopp ja Ragnar Klavan. Foto: PAUL ELLIS

Klavani InStati indeks viimastes matšides:

vs Stoke City 284

vs Bournemouth 366

vs Everton (mängis viis minutit, indeksit ei teeninud)

vs Horvaatia 219

vs Küpros 274

vs Manchester City 322

vs Burnley 314

vs Arsenal 270

vs Tottenham (mängis 13 minutit, instati indeksit ei teeninud)

vs Wolverhampton 295

vs Swansea 284

vs Manchester United 244