Rapla fännid võivad rõõmustada - nende lemmikud jõudsid taaskord nelja parema hulkaFoto: Tiina Kõrtsini
Korvpall
17. aprill 2017, 22:24

7 VÕTIT | Lahingut võita üritanud Valga kaotas Raplale sõja (1)

Korvpalli Eesti meistrivõistlustel alistas kahekordne valitsev pronks Rapla veerandfinaalseeria kolmandas kohtumises koduväljakul 94:85 Valga ning jõudis esimese klubina nelja parema hulka. Õhtuleht võtab paari lahingud kokku seitsme küsimuse abil.

1. Mis otsustas seeria saatuse?

Lauavõitlus ja Rapla parem füüsis. Legendaarne Valmo Kriisa teadis kindlalt, milles Valgal seerias vajaka jäi. „Jäime lauavõitluses kõvasti alla. Nemad said palju ründelauda, meie mitte,“ rääkis 42aastane pallur. Pilk statistikasse reedab, et Kriisal on õigus: kolmes kohtumises noppis Rapla Valgast 31 lauapalli rohkem, ründelauast võeti enam 13 palli.

Rapla Indrek Kajupank kiitis oma meeskonna füüsilist valmisolekut. „Jooksime kohtumistes enam-vähem 40 minutit jutti ja peale tänase (eilse – H.R.) teise veerandaja meil ärakukkumisi polnud. Saime [tänu füüsisele] palju lihtsaid korve, nemad pidid otsima ning jalgratast leiutama,“ selgitas saarlane.

2. Kas Rapla niivõrd kindel edasipääs oli üllatav?

Jah! Paljud korvpallisõbrad ootasid ning olid isegi kindlad, et 26aastase Kristaps Zeidsi juhendatav piirilinnaklubi Valga osutab Raplale suuremat vastupanu. Seeria avamängud kuulusid Aivar Kuusmaa hoolealustele 21 ja 29 punktiga ning ehkki viimases kohtumises oli Valga kenasti mängus sees, ei suudetud Raplalt ühtegi mängu napsata.

Kajupank oponeerib. „Arvan, et väga suur üllatus polnud. Olime rasketeks mängudeks valmis, aga sisimas lootsin ikka 3:0 võitu,“ ütles ääremängija, kes viskas eilses kohtumises 12 punkti ja võttis neli lauapalli. Kriisa ei arvanud, et seeria kõigest kolme lahinguga peetud saab.

3. Miks mängis Kok seeria viimases kohtumises vaid 45 sekundit ning miks jäi eemale Bratož?

Vigastused. Rapla õhuke pink on olnud teemaks terve hooaja. Eilegi mängiti sisuliselt kuue mehega, sest vigastuse tõttu ei teinud kohtumises kaasa põhimängujuht Domen Bratož, hollandlasest korvialune jõud Jito Kok sai trauma tõttu platsiaega kõigest 45 sekundit.

Bratožit vaevavat vigastust katab praegu saladuseloor – Kuusmaa ei soovinud täpsustada, Kajupank lihtsalt ei teadnud, mis meeskonnakaaslasega lahti. Küll oskas Kajupank öelda, et poolfinaaliks on sloveen tagasi ehk midagi üleliiatõsist rünnakute dirigendiga lahti pole.

Kok on aga seljahäda küüsis ning tema mänguvõimelisus on kahtluse all.

4. Kes oli seeria parim pallur?

Rapla Rasham Suarez. Jah, puertoriikolane võib küll oma viskevalikuga Kuusmaad sundima peast haarama, ent Valga vastu oli ta hea. Suarez viskas seerias keskmiselt 20,3 punkti, võttis 5,3 lauapalli ning jagas 4,3 korvisöötu.

5. Mida peab Rapla poolfinaali silmas pidades parandama?

Kajupanga sõnul on Raplal parandamisruumi küllaga ning meeskonna mängukvaliteet pole teps mitte nii hea kui olla võiks. „Just pallikaotused, mõnikord ka viskevalik,“ toob eestlane näiteid. Ta lisab, et Rapla peab targemalt mängima, sest poolfinaalis, kus madistatakse eeldatavalt Tartuga, niimoodi jookse-viska mängu ilmselt teha ei saa.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Kriisa seeria viimasest kohtumisest: „Meil oli koguaeg probleeme vigadega, seekord anti meile väga lihtsalt vigu. Lisaks tegime ebasobivatel aegadel ebasportlikke vigu, jätsime kogenematu meeskonna mulje. Oleksime targemalt mänginud, oleks asi vähe teistmoodi olnud.“

Raplal on poolfinaali avakohtumiseni 11 päeva aega, kas meeskond teeb füüsilise ettevalmistuse tsükli? Kajupank: „Vaevalt, aga kuskil laagris paneme ikka pead paariks päevaks kokku.“

7. Mis saab edasi?

Valga hooaeg on läbi. Rapla kohtub poolfinaalis 99,9% tõenäosusega Tartuga, kes madistab veerandfinaalis TLÜ/Kaleviga ning juhib seeriat 2:0. Paari kolmas kohtumine peetakse neljapäeval Taaralinnas. Rapla poolfinaalseeria algab 28. aprillil.