Jüri RatasFoto: Tiina Kõrtsini
Tele
19. aprill 2017, 23:37

Ratase intervjuu "Aktuaalses kaameras" läks pingeliseks, saatejuhid nõudsid konkreetseid vastuseid (314)

Peaminister Jüri Ratas kutsuti täna "Aktuaalse kaamera" stuudiosse kommenteerima riigieelarvestrateegiat. Saatejuhid aga kasutasid juhust, et küsida muu hulgas Rataselt kui Keskerakonna esimehelt seisukohta Tallinna aumärgi ja Tallinna Televisiooni küsimustes.

"Kindlasti tänane valitsus ei ela tulevaste põlvede arvelt. Meie soov on teha seda, et me suudaksime saavutada selle majanduskasvu potentsiaali, mida meie majandusnäitajad meile annavad," rääkis Ratas. "Me loomulikult taotleme suuremat majanduskasvu."

Saatejuhi väitega, et jagama hakatakse raha , mida reaalselt ei ole olemas, Ratas ei nõustunud. "Riigieelarvestrateegiat ei saa teha selliselt, et me jagame raha, mida loodame tulevikus saada. Me saame teha ainult neid kulutusi, kus on peal reaalne kate," sõnas Ratas.

"Tõsi on see, et järgmise nelja aasta jooksul lisavahendeid tuleb tervishoidu 215 miljonit," kinnitas Ratas. "Ta tuleb riigieelarvest, läbi erinevate meetmete, mis riigieelarvesse tulusid annavad."

Saatejuhi küsimuse peale, mis saab, kui meetmed tulusid piisavalt ei anna, Ratas ei vastanud.

"Tänasel seisul on riigieelarvestrateegia tehtud väga konservatiivselt ja kindlasti pole seal selliseid tuluridasid sees, kus on õhku või mida on prognoositud poliitikute poolt üle," lisas ta. 

Sel hetkel sekkus teine saatejuht ning palus Ratasel vastata uuesti küsimusele, kas eelarve läheb defitsiiti nelja aasta jooksul.

"Eelarve kindlasti ei saa minna defitsiiti. Me soovime, et eelarves oleks sees suurem paindlikkus ja oleks see mehhanism, mis aitaks Eesti ettevõtlust taas käivitada, majanduskasvu kiirendada."

Lõpuks tunnistas Ratas, et järgmisel kahel aastal lastakse eelarve kogunenud reservi arvelt siiski 0,5-protsendisesse defitsiiti ning sellele järgneval aastal 0,3-protsendisesse defitsiiti.

Intervjuus küsis saatejuht Rataselt kui Keskerakonna esimehelt ka seda, kas ta kiidab heaks ettepaneku anda Tallinna teenetemärk MTÜ Inimõiguste Teabekeskuse (ITK) juhile Aleksei Semjonovile pikaajalise aktiivse töö eest Eesti sotsioloogi ja õiguskaitsjana. Sama tegevust on kapo oma aastaraamatutes nimetanud osaks Venemaa mõjutuspoliitikast Eestis, mille käigus levitatakse valeväiteid inimõiguste rikkumisest Eestis.

"Mind kutsus täna rahvusringhääling siia "Aktuaalse kaamera" stuudiosse rääkima riigieelarvestrateegiast ja kindlasti seda ma tegin," pahandas peaminister. "Aga ma vastan ka loomulikult sellele küsimusele."

"Kui te küsite minult, kas mina sellise ettepaneku oleks teinud, siis vastus on, et ei oleks teinud," vastas Ratas pingeliseks muutunud intervjuus. "Kui ma poleks seda ettepanekut teinud, siis ma ei saa seda lugeda ka positiivseks ettepanekuks."

Rataselt küsiti ka, kas Tallinna Televisiooni rahastamise ja sisu väärtused ühtivad tema omadega. 

"Tallinna TV rahastamist ja sisu ei ole riigieelarvestrateegias ühegi sendi võrra arvestatud /.../ Seda otsustab Tallinna linnavolikogu mitte vabariigi valitsus," vastas Ratas.

Ent saatejuhi palve peale soostus Ratas avaldama ka oma arvamust selles küsimuses: "Tallinna Televisioon ei saa grammigi teha poliitilist reklaami, ta ei saa olla grammigi ühegi poliitilise erakonna käepikendus. Kui linnavolikogu soovib, et tal oleks oma televisioon, peab ta olema väga laiapindselt juhitud."

"Keskerakonna esimehena ei sekku ma ühtki teed pidi Tallinna Televisiooni programmi," sõnas Ratas.