Raimond KaljulaidFoto: Tiina Kõrtsini
Tele
21. aprill 2017, 16:25

Raimond Kaljulaid Ratase "Aktuaalse kaamera" intervjuust: mina nägin intervjuud, kus üks pool keeldus teist kuulamast (51)

Keskerakonna juhatuse liige Raimond Kaljulaid kommenteeris Tallinna TV uudistesaates Jüri Ratase "Aktuaalse kaamera" otse-eetris antud intervjuud, mis meedia kihama lõi. Kaljulaid ütles, et tema ei näinud et Priit Kuusk oleks siiralt talle stuudiosse tulnud Eesti valitsusjuhti tahtnud ära kuulata.

"See eilne Aktuaalse kaamera uudistelõik läheb ajakirjanduse ajalukku, ükskõik mis nurga alt, aga viimast aegade suurim sooritus meie meediapildis ilmselgelt. Kuidas Keskerakond sellise situatsiooni vastu võttis?" küsis TTV uudistesaatejuht Kaljulaidilt. 

Mehe sõnul ei ole antud intervjuu Eesti meedias ei esimene ega ka viimane terav intervjuu, kuid tal on kahju sellest, et intervjuu ei lähe ajalukku oma sisu poolest. 

"Ma arvan, et ajakirjanduses võiksid pigem laineid lüüa lood, mille tagajärjel ühiskonnale tekib mingi teadmine, mida varem ei olnud. Antud juhul ju tegelikult selle eilse "Aktuaalse kaamera" loo põhisisu oli ikkagi riigieelarve strateegia ja see, et saavutati väga suur ja põhimõtteline läbimurre tervishoiu rahastamises," sõnas ta.

Kaljulaid kiitis Ratase vastuseid.

"Ma arvan, et peaministri vastus oli erakordselt täpne ja korrektne selles uudistesaates, ehk siis see on Tallinna linna volikogu otsus. Ja Tallinna linna volikogu hakatakse ümber valima sel sügisel, erakondadel on siin erinevad seisukohad. Keskerakonna seisukoht on see, et Tallinna Televisioon on vajalik, kuid ta peab olema objektiivne, tasakaalustatud uudistekanal. On olemas erakondi, kes paneks selle päevapealt kinni ja on erakondi, kelle suhtumist me täna ei tea. Ja lõpuks on valijate käes, milline saab olema volikogu koosseis ja kas 16. oktoobril saame siin laua taga teiega istuda ja rääkida näiteks valimistulemustest või ei saa," rääkis Kaljulaid.

Poliitik sõnas, et tema tegi Ratase "AK" intervjuust järelduse, et Priit Kuusk ei oska ära kuulata intervjueeritava vastuseid.

"Üks järeldus, mis ma sellest teeks on, ükskõik kui olulise ajakirjanikuga on tegemist, kahtlematult "Aktuaalse kaamera" diktor on oluline inimene, siis fakt on see, et küsimisele peab oskama kuulata ka vastuseid ja antud juhul vähemalt mina eile õhtul nägin intervjuud, kus üks pool keeldus kuulamast inimest kes oli tal stuudiosse tulnud. Selline pidev vahele segamine, pidev uute küsimuste küsimine. Ma ei näinud tegelikult, et Priit Kuusk oleks siiralt talle stuudiosse tulnud Eesti valitsusjuhti tahtnud ära kuulata," noomis Kaljulaid.

Siiski ei heitnud Kaljulaid ette seda, et ajakirjanikud kriitilisi küsimusi küsivad, kuna see ongi tema arvates vajalik. "Küsimus on võib-olla selles, mis tooniga seda tehakse ja kas on päris õigustatud see, kui intervjuu eesmärgiks ei ole midagi teada saada, vaid vastaja panemine võimalikult ebamugavasse olukorda," nentis ta.

Lisaks süüdistas Kaljulaid ERRi toimetuse kallutatust Reformierakonna suunas.

"Tuleb ka arusaada, et kui me räägime näiteks ERRist, siis seda omal ajal pani Reformierakond juhtima oma tegevpoliitiku Margus Allikmaa. Kui täna Jüri Ratase valitsus paneks minu juhtima ERRi ja ma paneks parteipileti lauale ja ütleks, et ausõna, ma olen nüüd väga objektiivne ja tasakaalustatud inimene ja kindlasti toimetuse töösse ei sekku, siis mitte keegi ei usuks seda. Täpselt samamoodi keegi väljaspool Reformierakonda ei uskunud seda, et Margus Allikmaast võiks saada objektiivne meediajuht. Ja ma arvan, et teatul määral ka nendes intervjuudes, kommentaarides ja saadetes kumab läbi ka toimetuse enda suhtumine," ütles ta.