Tõnis ErilaidFoto: Tiina Kõrtsini
Blogid
22. aprill 2017, 04:00

Kuidas peaminister laevadel vastas käis

Talvel vastu 1940. aastat purunesid Eestis külmarekordid. Harilikust madalam temperatuur püsis aprilli lõpuni ja kevadel oli selge: viljapuuaiad on hävinud.

Meri oli käreda külmaga paksult jääs. Kaup ei pääsenud Tallinna sadamasse. Vabrikud olid seisma jäämas. Jääblokaad murti alles aprilli teisel poolel. Uus Eesti kirjutab 22. aprillil: "Neli päeva kestnud reisilt jõudis tagasi jäälõhkuja Suur Tõll, mis viis Tallinnast välja kaks kaubaaurikut ja tõi kaheksa täislastis aurikut mitmesuguste kaupadega. Tavalistes oludes kaheksa kaubaauriku saabumine vaevalt oleks äratanud erilist huvi. Kuid nüüdsete tõkestuste aegadel eilne päev kujunes sadamale omaette suursündmuseks. Laevakaravani saabumist tulid jälgima ka peaminister Uluots ja teedeminister Viitak, kes jäälõhkujal Merikaru reidile vastu sõitsid laevu tervitama."

Esimesed aurikud tõid Tallinna mitmesugust rauakaupa ja põllutöömasinaid, tselluloositööstusele hädavajalikku glaubrisoola, klaasitööstusele soodat, mitmesuguseid kemikaale ja õlisid, aga ka puuvilla ja lõnga. Koloniaalpoedki ei jäänud ilma. Tuli sidruneid, kohvi, kuivatatud puuvilju ja kompotti.

"Üldarvult on Tallinna oodata üle paarikümne laeva. Enamikul nendest on kaup välismaa sadamates juba peale võetud ja ootavad jääolude paranemist," kirjutab Uus Eesti.