Eesti uudised

Naisliit otsustas jätta aasta ema valimise kriteeriumid muutmata (282)

LISA KOMMENTAAR

Martin Palm25. aprill 2017, 09:07
Abielu saavutamine ja selle hoidmine on tunnustamist ja propageerimist väärt, aga selle jaoks on ÕIGE TIITEL OLEMAS. Selleks oleks Aasta Traditsiooniline Abielupaar! Ema on naissoost lapsevanem. Isa on meessoost lapsevanem. Traditsiooniline abielupaar koosneb mehest ja naisest, kellest saavad vastavalt isa ja ema kui neil sünnib laps perre! Seega Naisteliit tunnustab peret väga valel moel andes tiitli vaid ÜHELE LIIKMELE abielupaarist! Niimoodi minnakse vastu mitte ainult ema ja isa definitsioonile, vaid ollakse vastuolus ka antud reaalse maailma loogikaga. Minu jaoks on tähtis, et kui keegi tahab mõlemaid vanemaid tunnustada, siis tunnustatakse mõlemaid korraga mitte ühte üksikult! Aga seda ju Oviiri Naisteliit teebki! Palun saage aru, et kui me ei järgi õigeid mõistete tähendusi, siis on praktiliselt igaühel õigus luua oma reaalsus oma loogikaga!
järelikult25. aprill 2017, 12:41
naisliit võitleb ise terve pere vastu, tõstab vaid naist esile nagu emantsipatsioonile kohane, mees on nende jaoks loru.
mõned24. aprill 2017, 23:51
ajavad siin igasugu pikka möla, alustavad Adamast ja Evast, mina teen lühidalt. Toetan Naisliitu ja tema eeskõnelejat pr Oviiri, jÕUDU TEILE võitluses lollidega!
P S Sea tapad ära, pimeda viid metsa, aga mis sa lolliga teed?
to mõned25. aprill 2017, 07:48
sa oled rumal ja pime inimene. sobid aasta emaks.
toeta jah25. aprill 2017, 12:43
nõuka ajal kommud käisid jõululaupäeval piilumas, kes käib kirikus või kes peab jõulupühi, nüüd vanast harjumusest piiluvad, kes toob uue mehe koju, kuidas muidu teavad :)?
Kahjuks24. aprill 2017, 11:36
on väga palju üksikemasid,aga toetan,et tunnustatud saaksid olla pereemad,ehk tõesti peab nime muutma,aga perekond on õilis ja eestimaale väga vajalik ka lastele,sest pere ema,isa on kõige alus.Toetan.
eesti vanaema24. aprill 2017, 09:06
Tublid olete, pole vaja lasta end provotseerida tülidele ja sõimule, teie selle statuudi lõite ja teil on õigus säilitada seda muutumatuna, kellele see ei meeldi loogu vastukaaluks mõni uus variant- võimalusi on palju: " aasta vallasema", " aasta paljulapseline üksikema" jne...
ee23. aprill 2017, 20:14
no siis valige pereema mitte ema. ema on ema ilma mingite kriteeriumiteta
õnnetult lõppev abielu.23. aprill 2017, 19:17
Kõigile pole jumal andnud olla abielunaine, kõik ei saa endale krooni, ei lenda kõrgelt, vaid on lahutatud naine või vallasema, keda ei ole naiseks võetudki, aga vallasema võib olla oma lapsele ema ja isa eest ja hoida teda topelt, kõik ei jõuagi kanda abielukoormat, hoolitseda laste, mehe ja vanavanemate eest.
See oleks23. aprill 2017, 18:50
pidanud olema aasta pereema ja nendele kes kirjutavad et yksikemadel ei ole moraali siis teatan et sel ajal kui kasvatasin yksinda last mul ei olnud aegagi . Ohtul olin nii väsinud et kukkusin voodisse ja jäin magama. i. J
Aga25. aprill 2017, 12:45
Käo Jaan23. aprill 2017, 17:05
Olen selle poolt,et aasta ema peaks ikka tulema pereliidust...häirib ainult see,et auhinda tahab üle anda naine,kes ise ei suutnud oma last kasvatada samas vaimus,mida ise propageerib.Tundub kuidagi variserlik....Oviiri Liisal kah 2 vallaslast.
Juula23. aprill 2017, 20:31
Kas ta kandideeris Aasta ema tiitlile?
no nii24. aprill 2017, 13:28
Vahet ei ole, aga Siiri Oviir halvustas kõiki üksikvanemaid.
inimene23. aprill 2017, 16:52
mingid aukirjad ja medalid peavad ikka olema.ei saa mina aru miks on tarvis valida mingit aasta ema või isa.mille erilise poolest nad silma on paistnud.isad ja emad nagu ikka.armastavad ja hoiavad oma lapsi.välja arvatud-kahjuks-mõned erilised isendid.mida pean ma vastama kui laps küsib,et miks minu issi pole aasta isa.mõelge Oviir ja teised haiged inimesed.
inimesele...24. aprill 2017, 16:55
saage ometi aru,et seda on tehtud juba aastakümneid ja on traditsiooniks kujunenud!Millle üle siin üldse iriseda on?Väga ilus traditsioon ja suured tänud Siiri Oviirile ja kogu
Naisliidule sellise ilusa traditsiooni eest!...Abielu sõna meie reglemendis ei tähenda muud, kui PEREKONNA ÜHTSUST, mis on ÜHISKONNALE EESKUJUKS JA IDEAALIKS!
2-3 aastane ei küsi selliseid asju aga vanematele lastele annab väga ilusti selgitada ja põhjendada, miks mõningaid asju just niimoodi tehakse ja mitte naamoodi!Kui ise vaimult haige oled ei maksa süüdistada ja halvustada Oviiri ja teisi tema mõttekaaslasi!!!
ega23. aprill 2017, 16:13
perekond ei ole ainult lust ja lillepidu. see on tõeline väljakutse.perekond ei sa olla ainult,mina tahan,mina otsustan j.n.e.peab otsima kompromisse,millestki loobuma,vahel vaikima,vahel ka kavalam olema.see kõik käib abielu juurde.ega asjata öelda,et õnnes ja õnnetuses.rikkuses ja vaesuses.aga see saab olema ainult siis,kui on austus,armastus .saan aru,et jutt on ümmargune,aga nii see on,poiss ja tüdruk peavad teineteisele meeldima ,kurameerima,enne,kui kirele allutakse.ma tean,inimesed eksivad,parandavad oma viga.kui on võimalik.kuid kui sa oled abielus ja ka laulatatud,siis on palju raskem lahutada.ja ei saa lihtsalt laiali joosta.
väga hea23. aprill 2017, 14:21
kõike olnut ei ole vaja teotada ja maha tampida.perekonda tuleb väärtustada.see on edasiviiv jõud.loomulikult,kui lapsed kasvavad üksikvanemaga,nad ei oska perekonda väärtustada,sest nad ei teagi,mis see on.perekonnas peavad kõik arvestama kõigega.
Iroonia on omal kohal23. aprill 2017, 14:37
"kui lapsed kasvavad üksikvanemaga,nad ei oska perekonda väärtustada,sest nad ei teagi,mis see on"
Aitäh, naersin südamest:)
23. aprill 2017, 16:09
Rumaluke ikka naerab vale koha peal.
Tarvi23. aprill 2017, 13:59
Enne kui see daam oma valimisi toimetab, vaadaku om tütart. Ei ole seal peres olnud kõrgemaid väärtusi. Targutav silmakirjalik inimene see Siiri Oviiri.
vaike23. aprill 2017, 13:54
Kui see Aasta naise valik oleks aus, poleks selle vastu midagi.Aga Siiri Oviir valib selle naise alati oma tuttavate, sõbrannade või esinduslikkke naiste seast. Tema eneseimetlusele on see väga tähtis, ta tahab ennast seile tuua ja sellepärast seabki selliseid tingimusi. Kui näiteks mees lahkub perekonnast teise rikkama, noorema või esinduslikkuma naise juurde,siis on tema jaoks selle tiitli saamine ümmargune null. Siiri Oviir selekteerib naisi oma nägemuse järg,,sellest ka sellised tema väljaütlemised.
dsfga23. aprill 2017, 14:54
Jaa muidugi, vaib Siiri Oviir. Inimsi on üle eesti ja nad peavad ka muidu tublid olema,mitte iihtsalt sünnitanud naised. Ei ole vaja oma fantaasiaid tõe pähe pakkuda. Loe statuuti ka ja katsu aru saada Aasta Ema tiitlile võib kandideerida Eesti Vabariigi kodanik, kes koos abikaasaga
on üles kasvatanud vähemalt kaks tublit last. Aasta Emaks valitakse abielu ja pere-
konda väärtustavat, tööelus pädevat ning tunnustatud aga ka ühiskonna elu edenda-
misest osavõttev naine.
https://et.wikipedia.org/wiki/Aasta_ema
Järelikult 23. aprill 2017, 20:33
on vilets naine, kui mees lahkub.
Nendele, kes pidevalt iga asja püüavad halvustada!23. aprill 2017, 13:10
Üksikemad ei saa olla aasta emad! Aasta ema on kõrge moraaliga, pereväärtusi hoidev ja hindav seaduslikus abielus naine! Aasta ema on oma pere tugisammas ja vaimuvalgus!
Ja mida ise teete?23. aprill 2017, 14:51
Teie kommentaar läheb vastuollu eesti naisliidu põhikirjapunktidega 1.3.1.1 - 1313.
Njah23. aprill 2017, 18:36
Üksikemal on raskem!!! See eest tunnustage jah ikka säravaid positsiooniga kindlaid prominentseid abielus pereemasid kes reallsest elust suurt ei tea. Ühel hetkel märkate et teine osa on Eestsist jäädavalt lahkunud, positsiooninimeseste ülbus pärast. Aidata ja tunnustada on vaja neid, kes vajavad abi , aga on suutelised muutuma tunnustage koolitage aidake, ei sobi kuidagi võõras mure?. Tuleb ju välja et esimene Eesti õnnitleb ennast igal sammul kus võimalik, selle asemel et teist Eestit järele aidata. Eesti on nii tugev kui tugev on tema nõrgeimad kodnikud. Aga õnnitlege siis iseennast ja omasuguseid edasi. Sulaselge Potjomkini küla nõuka ajast!!!
Üksikemal23. aprill 2017, 20:34
on ka valikud, kas hakata üksikemaks või mitte ja samas ei saa aru milles probleem, kõik tahavad nüüd seda tiitlit saada või? Mina õnneks ei taha!
aki25. aprill 2017, 14:50
Kas hakata üksikemaks? ... Ega see mingi amet ole.
Mannn23. aprill 2017, 13:02
ÕIGE TEGU -las koerad hauguvad karavan läheb ikka edasi ja need kritiseerijad olge mureta teid ei valita niikuinii -rahunege maha nn.naised.
emand23. aprill 2017, 12:22
Naisliidu esiproua väljaütlemised on selle kirjutise valguses veel eriti silmiavavad: teades, kelle kaunist käsitööd kingitakse, ei jäta soola haavale raputamat: igal jõulul uus isa...lugege kuidas rikas europensionär koos teiste pühade naistega ühte paljudests, laste ema, mõnitanud ja solvanud on, kõik need aastad, täiel teadmisel: https://www.eva-herrera.com/…/04/maailma-parim-ema-alati.h…/
ema24. aprill 2017, 12:53
Kallis Emand! Palju soojust ja päikest Teile ja Teie lastele, olete koos imeline pere!
Siina23. aprill 2017, 11:27
Arvasin kunagi, et laps aitab mul üksindust leevendada ja on nagu ilus mänguasi diivaninurgas. tegelik elu näitas, et laps vajab isakuvandit, puberteedieas algab isa otsimine vanemates meestes, vallaslaps on vastuvõtlikum prostitutsioonile, alkoholismile, narkomaaniale. Kindlasti hakkab ta emale ette heitma isa puudumist, mis on tingitud teatud psühholoogilistest kallakutest. Isa eemalolek on lapse arengule igatahes parem kui isa puudumine üleüldse.
üks ema23. aprill 2017, 11:01
Aasta ema valimise võiks ära jätta, sest nagunii see õiglaselt välja ei kuku. Nii raske on valida...
uraale23. aprill 2017, 10:35
väga tihti on nii et tulevane kellegi abielumees on kyll vaba kuid tombab lesta peale selle kui on lapse eostanud ...
Moni korralik23. aprill 2017, 09:14
abielunaine peseb ehk oma jalgevahet ainult roosa seebiga. Ja valitagu kasvoi uguelu suurkuju aga yksikemad jätke rahule!Ja need puhastavad abielu tylid nagu keegi mainis- need voivad lapsele mojuda kogu eluks.
Kui teie 23. aprill 2017, 09:10
nn korraliku perekonna isa tuleb koju siis tänapäeva kaasaegse mehe kohta voib ainult oletada kus tema suu millega ta seid suudleb- kus tema suu on olnud päeva jooksul.
Olen olnud kaks korda 23. aprill 2017, 08:48
abielus ja esimene abielu oli väga raske ja lahutasin sest meie ei teinud teineteist onnelikuks siis kasvatasin yksinda lapse ja andsin talle hea hariduse ja peale selle kui lapsel perekond abiellusin uuesti. Olen nyyd olnud abielus 18 aastat ja käin oma mehega siiamaani käest kinni. Oleksin kohe uuesti abiellunud peale esimest korda aga tekkis hirm sest kasuisade kohta on liikvel palju jubedaid jutte ka kasuemade kohta. Mina ei leia et olen midagi elus kaotanud ega syydista inimesi kes yhe voi teise tee on valinud. Eks vallalisi emasid on ka vaja sest muidu ei tule nn korraliud pereemad esile.
jep23. aprill 2017, 09:35
Mõnikord võib olla ka nii, et selline ilus olukord, mida te just samas kirjeldasite, võib saada võimalikuks üksnes tänu esimesele abielule, st inimene kasvas selliseks tänu eelnevale elule, eelnevatele raskustele, saades ainult läbi selle võimeliseks armastama, armastust ära tundma ja seda hoidma. Nii et taolistes lookestes mängib vägagi olulist rolli just eelmine abikaasa. Eelmise abikaasa tähtsust ei tohi alahinnata. Ja just siin teevadki inimesed suurima vea. Inimene kasvab ja areneb kogu elu, aga ainult ümbritsevate inimeste kaudu. Abielu mõte kaob alles siis, kui üks pool ei ole armastuse uuendamiseks (mis on armastatavate inimeste puhul elementaarne - märkus) võimeline või selgelt enam ei taha. Seega, ükskõik, mis ja kuidas, alati on ka see inimene, kes teie kõrval oli, teie arengusse andnud hindamatu panuse (kasvõi vigade kaudu). Selline on elu paradoks. Ja juba üksnes selline hindamatu panus väärib andestamist, seda enam, kui selle läbi on teile sillutatud tee õnnelikkusele.
TjT23. aprill 2017, 09:54
Kuidas kavatseb Naisliit ja tema, ilmselt vanadusnõtruse tunnustega esieideke, otsa vaadata paljudele (üksik)emadele, kes saatuse tahtel, kas siis näiteks missioonidel või liikluses, või tööl vms. toimunud tragöödia tõttu, on jäänud Naisliidu kriteeriumitest väljapoole? Paljudele hukkunutest on riik ka auraha määranud, aga nüüd mingi mutt väidab, et mahajäänud ja üksi lapsi kasvatav naine ei kõlba kuhugi. Vastupidi peaks olema! Isiklikult olen nii Naisliidus kui ka pr. Oviiris väga pettunud.
fdags23. aprill 2017, 14:57
Aga need kes on alaealised ja kel pole lapsi ja surnud ja ei saa kandideerida või kes on meessoost? Räägime ikka nendest ka. Nii ebaaus. Kui on tahtmist teha parimat kärgpereema või parimat üksikema, parimat leskema, parimat hüljatud ema, siis võib teha. Spordivõistluste saab ka osaleda see, kes kvalifitseerub. Kui ei kvalifitseeru, siis leida jõukohasem ala.
Elan23. aprill 2017, 08:37
korrusmajas ja iga kord peale palgapäeva kuulen tahtmatult nn korralikude peremudelite järgi elavate abielupaaride kisa ja kaklust ja taldriute vastu seina loopimist. Ja koige rohkem on kahju pisikestest lastest kes seda pealt näevad.
pole see nii hull ühti23. aprill 2017, 09:03
Ja sellepärast kardategi olla või saada korraliku peremudeli täisväärtuslikuks liikmeks või sellist perekonda luua? Inimene pole täiuslik ja kõigil ei õnnestu isegi siis, kui näiliselt/vormiliselt seda justkui ollakse või kunagi koos sooviti. Miks siis sellist abielu korralikuks peate, kui samas pole see teie abielu. Miks sooviksite olla abielus teiste järgi, miks ise ei julge, ei julge kujundada ühist abielu teistmoodi? Samas arusamatused, tülid on paratamatud, need on mõnes mõttes isegi "kasulikud", kui inimesed on võimelised hiljem leppima. Kui andestamise ja andestuse palumine võõras, ja kui selleks tahetki pole, siis kohe kindlasti pole mõtet abielluda. Abielu on üksnes neile, kes soovivad liikuda armastuses ja isiksuslikus arengus suurema täiuslikkuse poole ning kes samas seda ka päriselt soovivad.
tiia23. aprill 2017, 08:11
Aasta ema valimine võiks ära jätta.Aitab emadepäevst koduses ringis. Pole seda palagani vaja. Viimastel aastatel on Naisliit valinud pigem Aasta Vanaema kui Ema.Samuti ei ole Aasta Emaks valitud kunagi puudega last kasvatavat ema,.
estor23. aprill 2017, 08:48
Aasta ema ei vali riik, seda valib eraõiguslik mittetulundusühing Naisliit, kelle missiooniks on esivanemate ürituse ja traditsioonide jätkamine.
tiiale23. aprill 2017, 16:15
kas aasta ema valimine segab kuidagi sinu kodust emadepäeva tähistamist?
Ilmselt23. aprill 2017, 19:15
pole siis puudega last kasvatavat ema keegi esitanud konkursile. Tehke algust.
Moni ema on23. aprill 2017, 07:26
nii korralik et paneb imestama kidas nad lapse on saanud.
Meie23. aprill 2017, 07:24
yksikemad kasvatame korraliku abielumehe lapse yksinda yles.
tiia23. aprill 2017, 08:14
See on küll hea ütlemine ja tõepõhi on all.
uraa23. aprill 2017, 09:05
Ära sehkenda abielumeestega ja ära riku sellise sehkendamise läbi teiste abielusid. Abiellu ja sehkenda oma mehega. Nii lihtne see ongi!
uraa *le23. aprill 2017, 14:19
Aga samas see korralik abielumees võib küll sehkendada võõra naisega.See on Sinu meelest okei. Võõras naine on ainult süüdi.
23. aprill 2017, 07:08
Ei saa aru, milleks selline seakisa! Aasta Ema tiitel ei ole ju kellelegi kohustuslik! Iga liit võib anda oma tiitlid nagu ise tahab. Ma ei hakka näiteks karjuma, et mind aasta l.esbiks ei valitaks! Ei karju ka, kui Aasta Emaks ei valita. Need tiitlid lihtsalt ei huvita.
Ahaa ooradruigavad vihast23. aprill 2017, 07:04
Aasa ema23. aprill 2017, 07:00
voiks olla selline naine kes on oma lapse korgele kohale sokutanud . Loomukikult elab naisliit ohust ja armastusest.
tire23. aprill 2017, 07:43
oled kindel @ tema lapsed onnelikud
mari23. aprill 2017, 06:36
Òige otsus. Ja mõni muu liit valib siis muid variante, kui tahab.
Mis on23. aprill 2017, 05:46
Naisliit teinud yksikemade heaks? Peale antud mahasurumise. Alavääristamise. Ei ole sellest liidust nagu kuulnud. Peale brysseli on see ilmselt tore soe kohake. Kas nii?
23. aprill 2017, 06:04
Kas väga valus on l o l l olla?
Milleks Eestile23. aprill 2017, 04:43
selline liit ja palju riik seda rahastab ?
23. aprill 2017, 06:05
Ole rahulik, ei rahastagi.
ert23. aprill 2017, 14:38
Imelik kuidas selline asutus korraldab ürituse kui nende aastakäive on ainult 2000 eurot?? Kõik käib musta rahaga? Või siiski maksab riik nende arved kinni?!! Paluks ajakirjandusel uurida selle asutuse finantseerimist :) võib päris huvitav olla.
jah23. aprill 2017, 00:47
Kuna president selle Naisliidu vastase ründe initsieeris/provotseeris/sütitas, ja samas liitusid selle ründamisega ka erinevad pervertlust harrastavate (nn peremudelite) ühenduste esindajad, siis Naisliit võiks presidendi oma kavast välja lülitada. Pole vaja. Riigis on küllaga väärikaid naisi, kes võiks osaleda Naisliidu poolt korraldatava aasta ema tiitli kätteandmisel.
Veel23. aprill 2017, 00:38
Selle nn. aasta ema valimine on lollus. Iga naise unistus on olla ema, omada tervet last. Iga ema saab sellega suurepäraselt hakkama. Aga vahel ei lähe elus kõik nii hästi. Ja aitabki emadepäevast. Vaadake kui õnnelikud on emad sellel päeval. Mehi on emade kõrval nähtud igasuguseid ja see, kas ta abiellub oma laste emaga või mitte, on rohkem tema asi. Iga ema on EMA ja on see ju ema valimine.
qw23. aprill 2017, 00:51
Te räägite teemast täiesti mööda. Ilmselt ei ole viitsinud teemasse süveneda. Samas olete lastetute naiste suhtes diskrimineerival positsioonil, tähtsustades üksnes emadust (8 märts võeti ära ja asemele pandi emadepäev, justkui lastetu naine ei tunnekski naistepäevast rõõmu, vaid ta peaks tundma emadepäeval ängi).
qw23. aprill 2017, 08:39
Emadepäev pole halb, aga kõikide naiste päev oli siiski võimsam sündmus. Sellel peaval tundsid rõõmu nii naised kui mehed, alates väikestest tüdrukutest/poistest kuni vanamemmede/taatideni välja. Naistepäeva võis pidada mõnes mõttes isegi andestuse ja andestamise päevaks, sest paljud leppisid sellel päeval. Poisid õppisid maast madalast naist hindama, tüdrukud kogesid austusavaldust. Aga siis ajad muutusid, tuli uus poliitika ja naistepäev kuulutati kommunistlikuks/feministlikuks, samas sellega, mis edasi toimuma hakkas, laoti aluspõhi feminiseerumise äärmusvormidele, mille taotlused on suunatud hoopis sootuse v soonuetraalsuse ning naiselikkuse ja täisväärtusliku perekonna kaotamise propageerimisele. Ja üksikute õnnetute inimeste hulk maailmas aina kasvab, sest pidevalt lõhutakse endisi väljakujunenud perekondlikke-sotsiaalseid sidemeid.
Õ23. aprill 2017, 12:20
Põhiline on hoopis see,et abielluksid kaks inimest,kellel on ÜHESUGUSED
vaated ja TÕEKSPIDAMISED elus ja nad oskaks hinnata elu PÕHIVÄÄRTUSI .
Kersti22. aprill 2017, 23:27
Lõpetage ära! Mul on KÕRINI !!!
AB22. aprill 2017, 22:05
Arvan et iga organisatsioon peaks ise oma otsused tegema seega olen otsusega väga rahul.Kui keegi tahab võib ta ise aasta tegijad valida ja neid tunnustada.Tolerastid võivad oma aasta perverdi näiteks valida .
Maimu22. aprill 2017, 21:49
Kas Naisliidu juhtkond on ideaalse peremudeli esindajad kõik.
Reelika22. aprill 2017, 22:05
Mis see siia puutuks? Ülendatakse ikka seda, kes ideaalidele vastamise tõttu parem on!
Maimuke, lõpetaja tönnimine ja jonn! Oled juba täiskasvanu ja täiskasvanule selline asi lihtsalt enam ei sobi (?)
tore22. aprill 2017, 22:08
Inimesed kes pole iialgi taolises üksikema hädas olnud pannakse auhindu jagama. Nad ei tea ju sellest üksikema asjast midagi, siis ongi vaja üksikemasid alandada, lootses et üksikemad ka võimaluse piires välismaale ära läheks, kui on on aeg. Inimesed jätavad meelde nagu mina omal ajal maksuameti ülbitsemise. Nii palju ma tagasi tulen ja Eestisse makse maksan, vot! Nüüd olen ettvõtja naaberriigis. 1 ametnik võib võhiklikusega teha eestlusele karuteene. Kuni Eestlane on võhik ja empaativõimeta, ei saa ta teha otsuseid, teeb ainult pahandust ja omale karmavõlga.
oojaa23. aprill 2017, 00:28
otseloomulikult võivad mõned üksikemad olla suuremas hädas kui naised, kes on laste isaga abielus, moodustades perekonnaga kõik koos. Suurema häda allikaks ongi üldjuhul see, et lastega üksikema perekond pole täiuslik. Nii lihtne see ongi! Aga perekonna ebatäiuslikkusessse annab oma panuse ka üksikuks jäänud ema ise, nii et ses mõttes omad vitsad peksavad. Naisliit pole sellise olukorra tekkimises süüdi. Naisliit sellepärast propageeribki aasta ema tiitliga täiuslikku traditsioonilist peremudelit, et naised ei peaks üksemaduse tõttu kannatama.
oojaa23. aprill 2017, 09:40
Ja üksikemaks ei ole kohe kindlasti lesk. Lesk on lesk.
Noo 24. aprill 2017, 09:46
Ja kui leseks jäänud naine lapse saab, kes ta siis on ? Või targad tahavad öelda, et see polegi lihtsalt võimalik :)
napilt läks22. aprill 2017, 21:18
Igasugused mudelperekonnaemad ja -seksuaalemad tahtsid perekonnale jälle ära panna aga seekord veel ei läinud läbi.
naine123. aprill 2017, 00:24
Aga vaata, kuipalju miinuseid su mõttele laotakse, see näitabki ära, kuipalju "teistsuguseid" meil juba on...liiga palju!
Libises käest22. aprill 2017, 21:14
Nii paljudel lõdva püksikummiga naisterahvastel libises nüüd ihaldatud auhind käest. Vähemalt saavad siin Naisliitu sajatada.
Vanem nasterahvas22. aprill 2017, 21:44
Olen ligi 40 aastat õnnelikus abielus olnud ja kaks tubli last üles kasvatanud. Lapselastest ka rõõmu kui palju. Samas olen aasta ema praeguste kriteeriumite järgi valimise vastu. Valige aasta perekonda, aga aasta ema tiitel jätke emadele, olgu nad abielus või üksikemad.
Igaks juhuks kontrollisin ka püksikummid üle, aga kõik on normi piires:)
Ja muidugi22. aprill 2017, 22:28
üksikemad on ju paljud lõdva püksikummiga... ja igal juhul siis mitte emad, vaid, mis nad nüüd olidki, mudelperekonnaemad ja -seksuaalemad... Tore! Oma lastele ka seda juttu ikka õpetuseks edasi räägite, et nad koolis ka teaksid osade oma kaaslaste emadesse ja peredesse õige suhtumise välja kujundada?
Mis sajatamisse või Naisliidu ründamisse puutub, siis usun, et enamus inimesi ei olnud ju varem eriti selle Naisliidu täpsetele valikukriteeriumidele tähelepanu pööranud või ei mäletanud üldse, kes seda aasta ema auhinda õigupoolest välja annab - üle andis ju seda EV president. Nii et hea, et need asjad nüüd selgeks said. Ega Naisliidu vastu polegi kellelgi midagi, andku oma auhinda siis edasi, loodetavasti muudavad nad aga auhinna nime, et see kajastaks täpsemalt nende valiku põhimõtteid, või kui ei, et siis saab ta ühe kitsa organisatsiooni auhinnana tulevikus vähem kajapinda ja igapool siis nimetataks seda selgelt Naisliidu aasta ema auhinnaks. Lihtsalt, et kõik teaks, et suurt osa auhinna nimetuses olevaid isikuid (loe: emasid) ei peetud isegi kandideerima sobivateks, et nende tehtut üldse täpsemalt hindama tasuks hakata.
22. aprill 2017, 21:00
No mina ei tea..
Seda ema jäävad valima ju ikka samad inimesed, kes kasutavad samu valikukriteeriumeid, raske on see mehe olemasolek siis sealt tingimustest maha võtta.. Võibolla KUNAGI juhtub keegi nii tubli üksikema (NB mitte vallasema) nende teele, et nad ise ka õnnelikud et vähemalt võimaluse andsid..
Ei pretendeeri 22. aprill 2017, 20:31
ühelegi tiitlile, lihtsalt toon veel ühe võimaliku näite elust- olen naine, olnud abielus nüüdseks 27 aastat, sellest 13 üksikema. Kuidas see võimalik on? Väga lihtne- mul on oma abikaasaga kaks last. Mees leidis elu armastuse, kelleks ei osutunud mina ja meie lapsed, kui poeg oli 12 ja tütar 8 aastane. Meid peeti lähikonnas ideaalseks pereks ja mina olin sellega päri- meil olid head suhted, polnud alkoholiprobleeme, vägivaldsusest rääkimata. Elu edenes ja lapsed kasvasid. Ühel päeval muutus kõik. Lihtsalt- olen armunud ja lähen. Elu läks edasi- missuguse üleelamiste hinnaga, selle osa jätan vahele. Üsna varsti sai minust üksikema ka selles mõttes, et mees loobus lastega praktiliselt suhtlemast ja neile taskuraha saatmast. Muidugi võtsin mingi aja pärast üles ka lahutuse teema- mehe poolt selleks mingit algatust ei tulnud. Mitme täitmatajäetud kokkuleppe järel ei viitsinud mina enam sellega tegeleda ja nii on see jäänud tänaseni. Elatisraha pole ma nõudnud, mul on korralik haridus ja hea töökoht- minu lapsed on alati saanud tegeleda oma hobidega ja pole millestki materiaalsest puudust tundma pidanud. Isast- kindlasti. Ehkki lapsed on mulle kordi öelnud, et ma ei peaks üksi jääma, pole isakandidaatide meie kojul asja olnud, ei jõulude, jaanide ega ühelgi muul ajal. Sest see oli minu ja minu laste kodu. Poeg on nüüdseks kõrgkooli lõpetanud, töötab ja elab omaette. Tütar veel õpib. Tean, et oma isaga nad mingil määral suhtlevad, kuid pole iial sellesse sekkunud. Nüüd on ka minu kõrval väga hea sõber. Tekkinud ühiskondliku diskussiooni taustal hakaksin mõtlema- kes mina siis olen? Kindlasti pole ma kaugeltki ainuke, kelle staatus naise ja emana ei mahu päriselt täisväärtusliku pereema ja järjest mehi kojutassiva üksikema kategooriasse. Sest tõesti, isegi kui ma vahel olen end süüdistanud laiskuses ammu lõppenud suhe ametlikult lõpetada ja andnud lubadusi sellega taaskord aktiivselt tegeleda, on maailm ja inimsaatused seal sees siiski palju mitmetahulisemad kui pelk abielus või üksik olemine. Aasta ema kriteeriumitele ma ju põhimõtteliselt vastaks, seda enam, et minu tööd ja tegemisi on ühiskondlikult ka varem tunnustatud. Kriteerium, et minu kõrval peaks seisma ka minu laste isa- jääks paraku täitmata ja peaksin enda kandidatuuri taandama :). Õnneks korvavad selle kaotuse just minu tublid lapsed, kelle üleskasvatamise au ma igal juhul endale võtan ja kellega koos on mul igal aastal imeline emadepäev!
Oled22. aprill 2017, 20:50
kindlasti tubli ema ja ühte artiklit kommenteerides just kirjutasingi sellest, et kui juhtub nii, et jäetakse maha ega siis sellepärast pea olema halb ema. Aga nii on naisliit otsustanud ja võib olla kunagi muudetakse kriteeriume. Aga see, kes sellise pere juurest isa kõrvale tõmbab ei peaks küll kunagi saama sellise tiitliga pärjatud. Tean tublisid naisi, kellel palju lapsi ja mehi ka palju. Abiellutakse mõnikord ja mõnedega elatakse niisama ning see pole pere mudel
Tunnen kaasa.22. aprill 2017, 21:07
Kriteeriumid Aasta Emaks saamisel on ka kindlasti "palju mitmetahulisemad kui pelk abielus või üksik olemine". Loodame, et elad üle selle, et Sa ei saa Aasta Emaks.
rongaissi22. aprill 2017, 21:13
Ma ei saa aru, mis on teie probleem? Kas kadedus ja enesekiitus või mõlemad kokku? Ma pakun, et Aasta ema tiitlit ei anta sellepärast, et rahuldada kellegi üksikisiku egomaniakaalseid soove emaduse ühiskondlikuks ja avalikuks tunnustamiseks või selleks, et korvata kolmandate isikute põhjustatud keskmisest suuremat tunnustusevajadust. Ehkki teie kohta see ilmselt ei käi (sest oma kommentaaris te kirjeldate isegi, kui tubli ja kui rahul te emadusega olete, sellest peaks ju siis piisama), kuid samas püüdke siiski ikka ka aru saada sellest, mis on tegelikuks teemaks. Ükski emadusest rahuldatud naine ei nõuaks enda kuulutamist Aasta emaks (sest ta ei vajagi seda, talle piisaks olemasolevast), samas Aasta emaks kuulutatakse ikkagi Naisliidu poolt, igal aastal kõigest üks. Loogish, et kõiki tublisid emasid ei saagi Aasta emaks kuulutada (sest nii palju ei jätkuks lihtsalt aastaid ja see polegi Aasta ema väljakuulutamise eesmärgiks). Seega kui te vastaks Aasta ema tingimustele, siis loogiline oleks, et te tunneks iga Aasta ema väljakuulutamisest rõõmu, ja seda just äratundmise tõttu (sest kui see, kes kuulutati Aasta emaks, vastas neile emadusega seotud tingimustele, millele teie oma arvates samuti vastate, siis peaks äratundmine olema ju täiuslik). Milleks siis veel sõdimine ja sellel teemal mässamine?
Minu loole vastajatele22. aprill 2017, 22:23
Tänan kaasatundjat ja absoluutselt kindlasti elan ma selle üle, et ei saa Aasta Emaks :D. Ka ei kirjelda ma mingit probleemi, sõdi ega mässa millegi ega kellegi vastu. Aasta ema üle on mul samuti igal juhul hea meel ja ma ei kahtle, et need naised, kes selleks on valitud ja tulevikus valitakse, seda tiitlit väärt ei oleks. Kui oleksite minu kommentaari (mis on tõesti lihtsalt üks lugu elust enesest) mõttega lugenud, saaksite aru, et see oli ajendatud diskussioonidest, kus teravalt on vastandatud just naise abielus olekut ja nn üksikemadust ja neile rollidele üsna piiratud omadusi külge poogitud. Oma looga tahtsin lisada lihtsalt ühe nüansi elu kirjudest mustritest ja rõhutada nimelt seda, et head emad, ükskõik, millises staatuses nad ei oleks, ei peaks end tiitlist, mis omistatakse ühe rühmituse poolt vaid vähestele, häirituna tundma. Rongaissi, kes te end sellena määratlete ja vastate rahvapäraselt seatud kriteeriumitele (tehes siinkohal küll ronkadele ülekohut), teile tahan lisada veel seda, et ükski hea ema, kuidas ta ta ei püüaks olla n-ö kahe eest, ei suuda seda sel lihtsal põhjusel, et ta ei ole mees ega isa.
.. 23. aprill 2017, 00:44
Ma ei saa aru kus on selle "ei pretendeeri" probleem? Kas nii solvunud, et ei saa aasta emaks kandideerida? Kindlasti olete tubli ema oma lastele, aga vaadake palun pilti ikka laiemalt. Valitakse eeskuju. Ka mina ei vasta kriteeriumitele, aga solvunud ma küll ei ole ja tiitlit pole ihaldanudki, tunnustus niigi olemas :) Kiitus Naisliidule ja jätkake samamoodi, vaatan alati aasta ema ilusat kontserti ja autasustamist. Ilus üritus. Tervitused ka kõikidele emadele, emadepäev ei ole enam kaugel :)
Aga 23. aprill 2017, 11:34
miks sa üldse kõigest probleemi otsid? Inimene kirjeldas oma lugu ja tõi näite, et ka nii võib olla- abielus, aga samas ka mitte.
Just23. aprill 2017, 23:23
Nii see ongi. Lihtsalt üks elulugu, näide elust.
ehh22. aprill 2017, 20:31
Ideaalne perekonnamudel on mees + naine + lasp(ed). See on perekondlikku täiuse saavutamise ja selle poole liikumise eelduseks, olles samas väärtuseks ja ideeks, mille poole püüdleb kogu see osa inimkonnast, kes perekonda luua soovib. Kuna tegemist on niivõrd üldtunnustatud, teadaoleva ja silmanähtava tõsiasjaga, siis siin puudub vaidlusobjekt sootuks. Teemasse ei puutu ka see, kuidas kellelegi õnnestub või elus läinud on (sest ideaal ja sellel baseeruv täiuslikkuse eeldus ei sõltu üksikisiku saatusest, soodumustest või keerdkäikudest). Pr Oviir ei öelnud midagi valesti, just perekondlikust ideaalist, mida Naisliit toetab, ta ju rääkiski. Ei enamat.
to ehh22. aprill 2017, 20:56
Ja kuidas teie kirjutis võiks olla seotud aasta ema tiitliga? Kirjutate ju perekonnamudelist, perekonnast. Kuigi ametlikult on kirjas, et perekonna ei moodusta ainult abielus paar lastega vaid ka lihtsalt vanemad lastega. Miks ollakse "aasta parima perekonna" tiitel maskeeritud "aasta ema" tiitliga. Vaat see jääb mulle jätkuvalt arusaamatuks.
ehh22. aprill 2017, 21:21
Et siis kuidas või? Võtke kätte Naisliidu alusdokumendid (kättesaadavad nende kodulehelt). Oma silm on kuningas.
Ikka ei saa aru22. aprill 2017, 22:07
Lugesin läbi ja aina arusaamatumaks asi muutub.
Miks arvatakse, et ainult abielus olevad inimesed väärtustavad perekonda. Ametlikult abielus olemise fakt ei taga ju perekonna väärtustamist. Kui tubli ema kasvatab üles tublid lapsed ja moodustab koos lastega õnneliku perekonna, olles ise ühiskondlikult aktiivne ja tunnustatud inimene, mis siis veel puudu jääb?
ehh22. aprill 2017, 22:33
Inimesed ju sellepärast abielluvadki, et nad väärtustavad perekonda ja nad soovivad sellise tahtlise akti - abiellumisega - näidata ja tõotada teineteisele, et nad on lasknud end kokku liita, on mees ja naine, üks liha (seega ei mingit aga). Teie tekstist järeldub, et te perekonda ei väärtusta, sest räägite emast ja lastest, kes justkui moodustaks laste isast eraldiseisva perekonna (st lapse isa jätsite te välja). See süvendab üksnes teie enesepettust. Perekond,kus puudub isa perekonna liikmelisuse tähenduses, pole kunagi täiuslik perekond, see on poolik, katkine/puudulik perekond.
ehh22. aprill 2017, 23:24
_Kui tubli ema kasvatab üles tublid lapsed ja moodustab koos lastega õnneliku perekonna, olles ise ühiskondlikult aktiivne ja tunnustatud inimene, mis siis veel puudu jääb?_
Mis siis puudu jääb? Egost paistes emal ei jäägi enam midagi puudu! (isegi mitte arusaamist sellest, miks ikkagi see "ennast kiitmast ma ei väsi" laste huvidest ettepoole kipub paigutuma).
to ehh22. aprill 2017, 23:26
"Teie tekstist järeldub, et te perekonda ei väärtusta, sest räägite emast ja lastest, kes justkui moodustaks laste isast eraldiseisva perekonna (st lapse isa jätsite te välja)"
1. Kas nii raske on aru saada, et ka ema ja lapsed on perekond ka siis näiteks kui isa on siit ilmast lahkunud,
2. Kas nii raske on aru saada, et kui noored inimesd abielluvad (lasknud end kokku liita nagu kirjutate), elavad aastaid õnnelikult ja siis lahutavad, sest isa leidis teise naise, on ema ja lapsed ikka perekond.
3. Kas nii raske on aru saada, et kui mees ja naine on abielus, aga mehel on kõrvalt veel viis naist, ei ole nad enam perekond, kuigi on endiselt abielus ja rahva silmis ideaalne perekond.
4. Kas nii raske on aru saada, et kui vanaema ja vanaisa loovad lastelastele õnneliku elu ja kasvatavad nad suureks, on nad perekond.
6. Kas nii raske on aru saada, et isa, kes loob oma lastele õnneliku kodu ja kasvatab nad täisväärtuslikeks inimesteks on koos lastega perekond.
Kui valite aasta ema, mitte aasta perekonda, siis valigegi aasta ema.
totutajale23. aprill 2017, 00:36
Ei, mulle pole raske lugeda seda, mida te kirjutate. Aga te räägite asjast mööda. Te justkui ei ole suuteline mõistma, mis on täisväärtuslik perekond. Naisliit on selle kriteeriumi kandidaatide valikul aluseks võtnud. Kõik, muu jutt on üleliigne.
Lõpetuseks23. aprill 2017, 08:26
Väljavõte ENL kodulehelt
"ENL on seadnud endale ülesandeks:
Välja astuda naiste õiguste igasuguse ahistamise vastu
Tõsta naise väärikust
Kasvatada inimestes humaansust, kõlbelisust, sallivust ja halastust."
Eeltoodust järeldan, et kirjutaja "ehh" ei oma naisliiduga mingit seost.
ahh22. aprill 2017, 21:15
Valigu keda tahavad ja mis kriteeriumite järgi tahavad. Minu jaoks pigem probleem ongi selles mida Oviir ütles. Tuua näiteks kolme lapse ema, kes toob koju igaks jõuluks uue isa on ikka väga ekstreemne. Enamus üksikemad ei ole sellised ja väga tihti ei ole see nende vaba valik. Kui Oviiri enda ema ja tütar (kusagilt ta pidi ju selle üksikema normaalsuse mudeli saama) on sellised, siis ei tasu üldistada.
22. aprill 2017, 20:31
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
22. aprill 2017, 20:50
võttis sul aga aega oma üllitise väljamõtlemine.
jätke jonn ja vimm22. aprill 2017, 20:00
Kui vallalised naised ei too oma lapsele või lastele iga aasta jõuludeks koju uut issit (ütlus oli piltlik), siis kes on need naised ja mehed, kes Oviiri ja Naisliitu ründavad? Ja neil naistel tasuks küsida mistahes mehe käest, kas ta tahaks endale naiseks võtta naist, kes on vallasema ja kes samas igal jõuluõhtul oma lastele uue issi koju toob? Üldjuhul mehed ei soovi selliste naistega abielluda, ühist perekonda luua.
22. aprill 2017, 20:57
Just needsamad inimesed ongi, kes EI VEA endale uusi mehi koju, lisaks neid tundvad ja hindavad sõbrad ja tuttavad. Selline üldistus oli lihtsalt äärmiselt inetu.
nimetule22. aprill 2017, 21:48
Kuidas saab miski asi kehtida sinu jaoks kui see sinu jaoks ei kehti, seda enam, kui sa ise nii arvad, nii on ja kui keegi pole seda sinu kohta öelnudki? Kuulge, kui ma enda arvates hüppan sama palju kaugust kui näiteks Eesti meistrivõistluste võitja, kuid võistlustele ma ei kvalifitseeru võistlustingimuste tõttu, siis kas te peate normaalseks, kui ma käiks staadioniaeda raputamas ja kõva häälega röökimas publikule, et tegelikult hüppan ka mina nii palju kaugust, seega ka mina võiks olla selle võistluse võitja ja üleüldse on see kõik jama, et mina ei kvalifitseeru? (jne).
Kaja22. aprill 2017, 19:55
Luges kommentaare...jäin täiesti sõnatuks...kogudes ennast peaksin vist ütlema,et kõigil on õigus ja aamen! Kui tõsiselt rääkida,siis jäi häirima paljugi...ennast väljenda on võimalik palju kultuursemalt,kui antud juhul seda tehtud on.Solvangud ja isiklikud "ärapanemised" ei kaunista ühtegi kaunist naist ja ema.Kuhu on kadunud väärikus?
to Kaja22. aprill 2017, 20:17
Ei saa Teie kommentaarist aru, et mida just täpsemalt silmas on peetud, aga teatud iroonia selle teema puhul on omal kohal. Naisliidu poolt peetakse oluliseks perekonna olemasolu, aga perekonna definitsioon on palju laiem. Seega abielus olemine või mitteolemine ei ole emaks või isaks olemisel määrav. Ka ootaks täpsemat sõnakasutust, sest isaks ja emaks saadakse ikka seoses lapse sünniga või kasuvanemateks olemisega, mitte varem.
Miks?22. aprill 2017, 21:47
Miks peab kirjutama "to Kaja"? Mida see tähendab? Kas sama mis Kajale? Millest selline lọllus tuleb?
väärikuse on ära viinud22. aprill 2017, 20:19
oviir ja mingi sepp, evelin vist.
22. aprill 2017, 19:51
Kas keegi keelab üksikemadel, rongaemadel või pervoemadel luua omad ühendused ja välja anda misiganes tiitleid? Andke tuld ja jätke teised ühendused heaga rahule, Eesti on veel mingil määral vaba maa!
Huvitav22. aprill 2017, 19:40
Kui mees jätab naise ja lapsed maha, siis kannatajaks on naine ja lapsed. Oviiri soovituse alusel karistame seda naist ja lapsi teist korda, kuna ei pea neid normile vastavaks pereks. Samas on jalga lasknud isa kangelane ja saab veel aasta isaks kui soetab uue naisega lapsed. (nt.Heinz Valk)
No22. aprill 2017, 20:42
Miks jätab mees naise maha....
Ja siis see naine mõelgu enne kellega lapsed teha
Huvitav-huvitav22. aprill 2017, 20:46
enne, kui lahmima hakkate, võiks ikkagi kontrollida, kas toodud faktid on õiged. Minu teada oli Aasta isaks nimetatud hr Valk lesk, enne kui uuesti abiellus. Aga tahtmine halvustada Aasta Ema või Aasta Isa tiitli saanut on nii suur, et abiks tuleb igatsorti vale. Nagu ikka teiesuguste puhul - eriti magus on, kui saab mõnda meest alandada (sest mees ei saa ju iialgi kannataja olla!!!)
uhuu22. aprill 2017, 20:53
Oviir pole midagi taolist öelnud, see on ikka teie enda soovmõtete alusel tehtud edasiarendus! Ja mis karistus? Ärge üle mõelge! Kuulge, Aasta ema ei tähenda, et see naine on maailma kõikidest emadest kõige parem. Aasta ema on Naisliidu ideaalide vastava perekondliku elukorralduse tunnustus ühele väljavalitule, eesmärgiga propageerida perekondlikku täiust Eestis. Kõike korraga ei saa ning igal liidul on õigus kehtestada põhimõtted, mis on nende tegevuse aluseks.
Nt. Heinz Valk 22. aprill 2017, 20:53
kasvatas üksi last ja tema saatus oli palju kurvem ning tema puhul on see näide küll ülekohtune
Maimu22. aprill 2017, 19:35
Minu jaoks on emad ikka kõik võrdsed.Kasvatab ta last üksi,on lahutatud,lesk või abielus.Egas siis abielus ema ei ole hoolivam ja armastavam,kui üksikema.Ema on kõigi laste jaoks kõige armsam.Proua Oviiri poolt välja öeldud sõnad üksikemade kohta olid ikka väga solvavad.
mees22. aprill 2017, 20:05
Maimu, aga kas kõik ükskik -ehk vallasemad toovad igaks jõuluks oma lastele koju uue issi? Kui ei, siis kust otsast see teistsugustele naistele solvav on?! Miks soovite üldistada ja pidada kõiki naisi sellisteks, samas pidades ennast nende esindajaks, kõneisikuks? Soovite samastuda? Kui jah, siis mis puutub siia Oviir või Naisliit?
Ei22. aprill 2017, 20:43
Mind 23. aprill 2017, 14:49
need sõnad ei solva. sest need ei puuduta mind. Ilmselt tõstavad häält need, keda see konkreetselt puudutab.
kodanik23. aprill 2017, 17:32
Järeldus: enamik kommenteerijad ei tunnista viisakust. Kultuurne käitumine on neile võõras. Teiste solvamine,ebaeetilised repliigid,sõim,halvustamine-
see kõik näitab kõlbeliste tõekspidamiste eitamist.Kui julgetakse siin ebakultuurset suhtumist,sõnasõda,on selline karjuv käitumismaneer ju neis koduses ka,kus kasvab meie
järeltulev põlvkond ja tänapäeva lapsed on väga terase kuulmisega... Nii toodetaksegi
põlastavaid,ülbeid,vanainimeste vihkajaid ja abielu mitteväärtustavaid kodanikke.Kahju sellest.
Braavo22. aprill 2017, 19:27
Tubli- naisliit - samamoodi jätkata ! Pea püsti !
22. aprill 2017, 18:54
Organisatsioonil, kes aasta ema tiitlit välja annab on õigus kehtestada selleks mis tahes reeglid. See pole ju riik, kes seda tiitlit annab. Küll aga peaks president sellest üritusest kõrvale hoidma, kui statuut on selline, mis solvab paljusid Eesti riigi emasid.
ku-kuu22. aprill 2017, 19:15
Mitte statuut ei solva, vaid nende "solvatute" endi südametunnistus mäsleb ehk "solvab" neid.
Mõelge kaasa22. aprill 2017, 18:50
Vägivaldseid joodikuid mehi ja naisi, lihtsalt omavahel sobimatuid on enamuses. Ikka tahame särada, et oleme eeskujulikus abielus kooselul ka teine külg olemas rumalus vihkamine jne. See et need funktsionäärid hästi elavad vaata mis raha nad saavad(Oviir) ei ela ju reaallses Eesti elus, on selliseid privileege vähestel, tehakse ainult nägu, et kõik on hästi. Naisliidu funktisonäärid mõelge parem kaasa ja tehke arendustööd. Parem koolitage selliste kampaaniate asemel neid kes ei oska ja ei suuda. Ühisikond on just sama tugev, kui nõrgad on tema kõige nõrgemad liikmed sama käib materiaalsuse kohta. Funktsionäär saab kõva raha aga lihtne ema kel on hambad suust välja löödud, kes ei oska ennast kaitsta kelle juurest on mehed minema läinud, ei aita keegi ka juhul kui ta reaalselt abi vajab, ennekõike üskiemade koolitust ja tugigruppi.
lems22. aprill 2017, 18:46
kumb ema on rohkem ema, kas see, kes kannatab joodikust mehega laste pärast voi lesestunud yksikema?
Norm22. aprill 2017, 20:44
Naine ei muretse lapsi joodikugs
maali22. aprill 2017, 18:41
Miks nad oleksid pidanud oma ühingu tõekspidamisi muutma ? Kui tahetakse avalikult väärtustada mingeid teisi põhimõtteid, siis koostage uued reeglid ja looge organisatsioon, mis neid tõekspidamisi ülimaks peab. Kui pealehakkamist jätkub, siis moosige president või kirikupea auhinda üle andma.
Ann22. aprill 2017, 18:41
Ainuōige otsus, mitte alluda provokatsioonile. Üksikemad tehku oma üritus ja ongi korras.
22. aprill 2017, 18:33
MTÜ Eesti Naisliit saab raha projektidega. Selle sündmuse jaoks saadakse rahastust Aasta Ema konkuri jaoks saadakse toetustHasartmängumaksu Nõukogult. Seega kasutatakse avalikku raha. HMNi üks peamisi prioriteete on: "Võrdse kohtlemise alase teadlikkuse tõstmisele, sallivuse ja kaasatuse suurendamisele suunatud tegevused." http://www.hmn.ee/prioriteedi.../teadus-meditsiin-hoolekanne Kas Aasta Ema konkurss on võrdse kohtlemise ja sallivuse edendamine.
22. aprill 2017, 18:56
Väga oluline info! Kui rahastus ei vasta sisule, siis rahastagu edaspidi oma rahast.
Lastele mõeldes22. aprill 2017, 19:01
Lapsed kuidagi kaduma läinud.
eksole22. aprill 2017, 19:27
Olete loonud ebaõige konteksti, ilmselgelt tahtlikult. Küsimus pole rahastuse allikas endas, teema seondub rahataotleja abipalve, taotlusega (Naisliit) ja alles siis rahastajate otsusega (mis pole Naisliit). Rahastaja otsustab, kas väärtused, mida edendada soovitakse, on rahastamist väärt. Kõikidel mtü-del on õigus rahastamise taotlusi esitada kuhu iganes.. Rahastajate otsus raha eraldamise kohta ei tee rahastajaid selle taotleja mtü liikmeks ega pane mtü-le kohustust toetada rahastaja tegevust. Ja Aasta Ema konkursi panemine võrdse kohtlemise ja salluvuse edendamise eitavasse konteksti ei ole midagi muud kui lihtsalt sonimine. Naisliit on eraõiguslik mtü, mis on asutatud seaduslikul viisil ja kindlal eesmärgil ning mitte keegi kõrvaline ei saa nõude selle mtü lõpetamist (likvideerimist) ega seadusega kooskõlas olevate tegutsemisaluste muutmist. Olete selgelt oma vastuseisus ületanud hea maitse ja mõistlikkuse piiri (sest kritiseerite midagi, mis on tekkinud seaduse alusel ja mis seetõttu üldse antud juhul kritiseeritav pole, kui seaduslik alus - põhiseaduslikud vabadusõigused ja ettevõtlusvabadus - ise kritiseerimisobjektiks pole).
eksole22. aprill 2017, 21:18
Kes siin on nõudnud MTÜ likvideerimist? Mitte keegi. Õppige lugema :)
k.22. aprill 2017, 18:29
"Et Eesti kestaks, on vaja emasid ja isasid ning seda, et nad omavahel kohtuks, ühiselt pere looks ning lapsi kasvataks." Mhh! Kas mitte vallalised ei peaks traditsioonilises ühiskonnas, mille eest naisliit seisab, omavehel kohtuma, peret looma? Või on see mingi peen vihje teise ringi vanematele.
Kärgpere22. aprill 2017, 18:47
Ei ole siin mingit vihjet. On ju väga selgelt öeldud, et emad ja isad kohtuksid ja ühiselt pere looks ja lapsi kasvataks. Seega läheb suuremaks lahutamiseks ja uute perede loomiseks. Kui ollakse üksikemad või -isad, siis on veelgi lihtsam kokku kolida.
paistab, et22. aprill 2017, 20:10
üksikemadel on aega kiusu ajada.Pole ime, et üksi jäänud, kiuslikud, näägutajad ja virisejad.
Masendav ja küüniline22. aprill 2017, 18:28
Häbi naisliiit! Kui naine kaitseb oma lapsi ja jätab mehe maha, siis on ta li.bu? Kui keegi proua liisal õnnestub elada traditsioonilise ja keskaegse peremudeli järgi, siis ei tohi ta kritiseerida teisi. Häbi ja vastik tunne on
Tõde on see, et23. aprill 2017, 19:50
perekonna koospüsimiseks on vaja selle nimel tööd teha ja palun väga ka vaeva näha. Alati on kergem loobuda , minema jalutada. Miks minnakse mehe juurest ära.?Mees läheb teise naise juurde. Miks? Kas tõesti on ainult mees alati süüdi või naine? Ehk ikka pole tahetud, suvatsetud peret koos hoida. Kahjuks on see reaalsus, kuigi tavaliselt keegi seda tunnistada ei taha, sest keegi peab ju süüdi olema. Sõrmus sõrmes et tähenda teise abielupoole omamist- see jääb kahjuks paljudel mõistmata.
jussike22. aprill 2017, 18:26
aga miks vötsid vööra kodu omale???
reet 22. aprill 2017, 18:25
kas ma jaanipäeval võin uue isa koju tuua?
Mis sa küsid ,23. aprill 2017, 09:15
niikuiinii tood ,nagu alati , ma tean ju ...
eesti mees22. aprill 2017, 18:20
Meie presidendi sõnavõtust nagu peegeldub homo abielud, kindlalt ei!
On kahju22. aprill 2017, 18:19
et koiges syydistatakse jälle naisi.
Eesti kodanik22. aprill 2017, 18:18
Väga õige, lesbid või homod pole perekond ja neid selliselt tunnustada ei saa, ainult perekond mille moodustavad seaduslikult abielus mees ja naine on perekond.
Täiesti siiralt soovin Eesti Naisliidule edu ,sirget selga ja22. aprill 2017, 18:17
vastupidavust käimasolevas agressiivsete feministide ja vanatüdrukute isiklikust frustatsioonist ning tigedusest tingitud pori-ventilaatori laurünnakus. Pidage vastu - Eesti vajab nii mõlema vanemaga ,kui üksikvanemaga tublisid peresid ja eeskujusid.
multukulti22. aprill 2017, 18:12
Naisliit õige otsus! Kel häda tehku oma liit ja valigu säänseid ja määnseid paremikke.
poeg22. aprill 2017, 18:05
mille järgi valitakse aasta ema või isa .aasta ema ja isa on minu vanemad..
nii22. aprill 2017, 18:03
Tänan, Siiri Oviir ja Naisliit! Olete tublid! Väärtutame pere - ema, isa, lapsed! Nii oli ,on ja jääb!!!! Jõudu!! Jaksu! Kannatlikkust!!! Tänud!
Andres22. aprill 2017, 18:03
Arvasin ka, et võiks olla üksikemad samuti, aga kui auhinna väljaandja tegi sellise otsuse, tuleb seda otsust respekteerida. LGBT liit (või mis iganes organisatsioon neil on) võib ju anda välja oma aasta ema tiitli mis tingimustel ise soovib.
Wikipedia22. aprill 2017, 17:53
Nagu ei liigitata sportlasi ja invasportlasi samasse kategooriasse, nii pole vaja liigitada ka normaalseid emasid ja yksikemasid samasse ryhma, alati voite ju kehtestada nt. "aasta vallasema", vms. Igatahes vaadaku peeglisse - hea ja tubli naise juurest ei lähe kunagi minema ka koige suurem meessiga, järelikult pole parim.
Aina22. aprill 2017, 18:08
paremaks läheb, nüüd on siis juba jutt "normaalsetest" ja üksikemadest, keda kõlbab ka invasportalstega võrrelda? Ja invasportlaste puhul on tegu pigem kaitstud või soodustusi saavate inimestega, siis mis kaitset või toetust saavad meie
...22. aprill 2017, 18:10
riigis üksikemad? Aga tundub, et meie riigis on inimesi, kes mingisse formaalsusse senini enam usuvad, las meessiga peksab naist ja lapsi, aga vähemalt on nad abielus.
22. aprill 2017, 19:25
Ega "meesseaga" perest ei valitagi.
A.22. aprill 2017, 19:04
Loomulikult, miks ta peaks ära minema... kui naise isiksust pole ollagi enam ja kõik tehakse ette-taha ära, siis miks peaks ära minema... peksta saab, söök on laual, keha antakse ilma vastu vaidlemata kasutada, siis miks peaks ära minema. Vahepeal ära käia võib...küll naine pärast kodurahu nimel lepib ja lapib!
Väga õige, tehku vingujad ise midagi peale sopa keerutamise.22. aprill 2017, 17:50
Mina oleks just nii teinud sellise kampaania peale
Q22. aprill 2017, 17:49
Või valigu aasta perekonda
Aga22. aprill 2017, 17:47
Valigu siis aasta abikaasat hoopis
Leonhard22. aprill 2017, 17:46
Kui naisliit annab välja tiitlit, siis on temal ka õigus sellekohasele ütlemise. Virisejad tehte ise selline liit ,mis teile meeldib ja andke välja oma tiitleid. Evelini väljaütlemine on julm, ilmselt kade ja vaid see in imene kellel endal on lapsed, on empaatiavõimeline ehk vähemalt adekvaatne. Praegu tehti väärikatele naistele liiga.
no22. aprill 2017, 18:02
ei ole suur osa naisi, kel on lapsed empaatiavõimelised ega ausad. Vastupidi, paljud püüavad alavääristad naisi, kel ühel või teisel põhjusel ei ole lapsi, olgu need naised üksikud või abielus.
Pereväärtuseid tõesti tänases Eestis ei hinnata . Milleks üldse selliseid pseudo tiitleid aasta ema (isa) jagada. Tuhandes pered on tublid, tuhanded on praakpered, kus pole väärtushinnangud paigas (vägivaldsus, moraalne lodevus, silmakirjalikkus nagu oli Ilvese puhul)
22. aprill 2017, 18:58
Õigus on niikaua, kui kasutab selleks ürituseks oma raha. Vt kommentaari eestpoolt.
ee22. aprill 2017, 17:46
Oviir seostub mulle keelatud ravimitega.
Ärni22. aprill 2017, 17:44
Eelu poole oometi ssühkrüssähhäi..
Liana22. aprill 2017, 17:44
Kiidan heaks Naisliidu ettepaneku.Tubli pr.Oviir
kõrvaline22. aprill 2017, 17:42
Kuna Naisliit on eraalgatusel põhinev mittetulundusühing, mis elatab end annetustest ja sponsorlusest, siis kriitika Naisliidu vastu ei ole midagi muud kui lihtlabane tige rünne ettevõtlike inimeste vastu.
kritiseerijatel tasuks alustuseks tutvuda Naisliidu asutamisdokumentidega22. aprill 2017, 17:40
Eesti Naisliidu põhikiri: MTÜ Eesti Naisliit (edaspidi ENL) on 1920. aastal asutatud Eesti Naisliidu õigusjärglane ja taasasutatud 13. mail 1989 Tartus.
http://naisliit.ee/organisatsioon/pohikiri/
Eesti Naisliit on tiitlit Aasta ema omistanud aastast 1998.
Aasta emaks võib kandideerida Eesti Vabariigi kodanik, kelle peres kasvab või on üles kasvatatud vähemalt kaks tublit last, kes on oma töös pädev ja tunnustatud ning on perekonna väärtustamise heaks eeskujuks ka väljaspool perekonda.
http://naisliit.ee/aasta-ema/
Aga22. aprill 2017, 17:59
siis ärgu nimetagu seda tiitli saajat siis aasta emaks, mis kõigile tavainimestele kõlab kui kõigi Eesti emade seast ühe tublima välja valimisena. Olgu siis pigem aasta perekonna valimine. Iseenesest uskumatu, et emad, kelle peres näiteks mees jooma on hakanud ja vägivaldseks muutunud ja need emad on ikkagi oma lapsed üles üksi ilma alimentide ja muu abita kasvatanud, ei kõlba isegi kandideerima aasta ema tiitlile mitte? Ja seda väidab siis väidetavalt naisi esindav naisliidu nimeline organisatsioon?!
oojaa22. aprill 2017, 18:47
Aga aga, nemad nimetavad kuidas nad tahavad, see pole kellegi teise asi! (sest tegemist pole riigiasutusega vaid eraõigusliku mittetulundusühinguga). Kes tahab nimetada teisti, võtku kätte ja tehku enda MTÜ või SA, ja andku minna. Rünne Naisliidu vastu on sõna otseses mõttes rünne põhiseaduslike vabadusõiguste vastu. Sellised ründed on nii piinlikud kui piinilik annab üks asi veel olla (sest selliste rünnete aluseks on kohutav harimatus ja ebakompetentsus). Traditsiooniliste pereväärtuste edendamine on Naisliidu üheks eesmärgiks. Sisuliselt on ründajate sõnumiks: likvideerige Naisliit või visake alusdokumendid ja tarditsioonide austamine kus see ja teine. Aga need ründajad ei saa aru, et Naisliit lakkaks siis olemast, ka EW õigusjärglasena, kui nad taganeks liidu tegevuseks aluseks olevatest põhimõtetest.
to aga22. aprill 2017, 19:31
No tule taevas appi, kas sellepärast sind sinu lapsed tubliks emaks ei pea, et sul tiitlit pole? siis pole su peres kõik korras kui ühe tiitli, sümboolse tiitli, pärast end puudutatuna tunned.
Naisliidu funktisonääridele, lugege läbi22. aprill 2017, 17:39
Vägivaldseid joodikuid mehi ja naisi, lihtsalt omavahel sobimatuid sobimatuid on enamuses. Ikka tahame särada et oleme eeskujulikus abielus kooselul ka teine külg olemas. See et need funktsionäärid hästi elavad vaata mis raha nad saavad(Oviir) ei ela ju reaalset Eesti elus, on selliseid privileege vähestel, tehakase nainult nägu, et kõik on hästi, tsirkus ma ütlen. Naisliidu funktisonäärid, olete ennast täis teinud! Parem koolitage selliste kampaaniate asemel, neid kes ei oska ja ei suuda. Ühiskond on just sama tugev kui nõrgad on tema kõige nõrgemad, liikmed sama käib materiaalse seisu kohta. Fuktsionäär saab mega raha aga lihtne elu hammasrataste vahele jäänud, ema kel on hambad suust välja löödud, kes ei oska ennast kaitsta, kelle juurest on mehed minema läinud, ei aita keegi ka juhul kui ta reaalselt abi vajab.Kas ta on kehvem kui eeskujulikuks tunnistud abielunaisest peereema, kes teatud liiki probleemidest üldse ei tea. Ennekõike on vaja üksikemade koolitust ja tugigruppi. Sinna suunake oma energia ja ressurss. Mitte homo soveticuse kombele kinkida justkui eesrindlikele nelke ja auraha.
v v v22. aprill 2017, 17:36
Esiteks ei ole Ott Sepp mitte Evelini poeg. Ja teiseks kiidan ma väga pr. Siiri Oviiri. Alati sirge seljaga ja hoiab traditsioonilist peret. Ka minul on 3 täiskasvanud last ja nende isaga oleme abielus olnud juba 46 aastat. Ma ei taha mõeldagi sellele ,et minu lastel oleks olnud 2 või 3 isa. Mis jama see lahti läinud on? Pr.Siiri Oviirile minu suurim toetus. Jäksake ikka ja ei tohi alla anda.
ha ha ha22. aprill 2017, 18:13
ja sa tõesti arvad ,et su mees pole kedagi kõrvalt trukkinud
ka sul nagu oviiril võib selg sirge olla aga sa ootad ka ehk enda tunnustamist , irw sellised
kuiviktädid
22. aprill 2017, 19:36
sina, irw, mine kuskile teise kommentaariumi nõmetsema, mitte ära kirjuta kommentaare teema kohta, millest sinu mõistuseraasuke aru ei saa.
Star ( Tallink)22. aprill 2017, 17:20
...kujutaks õige ette samu seisukohti Katoliku kiriku vaatevinklist . Ja näeme,et vikerkaarevärvilistes sukapükstes küpsed naised eriti ei soovigi osaleda Eesti EMA valimiskarussellil. Asi ju paigas niigi millest see debatt? Küsimus on ju selles kas Te olete nõus tunnustatud saama ühiskonna poolt milles valdav osa Eestlasi elab . No vot !!!
Antud22. aprill 2017, 17:19
juhul devalveerisid nad ise aasta ema tiitli ära. Millest on kahju. Aga inimesed, kes üksikemasid emadeks ei pea, ei vääri ei presidendi ega ka ERR-i tuge oma ürituse propageerimisel.
Tublid22. aprill 2017, 17:18
Super, et meil leidub inimesi, kellele Eesti Riik ja selle põhiseadused auasjad on. Käputäis multi-kultit tahaks sellest küll ainult riismed järele jätta, rääkides mingisugusest edasiminekust. Ei tunnistata senikaua tõde, mida see hullumeelsus on kaasa toonud, kui endid kõik see füüsiliselt puudutaks.
Täpselt 22. aprill 2017, 17:51
See on ka jälle üks pisiasi mispärast me olemegi suur sõja veerel. Ülipaljud lihtsalt ei tunnista seda endale ja jauravad mingeid vabadusi, multikultit ja mida kõike veel. Olen noor mees, üksi, pole kedagi kellega isegi teatris käia. Aastate jooksul olen lihtsalt sattunud mitme petliku, multikultiks osutunud tühja inimese peale, et pole olnud isegi võimalust oma peret luua. Õnneks olen tegelenud oluliste asjadega ja usun, et suures sõjas suudan oma teadmistele tänu ellu jääda, need multikultid ei suuda. Mina olen valmis astuma suurde sõtta, kuigi see saba olema hirmus aga õhk muutub hingatavaks jälle ja inimesed muutuvad hoolivamaks nagu see oli peale suuri sõdu. See on küll õudne aga midagi ei ole parata - inimesed ise soovivad, et maailmas valitseks korratus, evolutsioonis aga korratusel kohta ei ole.
jaaaa22. aprill 2017, 17:18
Kas tõesti on naisi eestis ainult kolmandik ja ülejäänud toovad jõuludeks koju uue mehe ....polegi aru saanud et asi nii hull on ,et 2/3 eesti naistest ongi li...d ....aga nad on ju ka emad ....mul läheb asi segaseks -proua Oviir peaks mulle mehele asja selgeks tegema et kes on naine ja ema ja kes ei ole naine aga on ka ema ja mis vahe seal on ....kas saunas saab aru või kus ja kuidas ikka vahet teha -tahaks väga teada
pipi22. aprill 2017, 17:13
VÕLTSMORAALIJÜNGRID seal naisliidus
Kukeke22. aprill 2017, 17:10
Oviir ja naisliit on end maatasa teinud. Mul ka 3 last eri isadega ja kolm korda abielus olnud. Olen olnud enda arvates eeskujulik ema ja kasvatanud tublid ja haritud lapsed. Aga proua Oviiri tipp vist on gi olnud mehelesaamine, et see nii ületähtsustatud on. Jama ja häbi sellele naisliidule ja olgu nad kõik mehel, aga me ei tea keegi, kuidas keegi neist seal on.
naine1 to Kukeke22. aprill 2017, 17:26
Teatavasti kukk on ju isaslind! Aga see selleks:) Mulle tundub, et hoopis sinu soovunelm on olnud abielus olla, miks muidu seda 3 korda oled teinud! Ideaaliks on arenenud ühiskondades ema-isa ja nende ühised lapsed. Ilmselt kui ükskõik millisel naisel oleks valida, kas kasvatada lapsi ühe mehega või et nad kõik on erinevate meestega ja elama peabki ühe ja teisega, siis valik oleks valdaval enamusel ju esimene variant! See, et sina kärgperes arvad, et tegid tublit tööd, siis ära kobise nende kallal, kes ei hinda sinu panust kõige kõrgemalt. Ja kui su lastelt küsida, siis ilmselt oleks ka nemad teisiti tahtnud kasvada, aga see ju sind ei huvita. Sina tahad ainult vinguda, mehiu vahetada ja teisi maha teha!
väga rumal ja nõme jutt teil22. aprill 2017, 17:54
lausa vihakõne ja kibestumine
Aga22. aprill 2017, 19:04
isarollist peres ei tea sinu muidu tublid lapsed midagi. Olid sa neile kuidagi eeskujuks väärtustades perekonda?
22. aprill 2017, 19:40
Sellise kommentaariga oled tõesti eeskujuks.
reede22. aprill 2017, 17:07
Kiidan Naisliitu õigel positsioonil seismise eest Lollikeste karjed jätke tähelepanuta Nende ajumaht ei suurene pärast seakisa
Gordoni kohvikus22. aprill 2017, 17:17
Evelin Sepa poeg Ott Sepp saab head nutsu ja on esikoomik.
Evelin tahtis ka ju aasta emaks saada
Tore22. aprill 2017, 16:59
Aitäh! Palju kära eimillestki. Huvitav, kas lauluvõistlused solvavad kakofoone ja spordivõistlused pakse?
22. aprill 2017, 19:45
No "väikeste hiiglaste" saate kohta ju võeti samuti tuliselt sõna ja pahandati, miks selline saade, kus osa lastest saatest välja langevad ja õnnetud on. Võistlusmomenti ei tohi olla, kõik peavad võrdselt esimesed olema.
Siirile Mallelt22. aprill 2017, 16:56
Aitäh Sulle Siiri, et sellele palaganile vastu suutsid seista. Äärmiselt rumalad, küündimatud ja alaarenenud ajuga inimesed hakkavad ühe MTÜ tegevuse vastu allkirju koguma. Naeruväärne! Ja mida nad siis selle allkirjahunnikuga peale hakkavad, viivad presidendile, või peaministrile. Naisliidule soovin edu oma ettevõtmistes ja see "aasta ema" gala on väga ilus, südamlik ja meeliülendav üritus. Aitäh Sulle, Siiri!
22. aprill 2017, 16:55
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
tubli,Oviir!22. aprill 2017, 17:02
Memmed-emmed hoiavad maailma koos.Vahel on see väga tüütu, aga kui järgi mõelda siis...väga soe tunne.
16:55 /Lugejs22. aprill 2017, 17:22
Ehe näide multi-kulti moraalist ja selliseid tunnustada, peaks päris segi olema ikka küll.
sellise suuvärgiga Lugejs22. aprill 2017, 17:22
ei saa kunagi tiitlit.
Lugejs22. aprill 2017, 17:43
Mind ei huvita muud tiitlid. Aasta ema tiitlit hoidku naisliit endale kavõi peesse. Vaatamata sellele, ma jätkan ikkagi autut suuvärki. Elagu konservatiivsus. Irw. Siiri oviir äärmiselt ebameeldiv naine. Soovitan naisliidul juhi välja vahetada. Ta seal kaua olnud. Vaataks siis wdasi, kui uus juht on valitud. Mingu siiri oviir ometi oma eripensioni nautima. Ta vist praegu maailma rikkaim pensionlr. Irw. Mida kõike raha eest saab? Huvitav, huvitav.
16:55-le ja 17:43-le22. aprill 2017, 17:54
Sa irw-lugejs oled kõige ebameeldivam inimene kogu kommentaariumis.
Lugejs22. aprill 2017, 18:00
Jesss..... milline komplient! Suur tänu! :))) teen inimeste, eriti siiri oviiri olemise võimalikult ebameeldivaks.
22. aprill 2017, 19:47
Eks igal l o l l i l oma lõbu.
oled kadedik,22. aprill 2017, 20:14
vanaema22. aprill 2017, 16:45
Täiskasvanud vaidlevad omavahel, kes on parem lapsevanem, kas halvem. Muidugi ei tee abiellumine kellestki parimat lapsevanemat. Küsida tuleks lastelt,ainult et nad ei oska sellele vastata. Kuidas peaks vastama lapsele, kes küsib emalt- miks sa võtsid mulle sellise isa, kes mind ei taha? Isa ei jätnud maha mitte ainult lapse ema, vaid ka lapse. Laps käib alles lasteaias,teistele tulevad järele emad ja isad, temale ainult ema.Kahjuks on mahajätjad enamasti isad.
mhmh22. aprill 2017, 16:44
1.jaanuaril jälle helistavad- Head uut aastat mutt!
naine22. aprill 2017, 16:43
See naisliit on iganenud. Ma ei taha, et ta mind esindab!
feminist22. aprill 2017, 16:46
aga tõesta, et oled üldse naine, mitte munadeta sootu...
moorike22. aprill 2017, 16:58
Naisliit ei esindagi sind, pole loodudki kõiki naisi esindama, rumaluke. Mine puu taha ja arene pisut.
22. aprill 2017, 19:48
Siin paljud kommenteerijaid arengupeetusega.
16:43/ mis ajast22. aprill 2017, 17:28
..peaks keegi sind esindama? Oled sa teovõimetu, või hooldekodus alzheimeris, et ilma abita hakkama ei saa?? Saati siis veel sootuid olendeid esindada?Perekond oli, on ja jääb pühaks ka ilma esindamata.
Johanna22. aprill 2017, 16:43
Poole traavi peal hobuseid ei vahetata.
2018 aastal nominentideks naised kuni 55 kg, kuni55-75 kg, 75-95 kg ja üle 95kaalukategooras.
Samuti eraldi blondiinid, brünetid ja muud värvilised.
Ka ihumõõtude järgi, perekonnaseisu, usu ja litsakuse ehk seksikuse kategooriates. Siis ei tule ennast grupid diskrimineerituna. Sõna "ema" tuleb tänapäeval lahti mõtestada. Või jätta üldse pingerida ära, mis oleks normaalne.
kolme lapsega üksikema22. aprill 2017, 16:42
Las mees peksab, peaasi, et abielu säiliks. Tublid olete.
loll oled22. aprill 2017, 16:59
...kui ennast peksta lased...või tahad sellele tiitlile kandideerida, et lased ennast peksta abielu säilimise nimel
22. aprill 2017, 17:02
Rumalad,oi kui rumalad olete. Tundke oma lastest rõõmu, mitte ärge kraagelge asjade pärast, mis teie elu ei paremaks ega ka halvemaks tee.
Vot-vottäpselt 22. aprill 2017, 17:59
Mida see paremaks teeb, see auhind, teeb kõhu täis?
Mis puutub siia üldse peksev mees, kolme lapsega üksikmammi? Kas sa ei ole ikka veel õppinud, et enne kui vanainimeseasja tegema hakatakse, tuleb ikka selgusele saada, mis mees see on - kui on kalduvus vägivallale siis ei tohi niisugusel olla isegi lõpuks võimalust saada vanainimeseasja ligi. Ise need naised on rumalad kes nädal tuttavad heal juhul ja kohe lastakse sisse tulistada.
seal peres, kus mees peksab ema22. aprill 2017, 17:03
tiitlit ei saa.Kui ei küündi siis pole vaja õiendada.Tuleb selle mehe juurest ära minna .
valed valikud22. aprill 2017, 17:17
võivad määrata elu suuna.Vale isa valik tähendab laste isast ilma jätmist ning seega ei saa ka parimaks emaks kandideerida.Parimaks emaks ei saa kandideerida ka see,kes ei ole lahutanud ja kelle joodikust mees naist ja lapsi peksab.Teie võite kandideerida näiteks aasta julgeks naiseks, kuna olete julgenud oma elu muuta.
naine122. aprill 2017, 17:19
Kes see käseb sul abielu säilitada. Muidugi tuleb peksja juurest tulema tulla. Aru ma ainult ei saa, kui loll peab üks naine olema, et teha kolm last mingi jõhkardiga. Kas peale esimest juba aru ei saanud, et väga vale valik sai tehtud oma laste isa valimisel. Ja nüüd, kus minema mindud, siis tahaks ju auhinda saada, et tubli oled, eks? Ega ju ei huvita, et kolme väikese inimese hing on vägagi katki. Ikka mina-mina-mina kaa!! Olen hea eeemaaa!
Maša22. aprill 2017, 19:07
Kust sa välja lugesid, et peksmine on heaks kiidetud?
mees 24. aprill 2017, 09:13
muidugi mine peksja juurest minema, aga see et sa ennast peksta ei lase pole sinust teinud veel Aasta ema nominenti.
Väga22. aprill 2017, 16:40
Õige, keegi peab tradirsioonilist peret kaitsma
naerukrambid22. aprill 2017, 16:38
Eks Ilves näitas eeskuju kudas naistega tuleb ümber käia, vanale anti jalaga tagumikku ja võeti uus ja noorem-ilusam ja see ongi üks toredam peremudel millest meie kuulus naisliit võiks eeskuju võtta.
no on22. aprill 2017, 16:37
alles kisa nende kriteeriumide ümber! ma ei mõista kuidagi neid professionaalseid solvujaid. igasuguste valimistega ongi ju nii, et valitud saab olla vaid üks. siis võiks ju kisa lahti lüüa, miks nt missivõistluste kriteeriumid on just niisugused nagu nad on, miks mina missiks ei saa? mis sest, et vanavõitu, lühike, paks ja kõõrdsilmne, aga see-eest niiii hea, ja enda arvates ka tark... ja miks missiks ainult vallalisi neide valitakse? miks abielunaisi ja mehi diskrimineeritakse? ja üldse, tegelikul ma tahan presidendiks saada, miks mind ei valita? näib, et ainus, kes meie viimatise presidenditralli puhul "ajakohaselt" reageeris oli siim, kes solvus. teised ikka ei tunne trendi.
???22. aprill 2017, 16:32
Huvitav,kas kõik naisliidu liikmed on õnnelikus abielus?
....22. aprill 2017, 16:43
ja mitte lihtsalt abielus, vaid esimest korda abielus, koos ainult sellest abielust sündinud lastega! Näis, kuidas sobib seekord siis ka praegusel presidendil auhinna üleandmisel osaleda, samas eks kolmest eelmisest (mees)presidendist kaks ole kah naisi rohkem või vähem vahetanud. Nii ei sobi aasta emaks ju ka näiteks Erki Noole kolme lapse ema! Moraalinormid hullemad kui saja aasta tagused....
Helen22. aprill 2017, 16:58
Nagu näha, siis ei tea Sa nendest kriteeriumidest midagi ja oled ise need välja mõeldnud. Saaks ainult vinguda. Naisliidul ei ole Sinu kirjutatud reeglid. Palun loe need enne üle ja siis avalda oma arvamust!
moorike22. aprill 2017, 17:02
...ja ei sobigi ega peagi sobima, miks üldse peaksid kõik emad selleks sobima...
tiiteleipuutuasjasse22. aprill 2017, 16:31
See on üleolev suhtumine emadesse tervikuna. Ja nii me siis solvame edasi tublisid emasid, kes pole mingi põhjusega abielus, aga on ometi tõelised kangelasemad siin riigis.
Minu22. aprill 2017, 16:41
Jaoks küll mitte,
Emadusega kaasnebki minu jaoks mõiste pere, lapsed
Sa oled armas22. aprill 2017, 18:06
niisugust naist tahaks ka ise aga neid on nii väheks jäänud.
22. aprill 2017, 17:05
Normaalse mõtlemisega ema küll ei solvu.
selliste normaalse mõtlemisega emade22. aprill 2017, 20:17
juurest ei lase mehed jalga ka.
Kas kangelasemad22. aprill 2017, 17:46
ongi need, kes sooneutraalseid kasvatavad, rahaeest geidele sünnitavad, maailmast mehed koju tarivad, siis neid üksteise järelt varastavad ja kohut käivad? Päris nii ikka ka see asi olla ei saa. Ärgu need nüüd küll vingugu, kes ise pole osanud naiseks olla, õige ema ei jaurad siin tühja, elab oma elu ka ilma tiitliteta.
tiitel ei......24. aprill 2017, 09:25
Tehke endale selline tiitel nagu tahate, aga ma hoiatan, et neid kärgperede emasid, üksikemasid ja vallasemasid on kordades rohkem kui ta normaalses abielus olevaid emasid, konkurents saab teil ikka olema ülitihe ja pingeline. Kes on parem ema, kas see vallasema kellel on 1 laps, kas see üksikema kellel on 5 last, kas see ema kellel on lapsed kärgperes laiali ja ise kasvatab võõraid lapsi.... Laske ometi sel asjal olla ja jääda nii nagu see on aastaid olnud! Ükskõik kuidas te ka ei vinguks, halaks ega kerjaks kaastunnet ja tunnustust, ei aita see teil tõusta korralike peredega ühele tasemele. Lapsed vajavad normaalst kodu kus on ema ja isa ning normaalsed suhted peres, just sellise pere väärtustamine ongi õige propageerimaks traditsioonilisi peresid, toomaks tagasi ametlikud peresuhted, et poleks nii- igal lapsel peres eri isa või igal aastal uus kasuisa või kasuema.
naljanumber22. aprill 2017, 16:30
Olen ka tore ja hea pereema, aga sellist tiitlit oleks kohe päris häbi vasu võtma minna.
nupp22. aprill 2017, 17:12
Mina ka ei läheks. Võltsmoraalijüngritetiitel
22. aprill 2017, 19:53
No vot siis, õnneks sa ei peagi seda tegema ja "häbi tundma".
naine122. aprill 2017, 16:21
Tubli, Siiri Oviir! Pildilepürgijatest eikeegid üritasid tähelepanu tiitli valimise arvelt saada ja said ka (veenes enamikke et on nõmedad). Aga see pole tähtis, elagu traditsiooniline pere ja selle väärtus! Mees ja naine, kes on suutnud koos ühiste lastega harmoonilise ja toreda pere luua, on suur väärtus, mida tuleb tunnustada!
Andres22. aprill 2017, 17:05
Sotsi tuleb alati enne üheksa korda mõõta, kui midagi arvata. Ka kümnendal mõõtmisel tuli poolehoid.
väga hea22. aprill 2017, 16:18
ja president lõpetagu ka oma perekonna lõhkumise ja homo agenda.
Alati22. aprill 2017, 16:18
on ka teine pool ehk teised emad on siis viletsa(ma)d.
Ongi22. aprill 2017, 16:42
Naine, kellel on 3-st ühe-öö-suhtest 3 last, ongi viletsam. Ja "homoperekonda" ka siia Aasta Ema külge smuugeldada, millele presidendiproua vihjas, on ikka tase omaette.
Võib22. aprill 2017, 16:43
Olla ongi, et soetas lapsed ilma mõtlemata, et lapsel ka isa vaja
Mina22. aprill 2017, 17:19
Väljavalitud ei saagi kunagi olla kõik. Seega, kas sa oled siis viletsam isegi siis kui sinna kriteeriumidesse sobituksid, aga väljavalituks ei osutuks? Mina arvan, et siis ei saaksiki ju mitte ühelgi alal ega teemal tiitlit anda, kuna keegi tunneb end muidu viletsalt.
Tee oma MTÜ ja hakka oma tiitleid jagama, mitte keegi ei keela. Neid kandideete on antud kommentaarium täis. Vali ainult välja. Lihtsalt, palun ära s... teise aeda.
küsimus22. aprill 2017, 16:16
See jutt käib ainult rikaste pereemade kohta ja kinnises ringis, unustatakse ära maal elavad tublid perekonnad, kes elavad vaesuspiiril. Naisliit vaatab kogu seda asja ainult oma mätta otsast.
Malle Kobin22. aprill 2017, 16:45
Olen aasta ema 2013, elan maal, olen 40 aastat seaduslikus abielus ja ei ole rikas rahalise poole pealt, rikas olen laste poolest.
to küsimus22. aprill 2017, 17:10
sina oleksid samuti võinud enda tutvusringkonnast tublide emade seast kandidaadi, miks sa ei tee seda, selleks on igaühel õigus. Valitakse nende seast, kes esitatud on. Ja maal elavaid emasid on samuti valitud.
Noojaah22. aprill 2017, 16:14
Eesti naistel on iseloomu.
Iga könn ei köhi ja neile ei dikteerita ette, mida nemad õigeks pidama peavad.
tibu22. aprill 2017, 16:14
huvitav, milleks seda naisliitu üldsegi vaja on kui nad teevad igasugu tempe ja tegelikult ei ole üldsegi kursis Eesti EMADE tegeliku olukorraga...
Malle Kobin22. aprill 2017, 16:46
tibul õnneks ei ole suva otsustada, kas Naisliit on või ei ole olemas. Sa võid ise ka mistahes MTÜ asutada ja keda iganes tunnustama hakata
22. aprill 2017, 17:13
Mis sa rumalale räägid, ega selline millestki nagunii aru saa.
22. aprill 2017, 17:57
Jumalaeest, tehke oma sootute või lesbide MTÜ, tunnustage neid või igapäev, et 21 sajandis nii peab olema.Viriseb see, kes ainult nõuaks.
....22. aprill 2017, 16:09
perekond on riigi algrakuke. Kui me perekonda ei väärtusta, kui me lepime sellega, et lapsel ei ole isa, siis mida me üldse väärtustame? Kui perekonna prügikasti viskame põhjusel et paljud pered tekivad
"heas usus" ja kähku ka laiali lähevad, lapsed kasvatab üles ( isale needusi loopides) - reeglina ema,
siis on küsimus, kes kaitseb siis mehi? Prügikasti! Noh, seemneks peaks ikka jääma.
Raske on, kuid kõige alus on ikka perekond - ema, isa, lapsed.
jaak laving22. aprill 2017, 16:00
Super, midakigi jääb alle, kõrini sellest ultrate möllust
Tubli!22. aprill 2017, 15:58
Konservatiivsed väärtused päästavad rahvuse. Eesti naistel on sirge selg ja selge silmavaade.
naljakas 22. aprill 2017, 15:47
Üks seltskond ametnikke esitab nominendid ja teine seltskond ametnikke valib parima ema. Valijad on pildil ja peavad kõnesid. Ja pealegi ei saa parim ema üldse olla, kui peres ei ole isa. No on alles loogika.
22. aprill 2017, 17:15
Oled tõesti naljakas.
Just22. aprill 2017, 19:09
kui elada ei oska siis tiitlit ei saa. Mine kadedusest või lõhki.
eesti mees24. aprill 2017, 09:29
pere ongi poolik kui pole peres isa, varem või hiljem tulevad esile ka need ilmingud mis sellises poolikus peres kasvamine paratamatult kaasa toob.
Oviiri hääbumine22. aprill 2017, 15:46
Veneaegsel nomenlatuuril on omad arusaamad eetikast ja olemisest.Jälgime huviga arenguid ja õpetame omi lapsi,et nii pole kena.
õpetad oma22. aprill 2017, 16:19
poisil tema klassivennaga kaka-abielluma?
Jah22. aprill 2017, 16:56
Eriti targad ju teavad, et orientatsiooni saab õpetada
16:5622. aprill 2017, 18:01
Aga õppida küll, mis ongi asja võti. Seda enam ,kui kodus perekond tähtis pole.
Aga22. aprill 2017, 19:32
Nojah. mõni võib-olla saab ennast hiinlaseks ka õppida, kui hästi hoolega püüab ja kodus palju hiinlastest räägitakse
Et22. aprill 2017, 15:42
Braavo, Eesti Naisliit ja pr.Siiri Oviir! Vähemalt mõnel inimesel on veel selgroogu!
Liigume islamiseerumise suunas22. aprill 2017, 16:22
Seal loobitakse abieuluvälise lapse eest kividega surnuks. Veel kõvem selgroog.
22. aprill 2017, 17:17
ainult sinusugused suudavad midagi sellist siia kirjutada. Vaata, mida rumal peake kõik välja ei mõtle. Aga päris jaburdusi ei maksaks siiski kirjutada.
16:22 / jah mõned liiguvad22. aprill 2017, 18:06
Eks need ka siin kräunuvad, mõtlemata, mis see endaga kaasa toob. Eesti naine on rahulik, elabki oma perele, ega igatse multi-kulti maailma tobedusi. Õige ema ei kisa ka siin, et MINA, MINA olen see kõige õigem, MINA pean ja tean, nagu Sepa Evelin.
ruudi22. aprill 2017, 15:41
võimalik on ju multi-kulti tegelastel oma aasta homo,aasta lesbi,aasta üksikema jne...valida--jõudu ja ettevõtlikust ainult soovides.
Miks mitte22. aprill 2017, 16:46
anda aasta ema tiitel ka mehele, kes "homoperekonnas" naist mängib?
16:46 Ja mitu 22. aprill 2017, 18:10
last sel perekonnaemal sünnitatud ka on? 21.sajandil on kõik võimalik, ka lasteta ema olla.
Kindlasti22. aprill 2017, 15:41
on nii et need, et kes on valinud ilusamat elu otsides uued elukaaslased (nii härrad kui ka prouad), olgu seal kus on. Eeskujuks on ikka normaalsed ja tublid (tuumik)pered: ema ja isa ning nende ühised lapsed.
mis sa22. aprill 2017, 16:15
soiud? Mille alusel valitakse, ainult väliste tunnuste järgi tundmatute seast. Teie traditsioonilistes peredes saavad naised ju pidevalt peksa, kui varemkirjutatut uskuda. Mäletan selgelt, kuidas eelnevatel aastatel valitud aasta ema osutus hiljem türanniks, kelle juurest laps põgenes. Aasta isa aga oli tegelikult "rongaisa". Aga kui teil mõistust pole, siis jahvatage edasi.
Ivan Krõmov22. aprill 2017, 15:37
Kuna geid on samuti perekond,siis on kõik võimalik.
Minna22. aprill 2017, 15:54
Kumma siis nendest "lapsevanematest" peaks laps aasta ema konkursile esitama? Ärge tehke laste elu keeruliseks! Igale lapsele on tema ema kõige parem ema ehk siis aasta ema!
lapsed22. aprill 2017, 16:16
ei esita kedagi. Esitavad mingi väike grupp ja jagavad seda aunimetust omavahel.
Sulev22. aprill 2017, 15:36
Täiesti õige otsus. Elagu Eesti ideaalpere ja tunnustame kõigega hakkamasaavat naist, ehk eeskujulikku ema! Rahvas ei pea muretsema ega alternatiividele mõtlema. Uskuge, õnneks on meil neid emasid palju, kes tunnustamist väärt ja üksikema tunnustamiseni ei jõua niipea!
1ema22. aprill 2017, 16:56
Ühesõnaga loeb fasaad, mille taga võib peidus olla palju saladusi ja probleeme. Kodust väljas on kõik särav ja perekond on ideaalne aga kodus saab naine peksa, lapsed käivad seinaääri pidi. Möödunud ülestõusmispühade ajal registreeriti 130 perevägivalla juhtumit, paljud jäid registreerimata, lisaks vaimne vägivald. No miks ma peaksin tahtma olla koos mehega, kes oma eluga hakkama ei saa, süüdistab teisi oma töö kaotamises ja nõuab minult järjekordset õlut. Ei, ma astun sellisest suhtest välja koos meie ühise lapsega sest selline olukord ei mõju meile kummalegi hästi. Jah, ma kahetsen, et tegin lapsele isa valikuga vea aga ma ei kahetse, et mul on hea laps, kes saab koolis hästi hakkama, on hakkaja ning tegeleb mitme hobiga. Loomulikult on lapsele isa vaja, oma pärisisa ta näha ei soovi just traumeerivate mälestuste pärast. Õnneks on lapsel mehelikud eeskujud olemas vanaisa ja onude näol. Saavad teha meestetöid ja ajada mehejuttu.
Helen22. aprill 2017, 17:10
Sellel üksikemal ei oleks siis mingit fassaadi? See variant võib olla nii korralikul abielunaise peres kui ka sellel homoisal, kes on esitatud aasta emaks. Need emad, kes elavad vägivaldses suhtes, lahkuvad sellest suhtest, abielluvad uuesti ja nad on täiesti väärt aasta ema tiitlit. Palun tee endale enne need kriteeriumid selgeks ja siis räägime edasi.
ei peagi22. aprill 2017, 17:22
koos olema mehega, kes ei meeldi, kuid lapsele halva isa valinud ema ei ole ehk ka AASTA EMA.
22. aprill 2017, 17:22
Jaa, jaa ,jaaa, mida kõike veel... Sinu nimetatud naistepeksjate peredest ei valitagi Aasta Ema
naine maalt22. aprill 2017, 15:35
22. aprill 2017, 15:33
T
Tänan,Siiri Oviiri nii toreda artikli eest ! Mis sellest,et Teid rünnati üksikemade poolt :)
mats maalt22. aprill 2017, 16:27
Rõõm kuulda, et Naisliit julges jääda sirgeselgseks vaatamata feministid ja multikultilaste rünnakule.
kusti22. aprill 2017, 19:06
Palju neid ründajaid ikka oli? Vast käputäis, kel tõsine tähelepanuvajadus.
mis aasta ema?22. aprill 2017, 15:28
nagu missi valimised, teised põdegu, et on koledad ja mitte emad. paluks siis ka miss õudust ja aherat naist valida. ilusamat vähihaiget võiks ka ju valida.
kust22. aprill 2017, 16:19
te teate, et igal aastal või jõulude ajal, kas tegelesite ebaseadusliku jälitustegevusega?
Et22. aprill 2017, 16:35
Kohe kui abielumees minema kõnnib ja naine üksikemaks jääb, muutub ta ****???
pigem ikka siis22. aprill 2017, 17:24
kui vahetab mehi nagu sokke.lapsed jõuavad vaevalt ühe isaga harjuda, kui juba uus platsis.Naisi ja emasid on igasuguseid, seepärast valitakse selliseid, kes oleksid teistele eeskujuks heaga, mitte halvaga.Et inimesed näeksid, ka hea on olemas.
mis aasta.......? Mitte keegi ei keela sul hakata valima tõesti ka kõige vapramat vähihaiget ja ehk peakski seda tegema, et anda neile õnnetutele mingitki hoolimist.....24. aprill 2017, 09:32
Jõudu uue MTÜ loomiseks!