Eesti uudised

Madison: esimene suurim viga, mida tehti, oli venekeelsete koolide säilitamine peale taasiseseisvumist (73)

LISA KOMMENTAAR

Nipitiri27. aprill 2017, 23:52
Jöudsin lugemisega selle nn venekoolideni, kus hr Madisson just palgalöhedest ja keeleprobleemist rääkis. Kui palju otsisin mina tallinnas tööd (ametlikult)??? Ei saanud! Kuna ei osanud üle öö venekeelt! Kui praktika igapäeva elus puudub, on see suur probleem! Ja löpux ma ei suhtlegi enam venekeeles! Hädaga saan jutud räägitud nii soomlaste, saxlaste, inglaste kui ka venelastega! Aga seda nöuda??? Ei pane mind seda keelt veel rääkima!!!
mina jälle28. aprill 2017, 11:53
oskan nii eesti kui ka vene keelt, otsisin ka tööd 6 aastat, kuni sain eelpensionile.
Noh27. aprill 2017, 18:09
Märkamatult kuid pidevalt tuleb igal aastal neid tuhaneid juurde, nad maanduvad oma suure kogukonna juurde ega peagi kohalikku keelt öppima.
SUUR VIGA27. aprill 2017, 13:40
oli alates iseseisvuspäevast üldse venelasi siia lubada,nad oleks pidanud kodumaale tagasi saata ja poleks praeguseni mittemingisuguseid probleeme olnud,sest omal kodumaal saavad nad rääkida oma kodu keeles,vene keeles,aga olles võõrriigis eestimaal pole neil mittemingisugust õigust nõuda vene keele kasutust ei koolides,poodides ega kuskil mujal.Koolid ,lasteaiad eesti keelseks ja riigi keel jääb eesti keelseks.Paljud venelased,eriti noored on sellest arusaanud ja neile ütleme tänud,aga teised ,kes ei taha siin elada ja vaatavad nagu hunt ikka metsa poole,siis sinna nad võivad minnagi.Õige venelane oma kodumaalt ära ei tulnud,need oli liblikad,kes lendasid hea elu peale,ma saan aru ,et oli venestamine,aga natuke jäi siiski järgi ka eestlasi ja me elame omal,OMAL kodumaal,kus me oleme sündinud,kus elasid meie vanemad ja me tahame eesti keelt,eesti kultuuri säilitama oma lastele.,
TA27. aprill 2017, 21:35
Küsimus okupantidele27. aprill 2017, 13:29
Sovetid arvavad, et kõik eestlased olid tegelikult andunud kommunistid ja Eesti astus juulis 1940 vabatahtlikult NSV Liitu. No oletame siis, et neil on õigus (mina muidugi nii ei arva). Aga sel juhul tekib küsimus, millele sooviks sovettidelt aru pärida. Nimelt, miks tervitasid needsamad eestlased vähem kui aasta hiljem sakslasi kui vabastajaid ja muutusid kui üks mees fašistideks, kelleks venekeelsed meid siiamaani kutsuvad?
Marju L27. aprill 2017, 14:23
Need ei olnud samad eestlased. Isikud olid hoopis teised. Ei saa kõiki eestlasi ühte patta panna.
27. aprill 2017, 15:54
Kes ei olnud samad eestlased? Mis asja?
nähtavasti 27. aprill 2017, 22:54
sinu esivanemad olid need. kes pugesid nii venelastele kui ka sakslastele.
jah28. aprill 2017, 11:55
kindlasti soovisid rikkad eestlased muud, kui vaesed eestlased.
TA27. aprill 2017, 21:37
Kultuurne 27. aprill 2017, 12:41
eestlane peab oskama ka vene keelt, sest oleme suure Venemaa naabrid. Kunagi oleme nagunii jälle kultuur- ja majandussidemetes oma idanaabriga. Vene lapsed peavad saama õppida oma emakeeles. Kõrgkoolides tuleb taastada vene keelsetele mõeldud õpe. EKRE püüab levitada ainult viha selle kahe rahvuse vahele.
27. aprill 2017, 13:25
Mis tobe jutt see on? Sel juhul peab eestlane oskama pigem rootsi ja soome keelt, sest need naaberriigid on meil kordades suuremad partnerid. Ja ärme sel juhul unusta ka läti keelt. See on mingi venekeelsete ja-meelsete eneseõigustus. Eestis peavad kõik oskama eesti keelt ja omavahel selles ka rääkima.
Tänu Venemaale27. aprill 2017, 14:29
oli Eestis Nõukogude ajal eesrindlik tööstus, põllumajandus, tasuta õppimine ja arstiabi, puudusid ravijärjekorrad, inimesed suhtlesid omavahel sõbralikult ja hoolivalt, pensioni staazi arvestati aasta aastale.
Trollile27. aprill 2017, 15:30
Te olete ikka propagandast ikka päris pimestatud. Eesrindlik tööstus, hea haridus ja kaunis riik oli meil enne okupantide tulekut. Tulite siia, tapsite, lagastasite ja vägistasite demokraatliku tillukese riigi ja kellele te need sõjatehased ja lasnamäed ehitasite? Ikka endale, meil seda kõntsa vaja ei olnud. Mitte mingit sõbralikkust ei olnud, oli kaks paralleelset maailma - eestlaste ja venelaste oma, mingit hoolivust ei olnud, venelased sõimasid juba eesti lapsi fašistideks, palgad läksid hiidsõjaväe ülalpidamiseks, armee, mis kogu anastatud riiki hirmu all hoidis. Mingeid suuri pensione ka ei olnud, keskmine eluiga oli madal jne jne. Nii et ärge udutage.
Tänu27. aprill 2017, 16:35
venemaale ei saanud me Soome, Rootsi jt euroopa riikide tasemele.
vana inimene28. aprill 2017, 09:47
Millisest riigist on jutt? Miks need hüved ei olnud kättesaadavad kõigile? Miks olid poed ja sanatooriumid valitud isikutele? Miks minu vanavanemad, kes ei saanud vanuse tõttu nõukaajal töötada,kopikatki pensioni? Neil ei olnud seda nn. õiglast pensionistaazi. Minu abikaasa vanaema tuli oma kodutalust linna tütre ülalpidamisele. Kogu tema elutöö võeti kolhoosile, selle eest ei makstud mitte midagi, ka mitte pensioni. Ta käis aega-ajalt suviti maal oma kodu vaatamas ja tuli varsti nuttes tagasi. Kes seda ei märganud, olid ilmselt need,kes paljude teiste elutööd omavahel jagasid ja said üle öö rikkaks ja õnnelikuks.Seda rikkust peaks neile jaguma veel tänaseni.
ja miks28. aprill 2017, 11:56
me praegu siis ei saa, rahvusvaheline imperialism ja neli aastaaega segavad :)?
minu vanaema28. aprill 2017, 11:58
polnud ka ametlikult tööl käinud, aga sai 30 rubla pensionit.
naistekajuti arvamusliider27. aprill 2017, 09:39
Wunderkind on enne valimisi eriti aktiivseks muutunud. Nagu jooksuaeg oleks. Harimatu pisisuli pürib arvamusliidriks?
jah27. aprill 2017, 11:10
tundub et liberastid ja sotsialistid on teinud ülimalt head eeltööd, et raffffale sellised zimarjevi klounid peale lähevad
kui27. aprill 2017, 09:36
noored koolis käivad ja hariduse saavad, siis nad on veidigi targemad ja seaduskuulekamad ning ei ole enam 16 aastaselt võimetud.
õige jutt27. aprill 2017, 09:25
tubli wunderkind
aga mis jama su ristiisad ajavad EL välja astumise üle (kahjuks tänapäeva ohte arvestades üksi me iseseisvaks ei jää )
kuidagi kahtlaseks läheb
mõishärra ikkagi tinistati ära
kuidagi sarnased jutupunktid euroopa kohvikarva erakondadega
vaadake seal ette tõmbate lõpuka endale vee peale
lol27. aprill 2017, 09:44
ema on sul üksi ja iseseisev lmaoooo! kust sellised *¤%#* üldse tulevad? kuskilt tlü-st või ikka rafffaliidust?
jurakk27. aprill 2017, 08:54
See kes siin toob prantsusmaad näiteks ja teistele, kui kuskil euroopa riigis oleks selline protsent põliselanike venekeelsed kui meil oleks seal ka vene keel riigi keel. Näituseks soome ja belgia riigikeeled.
Eestlane27. aprill 2017, 11:29
Kuidas need venekeelsed siia väiksesse riiki ka tulid? See ei ole vähetähtis fakt. Lihtsalt nüüd on nad olemas ja karjuvad-karjuvad-nõuavad...
27. aprill 2017, 16:46
Soomerootslased on lojaalsed Soome kodanikud ja neid on vaid mõni protsent rahvastikust, Belgia on taas rahvuslikult täiesti pooleks ja kumbki pool teineteisega ei suhtle.
jurakk27. aprill 2017, 08:48
Poliitik on ikke poliitik, räägib mida sülg suhu toob. Albu kandis sõimelapsena on emakeelne suhtlus loomulik Narvas või Sillamäel teine lugu.Mäletame aegu 25 aastat tagasi kui erisuste ja präänikutega meelitati Ida- Virumaa venekeelsetesse piirkondadesse eesti keelt valdavaid pedagooge, tulemusi eriti see ei andnud. Kogu põhiprobleem eile ja täna on ja oli ei ole eesti keelt valdavaid õpetajaid. Mis eriti märkimisväärne teatud õppeainete osas otsivad ka kõik eesti keelsed piirkonnad õpetajad tikutulega taga.
Juku27. aprill 2017, 00:23
Ainult odratolgus rikub oma lapse elu ja ei õpeta talle vene keelt
Juku21. mai 2017, 10:04
Ainult odratolgus ei õpi Eestis rääkima eesti keelt.
jaa ja ei26. aprill 2017, 22:13
ega vene shovinisti fundamentaalset olemust ei muuda see,kui ta perfektselt eesti keelt oskab.
lähisugulane elab väikelinnas.seal elab ka venelasi,kes olude sunnil eesti keele ära on õppinud.ise eestikeelsed koolid läbi käinud ja lapsed käivad muu variandi puudumisel eesti koolis.
kui ukraina jama algas,tuli kogu selle pundi tõeline olemus välja(ka laste puhul).tegemist lastesõimest saadik eestikeelses kollektiivis kasvanud venelastega.keeleoskus ei muuda asja.
nad on venelased,Eestis võõrliik.
see asi saab ainult hullemaks minna,kui vaadata,millise innuga riiki kogu aeg üha rohkem venekeelseks muudetakse.
Genau26. aprill 2017, 21:27
Esimene viga >> 19.41 kirjutas, mis oli esimene viga.
Sellisel juhul poleks seda oma- või v''rkeelsete koolide küsimust üleüldse tekkida saanudki.
Kogu praegusele olukorrale vaatamata on siiski hea, et Mr. Madison sellel teemal arvamusartikli kirjutas. Ah, et miks? Sellepärast, et kui alles oli uudis, et tahetakse suur mitmekeelne kool teha.
Need tuntud inimesed, kes neid mitmekeelseid koole propageerivad, pangugi siis oma lapsed nendesse sega-sega koolidesse.
Hr. Madisonile aitäh, et julgelt mõelda ja arutleda oskab.
lol26. aprill 2017, 21:45
95%-l eestlastest ei ole selle raffaliidu klounaadiga mitte mingit pistmist ega ühisosa, niiet millest sa siin omastarust räägid?
Eestis26. aprill 2017, 21:09
oli ja on kaks riigikeelt. Peale Põhja sõda hakkas meil tugevalt levima vene keel. Varem kasutati seda väiksemates kogukondades. Vene keel on meie kultuuri osa. Seda sidet ei saa ega tohi ära lõhkuda. EKRE arvates on vene keele oskamatus parem. Isegi Mart Helmele vägagi tuttaval Nõukogude ajal eksisteerisid mõlemad keeled kõrvuti. Eesti lapsed said vene lastega suheldes esimesed vene keele kogemused ja seetõttu oli ka vene keelt koolis lihtsam õppida.
To trollile "Eestis"27. aprill 2017, 10:37
Mis jura Te ajate? Kuskohas pärast Põhjasõda vene keel levima hakkas? Vastupidi, venelastel ei õnnestunud juba siis eestlasi venestada, vaid siinsed vähesed venestamiseks siia toodud vandid kogunesid nn vene küladesse (neid on mõni nime kujul siiani olemas), Eestis ja Liivimaal kehtis hoopis Balti erikord ning eesti keele ja murrete kõrval oli teine keel ehk riigikeel saksa keel. Seega võite oma "tarkuse" endale jätta.
TA27. aprill 2017, 21:49
Uusikaupunki rahu-pärast Põhjasõda
Täielik jama27. aprill 2017, 11:09
Peale Põhjasõda ei hakanud Eesti alal vene keel levima, ärge valetage. Vastupidi, tookordsed venestamiskatsed lendasid tuulde. Valitsev keel maakeele kõrval oli saksa keel, ja seda kuni venestamise uue katseni 19. sajandi lõpul, ja ka siis hakkas ülikiiresti levima hoopis eesti keel. Nii et trollide märg unelm ei ole tõsi.
noor usskonserv26. aprill 2017, 20:57
vaadake ise, milline näeb välja noorkonservatiivide partei ja nende Õilas Kongress:
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/delfi-video-ja-fotod-ekre-valis-389-haalega-juhiks-tagas...
keegi üldse mäletab, mis oli ekremli viimane üllitis, mida meile pealuu sisse üritati taguda? peale seda on sellest raffffaliitlaste kelmiparteist lahkunud täpselt 20 liiget, ehk kokku hetkel 8230
usskonserv eksid,28. aprill 2017, 12:55
kes on lahkunud,see on lahkunud,kuid 400 uut liiget on erakonda lisandunud ja mõtlev kodanik saab aru,et SEE erakond on ainukesena eesti eest väljas.
Siin "ekremli"nimetust kasutades näitad oma võhiklikkust.
Madisoni artikkel ei vihja kuskiltpoolt heakskiitu venestamisele,sidemetele kremliga jm.
Krat Pärnust26. aprill 2017, 20:49
Eesti armeest viilijad Jaak Madison ja Martin Helme käigu enne sõjaväes ära, mitte ärgu pugegu Riigikogusse peitu oma kõige tähtsama riikliku kohustuse eest.
Nõus Madissoniga26. aprill 2017, 20:03
Kui vaadata erinevaid riike Euroopas, siis mitte kusagil pole muukeelseid koole. On küll erakoole, kus õpe võib toimuda ka muus keeles, kuid siiski on riigil oma sõna ka sekka öelda. Prantsusmaal on palju muulasi, kuid kool on prantsuskeelne. Itaalias itaaliakeelne, kreekas kreekakeelne jne . Selliselt eraldades soojendatakse oma rinnal ussi.
lol26. aprill 2017, 20:43
nõus vasakretsidest internatsidega ja nende lõimumiskollitustega?
järelikult räägib terve see kelmipartei oma jüngriarmeega iseendale vastu
kas ikka Madisson on õige "kingsepp" hindama27. aprill 2017, 12:10
Mina siiski soovitaks panna asjad konteksti ja praktikasse. Töötasin koolis ja keskkonnas, kus oli koolis palju vene perekonnanimega lapsi. Konkreetselt Puhjas. Puhja lähikonnas oli Ulila Põhikool ligi 120 lapsega. Mingil ajal see likvideeriti. Kes läks Tartu vene koolidesse. Paljud lapsevanemad panid lapsed Puhja Keskkooli. Tüüpiline oli , et perekondades oli ema kakskeelne, paljud isad võib olla said eesti keelest aru või ei saanud midagi aru. Kuna olin ka klassijuhataja, suhtlesin palju lastevanematega. Lapsevanemad hakkasid kurtma, et laps ( eelkõige tütred) pingutavad mis hirmus, aga üle kolme palju ei saa, sest raske on aru saada koolikeelest. Poisid lihtsalt hakkasid juba algklassides popitama, sest nendel oli oma püsimatuses veel keerulisem. Kusjuures, enne venekeelsesse kooli minnes, käisid paljud lapsed eestikeelses lasteaias. Kui siis küsisin kooli juhtkonna käest, kes õppenõukogudes halvustasid nende laste edasi jõudmatust, et miks siis kool või lasteaed eesti keelt neile lastele eraldi täiendavalt ei õpetata. Siis nähvati mulle, et see on lapsevanaema asi. Küsisin et kuis see saab lapsevanemate asi olla kui popitajate ja kahemeeste agressiivne käitumine tekitab probleeme koolile. Siis nähvati mulle, et mingu siis laps linna venekeelsesse kooli. Lp. Madisson sellist suhtumist soosis ametlik Eesti Vabariigi hariduspoliitika. Nii et kogu kogu lugupidamise juures EKRE suhtes võiks noorsand Madisson jääda oma liistude juurde, mitte lahmida kõiketeadjana.
hahahahaaaa!27. aprill 2017, 15:31
kas sa tõepoolest arutled praegu, kumb on õigem marksismi käsitleja, kas sina või ekremli kelmid ????
kas oli väga valus, kui kukkusid ????
Nõus Madissoniga26. aprill 2017, 20:03
Kui vaadata erinevaid riike Euroopas, siis mitte kusagil pole muukeelseid koole. On küll erakoole, kus õpe võib toimuda ka muus keeles, kuid siiski on riigil oma sõna ka sekka öelda. Prantsusmaal on palju muulasi, kuid kool on prantsuskeelne. Itaalias itaaliakeelne, kreekas kreekakeelne jne . Selliselt eraldades soojendatakse oma rinnal ussi.
tegelikult26. aprill 2017, 19:41
oli esimene suur viga , mis tehti see:
Genfi 1949.a.Konventsioon keelab okupeerival riigil asustada okupeeritud territooriumi oma kodanikega.
Samuti tuleb pära st okupatsiooni lõppu taastada okupatsioonieelne olukord ja viia immigrandid tagasi sinna kust nad toodi.
miks selle konventsiooni täitmist isegi ei nõutud?
tegelikult26. aprill 2017, 22:11
ei ole Eestit okupeeritud. Endises Eestis valisid eesti kodanikud presidendi ja riigikogu, nii nagu praegu. See, et Päts andis kunagi riigi üle Nõukogude Liidu koosseisu oli rahva tahe, sest inimesed usaldasid oma presidenti. Nüüd on samuti nii, valitsus täidab valijate tahet ja EKRE-l ei ole siin küll midagi Eesti ette heita. EKRE on kuritegelik ja rahvavaenulik partei, sest seisab eesti rahva tahte vastu, on pidevas opositsioonis rahvalt mandaadi saanud valitsusega.
lol26. aprill 2017, 22:54
ema on sul ekreml, sest et mitte keegi teine neid raffffaliitlasi ei vali nagunii
Eestlane27. aprill 2017, 11:12
Venemaa on alati olnud väga nutikas, mis igasuguseid dokumente jm pabereid puudutab, st paberil on kõik alati nii, nagu neile sobib. Pärast hea sellega liputada, et ise tahtsite. Kõige rohkem paari tuhande (aga tõenäoliselt kordades väiksema arvu) kaasajooksiku tõttu ei tohi riiki pöörata. Aga Vene oli Eesti oma sõjaväega üle ujutanud ning asi tehti niks-naks ära, kuid paberil on kõik kena.
vana inimene-to tegelikult27. aprill 2017, 14:14
Nii jaburat juttu pole veel lugenud. Võiksite ennast pisutki ajalooga kurssi viia, praegu on veel elavate seas inimesi, kes mäletavad, kuidas kõik toimus. Kui veel elavad inimesed olid sel ajal liialt noored, siis hiljem on nad oma vanematelt saanud usaldusväärset ja täpset teavet sellest,kuidas kõik toimus. Ja lõpuks küsimus-kui enamus eestlastest oli huvitatud N-Liitu astumisest, siis miks oli vaja teha nii ulatuslikke küüditamisi, hukkamisi, oma kodudest väljaajamisi?On toimunud asju, mida mäletan veel ise. Mäletan,kuidas koolist kadusid õpilased ja õpetajad. Kuhu nad läksid, keegi ei vastanud.
EI26. aprill 2017, 19:33
Soomes26. aprill 2017, 19:30
seletus26. aprill 2017, 19:58
nn. "Eesti koolides" tuleb õppima asumiseks tuleb läbida katsed, mille põhjal hinnatakse õpilase eesti ja alates 3. klassist ka soome keele oskust.
Kakskeelne soome-eesti õpe on mõeldud 1.-9. klassi õpilastele, pärast mida ollakse võimelised õppima soomekeelses koolis.
Erinevusi nn. "Eesti koolide" ja selle vahel, mida venelased Eestis nõuavad, on venelastele ja nende eestlastest haluidele sadu kordi seletatud aga ikka ilmub mõni eriti andekas ja hakkab patrama eesti-keelsest haridusest Soomes.
Haige inime26. aprill 2017, 19:23
pooled venelased,ensv edasi
Kuivata kõrvatagused26. aprill 2017, 19:22
Madisoni-pojuke polnud sel ajal veel sündindki, muidu oleks kohe hällist marssind Narva koolimajadesse eestikeelseid tunde andma. Mõni ju on kohe geenius.
26. aprill 2017, 18:55
Madissoni jutt on 1000% tõsi. Ise me endile vaenlasi inkubeerime ja venelaste seas vaesust kultiveerim. Toimuv on absoluutne segregatsioon - koolid eestikeelseks!
lol26. aprill 2017, 19:50
epsenberg, sina vä? või mikko isiklikult? iva? kutser?
vajab selgitust
tubli hr. Madison26. aprill 2017, 19:51
valimistel näeme. respekt.
eestlane28. aprill 2017, 01:32
See, et siin 20 miinust on, näitab väga suurt probleemi olemasolu. Tahaks loota, et eestlased on hakanud rohkem mõtlema ja ei hääleta enam samasuguste poolt, vaid EKRE poolt. Siiamaani on rumalad eestlased ise süüdi, et sellise valitsuse valisid endale.
sellist26. aprill 2017, 18:50
jama on suuteline ainult piiratud mõistusega inimene kirjutama. lasteaed.
26. aprill 2017, 18:53
just selepärast ei tohikski sa midagi postitada, amööb
sel ajal26. aprill 2017, 20:52
mõeldi kuidas riik üldse tekiks, säiliks, et mitte anda venelaste õigustust oma sõjaväge meie vastu kasutada.Rääkida lapsejuttu, et oleks vene koolid pidanud kohe ära kaotama on puhas lollus. aga kas keegi on näinud viimasel ajal tarka poliitikut? ..reaalsus on see , et üks i-t asendub samasugusega.
maamiis26. aprill 2017, 21:05
kui kohe oleks venelased paika pandud nagu seda tegid K-Aasia vabariigid poleks venelased midagi kobisenud . Seal suruti nad ju rahulikult välja ja Vene föderatsioon ei kobisenud midagi!
Fanny26. aprill 2017, 18:42
Jutt on väga õige, TV kohta on mul lisada see, et venekeelsed kanalid pakuvad huvitavamaid ja sisukaid saateid, Eesti pealt vaid mõningad,
Krat pärnust 26. aprill 2017, 18:53
Mine ise ka Venemaale elama.
Nipitiri27. aprill 2017, 23:54
Tead, kui aus olla, siis on isegi möte tekkinud!
Granny28. aprill 2017, 00:10
Kas Padjaklubi pole siis huvitav ja sisukas?
Lugeja26. aprill 2017, 18:42
Kui 30 000 Tallinna ukrainlast nõuab emakeelset kooli siis olgu olla.
Ära soga26. aprill 2017, 18:59
Tallinnas elab 11 565 ukrainlast
27. aprill 2017, 11:13
tule taevas appi26. aprill 2017, 18:42
kas keegi tõepoolest veel siiamaani loeb rahvaliidu funktsionäride avaldusi?? palun selgitage väga selgelt lahti, miks te olete niivõrd mandunud ja alandlikud, et isegi erakonda ei oska endale valida?
26. aprill 2017, 19:14
sina just praegu lugesid, kloun!
lol@ ekremli troll26. aprill 2017, 19:21
kui enne valimisi oli juba ammu teada, et irl 2.0 kelmiparteist ei ole mitte midagi oodata, siis miks ma peaksin veel praegu sellist alandavat jama endale pähe kopeerima???
kui ma tahaks ennast iga päev alandada ja mõnitada lastaa, siis ma hakkaks oma keha müüma, mitte ei valiks mingeid kelme oma parlamenti