Foto: Tairo Lutter/Õhtuleht
Ilm
28. aprill 2017, 15:40

MASENDAV! RIIGI ILMATEENISTUS: "Nädalavahetuse veedame vihase TAREKI seltsis." (18)

Riigi Ilmateenistus andis Facebooki fännilehel teada, et nädalavahetus tuleb veeta vihase TAREKI seltsis.

Posituses seisab: "Täna (28.04) on Poola kohal arenemas madalrõhkkond TAREK, mis süveneb ja suuna Baltimaadele võtab. Pöörise põhjaservas jõuavad esimesed sajupilved (peamiselt vihmana) Mandri-Eesti lõunapiirile 29.04. vahetult peale keskööd. Sadu levib edasi põhja suunas ning läheb mitmel pool üle lörtsiks. Varahommikul võib olla sajuta veel Eesti loodenurk.

Kirdetuul kogub hoogu ja tugevneb hommikuks sisemaal iiliti 12-15, rannikul 18 m/s. Vaatamata mitmel pool talvisetele ilmaoludele ei jõua õhutemperatuur miinuspoolele langeda, kuid lörtsisadu ja tugevnev tuul muudavad liiklemise sellegipoolest ebamugavaks. Hiljemalt lõunaks on sajuga kaetud terve Eesti. Kirde- ja põhjatuul kogub veel hoogu ja tõuseb rannikualadel 20-25 m/s.

Homme pärastlõunal jõuab tsüklon TAREKI kese arvatavasti Liivi lahele. Põhja-Eestis tormiilm jätkub: sajab tihedat lörtsi ja õhutemperatuur on napilt plusspoolel. Lõuna-Eesti juba pääseb tihedamast sajust, lõunasse pöörduv tuul annab järele ning õhutemperatuur võib tõusta +10°C-ni.

Pühapäeval (30.04) liigub madalrõhkkond edasi üle Soome põhja suunas. Selle järel jätkuvad Eestis lörtsi ja vihmahood ning edelasse ja läände pöörduv tuul püsib puhanguline. Ilma paranemist on loota alles õhtu poole.
Õnneks aitab saabuv maikuu 1. päev nädalavahetuse pikemaks venitada ning kuivemaks, rahulikumaks ja soojemaks muutuv ilm laseb ka pühademeeleolul tekkida!"