Foto: Teet Malsroos
Krimi
28. aprill 2017, 17:09

Pärnumaal viidi elukaaslast peksnud mees kohtust otse vanglasse (37)

Pärnu Maakohus mõistis täna ühe aasta ja kaheksa kuu pikkuse vangistuse elukaaslase kallal vägivallatsenud mehele.

31aastane Risto Risto mõisteti süüdi kehalises väärkohtlemises, mis oli toime pandud lähisuhtes ning korduvalt. Varem on Ristot kohtulikult karistatud vägivallakuritegude, varguse, vägistamise ja röövi eest.

Kuna asi lahenes lühimenetluses, vähendati karistust ühe kolmandiku võrra, mõistes lõplikuks karistuseks aasta ja kaheksa kuud vangistust. Lisaks pööras kohus täitmisele Pärnu Maakohtu 2016. aasata 24. märtsi otsusega mõistetud ärakandmata karistuse ning mõistis Ristole liitkaristuseks 2 aastat, 7 kuud ja 27 päeva vangistust.

Kohus otsustas süüdimõistetu suhtes valida tõkendiks vahistamise ning Risto võeti vahi alla koheselt otsuse kuulutamise järel kohtusaalis. Sellise korduva jõhkra teo eest on vangistus vältimatu ka juhul, kui hiljem on tekkinud mõni kergendav asjaolu, mis vangistuse pikkust iseenesest vähendas. 

Süüdistuse kohaselt pani Risto, kes oli ka varem vägivallateos süüdi mõistetud, läinud aastal, ööl vastu 30. oktoobrit, Pärnu linnas tüli käigus oma elukaaslase suhtes toime kehalise väärkohtlemise. Ta tõstis kõnnitee äärekivil istuva kannatanu juustest kinni hoides tema pea, lüües teda korduvalt näo ja pea piirkonda, mille tulemusel kannatanu kukkus selili kõnniteele. Seejärel lõi Risto naise pead vastu puidust lippaeda ning põlvega pea piirkonda. Pärast seda lõi Risto käega kannatanut korduvalt pea ja kukla piirkonda ning vähemalt kahel korral põlvega näo piirkonda. Pärast seda, kui kannatanu Risto käsul põlvitas, lõi Risto kannatanut jalaga taas pea piirkonda. Tehtuga põhjustas Risto kannatanule füüsilist valu ning tervisekahjustused – tursed erinevates pea piirkondades ning marrastused.

Teo toimepanemise ajal oli Risto alkoholijoobes. Samal ööl peeti Risto kinni, kuid vabastati hommikul. Süüdimõistetult mõisteti menetluskuludena välja sundraha 705 eurot. 

Apellatsioonkaebuse võib kohtualune esitada Tallinna Ringkonnakohtule 15 päeva jooksul.