François Hollande ja Jüri RatasFoto: Euroopa Liit
Eesti uudised
29. aprill 2017, 19:35

Ratas: Ülemkogu astus tugeva sammu Euroopa Liidu kodanike kaitseks (37)

Peaminister Jüri Ratas osales täna Brüsselis erakorralisel Euroopa Ülemkogu kohtumisel, kus Euroopa Liidu liikmesriigid võtsid ühiselt vastu suunised Ühendkuningriigi Euroopa Liidust lahkumise läbirääkimisteks.

Suunistes määratakse kindlaks läbirääkimiste raamistik ning kehtestatakse ELi üldised põhimõtted ja seisukohad läbirääkimisteks.

Ratase sõnul leppisid liikmesriigid kokku, et läbirääkimiste esimeses etapis keskendutakse Euroopa Liidu kodanike ja ettevõtete õiguste kaitse teemale. Pärast nendes küsimustes piisavate lahendusteni jõudmist käsitletakse rahalisi küsimusi ning tulevikusuhteid Suurbritanniaga.

"Peame oluliseks, et ka tulevikus saaks meie ettevõtjad Ühendkuningriigis takistusteta tegutseda ning meie kodanikele oleks tagatud senised Euroopa Liidu õigusest tulenevad õigused,“ ütles Ratas.

 Euroopa liidu seisukohad on Ratase sõnul nüüd paika pandud ja ollakse valmis läbirääkimisi alustama. "Soovime võimalikult sujuvalt saavutada piisava edu esimeses läbirääkimiste etapis, et hakata Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi tulevikusuhet arutama," ütles peaminister.

"Selles osas tahame näha tugevat kaubanduslepet ning partnerlust mitmel muul alal, sealhulgas mis puudutab julgeolekut ja välispoliitikat. Samal ajal liigub Euroopa Liit Eesti eesistumise ajal edasi oma igapäevase tegevusega, pakkudes inimestele turvatunnet, majanduslikku kasu ning tugevdades liitu kui poliitilist ja majanduslikku uniooni," selgitas Ratas.

Ülemkogu eel kohtus peaminister Itaalia peaminister Paolo Gentiloniga, Euroopa Parlamendi Sotsiaaldemokraatide ja demokraatide fraktsiooni juhi Gianni Pittellaga ning Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu fraktsiooni esimehe Guy Verhofstadtiga, kellega arutati Eesti Euroopa Liidu eesistumise prioriteete ning välis –ja julgeolekupoliitika küsimusi.