Istanbulis tapeti Iraani telekanali asutaja.Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
30. aprill 2017, 21:38

Istanbulis tapeti Iraani meelelahustusliku telekanali juht (3)

Iraani satelliittelevisiooni juht, kellele oli kodumaal määratud kuue aasta pikkune vanglakaristus, tapeti eile õhtul Istanbuli tänaval, teiseks ohvriks oli iraanlase äripartner.

GEM TV asutaja Saeed Karimiani ja tema kaaslase auto peatas põigiti ette sõitnud džiip, kirjeldas juhtunut Reuters. Džiibist väljus kaks maskides kurjategijat ja avasid tule ohvrite suunas. Karimian sai koheselt surma, tema kaaslane toimetati haiglasse, kuid mõni tund hiljem suri ka tema. Mõlemad tapetud olid pärit Iraanist, Karimian oli Briti kodanik ja tema kaaslane Kuveidi kodanik.

Kurjategijate kasutatud džiip leiti mõne tunni pärast põlenuna, politsei pole vahejuhtumi kohta selgitusi andnud.

GEM TV on meelelahutuslik telekanal, mis edastab välismaiseid filme ja telesaateid, Iraani turule suunatud kanal tõlgib edastavad saated farsi keelde. Iraani võimud üritavad juurutada riigis islamistlikke väärtusi ning nende jaoks meelelahutuslik telekanal osa „pehmest sõjast“ islamimaailma vastu, mida mahitavad lääneriigid.

Mullu mõistis Teherani revolutsioonilise kohus Karimiani tagaselja kuueks aastaks vangi, teda süüdistati rahvuslikku julgeoleku õõnestamises ja riigivastase propaganda levitamises.