Rapla Rasham Suarez (palliga) viskas 11 punkti ning tabas avapoolajal kolm rasket kolmepunktiviset.Foto: Martin Ahven.
Korvpall
6. mai 2017, 22:00

7 VÕTIT | HEGEMOONIA ON MURTUD! Rapla seljatas Tartu ning jõudis korvpalli meistrivõistluste finaali (12)

Korvpalli Eesti meistrivõistlustel selgus täna teine finalist: Rapla alistas kodupubliku marulisel toel 79:75 Tartu Ülikooli ning võitis poolfinaalseeria mängudega 3:1. Eile jõudis tiitlikohtumisteni mäletatavasti BC Kalev/Cramo.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Rapla vägev avapoolaeg. Pärast esimest 20 minutit olid Aivar Kuusmaa hoolealused peal 48:30. Jah, võõrustajate kaitse Šveitsi juustu ei meenutanud, ent lõpuks ka võidu toonud edu alus pandi siiski rünnakul.

Nimelt tabas Rapla avapoolajaks 31 väljakult tehtud viskest tervelt 19 (61%). Kolmepunktivisetel oldi veelgi täpsemad: seitsmest kaugviskest läbisid korvirõnga seitse.

2. Kas Rapla mehed loobivad tühje sõnu?

Ei! Rapla tegevjuht ja mänedžer Jaak Karp sõnas mullu novembris antud intervjuus Õhtulehele: "Ma ei häbene seda üldse öelda: meid ei rahulda enam see pronks. Kõigil on Cramo ja Tartu jutt nii veres. Räägitakse iseenesest, et on need kaks ja siis tulevad ülejäänud. Me tahame seda stampi rikkuda." Stamp on rikutud ning Rapla esimest korda klubi ajaloos koduliiga finaali jõudnud!

Viimati suutis koduse korvpalliliiga finaalisuppi rikkuda Rakvere Tarvas, kui 2010. aastal lahvatanud Kollase Revolutsiooni ajal jõudis Andres Sõbra juhendatud meeskond finaali Tartu vastu. Kaks avamängu küll võideti, ent tiitliseeria kaotati siiski 2:4. 

3. Miks algas mäng korvpallisõbra jaoks tavatul ajal?

Kohtumine algas kell 20.10, mis on Eesti korvpallisõbra jaoks tavatu aeg: varem polnud ükski tänavuse meistrivõistluste laupäevane kohtumine sellisel kellaajal alanud. Enamikel laupäevastel kohtumistel visati pall õhku ikka kell 17.

Põhjus, miks Rapla-Tartu poolfinaalseeria neljas kohtumine säärasel kellaajal algas, on proosiline: täna mängiti Raplas Sadolini Spordihoones erinevate noortesarjade finaalturniiride kohtumisi, millest viimane algas just kell 17.

4. Kes oli platsi parim?

Thomas van der Mars. Rapla hollandlasest korvialune jõud viskas 16 punkti, noppis 16 lauapalli (kümme ründelauast), blokeeris kaks vastaste viset ning tema takistamisel tegid Tartu mehed viis viga. Lisaks oli van der Marsi +/- näitaja Rapla parim - +16.

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Tartu peab kohtumisi paremini ja isukamalt alustama. Rapla rong lidus täna tartlaste eest kohe avavilest saati ära ning taaralinlased ei suutnudki end õige rööpa peale sättida. Lisaks tuleb parandada visketabavust. Näiteks kolmepunktiviskeid tabasid Kullamäe hoolealused 20st kõigest neli.

Rapla peab lauavõitluses hoolsam olema. Jah, kohtumine võideti ning seda tehti kindlalt, ent Tartu noppis ründelauast 15 palli, mida võiks ideaalis vähem olla.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Rapla kapten Indrek Kajupank: „Mul on lihtsalt nii hea meel! Meil on raske aasta selja taga. Vahepeal oli meie seatud eemsärk kahtluse all, aga play-off'is hakkas [mäng] tulema ja tulema ja tuli ära see finaalikoht, mida me tahtsime. Aga üks etapp on veel ees, tuleb keskenduda."

Tartu peatreener Gert Kullamäe: "Seeriale andis tooni esimene mäng. Tegime nii õnnetu partii ja andsime kohe koduväljakueelise ära. Eelmises mängus saime hakkama, tõime seeria tagasi. Aga täna respekt, vaatasin esimesel veerandajal, et nad ei viskagi mööda. Kõik, mis lendu läks, kukkus korvi. Kodupublik oli taga, tõmbas lumepallliefektina. Võitlesime, mis me võitlesime, aga sinna läks nii palju energiat, et tagasi mängu jõuda."

7. Mis saab edasi?

Rapla alustab finaalseeriat nelja parema hulgas kuivalt Pärnule säru teinud BC Kalev/Cramo vastu 12. mail ehk järgmisel reedel Tallinnas Saku Suurhallis. Tartu ja Pärnu pronksiseeria avalahing peetakse päev varem, esimene kohtumine toimub Taaralinnas.