Heino EndenFoto: ALAR TRUU
Korvpall
12. mai 2017, 21:52

Heino Enden: esimene mäng oli Raplale tähtis ja nad oleks võinud üllatada

Endise tippmängija ja -treeneri Heino Endeni arvates sai reedel peetud korvpalli Eesti meistrivõistluste esimeses finaalmängus otsustavaks agressiivsus. 

"Arvan, et Kalevi agressiivne kaitse oli üks võidu võti. Rapla pole sellega harjunud," sõnas Enden vahetult pärast mängu Õhtulehele. "See oli Alar Varrakult taotluslik. Koguaeg avaldatakse palliga ja ka pallita mängijale survet. Võib olla vastased seda ootasidki, aga neil pole sellega kogemusi.

Kindlasti tuleb Kalev pühapäeval sama agressiivselt peale. Kuusmaal on mõtteid rohkem, aga selline taktika, kus iga kaitsja on oma mehel küljes, tuleb rünnakul targasti ära kasutada. Rapla seda täna ei teinud. 

Pikad mehed olid ees ning palliga mängijal polnud ruumi lõpuni minna. Tiimikaaslane ei tohi enda kaitsjat tee peale ette tuua. Thomas van der mars või Jito Kok oleks pidanud rohkem välja tulema, väiksemale vastu. Meeskond peab tegema ruumi, et tee korvi alla oleks vaba," kommenteeris Enden. 

Nõukogude koondisega maailmameistriks tulnud endine treener tõstis esile ka Kalevi taktika paari Rapla mängija vastu. "Nad lülitasid meeskonna kaks tegelikku liidrit, Martin Paasoja ja Indrek Kajupanga, mängust suhteliselt välja. Kalevil on otsustavate mängude kindlust ja kogemust selgelt rohkem. Nende tänase esituse miinus poolelt sai Rapla eriti esimesel poolajal hästi palju ründelauada. 

Samas olid külaliste palliga mängijad teravuste loomisel ebakindlad, vähemalt niimoodi tundus pealtvaatajale," jätkas Enden kohtumise analüüsi. "Nad ei läinud viskeid otsustavalt tegema. Võib olla Suarez oli alguses erand ja tegi enda tavapärased liigutused ära, aga teistel oli vist pidur peal. 

See algas juba avavilest. Rapla mängijad panid kõik visked ära, milles kindlad olid. Niipea, kui hakati oma otsustes kahtlema, tuli rumal lahendus. Nendele liigutustele ja otsustele, millega minnakse oma mängijast mööda, tõmmati pidur peale.

Esimene mäng oli Raplale tähtis ja nad oleks võinud üllatada. Skoori nad väga ei teinud - kõigest 52 punkti. Poolfinaalis Tartu vastu viskasid nad täna mööda läinud visked sisse." 

Kalev/Cramo otsustas mängu saatuse sisuliselt teise poolaja alguses, kui kolmas veerandaeg lõpetati 16:1 spurdiga. "Rapla mängijaid vastaste agressiivne kaitse väsitas, aga pärast pikemat mõttepausi tulid nad kaitses väga pehmelt mängima. Rapla oleks pidanud olema agressivne ning lihtsaid korve mitte lasta visata.  

Aivar Kuusmaa juhendatavad polnud nagu valmis kate katteks mänguks. Nad peavad teadma, et Branko Mirkovic ja Sten-Timmu Sokk seda elementi palju kasutavad.

Teise poolaja alguses anti esimese 20 minutiga saadud initsiatiiv ja kohtumise dikteerimine Kalevile, kes jätkas rahulikult ja sai tunde kätte. Neil on seda rutiini, rahu ja enesekindlust rohkem. Samuti nende pink on pikem ja saavad rohkem vahetada. Cramo rünnak oli esimesel poolajal ebakindel, aga Rapla lasi teise alguses selle kindluse neil kätte saada.