Tõnis ErilaidFoto: Tiina Kõrtsini
Blogid
15. mai 2017, 04:00

Kuidas kõlas Savisaare kuulsaim lause (21)

"Ma kordan: Toompead rünnatakse!" on lause, mis seisab tänaseni helifailina internetis. Toonane peaminister Edgar Savisaar alustas raadioeetris üleskutset uuendusmeelsetele eestlastele tõtata Toompeale appi kaitsma sissepiiratud valitsust ja rahvaesindajaid suhteliselt rahulikult, kuid mida edasi, seda rohkem kippus hääl värisema.

Oli 15. mai 1990, kell neli pärastlõunal. Sajad interrindlased olid punaste lippude all tulnud Toompeale takistama Eesti väljumist Nõukogude Liidust ja nõudma, et nädalapäevad varem vastu võetud sümboolikaseadus – taaskehtestati sinimustvalge ja Eesti ENSVst sai Eesti vabariik – tagasi pöörataks, ülemnõukogu laiali saadetaks ning Eestis kehtestataks president Gorbatšovi otsevõim. Sajad räuskavad vastalised olid ühtaegu tänavatel ka Riias. Ähvardati poliitilise streigiga. Üleskutseid karjus üle väljaku toonane venelaste töölismaleva juht Mihhail Lõssenko, kelle eestvõttel lossile sinimustvalge kõrvale punalipp üles tõmmati.

Lossiväravatest mindi läbi – kellegi kuritahtlik käsi oli selle lahti jätnud –, kuid lossi üllatavalt märatsema ei mindud.

Savisaare üleskutse ei kõlanud aga kurtidele kõrvadele. Tuhanded eestlased voolasid Toompeale ja seni nii vaprana paistnud interrindlased pidid kõrvad lontis inimspaleeride vahelt häbiga mäelt alla pagema.