Rainer Vassiljev. Foto: Aldo Luud
Võrkpall
15. mai 2017, 18:17

Võrkpallikoondise abitreener edukast välislaagrist: Portugal oli meile täpselt paras vastane praeguseks hetkeks

Eesti võrkpallikoondis naasis eile südaöösel Portugalist, kus tulevaks tihedaks mängudeperioodiks põhja laoti ning esimesed ristsed saadi. 

Abitreeneri Rainer Vassiljevi sõnutsi täitis kuuepäevane välisreis oma eesmärki. "Meile igati sobis see võimalus. Portugal oli just selline paras vastane praeguseks hetkeks," rääkis Vassiljev Õhtulehele.  

"Nad polnud päris täiskooseisus, sest osad mehed veel lõpetasid kohalikke meistrivõistlusi. Aga sobiv vastane just selle koha pealt, et kõik said mängida ja saime rahulikult trenni teha." 

Lisaks mängulisele poolele nähti kõvasti vaeva ka füüsise kallal. "Pöörasime üldkehalisele seisule palju tähelepanu ja viimane mäng oligi meestel päris korraliku jõutreeningu pealt," tõi Selveri meistriks tüürinud treener välja kolmanda kohtumise mängu mõnetise rabeduse põhjused. 

"Kuna meil läheb graafik tihedaks, siis oli selline otsus juba varem vastu võetud. Juba sel nädalal lähevad mängud tõsisemaks, kui vastu tulevad Hispaania ja Venemaa. Nendega saame juba parema pildi, millised tegelikult välja näeme." 

Portugalis said võimaluse kõik, kuigi ühte debütanti tabas ebaõnn. "Keegi ei mänginud liiga palju ja peale Mardi [Naaber] ka liiga vähe," teatas Vassiljev. "Mart sai ühes trennis kerge trauma, aga õnneks midagi hullu pole. Saime Marti kasutada servija vahetusena ja kui väga häda oleks käes olnud, siis viimases mängus saanuks ta kaasa teha.

Võtsime vastu otsuse, et ta siiski ei mängi, vältimaks kõrvale liikumisi, mis talle ebamugavad olid. Natuke kahju on, et Mart sai trauma ja sellepärast ei saanud nii palju mängida, kui plaanis oli." 

Platsil nähtuga jäi treeneritebrigaad üldjoontes rahule. Portugalis veedetud ajaga saadi kätte see, mis vaja. "Oleme treeneritega kamba peale jälginud mehi ka hooaja sees. Teame, millised nad välja on näinud," ei tulnud, kellegi esitus Vassiljevile üllatusena. "Küsimus on lihtsalt selles, kes kui kiiresti nüüd sidemängijatega klapi leiab. Seda sealt otsisime ja ka leidsime." 

Viimati 2013. aastal koondist esindanud nurgaründaja Andrus Raadik leidis oma koha igatahes probleemideta. "Igati positiivne mulje," sõnas abitreener 31aastase palluri kohta. "Andrusel on terve aasta Soome liiga kogemust selja taga, kus mängiti suhteliselt sarnast võrkpalli, mida meie koondiseski viljeleme. Ta on juba ühe hooaja selles raamis mänginud ja tänu sellele oli kohanemine tükkmaad lihtsam."

Tihedat konkurentsi tempomeeste seas kommenteeris Vassiljev nii: "Pilt on täitsa okei. Esimesel nädalal oli Henri Treialil ilmselt kõige raskem, tema mängupaus oli kõige pikem. Aga Portugalis tegi ta juba tükkmaad paremaid liigutusi kui trennis. Timo [Tammemaa] on meil veel puudu. Ta liitus meiega täna ja esimest korda pallisaalis näemegi täna õhtul." 

Siinkohal on paslik meelde tuletada, et keskblokeerijatest neli pallisid sel hooajal välismaal -  Ardo Kreek, Andri Aganits ja Tammemaa Prantsusmaa kõrgliigas, Henri Treial Tšehhis. Lisaks otsib oma võimalust eelnimetatud Naaber. 

Kuigi Portugalis käis mängimas 13 meest, siis muist jäi lisaks Tammemaale kodumaale maha. Põhjuseid selleks oli erinevaid. "Sidemängijate kohalt otsustasime, et kolme mehega ikkagi ei lähe, sest kokkumängitamise aeg pole just kõige pikem," rääkis Vassiljev, miks Markkus Keelt väljamaale kaasa ei võetud. 

"Ats [Andres Toobal] ja Kert [Toobal] mängisid peaaegu võrdselt. Kert oli väga korralikus konditsioonis ja sellist lisapuhkust vaja polnudki. Sellest tulenevalt ka otsus, et läksime kahe sidemängijaga.

Leppikul [Taavet] oli trauma. Denis Losnikovil oli natuke ühte ja teist. Aga peamiselt on tal kooli lõpetamine käsil - igasugused eelkaitsmised ja muud asjad. Oli tähtis, et ta sellegi saaks ära tehtud. Kui meil tihedamaks läheb selle nädala teisest poolest, siis loodetavasi selleks ajaks on ta nii kaugel, et vaja ainult vormistada." 

Portugalist kolme võiduga naasnud rahvuskoondisel seisavad selle nädala lõpus ees kontrollmängud Hispaania ning Venemaaga. Need kohtumised on viimaseks peaprooviks enne 24. mail algavat MM-valikturniiri.