Tartu Ülikool peab tänavu pronksiga leppima. Foto: Reigo Teervalt
Korvpall
15. mai 2017, 20:50

7 VÕTIT | Tartu Ülikoolile kuulub lohutust pakkuv pronksmedal + GALERII (1)

Esmaspäeva õhtul selgus Tartus korvpalli Eesti meistrivõistluste pronksmedalist, kui Tartu Ülikooli korvpallimeeskond sai kolmandat korda jagu Pärnust, seekord 66:57. Õhtuleht vaatab seeriale tagasi seitsme võtme abil. 

1. Mis otsustas seeria saatuse?

Tartu kõrgem mänguklass. Ülikooli meeskond oli nii paberil kui ka väljakul tugevam. Esimeses mängus otsustati kohtumine emotsionaalselt esimese veerandiga, teist matši juhiti avavilest ning viimases tehti otustav murre kolmandal perioodil, mis lõpetati 11:2 vahespurdiga.

Tartul oli rohkem võrdseid vahetusi, kõrgema klassiga ja kogenenumad mängijad. Rasketel ja keerulistel hetkedel, eriti teises kohtumises, leiti mehed üles, kes oma ära tegid ja võidu tõid. Tasemevahe oli ilmne ning tugevam võttis lõpuks oma. 

2. Kas Pärnust oli Tartule väärilist vastast? 

Nii ja naa. Enne seeriat oli Tartu kindel favoriit ning imet ehk Pärnu pronksi võis näha ainult unenägudes. Siiski hakati paberil märksa tugevamale meeskonnale nii teises kui ka kolmandas kohtumises väga südikalt vastu ning kaugel polnud ka üks võit. Pärnu fännidel tasub olla optimistlik, sest kohati näidati ilusat korvpalli ning Gert Kullamäe & Co väga lihtsalt medalit ei saanud. 

3. Kas pronksiseeria köitis Tartu publikut?

Ei. Kui esimeses mängus olid tribüünid veel enam-vähem täis, siis kolmandas ja ühtlasi ka hooaja viimaseks jäänud kohtumistes leidis vabu istekohti küllaga. Samuti ei saa rääkida ka kohtumise ebamugavast algusajast, sest pall visati mängu kell 19.10. Publikut ei aidanud saali tuua ka madalad piletihinnad - eelmüügist võis pääsme soetada kõigest kahe euroga. 

Vindunud publikuhuvil on loomulikult omad põhjused. Seeriasse ei jagunud palju intriigi ning pärast teist kohtumist oli kõik sisuliselt selge. Ilmselt peamine põhjus on aga pettumus. Tartu fännid on harjunud, et nende lemmikud mängivad finaalis kõige kirkamale medalile, ent tänavune pettumust valmistav hooaeg kulmineerus kõigest pronksiseeriaga. 

4. Kes oli seeria parim mängija?

Dominykas Milka. Poolfinaalseerias tihti Rapla suurte vastu kahvatanud leedukas oli pronksiseerias Tartu kõige stabiilsem. Esile tasub tõsta ka Janari Jõesaart ning Tanel Sokku, kes eriti esimeses kahes mängus harutas suurepäraste söötudega Pärnu kaitse lahti. 

Võib ka öelda, et seeria kõige paremad esitused tegid Pärnu mängijad Edvinas Seskus ja Domagoj Bubalo. Meeskonna ainsate leegionäridel lasus neil suurim kohustus ning vedasid suvepealinna tiimi rünnakut küllaltki edukat. Siiski kahest mängijast jääb vajaka. 

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Tartu Ülikoolile jagub ohtralt mõtteainet. Kuidas edasi? Kellega edasi? Mismoodi edasi? Tänavust hooaega saab lugeda suureks pettumuseks - koduses liigas finaali ei jõutud ning meeskond pidi leppima kõigest pronksiga, mis küll pakub veidi lohutust. FIBA Meistrite liiga esimeses kvalifikatsioonivoorus saadi küll võit, kuid teise ringi mõlemad kohtumised kaotati nagu ka kõik neli FIBA Europe Cup'i alagrupimängu. 

Valu aitab leevendada Balti liiga pronksmedal, kus kahe mängu kokkuvõttes saadi jagu suurimast rivaalist BC Kalev/Cramost, aga kindlasti oli juhtkonnal, treeneritel ja mängijatel kõrgemad lootused. Loomulikult pani eelarvele põntsu ka juunis suursponsori ära kukkumine, kuid seda ei saa tuua vabanduseks. Fännidel on põhjust olla pettunud. 

Pärnu peab jätkama arengut. Heiko Rannula ja Mait Käbin teevad suvepealinnas head tööd ning tänavu jõuti esimest korda nelja parema sekka. Ainult kahele leegionärile tuginev meeskond tegi kokkuvõttes väga soliidse hooaja, andes ohtralt mänguaega ka noortele eestlastele. Iga hooajaga minnakse aina paremaks ning kui jätkatakse samas vaimus, võib järgmisel aastal veel rohkem oodata. Tiimil tasub silma peal hoida! 

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Tartu Ülikooli peatreener Gert Kullamäe: "Meie eesmärgid olid kõrgemad ja see on täitsa loomulik, et Tartu meeskond mängib koduse liiga finaalis. Tänavu oli selle saavutamine raske. Hooaja negatiivse poole peale jääb algus, meeskonna komplekteerimine, hooaja algus, esimesed kaks poolfinaali Rapla vastu. Positiivse poole pealt oli raske hooaeg, hästi palju virvarri. Kõige õpetlikum ja raskem hooaeg. Nüüd on küsimus, mis sellega teha."

Pärnu Sadama peatreener Heiko Rannula: "Meeskonna esitusega pronksiseerias ei ole rahul. Esimesed kaks mängu alustasime kehvalt. Viie palli süsteemis annaks hooajale hindeks neli. Play-off'i lõpus ei suutnud mõnda meest kõige paremasse vaimsesse vormi saada. Meie fännid on super, juurde tahaks veel rohkem rahvast. Loodan, et need edusammud, mida olen teinud, toovad publiku saali ka." 

7. Mis saab edasi?

Hooaeg on mõlema meeskonna jaoks lõppenud. Tiimid peavad veel viimased koosolekud ja jutuajamised ning hakkavad mõtlema eelseisvale aastale. Korvpallifännid saavad aga nautida finaalseeriat, mis jätkub neljapäeval kolmanda mänguga.