Foto: Arno Saar
Juhtkiri
18. mai 2017, 18:28

Juhtkiri | Seeder tehku esmalt Sesteri töö ära (23)

Juhirolli sisse elamiseks aega ei jää, on IRLi värske esimees Helir-Valdor Seeder omal nahal arvatavasti juba kogenud. Tõestada tuleb seda, et erakond ei vahetanud juhti välja ilmaasjata ja see tähendab otsuste langetamist, milleks senine esimees Margus Tsahkna suuteline polnud.

Seederi järgmistest käikudest ei pruugi sõltuda ainult IRLi tulevik, vaid ka valitsuskoalitsiooni püsima jäämine. Tuleb vastata, miks Keskerakonna ja sotsidega ühes paadis jätkamine on etem kui paremkoalitsiooni moodustamine. Poliittehnoloogiline vastus võiks olla see, et kui ühte tuleb heita EKRE või Vabaerakonnaga, siis ei õnnestu IRLil enam millegagi eristuda. Erakonna jaoks, kes isegi vasakvalitsuse ainsa paremkonservatiivse jõuna oskas kaua mõjuda näotult, on see kahtlemata mõttekoht. Kuid sedasorti kõhklusi ei pruugi mõista tänases koalitsioonis iga kuuga üha enam pettunud valija.

Koalitsioonilepingu avamine kõneleb valmisolekust siiski jätkata seniste partneritega. Mida täpsemalt uue juhi initsiatiivil kaitsma minnakse, see selgub Helir-Valdor Seederi sõnadest, et lihtne maksusüsteem, e-Eesti ja erainitsiatiivi ning investeeringuid soodustav majanduskeskkond on olnud IRLi osalusega valitsuste pärand. Paraku teeb partneritega panditulumaksu, pakendimaksu, magusamaksu ja abikaasade ühisdeklaratsioonide säilitamise ümber tüli üles kiskumise piinlikuks see, et päranduse laiaks löömisel on IRL ise suurema nurinata kaasa löönud. Võib arvata, et järjekorras teine ministrikohta vabastama on kaitseminister Margus Tsahkna kõrval rahandusminister Sven Sester.

Seederi esimeseks tuleprooviks saabki olema ööistungil juba esimese lugemise läbinud maksumuudatuste eelnõude päevakorrast maha võtmine. Seda lubades pidi Seederil olema kindel teadmine, et uued katteallikad suudetakse leida. Kui ei suudeta, siis leiab Seeder end peagi lõksust, mille ise üles seadis – võimalikku koalitsioonivahetust nurjavad siis juba Eesti eesistumine ja lähenevad kohalikud valimised.